» »

Se linux trži?

Se linux trži?

StajercSSS ::

Ha?

Spodaj cen 17k... Ni linux odprtokodna verzija,al ka mrdajo? 8-O
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

ank ::

Sej ti lepo piše na tej strani. SuSE Linux ni zastojn. Če hočeš zastojn uporabi openSUSE.

kekz ::

Še en, ki ne razume. Linux je free software.

To ne pomeni, da je brezplačen! To pomeni, da je "svoboden" v pomenu, da lahko z njim delaš, kar te je volja. Lahko ga kopiraš, uporabljaš, PRODAJAŠ, kupuješ, šenkuješ, spreminjaš, ... :D

kekz ::

Tudi Suse linux je zastonj. Dobiš evaluation copy brezplačno. 30 dni imaš brezplačno podporo, potem nič več. Kolikor vem, pa nikjer ne piše, da ga ne smeš še naprej uporabljati. Niti delovati ne neha, ampak še vedno polnofunkcionalno deluje dalje.

Če ga kupiš, v bistvu kupiš podporo (vzrževanje) za npr. 1 leto. Ko to poteče, lahko kupiš spet dalje za eno leto po isti ceni kot prvič, saj je plačilo spet samo za podporo.

StajercSSS ::

Hehe..Ok..Že na mininovi vlačim Suse dol,pol pa ga bom prodajal.. :D :D :D
Misliš da bi lahk koga nategnil,pa mu Pingoja al pa Ubuntuja prodal? :D >:D 0:) :D
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

kekz ::

Svoboda pri teh plačljivih linuxih se mi zdi, da je vseeno nekoliko omejena. Ti tega ne smeš prodajati dalje. Vsak mora dobiti kopijo direktno pri njih.

Ampak spet. Softver je lahko brezplačen, oni menda licenčno osporavajo, da skupaj s softverom razširjaš tudi njigovo blagovno znamko z logotipi itd. Če to odstraniš, si spet čisto svoboden. Ampak opozarjajo, da potem oni ne garantirajo več za delovanje (kot da drugače bi :D )

416c6573a ::

Vecina distribucij je zastonj in jo lahko dobis kjerkoli in dajas/kopiras komurkoli.

Seveda pa se vecino vsaj vecjih distribucij da tudi kupiti, v smislu da razvijalce financno podpres, pokazes da ti je res distribucija vsec, ... Seveda pri kupljeni zadevi ponavadi dobis tudi prirocnik za uporabo in pa licno skatlo, v kateri je vse skupaj spravljeno :)

Obstajajo pa seveda tudi distribucije, ki so namenjena za delovne postaje, streznike, itd. katere pa JE potrebno kupiti, podjetje pa ti s tem nudi se nevemkokletno podporo za distribucijo (novell,redhat,...)
Lastnorocno.

Good Guy ::

jst že prodajam kpije ubuntujev >:D >:D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

sverde21 ::

Folk preberte si GPL licenco... Nekakšen povzetek nje je da lahko ti spreminjaš kodo programa kolikor ti srce poželi ampak ne smeš rečti, da si ti naredil tisto... Torej pri SuSE oni ne smejo računati programov, ki jih niso oni napisali, ampak oni lahko računajo YaST, ki so ga sami razvili (pa še kter drug program, ki so ga oni razvili), poleg tega lahko računajo tudi support ter embalažo.:\
<?php echo `w`; ?>

Good Guy ::

jst sm support + embalaža je moja 8-) 8-)
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

kekz ::

Distributerji sami največkrat kršijo GPL licenco. GPL zagotavlja svobodo, omejitev pa je, da si ne prisvajaš tujega dela. Navedbe originalnih avtorjev moraš pustiti pri miru.

Pred leti sem osebno poslušal Hansa Reiserja (avtorja linuxovih datotečnih sistemov reiserfs in reiser4), ki je potožil, da so imeli spor z RedHatom, ker je v svoji distribuciji mirno odstranil navedbe originalnih avtorjev.

Po njegovih besedah avtorji tudi ne marajo preveč distributerjev, ker avtorji delajo, distributerji pa kasirajo za svoj žep. ;(

klemen22 ::

Po njegovih besedah avtorji tudi ne marajo preveč distributerjev, ker avtorji delajo, distributerji pa kasirajo za svoj žep.

Tukaj bi se vprašal o mentaliteti avtorjev ki delajo nekaj za to drugi pa to uporabljajo za lastne profit. Naivnost.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

kekz ::

kekz ::

Hans Reiser je itak nekoliko čudak. Tipičen Američan, ki je jokal, ker ne more obogateti s tem, da se ukvarja z odprto kodo. Na vsak način nas je hotel prepričati, da bi bilo pošteno, da bi mu distributerji dajali del svojega zaslužka ali nekakšno rento za njegov prispevek.

To v temeljih ni v skladu s svobodo odprte kode, kjer vsakdo dela s kodo kar želi in kolikor želi. Odločitev je tako njegova, če želi za svoje delo več denarja, kakor mu ga uspe dobiti, mu pač ni treba delati, ali naj dela manj.

On je potem razlagal, da bo nov datotečni sistem reiser4 sicer open source, ki bo podpiral vtičnike, katere bo pa potrebno kupiti, če jih boš želel ali rabil. To ponavadi v tej sferi pomeni zaton produkta (razen če ni res izredno dober, nepogrešljiv ali komercialno uspešen).

Hans Reiser na svoji strani nudi zanimivo storitev. Za 25$ ga lahko vprašaš karkoli. Ni nujno da je sploh povezano z njegovim delom. Če ne zna odgovoriti, denar vrne. :D

klemen22 ::

Jaz bi ga vprašal če je on in njemu podobni res tak naivnež.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

kekz ::

Tudi strežniški linuxi so lahko brezplačni in so open source. Seveda brez vsakega vzdrževanja in garancije.

RedHad pravi za svoje produkte sledeče:
Red Hat products is open source and licensed under the GPL (or a similar license, such as the LGPL). So you always have free access to the source code. In fact you can download the source code from our FTP servers at any time. However, Red Hat does not provide free access to the binaries of Red Hat Enterprise Linux.

Suse (Novell) pa:
The only limitation of this evaluation software is the duration you will have free access to update.novell.com.

Nadaljnja uporaba preizkusne (evaluation) različice pa ni nikjer omejena niti po preteku vzdrževanja. Niti ni funkcionalno okrnjena, samo posodobitev ti ne dajo več.

Poldi112 ::

Pa saj ga nekdo sponzorira.
V primeru da bi bil raiser zaprt ga jaz in še 95% ostalih uporabnikov enostavno ne bi uporabljalo, stric pa bi se polovica časa ukvarjal z marketingom in birokracijo. Plačo bi imel pa isto.
Zakaj že je naiven?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

kekz ::

Potem so vsi avtorji open source kode naivneži? :O

Vem za primer avtorja, ki v prostem času za linux razvija omrežne filtre (požarni zid). Njemu so iz nekega podjetja, ki proizvaja in trži komercialne požarne zidove ponudili dosmrtno rento, samo če ne bo nič več delal. :D

Drugače pa je moja želja taka. Jaz služim z odprto kodo, zato bi želel kot plačilo (nadomestilo) za to prispevati npr. 10% svojega delovnega časa nazaj za odprtokodne programe. V 90% pač z uporabo in vzdrževanjem z njimi služim.

Trenutno mi zaradi pomanjkanja časa tole razmerje ne gre od rok. Zato je moje odprtokodno povračilo precej manjše kot bi želel.

Brane2 ::

Koar se Reiserja4 tiče, kot je meni znano je stvar totalka opensource.

Na prodaj bodo samo posamezni moduli, posebej izdelani za določenos tranko, če bo ta to posebej zahtevala...
On the journey of life, I chose the psycho path.

'FireSTORM' ::

linux JE zastojn
ampak v license agreement piše
lahko uporabiš, spremeniš source in ga prodaš pod pogojem da še vedno ostane open source
Those penguins.... They sure aint normal....

christooss ::

GPL je tukaj zato da ohrani Svobioščine. Take kot imaš ti moraš nujno ponuditi svojim naslednikom. Nekdo naredil program ga izdal pod GPLjem in ti lahko brez kršenja pravic prodajaš ta program. Samo moraš omogočit da tvoja stranka 0. uporabljati program na kakršen koli način sama želi 1. Si lahko stranka sama spreminja in preučuje program (obvezno je zato dostop do source code katero moraš poslati ti kot distributer) 3. Lahko program deli s svojim sosedom. Lahko ga tudi prodaja in 4. Lahko modicira program in ga nato distributira naprej.

Zanimivo je da firme na nek način kršijo gpl s tem, ko mislijo da dat source na net je kr dost. Pa ni ti moraš če nekdo zahteva njemu poslat source npr na cdju. Stranka pa plača samo stroške embalaže. Vse se bo izboljšalo v gpl3
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft prodaja Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
9610349 (7015) 'FireSTORM'
»

cene linux distibucij - je možno, da je Microsoft cenejši?

Oddelek: Operacijski sistemi
132294 (1790) nonenone
»

Nov datotečni sistem ext4 prestopil v fazo testiranja

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
424661 (3272) kekz
»

opensource = free??? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30312448 (9912) BigBoss
»

ima kdo linux?

Oddelek: Operacijski sistemi
251440 (1005) CaqKa

Več podobnih tem