» »

Pocenitev Opteronov

Pocenitev Opteronov

Daily Tech - Cene AMD-jevih procesorjev Opteron se bodo tridesetega oktobra znižale za 17 do 47 odstotkov, poroča Daily Tech. Najcenejši Opteron z oznako 144 za podnožje Socket 939 bo tako po pocenitvi stal vsega 87 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najdražjega, Opterona 8220 SE potrebno odštet 2149 ameriških dolarjev.

Nove cene ostalih Opteronov si oglejte na Daily tech-u

25 komentarjev

Brane2 ::

No, fino. Potem, ko so me malone zabrisali z "forums.amd.com" ker sem jim kvaril samohvalno vzdušje, so šle cene končno dol.

Problem je le, da ne v vseh primerih zadosti... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

MEDENA ::

in kaj je narobe 144 za 20k ?

yummi 165 za 164$ here i come >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

Brane2 ::

Bolj me sekira $611 za 285...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Klemzz ::

uuu takoj grem kupt če bo tok ugodn :D

m_a_t ::

ok, in kje dobis trenutno opteron 144 za 111$ pr nas? Oz ta kao current price bi bil ze dovolj velika pocenitev sama zase.

KoKi ::

in kje dobis potem kaksno plato za pod 100k?

edit: tisti socket sem spregledal :-)
# hackable

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoKi ()

2g00d4u ::

kaj se splača opterona 144 kupit glede na performace amd64 3000+, ker tečeta pri enaki frevenci

rapz0r ::

Se splača menjat Athlona 3200+ za Opterona 148?

Pa a paše Opteron na DFI nf4 Infinity plato?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rapz0r ()

kekz ::

A ni to fajn?
Zelo veliko se ukvarjam s performančnimi analizami in meritve običajno kažejo performančno superiornost namiznih procesorjev proti strežniškim. To sem predaval tudi na nekaj konferencah, zelo malo sicer pa je mogoče najti tudi linkov drugih, ki so prišli do enakih rezultatov.

Neposvečeni me ponavadi proglasijo, da ne bom omenil za koga.
In tukaj mi celo brišejo poste s takimi trditvami.

Ponavadi pa to kaže samo na kratkovidnost neposvečenih, saj je njihov edini kontra argument, zakaj potem proizvajalci sploh izdelujejo strežniške procesorje, če so počasnejši.

Dejstva so enostavna.
Strežniški procesorji omogočajo širitve, ponavadi na več procesorjev, kar namizni ne.
Strežniški procesorji omogočajo več memorije. Namizni običajno le do 4 Gb.

Torej če rabimo mali mlinček, nam bo vseeno dal namizni več.

ender ::

kekz: kolikor vem, so vsi procesorji od Pentiumov Pro naprej podpirali do 64GB RAMa (Athloni64 pa do 1TB), je pa res da ogromno matičnih plošč ni imelo te podpore.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

kekz ::

Nazadnje se mi je nekje valjal link z rezultati nekega laboratorija, ki je tudi dokazoval performančno prednost intla core 2 duo proti dvojedrnemu xeonu. Oba zadnje generacije.

Razlogi za izbiro xeona točno take kot sem napisal.

Če najdem link še enkrat, pripopam.

kekz ::

Podpora adresnemu prostoru je samo softverska zaradi 64 bitne tehnologije. Hardversko nisem našel niti ene podpore za več kot 4 Gb RAMa, kot tudi ne za vodila PCI-X ali vsaj 64-bitni PCI.

Za več RAMA mora imeti podporo za buffered RAM, ker je modulov preveč, da bi jih lahko fural diretno brez vmesnih bufferjev (preveč porabe in kapacitivnosti na podatkovnih linkih).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Brane2 ::

Med drugim je bil tudi to predmet debate na "forums.com"

Reku sem, da resno razmišljam o tem, da bi šutiral ven turboprofi gear in ga zamenjal s turbogamerskim.

Folk se je nekaj smejal in pametoval, ni blo pa enega pravega argumenta proti, razen tega da v tem trenutku ni gamerskih 2P plat.

A poglejmo si nekaj argumentov ZA gamerski HW:

- je poceni glede na raw power

- je mainstream, kar pomeni da mora biti SW support zanj ustrezen. Če ni, to pomeni za proizvajalca resen upad prodaje in predvsem težek naval reklamacij.

- če odmislimo občasen slab primerek, mora ta roba načeloma delati. Prodaja se namreč fizičnim osebam, katere za razliko od psihičnih ščiti Zakon o Varstvu Potrošnikov. Če taka oseba optimaln izkorišča zakonodajo, lahko v primernem trenutku začne črkovati "Tržna Inšpekcija" in tam nekje pri "n" bi morala začutiti na ku*cu jezik servisne službe oziroma kar prodajalca.

Če kupuješ pa zadeve, ki se prodajajo predvsem podjetjem, se pa ne sekirajo kaj dosti za reklamacije, ker te krije OZ.
Če so te nategnili, ne kliči inšpekcije ampak toži... :|

-kakovost robe, namenjene anvijalcem se dokazuje na licu mesta, zoiroma raje na tisočih ali miljonih mest po svetu- v domovih odštekanih potrošnikov, ki sovje plate navijajo do nezavesti, polivajo z N2, CO2, HE, H20, freonsko zmrzujejo, pregrevajo, overclockajo, voltmodajo ..... :\

Če je kaj resno narobe s tako plato, bo to znano 17ns potem, ko jo dobijo v roke znani testni sitei ( recimo teden ali dva pred ostalo rajo). In ne samo, če je kaj narobe s plato, to bi blo že težko s*anje- tudi če je 5% slabša od tanajtahujše konkurence.... >:D :D

Če moram izbirat a verjamem tam nekemu Tyanu, katerega QA pravi, da je plata kosher, ker so jo testirali, ne morem pa tega preverit, ker se te plate ne navijajo ali navijaškemu trgu, ki teden dni po izidu vsake plate ve VSE o tej plati, tudi lastnosti posameznih batchev, potem zaenkrat raje verjamem navijalcem.
Če FETi in kondiji na plati namenjeni 130W bremenu zdržijo teden dni z overclockanim bremenom, ki žre 250+W, potem se mi že nekaj lahko sanja o stabilnosti.
Če RAM, deklariran za 667 MHz dela B.P folku na 800 ali več, prav tako. Če ti kaj ni všeč, pač downclockaj zadevo. Imela bo več varnostne rezerve, manj se bo grela, pa še vedno bo lahko hitrejša od uberserverske.


Ja, tazaresne plate imajo registerski ECC ram. Ne bi sedaj o tem, kolikrat je meni osebno dosedaj koristil, recimo da ima kao neko dodatno vrednost.

Recimo, da je:

1. - zanesljivejši, saj ECC poprvlja napake ( če dela,a pustimo to)
2. - manj obremenjuje linije in ga je lahko več na istem CPUju

AD 1.) Skozi zadnjih par let sem našel v logu samo en vpis o popravljeni napaki, pa še to je bilo takrt, ko je za delček sekunde zamnjkalo štroma. Ja, prozi kozmičnim žarkom ne moreš nič in tu te lahko tak RAM reši ampak resno, kakšen problem je to lahko za 99,99% smrtniških strežniških aplikacij, ki so na tleh, dotkrat celo v kleti ?
Važno je, vsaj meni, da će stvar že pade, da se hitro pobere.

Oksidacija kontaktov je drugi problem, ampak ravno tu sem padel s tako "tazaeresno" plato. $400 očitno ni dovolj za plato s kakovostnimi podnožji in parkrat sem že moral pucat vse svoje plate. ECC te tu ne reši, ta pomaga smo pri kakem flipnjenem bitu, ne pa če ti je pol bitov napačnih...

AD 2.) Danes se že dobijo precej veliki moduli. Na pošteni navadni plati je placa za 4 ploščke x 2GiB je to 8 GiB. Kolk več pa navaden smrtnik rabi na strežniku ? Za veliko večino stvari je še 2 GiB več ko preveč.

V glavnem, če bodo 285tke dostopne za drobiž, potem se še kaj zmenimo za high-end AMD robo. In $611, kot bodo sedaj hoteli za tole, NI drobiž. Prejšnjih $900-$1000 je blo f*cking insane, ampak tudi tole je bistveno preveč.

Če bodo dosegljivi za mogoče $400+ fine, če ne pa počakamo še malo, nato pa prešaltamo na OverKlokersko plato, brdo ustreznega RAM-a in QC Core2. In dve 7950tki v SLIju, da konjički v "serverju" dobijo kdaj priložnost za kondicijski trening...>:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

kekz ::

Evo en link za primerjavo (sicer Intel) namiznika proti serverskemu.
http://www.gamepc.com/labs/view_content...

Zanimivo pri Intlu, da je namiznik ne samo hitrejši, ampak je celo dražji! Seveda, če upoštevamo tudi ceno plate, RAMa itd., to niti približno ni več res.

"Still, a single Core 2 Duo / Extreme processor will give better performance compared to a single Xeon processor, and it will do so at a lower price."

Maximus ::

@Brane2:
V večini se strinjam s tabo, še posebej kar se testov tiče ipd. Sam tukaj je ena malenkost, ki jo testi ne pokažejo.
V Mayi sem delal animacijo z delci (particles) in se mi je maya obesla na moji kišti:
AMD XP 1800+, 512MB rama, GF 6600GT. Mislim si, ok mašina je že stara, to pa je tudi precej zahtevna zadeva. Testiram isto zadevo na AMD XP 2000+, Intel E6600 navit in Intel Xeon 3.0GHz (socket 604). Vsi sistemi so imeli 1-2GB rama in solidne igračarske grafične. In kaj ti lahko povem, vsi so pogrnli razen xeona. On je bil edini procesor, ki je za malo malico prebavil vso zadevo in predvajal animacijo. Na vseh ostalih pa je CPU nabil na 100% in maya se je obesla.
In sedaj vprašanje, naj kupim gamerski pc, kjer vem da maya ne bo delovala kakor je treba, ali naj dodam nekaj malega denarja in kupim entry level serverski/workstation kišto. Seveda bo zaradi tega nekiliko počasnejša od gamerske.

Še ena malenkost, sem zelo vesel, da si izlil svoj žolč glede AMDja in Tyan-a >:D , saj sedaj premišljujem, da bi vzel drugega proizvajalca plošč. Škoda da ni več takih ljudi kot ti, ki bi malo več pisali o serverskih sistemih kaj dela in kaj ne, ter kake težave so imeli z njimi.

Pyr0Beast ::

Moji razlogi za gaming HW;

RAM
običajni sistemi uporabljajo navaden Unregistred ram brez ECC. - dosti cenejši, ponavadi deluje na višjih frekvencah in nižjih latencah. Za razliko od ECC rama, kjer težko najdeš dobro palčko (v Slo), je navaden ram dosti bolj dostopen. Kolikor sem videl, ECC kar lepo upočasni kištico, tistih par napak, ki jih odpravi, pa tudi ni vredno nekajkrat višje cene.

PLATA
običajne serverske (eno/dvo procesorske) plate proti 'namiznim' pogorijo tako po preformansah, kot po ceni. edino, kar je, je to, da imajo serverske plata ponavadi vgrajene dosti boljše diskovne krmilnike kot običajne, pa tudi to se počasi spreminja. Kakšnih über naprednih nastavitev voltaž/zakasnitev/frekvenc pa na serverskih tudi še nisem ugledal.

PROC
'strežniški' procesorji imajo le nekaj boljših lastnosti za dosti višjo ceno. Razlike so minimalne, čeprav k dražjim različicam ponavadi pripada tudi boljši hladilnik. Strežniška plata pa kljub dosti višji ceni le redkokdaj omogoča 'postavitev' kekšnih bolj naprednih hladilnih rešitev za manjše pregrevanje.

NAPAJALNIK-i
ponavadi je za namizne kištice dovolj že kakšen cenejši napajalnik za dosti nižjo ceno od dvojnih ali večih, ki napajajo strežnik. Če hočemo kakovost, imamo dosti več izbire.

Se mi zdi, da je to to, zdej me pa zaflejmajte :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

Nič ne rečem, profi sistem je lahko za marsikaj še vedno boljši.

Tisti tvoj primer je lahko pokazatelj tega, lahko pa je povsem možno še en "corner case". STvar je bila malo čudno napisana in se je sesula na nekem sistemu. Možno je tudi, da si svoj domači gear malce preveč navil itd.

Meni se je dostikrat zgodilo ravno obratno. Koda, ki na starem P4 v Toshibi dela, počasi sicer ampak dela, mi na Opteronu škripne.

Jasno je, da "meni dela stabilno" ne pomeni isto heavy "N2" overclockerju, igričarju in atomskemu fiziku. Ampak kot kažejo sedanje, sicer prve izkušnje, je lahko Core2 Duo povsem stabilen tudi za atomskega fizika, samo ni ga treba navijat pa pred nakupom malo povprašat in pogledat okrog.

Saj pravim, računovodkinji je dop*il stari dobri Tualatin 1400, na katerm ji dela VASKO ( računovodski SW) na Win2k.
Ona je pa po malem do*izdila meni s tem svojim "računalnik je speeet taaako počaaasen", ko je nabrala virusov več ko najcenej*a ku*a v ujetniškem taborišču in sem se naveliču razlag o virusih in zakaj je Tulac za nekoga, ne zna vštekat USB ključ v pixno, ki samo bere pošto in laufa Vaskota čezinčez dost.


Ko je nazadnje prišla s kupom ponudb za PCja in "čisto tako neobvezno vprašala" kaj si mislim o tem, sem vedu kolk je ura. Mašina je spet "taaako počasna", nekaj škriplje v CDju (Le kaj bi to lahko bilo ? Ziher ne kovanec, ki ti je not padel ?) pa "glasna je" (= dve leti je ni nihče spucal, venti se spet naravnost tepejo s prahom in pajčevino).

Ker poznam njeno impulzivnost in vem, da zna stvari kupit v prvi štacuni, na katero naleti in je pri njej glavni kriterij barva ohišja, sem reku WTF in iz šopa pipirjev izfiltriral dva. Oba sta bila od IIRC BigBanga. Eden je bil AMD 3800+ z neko anemično grafiko, drugi pa X6400 z GF7600.

Kad je bal "nek je maskenbal sem reku" in ji priporočil tega Intla . Če drugega ne, ji bodo virusi res laufali hitreje.
Prinese pixno čez par dni in lahko rečem da sem 100% zadel. Kišta je črna z ogromnim oranžnim "X" na sprednji strani in modrim LCD zaslonom, ki kaže temperturo. Stvar zgleda radioaktivno.

Ampak leti pa tudi ko sneta skira. 8-O
Na AMDju pravijo, da Intel rešuje stvari s silo ( velik L2) ampak očitno ni samo to. IIRC ima X6400 povsme normalen L2 (=2x1MB), pa kljub temu frči.
Gentoo se je postavil dok si reku keks.

Zelo soliden sistem. Edino me je*e to, da so nekater stvari tako sveže, d aše ni driverjev zanje. Vdelana Realtekova mrežna recimo (R8111), SATA je malo težko pognat s CDja ( bootat je treba z "all-generic-ide" ), drugače pa je stvar zelo hitra, hitrejša od vsega ostalega profi geara v moji bajti...


Pa še en argument je za off_the_shelf robo- rezervni deli. če kupiš kako drago plato in si od nje življenjsko odvisen, to poemni da rabiš še eno tako v rezervi, kar pomeni soliden extra strošek. Če pa delaš s taboljšo, vendar potrošno robo, je ta strošek manjši, pa tudi lažje ga obsorbiraš. Ziher imaš v bajti še kako mašino in če ta ni tako kritična, jo imaš lahko za rezervne dele, če pride res do tako težke frke, da druge rešitve ni.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kekz ::

Jaz sem v eno slovensko firmo, kjer skrbim za zadeve, pred nekaj časa navlekel eno čisto gamersko zadevo.
Proc je Athlon64 dual core, plata je neka MSI Diamond plus z 939 slotom, 4 Gb extra hitre memorije...
Ker te zadeve ne premorejo PCI-X (ki itak ni bog ve kaj) in PC diski veeno niso vrhunec tehnike, sem nabavil 2 dvokanalna PCI-E SCSI RAIDa, en kup SCSI diskov po 15000 obratov, plata ima itak že 2 Gbpi LANa itd...
V glavnem, gor sem zmetal precej veliko podatkovno bazo od nekaj 100 Gb in spustil gor delat nekaj manj kot 200 ljudi.
Bolje, da ne povem, za katero firmo gre, da ne bo šlo komu v nos in bo nehal poslovati (kupovati) pri njih.

Pred kratkim sem naredil nekaj meritev raznih sistemov in tudi ne povem od katere firme je ta mašina hitrejša in ki ima server od vsaj milijon evrov s FC diskovjem in podobno šaro.
Si upate voziti firmo nekaj 100 ljudi na gejmerskem hardveru? Seveda overclockam nič! Stabilnost? Rekord imam malo pod 500 dni uptajma.

Pyr0Beast ::

Si upate voziti firmo nekaj 100 ljudi na gejmerskem hardveru?
če bi bila moja, Ja.
Če ne, testiranje za vsaj 10 dni. (izklapljanje ventov/kuhanje kištice)

Seveda overclockam nič!
Ahh, škoda >:D
Edino, kar bi naredil, je, da bi downvoltav proc, tako da se manj greje.

Stabilnost?
Če je 500 dni, je to kr lep rezultat, tudi za serversko kišto :D
Sicer pa nevem, zakaj bi bila serverska kišta bolj skalabilna od gejmerske (tudi OC-ane do neke meje)?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Samuel ::

Ne vem zakaj diskutirate samo o Tyanu??? :\

Obstaja tudi Supermicro, ki ima precej večjo izbiro, pa tudi boljši renome.

Glede na izbiro komponent za strežnik... seveda, tud "navadne gamerske" komponente so OK, sam pri izbiri plošče je treba malo paziti. Odleti še najprej (čeprav z izbiro kake 965P-DS3 (s pravimi kondenzatorji) tudi to ni več nek problem... pa na hlajenje je treba paziti seveda...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

kekz ::

O Tyanu govorimo v povezavi z AMDjem. Super micro je bil vedno usmerjen le v Intel in ni imel niti ene plate za AMD. Kolikor vem, to še vedno velja.

Brane2 ::

Ravno včeraj sem si ogledoval Xeon portfolio pri Tyanu, MSIju in Supermicru, pa me zanima:

- Tyan ma par novih plat na "5000" čipovju in ena ima vertikalne "memory extenderje", vsak za 8 fb-dimmov. A tak extender pomeni kak extra ciklus pri komunikaciji z RAMom in ali ima tako verzijo na voljo tudi konkurenca ?

-fb-dimm naj bi omogočal neodvisnost od dejanjske memory implementacije (DDR,DDR_II itd), saj naj bi se podatki prenašali po posebnem hitrem kanalu v daisy-chain stilu (vsak modul se lahko pogovarja s tistim za sabo in tistim pred sabo). Če je temu tako, zakaj vsi poudarjajo, da so plate za DDR2- fb-dimme ? Pa še to, kako je z latencami in ali so odvisne od števila ploščkov v plati ? Po neki logiki bi se ploščki, ki so v verigi dlje od hosta naj odzivali počasneje...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Samuel ::

@kekz:

Supermicro@AMD .. že kakšno leto!

Jst ::

Moje izkusnje:

V casu p4ht (do 3.0) je ena firma uporabljala kratke cas tocno tak racunalnik. 50 ljudi. In odzivnost na strani klienta je bila obupna. Smo zamenjali za xeona in ne bos verjel, sql server in ostali servisi so sedaj na strani klienta mnogo bolj odzivni.

Pa bi xeon pri igranju moral biti kar dosti hitrejsi od p4ht. Po kmecki logiki. Pa ni - je pocasnejsi od p4 za gaming namene. (imel kratek cas probavati).

Zato se locijo na desktop in server vejo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Pyr0Beast ::

Pri opteronih ni čisto tako :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihajajo novi Core 2 Duo.

Oddelek: Novice / Procesorji
153200 (2527) MrStein
»

Slike DFI LANParty UT RD600-T2R/G

Oddelek: Novice / Matične plošče
173895 (3130) PrimozR
»

Test Radeona X1950 Pro

Oddelek: Novice / Grafične kartice
163697 (2728) Klemzz
»

Informacije o novih Intelovih procesorjih za prenosnike

Oddelek: Novice / Procesorji
62821 (2463) PrimozR
»

Cene prihajajočih procesorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
588313 (6107) Good Guy

Več podobnih tem