» »

Izrael vs. Palestina

Izrael vs. Palestina

kunigunda ::

Takrat Hamas ni bil toliko v ospredju kot danes. El-fatah....

Thomas ::

Heh ... nikoli ni Hamas uradno bil pripravljen se odreči uničenju Izraela. Nikoli. Ne samo da se zdaj ni, kar pa še najbolj šteje, kar je zdaj uradna politika.

Toda tudi nikoli v preteklosti ni bila drugačna.

jype ::

klemen22> Aha uradno že lahko če ti gre verjeti, neuradno je v glavah pa kar ista zmešnjava kaj?

Torej je edina rešitev genocid nad Palestinci? Ker se itak ne bodo spremenili? Po čem to sklepate?

Se mi zdi, da se pod okupacijo Palestinci ne morejo kaj dosti spremenit. Ne morejo normalno živet, potem pa pač živijo _nenormalno_. Če so jim zrihtal takšno sranje (in za to so krivi, poleg Izraela, tudi vsi, ki so Izrael pomagali ustanovit), naj pač zadevo še sanirajo. Ma ne, škoda denarja, Palestinci so itak tolk mentalno intertni, da se nič ne more spremenit.

Tako kot se ni nič spremenilo z odporom proti okupatorju v drugih državah, ne?

Jaz bi rad videl, da bi Palestinci zmagali, vsaj za en dan, da bi imeli Izraelci možnost osvežit svoj dotrajani spomin na Holokavst in ugotovit podobnost med metodami nacistične Nemčije in Izraela. Ampak ker vemo da so Izraelci popolnoma enaki mentalno inertni tepci kot Palestinci, nam je tudi jasno, da se s tem ne bi nič spremenilo. Enostavno nobenim od obojih ne potegne.

Torej je edino smiselna "končna rešitev"? Hja, skozi to smo že šli, pa se ni obneslo. Meni se zdi da na srečo, nekateri pa še kar naprej objokujete Hitlerjev poraz.

kunigunda ::

Je thomas, tko kot PLO 1989 leta. Zdaj a so to samo igrali zaradi stolckov (do 1993 so imeli 1/3 stolckov, 1993 so imeli samo 10 stolckov...)

TESKAn ::

LOL ? Ocitno se nisi pozanimal, kje sedaj dobivajo pomoc. Imajo ogromne skupnosti s financno pomocjo, D,NL, B, UK, USA, ...


E, vidiš, Palestince je treba financirat, da se jim 'država' ne sesuje, Izrael pa čisto lepo fura z dobičkom. In tudi tu imam jaz raje državo, iz katere prihaja tehnologija in napredek IN ki se lahko sama vzdržuje, kot 'državo', ki ne doprinese (skoraj) nič k skupnosti in se obnaša bolj ko tumor - sredstva noter, ven pa nič. In sploh ne gre za majhne vsote, če se prav spomnim - se ni nekaj časa nazaj govorilo o sto milijonih evrov, ki jih zahod mesečno primakne v proračun, mislim da je bila Palestina, da sploh lahko funkcionirajo? Si res želimo dol države, ki jih moramo financirat, da se ne sesujejo same vase? In iz katerih zraven tega ves čas poslušaš, kako te bodo 'spreobrnili', na takšen ali drugačen način?

Hm, ko takole malo pomislim...zahod je prekleto človekoljuben, da nismo že par deset let nazaj dvignili roke stran in zgradili Zid™ okrog njih, pa naj se znajdejo v svojem peskovniku...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Daedalus ::

Torej je edina rešitev genocid nad Palestinci? Ker se itak ne bodo spremenili? Po čem to sklepate?

Podtikaš. In to grdo podtikaš. Preberi si še enkrat tisto mojo opombo o genocidnih programih, prosim.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> Podtikaš. In to grdo podtikaš

Vedno podtika. Ponavadi grdo. (Upam samo, da ne bo dobil Rudija, znašel se bom v slabi družbi, zdajšnja je kar dobra.)

kunigunda ::

Teska, saj nikoli niso dobili priloznosti da kaj naredijo zase. Komaj so se otepli turkov, so ze imeli spet zvezane roke, pol pa vojne itd...
Ce bi jih pustil 10 let same, kako lahko trdis, da nic ne bi doprinesli svetu ?

kunigunda ::

100 mio mesecno, ja ta je pa dobra. se pravi 1.2 miljarde letno....

klemen22 ::

Fajn sem se nasmejal jype. joj. Sploh se mi ne da komentirati ker smo tisti ki kolikor toliko objektivno gledamo na situacijo pač takoj ozmerjani z nekimi hudimi izrazi in oh in sploh. Samo v vednost: primerjanje holokavsta in po tvoje mučeništva palestincev pač ni na mestu. Če tega nisi sposoben dojeti pač nisi sposoben neke kolikor toliko objektivne presoje kar se kaže tudi v tvojih postih kjer vsakega ki ni skrajni pacifist ali levo usmerjen ozmerjaš oz. povežeš s skinheadom, Hitlerjem ipd. Bi bilo pošteno da potem tebe ozmerjam s Stalinovim podanikom? Mislim da ni fer @jype kaj?:|

Meni se zdi da na srečo, nekateri pa še kar naprej objokujete Hitlerjev poraz.

No jaz ga vsekakor ne. Morda objokujem lahko le preblago Hitlerjevo smrt in žal dejstvo da ga niso prijeli živega in mu sodili.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

TESKAn ::

Se mi zdi, da se pod okupacijo Palestinci ne morejo kaj dosti spremenit. Ne morejo normalno živet, potem pa pač živijo _nenormalno_. Če so jim zrihtal takšno sranje (in za to so krivi, poleg Izraela, tudi vsi, ki so Izrael pomagali ustanovit), naj pač zadevo še sanirajo. Ma ne, škoda denarja, Palestinci so itak tolk mentalno intertni, da se nič ne more spremenit.


Malo pomisli na ne tako zelo preteklo zgodovino v Evropi. Natančneje na vzhodni Berlin. Je bil ograjen, agenti na vsakem koncu, če si hotel it v zahodni Berlin obiskat svojo punco, so te že čudno gledali, da ne bi slučajno tihotapil kake demokracije čez. Skratka vzhodni Berlin je bil okupiran in IMO biti ves čas pod totalnim nadzorom ne kvalificira kot normalno življenje, v tvojih besedah, imeli so sranje. Pa so se spremenili in danes imajo svojo državo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kunigunda ::

Teska, dobra primerjava ... :)

TESKAn ::

kunigunda, ja 100 mio mesečno. Zdej ne spomnim se, če je šlo za Palestince ali kak drug narod tam dol, ampak ja, 100 mio pomoči/mesec rabijo, da jim državni aparat dela. Je bilo veliko govora o tem ob volitvah, ko so prišli skrajneži na oblast - tudi EU to ni bilo všeč in so zagrozili, da bodo ustavili denarno pomoč. In govorilo se je o 100 mio evrov za plače ipd. In so jamrali, da če ne dobijo te pomoči, da se jim bo državica sesula.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

Thomas> Vedno podtika. Ponavadi grdo. (Upam samo, da ne bo dobil Rudija, znašel se bom v slabi družbi, zdajšnja je kar dobra.)

Ne.

Podal sem citat, ki ga komentiram. Citat pravi, da se palestinsko in Hamasovo stališče ne more spremeniti. Iz tega (očitno napačnega) dejstva sem izpeljal logično posledico.

Tudi tvoje izjave (Hamas ni nikoli priznal Izraela) so zavajujoče. Tudi Izrael ni nikoli priznal palestine, se je pa Hamas pripravljen odreči nasilju (in se celo je, za precej dolgo časa, glede na to da je ves tisti čas Izrael redno napadal Gazo in zahodni breg).

Če bi se Izrael držal premirja, bi morda na volitvah zmagala manj skrajna opcija. Morda bi pa Hamas, če bi se Izrael z njim kdaj pogovarjal, pristal na za Izrael ugodno pogodbo.

Ampak ne, strokovnjaka klemen22 in Thomas itak vesta, da se nič ne bo spremenilo. Ker genocid ni sprejemljiv "zato, ker je politično nekorekten in bodo mirovniki jezni" se bo pač zgradilo zid, ki bo rešil težave. Konflikta ne bo več.

Glede na to, da ste 4 leta nazaj trobili isto, pa se je vmes izkazalo, da ne le da nimate pojma, ampak tudi ne zmorete prebrat medijev z obeh strani, se bo pač treba opreti na vaše forumske oznake, ki vašim besedam dajejo dovolj majhno težo, da jih brez škode lahko ignoriramo.

kunigunda ::

Verjetno je slo za izraelce ne pa za palestince :)

Ti pa res dobivajo letno ogromno denarja iz USA...

kunigunda ::

Thomas !!!! Omg, prav si imel. Sem sel pogledat se enkrat na Hamasovo stran. Mal sem zbluzil. Res se nikoli niso odrekli svojim nacelom glede ne-obstoja
izraela, ampak so samo sprejeli 10-letno dvostransko premirje. Sem malo pomesal. Priznam.

klemen22 ::

se je pa Hamas pripravljen odreči nasilju (in se celo je, za precej dolgo časa, glede na to da je ves tisti čas Izrael redno napadal Gazo in zahodni breg).

Aha zate naleti skrajnežev nad civilno prebivalstvo v Izraelu pač ne štejejo kali? Torej iz tega logično izpeljem da bolj ceniš palestinskega civilista kot izraelskega civilista.:\

Morda bi pa Hamas, če bi se Izrael z njim kdaj pogovarjal, pristal na za Izrael ugodno pogodbo.

Glede da je v statutu pač napisano da je cilj uničenje Izraela potem moraš biti skrajno neumni politik (kot Izraelec) da se s takimi barabami sploh pogovarjaš in v očeh lastnega naroda izpadeš kakor že pač izpadeš. Bi se pogovarjal z nekom ki grozi da bo vsem tvojim prebivalcem je*al matere in očete?

da se nič ne bo spremenilo

No nisem rekel da se nič ne bo spremenilo. Vendar rešitev je dolgotrajna karkoli že to pomeni. Zanimivo da nismo slišali razen predloga da se Izrael pogaja s Hamasom s strani leve opcije NIKAKRŠNEGA predloga kako rešiti situacijo.
p.s.: ja zid je v danih okoliščinah pravilna odločitev saj si drugače še bolj na očeh Hamasa ki ti gorzi uničenjem ter pobojem prebivalstva.

Če pa si jype res naivnež brez primere in slepo verjameš da z napadalci ki uletijo v Izrael Hamas nima nič potem pa škoda da sem porabil ene par sto gibov leve in desne roke in s tem prstov ker pišem tale post.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

TESKAn ::

Kunigunda, sem se zgleda tudi jaz zmotil...glede na tole stran s(m)o jim lani dali 'samo' 70 mio evrov za vzdrževanje vlade, potem pa še nekaj drugih pomoči, vsega skupaj ~279 mio evrov v letu 2005.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

klemen22> Bi se pogovarjal z nekom ki grozi da bo vsem tvojim prebivalcem je*al matere in očete?

Absolutno. Ti bi seveda takoj prijel za orožje, nesramneža ubil in ga potem spraševal, kaj je s tem mislil? Verjamem, ja. No, k sreči to ni vrednota zahodnih demokracij, čeprav včasih to je njena praksa, nažalost.

klemen22> No nisem rekel da se nič ne bo spremenilo.

Ja, si. Tudi Thomas je. S takim izhodiščem ti seveda ostane samo en možen razvoj dogodkov: če hočeš eliminirat problem moraš eliminirat ljudstvo.

klemen22> Zanimivo da nismo slišali razen predloga da se Izrael pogaja s Hamasom s strani leve opcije NIKAKRŠNEGA predloga kako rešiti situacijo.

Tudi to je laž. Sam sicer v pogajanjih ne vidim nič spornega, ampak konkretne rešitve sem že opisal. Zavrnili ste jih kot "naivne", drugih argumentov pa ni bilo. Dejstvo je, da je v času Šaronove politike Izrael zmanjšal, na žalost pa ne tudi popolnoma ustavil, napade na palestinska ozemlja, ter da je v tem času _bistveno_ upadla teroristična aktivnost palestinskih gibanj. Jasno je, da bodo Palestinci imeli dober razlog za razstrelit se v Izraelu, dokler bodo prisiljeni živet v nemogočih razmerah in povsem verjetno je, da ko/če Izrael kdaj ne bo več razlog za njihovo trpljenje, bodo našli kakšnega drugega sovražnika, ampak vsekakor se zaradi drugega sovražnika ne bodo hodili razstreljevat v izrael.

Če bi se Izrael obnašal kot civilizirana država, bi s svojim zgledom diplomatskega urejanja kriz (kot to počneta EU in včasih celo ZDA, recimo) zmanjšal, ne pa povečal nevarnost, ki jo predstavlja terorizem. Če bi jaz bil šef v Izraelu, bi že zdavnaj kupil palestinska ozemlja in Libanon in zrihtal mir tako, da bi ljudem zrihtal službe in stanovanja. Ampak ker to pomeni, da ne moreš služit z zelo profitabilno vojaško industrijo in moraš najt delo tudi za vse tiste mlade, ki potem ne bodo 7 let ždeli pri vojakih, je vojna lažja pot. Žrtve so itak dobre za propagando, denarja za vojsko je potem še več in z dolgotrajnim spopadanjem se ljudje kar nekako navadijo na rutino vojnega stanja. Win-win-win za vse, ki z vojno služijo, pa precej žalosten obstoj za vse ostale.

kunigunda ::

No, to je pa dosti manj, kot si rekel. Pa se to je enkratna (letna) pomoc, ne pa redna kot jo izrael dobiva ze od pamtiveka. Je pa Kanada otresala jezik
zaradi tega depozita, tako da ne vem ravno ce je v celoti izplacalo (govorilo se je le o 10%, se pravi to znese 28mio evrov)
So se pa zgovarjali,da so tik pred koncem financiranje ustavili, da ne bi dvignil val terorizma s tem denarjem. Bom malo prebrskal se po drugih virih, ce so sploh
toliko dobili.

upirna ::

->Če bi jaz bil šef v Izraelu, bi že zdavnaj kupil palestinska ozemlja in Libanon in zrihtal mir tako, da bi ljudem zrihtal službe in stanovanja.

In potem praviš, da nisi naiven? Kar kupil bi državo? Nisi resen... :\ No, vsaj malo si dvignil svojo kredibilnost z opaženjem, da je za Izrael vojaška industrija zelo pomembna.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

MadMicka ::

klemen22, dve stvari: prvič, smešno, da govoriš o levi opciji in o njihovih predlogih glede rešitve krize na Bližnjem vzhodu.A to lahko razumemo kakor desničarji so za Izrael, levičarji pa za Palestince. Mislim, prekleta bedarija.

In druga: Hamas praviš, da grozi z uničenjem Izraela. Prav. Ampak trenutna slika je takšna, da bistveno več Palestincev ubije Izrael, kot Palestinci Izraelcev. Nadalje tudi drži, da so Palestinci tisti, ki so danes zatirani. Se pravi, tebi se neka grožnja, za katero Hamas nima moči, zdi bolj pomembna, kot dejstvo, da Izrael danes uničuje Palestino in njihov up za ustanovitev države.

Luka Percic ::

Ampak trenutna slika je takšna, da bistveno več Palestincev ubije Izrael, kot Palestinci Izraelcev.

Največ palestincev ubijejo palestinci.
Kaj si sploh hotel z tem povedat? Da bi moralo umreti več Izraelcev, šele takrat bi pomislil da ima mogoče Izrael bolj prav?!?

Se pravi, tebi se neka grožnja, za katero Hamas nima moči, zdi bolj pomembna, kot dejstvo, da Izrael danes uničuje Palestino in njihov up za ustanovitev države.

Eno vprašanje imam. Če palestincem priznajo državo in hamas naslednji dan napade izraelske cilje.
To je vojno dejanje ne?
Torej padejo palestinci spet pod okupacijo.

Kaj smo tukaj dosegli?
Pa upam da je vsem jasno da bi se v današnjih razmerah to zgodilo.

Blame Izrael.

kunigunda ::

Največ palestincev ubijejo palestinci.

In ti nam bos sedaj z veseljem postregel s podatki...

kunigunda ::

Jaz ti bom pa medtem izraelske podatke dal:

Pozor. Spisek je ogromen in lahko komu crkne brskljalnik :\
Tule npr.

No tule da se ne bos matral je spisek vsek 197 ubitih palestincev od palestincev. Polovico zaradi boja med hamasom in fatahom, ostalo pa ker so bili v navzkriznem boju. Se pravi cca. 90 od leta 2000. Napram 5000 mrtvih zaradi zidov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kunigunda ()

MadMicka ::

Luka Veliki, Izrael okupira Zahodni breg in Gazo in ti temu praviš, da ima Izrael bolj prav??
In potem te skrbi, kaj če bo Palestinska država ustanovljena in bo napadla Izrael?? Kakšni hudi strahovi. Egipt, Sirija, Jordanija in Irak so istočasno napadli Izrael, ko je bil ta vojaško precej manj močan kot danes in je zmagal. Njega pa skrbi napad Palestine na Izrael. Mislim, kje je tuki logika. Ne bev ne mev pa o okupaciji. Se pravi, če Izrael okupira ima prav, če pa kdo drug okupira, npr. Palestinci Izrael, to pa ni prav al kako?

jype ::

upirna> In potem praviš, da nisi naiven? Kar kupil bi državo? Nisi resen...

Če lahko Kitajci kupijo državo na bližnjem vzhodu, jo lahko tudi Izrael. Prek agentov agresivno investira v arabska podjetja, zahteva socialne pravice za uslužbence in hitro rast podjetij, če podjetje ni profitabilno se investira še več in delavce pošlje na izobraževanje, palestince in libanonce se potegne iz proizvodnega v storitveni sektor in se jim zagotovi dobre plače pri njih doma. Čez slabo desetletje grem stavit, da bi hezbolahu in hamasu zmanjkalo rekrutov, ker bi jih starši za ušesa zvlekli v šolo, ki jo financira arabsko podjetje v izraelski lasti. Cel podvig bi Izrael stal precej manj kot nekaj desetletij vojne, pa še demokratizacija bi bila z višanjem izobrazbe prebivalstva neizbežna. Danes ti ljudje lahko hodijo samo v šole, financirane s hamasovim in hezbolahovim denarjem, ko so zreli za službo gredo lahko delat za smešne mezde, če imajo srečo dobijo službo v Izraelu in se potem vsak dan iz njih delajo norca, ko prestopajo tiste kontrolne točke, po 10 letih so pa praktično garantirano že indoktrinirani za teroriste, ali pa vsaj oborožene borce za svobodo, pardon, islam.

Oboji imajo izbiro, ampak za Palestince je odločitev za boljši jutri zoprna, označijo jih za izdajalce. Izraelci bi lahko poskrbeli za sosede, pa tega ne storijo, ker jim konflikt ustreza.

Najslabše je za oboje ravno to, kar imajo zdaj. Izrael podira hiše en masse, kratkosrajčniki pa se trudijo z zastarelimi pirotehničnimi izdelki počet isto. Stresno je za vse, škoda je ogromna, plusov pa od nikoder.

No ja, razen tisto, kar vojaška industrija pobaše v žep.

jype ::

MadMicka> Egipt, Sirija, Jordanija in Irak so istočasno napadli Izrael, ko je bil ta vojaško precej manj močan kot danes in je zmagal.

O, ne. Prav nemarno hitro jim je zmanjkovalo vojske.

Potem se je od nekje pojavil dobri stari striček Sam in Izraelu prodal tolk orožja in opreme, da so desetkrat večje vojske lahko samo debelo gledale, kako nenadoma izraelsko (pa včasih še ameriško, ampak brez jasnih oznak) letalstvo in topništvo nonstop pometata po bojišču.

Brane2 ::

Se pravi, če ti kdo grozi s tem,d a bi te iztrebil in vsake toliko koga dejanjsko tudi ugasne, mu moraš zgraditi šole in ga zaposliti ?

Ampak Hamasu ostane zadnji adut: 72 devic v raju za samomorilca.

Lahko storiš kaj glede tega ? Mogoče uvedeš posebne rdeče zone, kjer je zanimivejši del tvoje ženske populacije na voljo potencialnim samomorilcem, pa še kak deček ali deklica za alternativce ?

:\
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Brane2> Ampak Hamasu ostane zadnji adut: 72 devic v raju za samomorilca.

Seveda. Ampak teh 72 devic mučenikovi mami nič ne pomaga, job za sinkota pa ji pride še kako prav.

Mimogrede: s to metodo kitajska obvladuje precej več kot miljardo ljudi, ki vsekakor niso navdušeni partijci.

Brane2> Se pravi, če ti kdo grozi s tem,d a bi te iztrebil in vsake toliko koga dejanjsko tudi ugasne, mu moraš zgraditi šole in ga zaposliti ?

Imaš boljšo idejo? Jih boš pobil? Hja, potem je čisto razumljivo, da ste eni in isti tepci. Najbolje bi bilo torej zgradit tako veliko bombo, da poskrbi za oboje hkrati, al kaj?

Žal jaz ne verjamem, da jih bo bog pravilno razporedil med krive in nedolžne. Po moje morajo vsi ostat živi, da je rešitev sprejemljiva za nas (ki se imamo za civilizirane in je torej za nas kakršnokoli vojaško obračunavanje nesprejemljiva zadnja možnost).

Kaj so pa dosegli s tem, ko so šli "razorožit" Hezbolah?

Precej novih Hezbolahovcev, predvsem.

Daedalus ::

Potem se je od nekje pojavil dobri stari striček Sam in Izraelu prodal tolk orožja in opreme, da so desetkrat večje vojske lahko samo debelo gledale, kako nenadoma izraelsko (pa včasih še ameriško, ampak brez jasnih oznak) letalstvo in topništvo nonstop pometata po bojišču.

Palestinskim borcem za svobodo in onim teroristom Hasolahu pa Sirija in Iran devata orožje. Pa denar za familije samomorilskih napadalcev in seveda eksploziv za napade. Ampak eni vidijo samo eno stran, drugo pa kakopak mirno ignorirajo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Daedalus: jaz ničesar ne ignoriram, samo oporekam temu, da je Izrael Yom Kippursko vojno dobil "kar tako". ZDA so se blazno potrudile, sicer bi bila pogajanja s Sirijo za Izrael precej zoprna. Egipt se itak ni želel jit vojne, ampak če bi Izrael klonil se ziher ne bi ustavili na Sinaju.

Za Egipt je med vojno letelo precej ruskih pilotov, ZDA in SZ sta si ves čas grozili z jedrskim orožjem, ampak na srečo se SZ konflikt ni zdel dovolj pomemben, da bi tvegali odprt spopad velesil.

Da so PLO in Hezbolah in Hamas podpirale vse islamske države v regiji pa res ne more biti čudno. Saj so ja kolegi iz cerkve, pardon, džamije. Hecno je sicer, ko Irance zmerjajo z Arabci, ampak to ne spremeni tistih pravljic o tem kako se je treba trudit, da se islam širi, ne glede na to a si pravoslavc al protestant (oz. kakorkoli muslimani že imenujejo svoje frakcije).

Brane2 ::


Seveda. Ampak teh 72 devic mučenikovi mami nič ne pomaga, job za sinkota pa ji pride še kako prav.


Ampak mučenikova mama je v tej enačbi nepomembna. Če se je nekdo pripravljen razstreliti, zakaj misliš, da bo njegovo mamo denar od tega odvrnil in da ne bo s tem denarjem sproducirala še več mučenikov ?
Ti ljudje so verni in vera jim pravi, da ni nič lepšega od smrti "na dolžnosti". NAmesto da bi se mama ubadal z iskanjem ustreznih deklet za tipovo ženo, pa ob uspešnem samomoru VE, da je tip glede tega preskrbljen.


Mimogrede: s to metodo kitajska obvladuje precej več kot miljardo ljudi, ki vsekakor niso navdušeni partijci.


Res ? kot sem jaz bral tisto nekaj zgodovine, so imeli Kitajci ohoho žrtev in mame niso kaj dosti odločale. Tudi danes se ne dobrikajo kaj dosti starim kravam ampak neustrezne zaprejo ali počijo.


Imaš boljšo idejo? Jih boš pobil? Hja, potem je čisto razumljivo, da ste eni in isti tepci. Najbolje bi bilo torej zgradit tako veliko bombo, da poskrbi za oboje hkrati, al kaj?


V tej situaciji je edino potrebo po razmišljanju sprožila obiolna uporaba orožja in ne šol. Še v tistih šolah, ki so jim jih plačali drugi, na veliko poučujejo sveto dolžnost umora vsakega Izraelca.


Žal jaz ne verjamem, da jih bo bog pravilno razporedil med krive in nedolžne.


Važno je, kaj sami verjamejo. Palestinci verjamejo, da je eksplozivni samomor najlepša stvar na svetu.
Kdo sem jaz, ti ali kdosrkoli tretji, da bi posegal v njihovo vero ?


Po moje morajo vsi ostat živi, da je rešitev sprejemljiva za nas (ki se imamo za civilizirane in je torej za nas kakršnokoli vojaško obračunavanje nesprejemljiva zadnja možnost).


To je rešitev, ki velja v civiliziranem svetu, ne pa recimo v Bejrutu. Če hočeš biti civiliziran, rabiš za to najprej civilizacijo.
Če te ni, je uporaba civiliziranih rešitev neumnost.


Kaj so pa dosegli s tem, ko so šli "razorožit" Hezbolah?

Precej novih Hezbolahovcev, predvsem.


Ki jih bodo tudi šli ubit. Enaćbe se zreducirajo na to, kaj je ceneje. Novi bojevnik Hezbollaha ali strelivo, ki je potrebno, da ga ubijejo.

Res je, da je stvar denarno problematična, a daleč od grajenja novih šol samomorilskim napadalcem in dobre vere, da te ne bodo ubili...
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Brane2> Važno je, kaj sami verjamejo. Palestinci verjamejo, da je eksplozivni samomor najlepša stvar na svetu.

Temeljna napaka. Kdo ti je to neumnost povedal?

Brane2> Kdo sem jaz, ti ali kdosrkoli tretji, da bi posegal v njihovo vero ?

Njihova vera ne uči ničesar takega, ziher pa to uči kakšen skrajno zblojen verski učitelj, ki ga Hamas sponzorira.

Ampak vzrok za to da se greš razstrelit ziher ni 72 devic, lepo te prosim. Če bi folk tam zares to verjel, potem ne bi blo nobenga polnoletnega Palestinca.

kunigunda ::


Potem se je od nekje pojavil dobri stari striček Sam in Izraelu prodal tolk orožja in opreme, da so desetkrat večje vojske lahko samo debelo gledale, kako nenadoma izraelsko (pa včasih še ameriško, ampak brez jasnih oznak) letalstvo in topništvo nonstop pometata po bojišču.

Nic od nekje. Pojavil se je, ko je prejsnji dobavitelj vojaske opreme (Francija) dal embargo na to izraelu.
Sicer so pa izraelska letala v mnogocem boljsa od ameriskih, tako da ne vem zakaj bi USA mogla biti povod za velike oci...

Ne vem pa kaj si mislil s tem "amerisko, ampak brez jasnih oznak". Pa ja ne mislis, da so americani prepleskali zvezdo, pa izraelcem v luftu pomagali ?

Brane2 ::


Temeljna napaka. Kdo ti je to neumnost povedal?


Potegnil sem dol ustrezne filmske materiale iz njihovih medijev (TV oddaje), kjer avtoritete razlagajo točno to.


Njihova vera ne uči ničesar takega, ziher pa to uči kakšen skrajno zblojen verski učitelj, ki ga Hamas sponzorira.


GGlede na količino in izvor teh materialov tega ne verjamem. Nihče ne bi dal nekemu lokalnemu norcu bistven del časa na TVju, če se ne bi s povedfanim strinjal. Glede na količino teh predavanj pa sploh ne verjamem, da gre za osamljene primere.


Ampak vzrok za to da se greš razstrelit ziher ni 72 devic, lepo te prosim. Če bi folk tam zares to verjel, potem ne bi blo nobenga polnoletnega Palestinca.


Tega ne razlagajo tako v svojih medijih.

Tip je rekel skoraj dobsedno nekaj takega " Ljudje (neverniki) nas ne razumejo. Oni na razstrtelitev gledajo kot na noro požrtvovanje. Za nas, ki verjamemo v Allaha, pa je to samo odštevanje do drugega sveta, točno tako kot odjavan špica v filmu: 7..6..5..4..3..2..1.. in človek je v novem svetu, ob svojih devicah in Bogu. Lahko mi verjamete, da vem kaj govorim. Nisem psiholog kar tako..."
On the journey of life, I chose the psycho path.

Luka Percic ::

jype
Ti si pa tudi naiven...
Veš kaj se zgodi z objekti s katerimi so imeli Izraelci stik, ko pridejo v palestinske roke?
Si že pozabil na gazo?
Kratek spomin pa res reši veliko težav v hipu...

kunigunda ::

Egipt se itak ni želel jit vojne, ampak če bi Izrael klonil se ziher ne bi ustavili na Sinaju.

Egipt je bil glavni povodnik te vojne. Njihov plan je BIL, da se ustavijo na sinaju in to cca 14milj za suezom, ceprav so v skritem dogovoru s Sirijo, izpostavili, da gredo dalje v notranjost. Takrat je Izraelceom kamen iz srca padu, ko so se Egipcani ustavili, sicer bi bilo marsikaj drugace danes. Tko je pa Golanska sla pa pa.

jype ::

kunigunda> Ne vem pa kaj si mislil s tem "amerisko, ampak brez jasnih oznak". Pa ja ne mislis, da so americani prepleskali zvezdo, pa izraelcem v luftu pomagali ?

Ja. Ker so Rusi podobno poceli v Egiptu (taksen konflikt je pac super za urjenje pilotov velesil), se ni nhce sekiral, je pa dejstvo, da je to mocno spremenilo razmerje moci. Ja, Egipt je hotel samo Sinaj nazaj, ampak ce Izraelu ne bi na pomoc prisle ZDA, Egipt ne bi imel razloga, da se ustavi na Sinaju. Seveda bi se potem komot umaknil nazaj tja, bistvo je, da imas tako boljse pogajalsko izhodisce.

Luka Veliki: ne razumem, kaj hoces s tem povedat. Da se Palestincev ne da podkupit? Od kje jim pa potem toliksna korupcija v drzavni upravi?

Brane2> Potegnil sem dol ustrezne filmske materiale iz njihovih medijev (TV oddaje), kjer avtoritete razlagajo točno to.

Ja. Saj pri nas avtoritete klobasajo iste bedarije. A jih kdo poslusa? Ne, seveda ne, ker imamo moznost izbire, koga bomo poslusali. Palestinci je danes pac nimajo. Na eni strani so zblojenci, na drugi pa okupator. Z okupatorjem se ne sodeluje, to je menda jasno. Kaj torej ostane?

Ce se pa okupator spremeni v trgovca, tako kot to (sicer precej nerodno) pocnejo ZDA, potem se pa ljudje omehcajo. Vietnam bi razrezal na koscke vsakega americana, ki bi po koncu konflikta tam stopil na njihovo zemljo. Ko so prisli tja preobleceni v trgovce, je trajalo par tednov, da se je Vietnam spremenil v free market.

Izrael je perfektno sposoben izpeljat to, samo ker se vsem zdi vojasko obracunavanje bolj smiselno, se pac podirajo bajte, namesto da bi se jih gradilo.

klemen22 ::

jype: kaj ko bi se prijavil za naslednika Castra? Ne dvomim da s podobnimi prepričevanji ne bi ostal dosmrtni "diktator". Seveda bi moral sem ter tja izkrivljat resnico kar itak počneš v vsakem drugem postu (podtikanja). Idealen si za naslednika velikega borca.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Brane2 ::


Brane2> Potegnil sem dol ustrezne filmske materiale iz njihovih medijev (TV oddaje), kjer avtoritete razlagajo točno to.

Ja. Saj pri nas avtoritete klobasajo iste bedarije.


Daj mi primer kake avtoritete, ki klobassa iste bedarije pri nas in ki ima za to soliden odstotek časa na TV...


A jih kdo poslusa? Ne, seveda ne, ker imamo moznost izbire, koga bomo poslusali. Palestinci je danes pac nimajo. Na eni strani so zblojenci, na drugi pa okupator. Z okupatorjem se ne sodeluje, to je menda jasno. Kaj torej ostane?


To je nepomembno v vsem in njihova interna stvar. Če večina vplivnega folka ne bi bila za sveto vojno proti Izrael, v njihovih medijih ne bi bilo stalnih pozivov na to.Ce se pa okupator spremeni v trgovca, tako kot to (sicer precej nerodno) pocnejo ZDA, potem se pa ljudje omehcajo. Vietnam bi razrezal na koscke vsakega americana, ki bi po koncu konflikta tam stopil na njihovo zemljo. Ko so prisli tja preobleceni v trgovce, je trajalo par tednov, da se je Vietnam spremenil v free market.


Hja, pozabil si pa omeniti par stvari. Razmerje moči med Vietnamom in ZDA je vendarle malo drugačno. Poleg tega, med njima ni fizične meje in ZDA nikoli niso bile napadene s strani Vietnama na svojem ozemlju ali se počutile zaradi njega kakorkoli ogrožene zadnje čase. Poleg tega je od vojne v Vietnamu preteklo že kar nekaj desetletij, vmes pa so se glavni zavezniki Vietnama bodisi sesuli, bodisi precej temeljito spremenili.

Zakaj ne omeniš kaj bolj "primernega", recimo Afganistan, ko je bil ta še pod Talibani ? Zakaj misliš, da so ga Ameri sesuli, niso pa takrat probali s trgovskim pristopom ?


Izrael je perfektno sposoben izpeljat to, samo ker se vsem zdi vojasko obracunavanje bolj smiselno, se pac podirajo bajte, namesto da bi se jih gradilo.


Če gradiš bajte folku, ki bi te rad ubil, se bo količina tega folka okrog tebe povečevala, saj se bo to ljudem splačalo, preprosto zato, ker to vzpodbujaš.
On the journey of life, I chose the psycho path.

igorn ::

Jaz bi rad videl, da bi Palestinci zmagali, vsaj za en dan, da bi imeli Izraelci možnost osvežit svoj dotrajani spomin na Holokavst in ugotovit podobnost med metodami nacistične Nemčije in Izraela.
to bi bilo tisto pravo:D

kunigunda ::

Ja. Ker so Rusi podobno poceli v Egiptu (taksen konflikt je pac super za urjenje pilotov velesil), se ni nhce sekiral, je pa dejstvo, da je to mocno spremenilo razmerje moci. Ja, Egipt je hotel samo Sinaj nazaj, ampak ce Izraelu ne bi na pomoc prisle ZDA, Egipt ne bi imel razloga, da se ustavi na Sinaju. Seveda bi se potem komot umaknil nazaj tja, bistvo je, da imas tako boljse pogajalsko izhodisce.

No, ti povem, da niso americani nic leteli. In niso se ustavili na sinaju tam kar tako. To je dolga zgodba. Samo dve stvari bi se morali zgoditi pa bi bili izraelci
porazeni.Ampak to je se daljsa zgodba. Bom poskusil. Torej, naj zacnem s sirijo. Sirija je imela zelo slabo pozicijo, kar se golana tice, saj se je boj
razvijal tako, da so imeli vedno sonce v obraz. Takrat so bolje ciljali (odvijala se je skoraj izkljucno tankovska ofenziva) izraelci, ponoci se je stvar obrnila,
ker so imeli sirijci ruske tanke, ki so imeli nightvision, izraelci pa ne. Ne vem po kolikih dneh je bila premoc na sirijski strani, izraelcem je zmanjkalo municije,
avionov se niso uspeli uporabiti zaradi SAM-ov. Prva napaka je bila sedaj na sirijski strani. Ker so imeli tudi oni ogromno zrtev, niso pa UVIDELI, da so
izraelci na koncu, so se tudi oni ustavili. To je pripomoglo izraelcem, da si opomorejo (ogromno vojakov je zaradi ustavljene ofenzive na jugu-se vrnem kasneje)
sedaj prislo na sever. Ker so sirijci se "pocivali" so Izraelci to izkoristili (vmes so avioni preleteli golan in sli raketirat za hrbet Damask) in predrli zascito.
To se je dogajalo predvsem na severu golana. Na jugu je bilo lazje.
No egipt se je ustavil tistih 14 milj ali km zaradi tega, da je imel pokrit zrak (moznost zracnega napada) s SAM raketami, ki so bile postavljene zadaj.
btw, kljub temu da je naredil fronto, je uspelo majhni skupinici (pod vodstvom ariel sharona) predreti in se skrivoma odpraviti proti suezu.
Tam so videli luknjo med tremi divizijami, kjer bi lahko prisli cez, in so to nesli nazaj Sharonu na uho. Druga napaka je bila egipcanska, ker se
je nevem kateri general spomnu, da bi lahko sli sedaj naprej, in so to storili, kljub temu, da niso zadaj SAM-ov premaknili. To so izraelci seveda opazili, in zdaj,
ko zraka ni bilo pokritega, z avioni unicili vecinoma skoraj vse tanke. No, pol so sli dol, premagali 2.egipcansko divizijo, sli cez, en del vojske proti Cairu, eden od
zadaj na 3.egipcansko divizijo. Pol je pa ze mednarodna skupnost jokala pa se je vse skupaj ustavilo.

Skratka, sirijci so imeli kar dosti sans, da pridejo dol do Izraela, bi pa skoraj verjetno, ko bi to naredili, spet Mednarodna skupnost posegla vmes.

BigWhale ::

Jaz v bistvu ne razumem zakaj je toliko let toliko ljudi vztrajalo pri Izraelski drzavi.

Takoj, ko so UN 'ustanovili' drzavo, so se tam priceli bunit. In eni in drugi.

kunigunda ::

Majhno offtopic, ampak sem se tolk nasmeju, da bom tuki prilimal to. Terrorist bloopers

Thomas ::

> Jaz v bistvu ne razumem zakaj je toliko let toliko ljudi vztrajalo pri Izraelski drzavi.

Te čisto nič ne briga. Ni tvoja stvar. Tace proč!

A si dojel?

kunigunda ::

Izcrpani... ?

BigWhale ::

> Te čisto nič ne briga. Ni tvoja stvar. Tace proč!
> A si dojel?

Kako ni moja stvar? Saj je drzavo ustanovil UN. Predstavnik takratne drzave v kateri smo ziveli pa se je glasovanja vzdrzal. Se pravi je bila tudi nasa drzava vzdrzana kar se tega tice.

Je pa to vsekakor moja stvar. Zaradi enega takega konfliktnega obmocja pride to problemov po celem svetu.

Ti tudi nisi dojel, da ne more ena organizacija izglasovat novo drzavo na obmocju nekaterih drugih drzav, sploh ce so tiste sosede proti.

'Sej se bo ze uneslo...' Ja? Vec kot 50 let je mimo. Se je uneslo? :P

username ::

ne more ena organizacija izglasovat novo drzavo na obmocju nekaterih drugih drzav
Saj na tistem območju takrat ni bilo nobene države. Daj si malo prebrat zgodovino, da se ne boš osmešil.

Tiste sosednje države - so bile pa proti ja, ker so hotele ozemlje zase. (ne, ni bilo njihovo)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

Takrat je bila tam 'palestina', ki je bila pod britanskim mandatom. V bistvu neke vrste okupacija arabcev in zidov, ki so tam ziveli. Ne bom trdil 100% ampak zidje so bili v manjsini.

Potem se je pa en kup zidov v evropi spomnil, da bi lahko tam kar svojo drzavo imeli. Ker je bilo to precej prikladno za ostale drzave, ki so zaradi hitlerjevega pregona sprejele precej beguncev, so se pac strinjali in jih poslali 'nazaj dol'.

:)

Mar ni bilo tako?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izrael uspešno ubranil svoj narod pred terorističnim konvojem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23332374 (27457) Gregor P
»

Izraelsko-arabska vojna se bije tudi na medmrežju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11610549 (7068) Pšenični

Izrael vs. Palestina (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
85237614 (21183) Stepni Volk

Več podobnih tem