» »

Izraelska ofenziva v Gazi in Libanonu

Izraelska ofenziva v Gazi in Libanonu

1
2
»

miko 55 ::

no ko ste omenili da bi palestince oz arabce podavili kot zajce, se kdo spomne ko je teroristična organizacija ugrabila letalo polno izraelcev in še nekaj tujih potnikov. in kaj se je zgodilo? tuje so po prepričevanju spustili, izraelce pa so zadržali kot v koncentracijskem taborišču. in odgovor izraela, je bil? ja pričakovan, tko kot pri ugrabljenem vojaku. v 3 kom herkulese c 130 so specialce not nabil, za njimi pa mislim da c5. pa so šli do letališča ki je bilo nekje v vzhodni afriki, pa so teroriste pobil kot zajce talce osvobodili in šli domov.

pa ena cvetka ko so napadli iran-ovo nekaj jedrskega ( elektrarno al nekaj sličnog ) pa so jo zravnal z zemljo.

odziv sveta? pravilno ravnanje

dejansan ::

ja, tole z ugrabljenim avionom je bila dobra predstava, na strani izraelcev so bile ene 3 žrtve, od tega 2 civilni, umrl je pa vodja specialcev, ki je bil tudi brat kasnejšega premieja, so pa takrat izraelci zavzel celo letališče pa sporočili domov, če pošlejo še par avijončkov zavzamejo celo državo :D :D :D

so imeli pa probleme za nazaj, ko se jih je na koncu mislim da egipt usmilu pa dovolil, da so natankali svoje frčoplane

to je bilo malo offtopic

drugače pa, nekdo je omenjal izrael kot suvereno državo, ja za zahodni svet, za njegovo bližnjo okolico pa arabce in co. pa tole no go
dejansan

username ::

Kaj pa to - če si suverena država Izrael že desetletja prisvaja zemljo, gradi nelegalna naselja in izvaja jurisdikcijo nad ozemljem, ki ji po resolucijah VN ZN (ki ji je omogočil nastanek) ne pripadajo?
V resničnem svetu je ponavadi tako, da če kdo začne vojno in jo izgubi, pogosto izgubi del ozemlja...

OZN je leta '48 odločila, da se ustanovi arabska država in židovska država. Arabci so bili proti (verjetno so si hotele ozemlje razdeliti Sirija, Jordanija, Libanon, Egipt in Irak?) in so rekli "Izrael je treba uničit". Z realizacijo tega plana pa so imeli določene tehnične težave (beri: v vojni, ki so jo sami začeli, so jih v 5 desetletjih vedno dobili po p***).

Ni mi jasno, kako da Arabci ne pogruntajo, da bi bilo bolje nehati s teženjem, pa bi se raje poskusili od Izraela (oz. Zahoda) kaj naučiti -lahko bi živeli ravno tako dobro kot Izraelci... (ali pa še bolje, posebej tisti z nafto). Pa jaz bi jim to privoščil, BTW (ker bi vsi, ne samo Bližnji vzhod, imeli korist od tega).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Dejstvo je da so Izraelci lastniki,lahko bi jim tako rekel dveh kocentracijskih taborišč v katerih je ene par milijonov palestincev
No ja. "Ključe" teh "koncentracijskih taborišč" imajo IMO v roki kar lokalni (arabski) šefi, poleg njih pa še Egipt (od Gaze) oziroma Jordanija (od Zahodnega brega).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

miko 55 ::

in so rekli "Izrael je treba uničit". Z realizacijo tega plana pa so imeli določene tehnične težave (beri: v vojni, ki so jo sami začeli, so jih v 5 desetletjih vedno dobili po p***).


ja so rekli da je potrebno žide potisnit v morje in da za drugam niso. sam vemo kako so izraelci prišli do orožja. šverc komerc iz amerike pa ne samo orožje ampak tudi stroje za izdelavo le-tega. pa ameriški judje so jim pomagali na takšen ali drugačen način.

ja palestinci oz arabci se pač niso tako dobro znašli. sej švercajo a žal v premajhnih količinah da bi se kje kaj konkretno poznalo.

jype ::

username> Ni mi jasno, kako da Arabci ne pogruntajo, da bi bilo bolje nehati s teženjem, pa bi se raje poskusili od Izraela (oz. Zahoda) kaj naučiti -lahko bi živeli ravno tako dobro kot Izraelci... (ali pa še bolje, posebej tisti z nafto). Pa jaz bi jim to privoščil, BTW (ker bi vsi, ne samo Bližnji vzhod, imeli korist od tega).

Ker jih vsak dan pumpajo s Thomas-like retoriko: "Izraelci so manjvredni neinteligentni tepci, ki jih je treba vrzt v morje, ker zrejo majhne otroke in so nam pobili brate in so najhujse zlo tega sveta". Vse seveda zveni blazno smiselno, ce si dovolj preprican v svoj prav.

Iz istega razloga se danasnji Izraelci se niso odselili v normalno drzavo. Ker smatrajo, da je tisti koscek peska njihova pravica. Pa ker je bolj ali manj elitna lokacija in ker veliko ljudi tam blazno dobro zivi od vojaske industrije, ki se ji casovno neomejen konflikt zelo izplaca, kdorkoli prodaja orozje tipom na drugi strani pa tudi ni cisto brez profita.

En sam meteorit ustrezne velikosti bi na taka bedasta vprasanja o pravici do ozemlja odgovoril tako jasno, da jih dolgo casa ne bi nihce vec zastavil.

krneki0001 ::

Da del slovenije zasede ena druga država, bi jst tut metal tiste, ki so zasedli naše ozemlje v zrak.

username ::

Da del slovenije zasede ena druga država, bi jst tut metal tiste, ki so zasedli naše ozemlje v zrak.
A tako. No, kavarne, avtobusi in diskoteke v Rimu, Trstu, Milanu, na Dunaju, v Gradcu, Celovcu, Zagrebu, Puli in na Reki te čakajo... (\črni sarkazem off, da ne bi kdo mislil da bi jaz take norosti podpiral - tudi približno ne)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username: Najprej potrebujes okupacijo, potem nesposobno ali kvizlinsko vlado (no, to ze imamo), na koncu pa se osvobodilno fronto. Palestinci vse to ze imajo, tako da se z veseljem razstreljujejo.

username ::

sam vemo kako so izraelci prišli do orožja. šverc komerc iz amerike pa ne samo orožje ampak tudi stroje za izdelavo le-tega.
Očitno ne vemo. Kakšen šverc-komerc neki. Po tem merilu je pol itak vsaka mednarodna menjava šverc komerc al kaj?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

krneki0001 ::

Ozemlje slovenije je zame to, ki je sedaj, ne tisto, ki je bilo 100 ali 500 let nazaj. In to ozemlje je v naših rokah, v primeru napada na to ozemlje in zavzetje tega ozemlja bi se boril zanj in bi metal v zrak vse, ki bi nasprotovali temu, da je slovenija svobodna.

Tko da tvoj sarkazem je v tem primeru čisto odveč, ker jaz nimam ozemeljskih teženj, ampak bi samo branil sedanje meje slovenije.

miko 55 ::

ja v enki knjigi katera opisuje vojno med izraelom in palestinci sem zasledil, da so stroje za izdelavo orožja v izrael prepeljali pod krinko da je kmetijska oprema:D :D

_marko ::

nebivedu:
Torej te ne zanima kaj se je dogajlo v 50ih na ozemlju današnjega Izraela.
OK.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

mtosev ::

hehe Letališče so komaj popravili. Ni dolgo trajalo. :D Da so spet rabli Beirut International zapret. :D :D :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

matjazx ::

Kaj jim je letališče naredu?
a ne napadajo položajev Hezbolaha, ki nima lih zračnih sil

mtosev ::

Prek tega letališča naj bi Hezbola dobivala orožje in druge stvari.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

klemen22 ::

Kaj jim je letališče naredu?

Ja pa kaj pa tebi ni jasno? Letališče je zagotovo eden strateško pomembnih elementov. Vedno je bilo in vedno bo. Zagotovo ga niso napadli zato ker bi z letali prevažali riž iz Kitajske ali kaj podobnega.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

metalc ::

Zgodovina Libanona žal ni tako enostavna. Do turške zasedbe tam nekje v 16. stoletju je zgodovina hotela, da so tam živeli kristjani - maroniti (predvsem v gorah, kjer so jih vsi kolikor toliko puščali na miru in niso spreobračali v islam), muslimani (suniti in šiiti), v južnih delih gorovja Libanon (Šuf) še druzi (še samim ni čisto jasno, ali so sekta islama ali kar ločena religija), ravno tako zato, ker se nobenemu ni preveč dalo, da bi jih ganjal po hribih. Turki so vodenje ozemlja, ki nekako sovpada z današnjim Libanonom, zaupali guvernerjem (emirjem), ki so imeli dokaj veliko avtonomijo, glavno, da so pobirali davke in jih nekaj vplačevali v državno blagajno. No, eni so hoteli kar neodvisnost, pa se je eden šel neko zunanjo politiko z odnosi s takratnimi evropskimi silami, drugi pa se je pridružil protiturškemu uporu, ki ga je začel egiptovski guverner, in takrat so Turki pač morali intervenirati in mimogrede malo našuntali kristjane in druze druge proti drugim (se sliši nekaj znano? Tako nekako kot je Švabom čisto ustrezalo, da se partizani in domobranci koljejo med sabo). Vmes so se vmešavali še predvsem Francozi, ki so uradno čutili neka samaritanska nagnjenja do zaščite krščanskih manjšin v Otomanskem imperiju. In ko je po 1. svetovni vojni šlo Otomansko cesarstvo v franže, sta današnji Libanon in Sirija prišla pod francoski mandat in tio seveda niso preveč skrivali, da imajo kristjane raje od drugih. Ko so se tam proti koncu 2. svetovne vojne vendarle odločili, da dajo tem arabskim državam neodvisnost, so za Libanon nekako napisali še danes velčjavno ustavo, da mora predsednik nujno biti kristjan, premier sunit, predsednik parlamenta šiit itd. Ni pa treba biti ne vem kako pameten, da si predstavljamo, kako krhka je bila takšna družba polna zgodovinskih nasprotij, še dodatno pa so jo poglabljali krščanski predsedniki, ki so bolj na svojo roko podpisovali razna sodelovanja z ZDA, se šli nevtralnost, ko so šli "arabski bratje" uničevat Izrael ipd. In ko sta se Egipt in Sirija šla kratkotrajen projekt Združene arabske republike, so libanonski muslimani seveda hoteli zraven, kristjani so dali veto in takrat je prvič počilo, vendar so kmalu po Bejrutu poparadirali ameriški marinci in stvari so se nekako umirile (beri: pometle pod preprogo). Še bolj pa je k destabilizaciji prispevalo tam nekje okrog pol milijona palestinskih beguncev, ki jih je Libanon po bratsko sprejel. Žal je bilo med njimi nekaj ekstremistov z Arafatom na čelu, ki so v begunskih taboriščih naredili državo v državi, maltretirali lokalce, ki so jih imeli že dovolj in začeli z juga države napadati Izrael, ta pa je seveda streljal nazaj. Tamkajšji lokalni kristjani so imeli poln kufer teh spopadov za njihovimi pleči in ustanovili milico SLA, ki bi palestinske ekstremiste pregnala stran. Izraelci so finančno in logistično hitro podprli te nepričakovane zaveznike in jih sčasoma spremenili v popolno marioneto, ki je za njih opravljala najbolj umazana dela. Dokončno je počilo leta 1975, ko so neznanci (verjetno skrajni Palestinci) poklali nekaj kristjanov, njihova milica pa je ustavila nekaj avtobusov in zaklala vse z muslimanskimi imeni. Izbruhnila je 15 let trajajoča državljanska vojna, Libanon so si razdelile milice posameznih sekt, se skoraj vsak dan povezovale v nova "zavezništva" proti včerajšnjim zaveznikom in se medseboj klali (skratka neke vrste Somalija ali DR Kongo). Vmes so nekajkrat vpadli še Izraelci, predvsem da bi bi po pi**i udarili Arafatovce. Pri tem so se obnašali kot slon v trgovini s porcelanom, dokaj neselektivno obstreljevali možna "teroristična gnezda", se vmes povezovali predvsem z nekaterimi krščanskimi milicami (ti so ob njihovi logistični podpori izvedli znameniti pokol v Sabri in Šatili), vmes pa mimogrede uspeli ponovno obuditi 100 let stare zamere med kristjani in druzi, da so se malo pomasakrirali po Šufu. Mimogrede je vmes posegla še Sirija, delno zato, ker še danes smatra Libanon za nekakšno polkolonijo in zgodovinsko krivico Francozov, delno zato da bi podprli eno od krščanskih strank, predvsem pa zato, da ne bi Izraelci prišli do meje, od koder bi imeli Damask na dosegu artilerije. Izraelcem je leta 1982 uspelo pregnati Arafata v Tunizijo, na sceno pa je prišla nova sila. V Iranu so se domislili, da bi po zgledu Che Guevare malo izvažali takrat še svežo islamsko revolucijo. In glej ga zlomka, njihovi libanonski bratje po veri, šiiti, so do takrat v libanonski družbi veljaliza "čefurje", "cigane" in so večinoma živeli v revščini, tako so bili idealna tarča za pumpanje možganov in tako so iranski inštruktorji ustanovili Hezbolah, ki ga je podprla še Sirija (užaljena, ker so se dotedanji krščanski zavezniki zbratili z Izraelom). Hezbolah se je hitro vojaško organiziral, na jugu v bojih proti SLA nadomestil Palestince in uspel z bombnimi napadi ter ugrabitvami v slogu Faludže doseči, da so Tujci zapustili Bejrut. Vojne so počasi vsi imeli že poln k**ac in poslovnežu Haririju, ki je medtem v Savdski Arabiji obogatel z naftnimi posli, je nekako uspelo prepričati sprte strani k razorožitvi in vnovični vzpostavitvi libanonske države. Hezbolah je pri tem postal že toliko močan, da so ostali privolili, da se kot edina sila ne razoroži in da lahko na "svojem" ozemlju vzpostavi lastno državo v državi s svojim šolstvom, radiom, TV, socialno mrežo... Obenem so privolili, da ostanejo Sirci v vlogi "mirovnih sil". V večjem delu države je res zavladal mir, le na jugu se SLA ni hotela razorožiti in je podpirala izraelsko "varnostno" zasedbo obmejnega pasu. Z njimi se je udaril Hezbolah, ene parkrat, ko so stvari šle predaleč (čez izraelsko mejo) se je vmešal še Izrael, ki se je še posebej pred 10 leti "potrudil", da bi izpadel v čimslabši luči. Hezbolah je pofobno kot pred dnevi raketiral čez mejo, Izrael je prek radijskih postaj SLA opozoril civiliste, da naj se umaknejo, ti so se zatekli v oporišče OZN v Kani, Izraelci pa so ob napovedani uri začeli s topovi in letali streljati - ravno na to oporišče, kjer še do danes ni nihče dokazal, da bi se med civilisti skrival tudi kakšen Hezbolahovec. No, sčasoma so Izraelci obupali in se maja 2000 umaknili še iz obmejnega območja, Hezbolah, ki še danes to slavi kot veliko zmago, pa je hitro opravil s SLA. Brž pa so našli še en razlog za nadaljnje sovraštvoproti Izraelu. Na meji med Libanonom in Sirijo je namreč vas Šeba in nikoli ni bilo jasno, čigava sploh je (skratka, kot Piranski zaliv ali obrežje Mure). Leta 1967 je Izrael zasedel do takrat sirsko Golansko planoto in hkrati z njo še omenjeno vas (pravzaprav le nekaj spornih kmetij od te vasi). In se tako po Hezbolahovem tolmačenju ni v celoti umaknil iz Libanona in tako ni izpolnil resolucij OZN. Seveda pa ni treba dvakrat reči, da enostavno potrebujejo nekega sovražnika, da lahko opraviči obstoj svoje vojske in ostalih ustanov, sploh po lanskem umoru Haririja in izgonu Sircev, ko so se Libanonci vedno bolj začeli spraševati, zakaj sploh še Hezbolahova avtonomija. Izraelci pa... saj se imajo pravico braniti, samo reagirajo pa podobno, kot če bi Plut razmesaril kakšno Izraelko, pa bi v povračilo šli zbombardirat pol Slovenije. Saj imajo tehnologijo in dovolj obveščevalnih podatkov, da bi z minimalno kolateralno škodo lahko likvidirali ključne Hezbolahovce, pa še 3/4 Libanona bi jim ploskalo, ampak oni ti grejo bombardirat letališča, mostove ipd. skratka uničevat najbrž edino demokratično arabsko državo, ki je daleč prešibka, da bi delala kakršnokoli štalo po Bližnjem vzhodu in ki je zelo daleč od kakšnega islamskega fundamentalizma, celo tako "liberalna", da je pravi raj za številne turiste iz Savdske Arabije in podobnih zakrknjenih držav. Skratka malo bolj v rokavicah bi se morali lotiti zadeve, pa bi ćez nekaj let lahko po Egiptu in Jordaniji že s tretjo državo sklenili mir in medsebojno priznanje. Tako pa zgleda, da, podobno kot arabskirežimi, tudi oni nujno potrebujejo "vanjskog neprijatelja" in polvojne razmere, da lahko preusmerjajo pozornost z drugih zadev (na to je ob letošnjih volitvah pokazal velik uspeh laburistov, ko se je novi vodja Amir Perec spomnil na številna delavska mesta z nezavidljivimi razmerami). Konec koncev je ob nastopu mandata celo sirski predsednik Asad (sin zloglasnega Hafeza Asada) ponudil Izraelu mir in priznanje v zameno za vrnitev Golanske planote, pa so Izraelci to zavrnili.

mtosev ::

8-O 8-O 8-O Kaki post.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Poldi112 ::

Ja, enter se mu je pokvaril, pa ni odstavkov :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

Konflikt civilizacij je evidenten. Ni si treba zatiskati oči pred tem. Včasih, prepričevanje deluje, ena civilizacija prida drugi svoj princip, artefakt ... karkoli že - in ta ga posvoji.

Včasih pa to ni mogoče. Včasih se za renderiranje problema ali razhajanja, da bi videli, kdo ima prav, ne da izogniti uporaba orožja.

Tisti s superiornim orožjem zmaga, tisti s slabšim žalostno pogine.

Tukaj se pogovarjamo le, kaj bi kdo rad videl, kdo da pogine. S kom mi bolj simpatiziramo. Jaz nedvomno z Izraelom, v tem primeru.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

takšna družba polna zgodovinskih nasprotij, še dodatno pa so jo poglabljali krščanski predsedniki, ki so bolj na svojo roko podpisovali razna sodelovanja z ZDA, se šli nevtralnost, ko so šli "arabski bratje" uničevat Izrael ipd.
Ja to pa res, proklete prasice, izdajalci, kako si drznejo bit nevtralni >:D

celo sirski predsednik Asad (sin zloglasnega Hafeza Asada) ponudil Izraelu mir in priznanje v zameno za vrnitev Golanske planote, pa so Izraelci to zavrnili.
Že vejo zakaj. Z Golanske planote se da fino streljat na izraelska mesta v dolini (kar so Sirci počeli do 1967, ko so izraelci zasedli Golan). In najbrž ni nobene realne garancije, da ne bi slejkoprej spet...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

krneki0001 ::

Marko - kar se dogaja po drugi svetovni vojni me zanima, kar je bilo pa 100 let nazaj pa ne.

kopernik ::

Ravno prejle je bila na BBC ena ministrica iz kabineta libanonskoe vlade in je na vprašanje, zakaj Libanon ne uporabi oz. dosedaj ni uporabil svoje vojske za razorožitev Hesbolaha odgovorila, da bi s tem povzročili državljansko vojno, česar pa nočejo. Torej, Libanon se niti noče (ne more ?) soočiti s problemom Hesbolaha.

Daedalus ::

Če sem prav dojel odgovor na moje vprašanje, je Izrael več vreden
zaradi svoje tehološke superiornosti in visoke produktivnosti?
Nekako tako kot je bila naci Nemčija več vredna od stalinistične Rusije?


Ne. Mrtev človek je mrtev človek. Izraelec ali Palestinec. Če je ubit v imenu nekega maščevanja, je to še toliko bolj žalostno. Zato mi res ni jasno, zakaj takrat, ko se v zadevi Izrael vs. Palestina govori o mrtvih, eni kot primer navajate samo mrtve palestince. A mrtvi Izraelci so manj vredni? Je njihove smrti lažje opravičevati? Mogoče je nekomu to celo všeč? Torej?

Konflikt civilizacij je evidenten. Ni si treba zatiskati oči pred tem. Včasih, prepričevanje deluje, ena civilizacija prida drugi svoj princip, artefakt ... karkoli že - in ta ga posvoji.

Včasih pa to ni mogoče. Včasih se za renderiranje problema ali razhajanja, da bi videli, kdo ima prav, ne da izogniti uporaba orožja.


Zdaj pa še opredeli "uporabo orožja." Ker takole kot je zapisano...bi se dalo sklepati, da maš v mislih kako makjavelistično foro (kill 'em and all let God sort them)...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Thomas ::

Ne. To je "zelo naravno", kar se dogaja. Spopad dveh superplemen. Eno tehnološko in drugače superiorno, drugo inferiorno v oborožitvi, taktiki, virih ...

Samo ker se obe strani stanja ne zavedata na opisan način, bo vojna izračunala, kdo ima bolj prav. Koga predpostavke so točnejše.

Vprašanje, na katerega se odgovarja je: bo Izrael obstal? Izraelci mislijo da bo in da mora, Arabci pa upajo, da ga bodo nekako le uspeli uničiti.

Ker dialog ni možen, bo odločila manjša ali večja vonja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Če bi Nemci VEDELI, da bodo izgubili WW2, vanjo ne bi nikoli šli. Tudi Zavezniki niso VEDELI, da bodo zmagoviti.

Vojna je izračunala odgovor na to vprašanje - kdo bo zmagal. Vojna je proces izračunavanja, čigava imperialnost je bolje zastavljena, čigava je postavljena na trdnejših temeljih. Kdo je vseeno bolje predvidel, kdo je gradil na pravilnejših predpostavkah, ko se ni za vsako ceno izognil spopadu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Potem pa eni predvidevamo, da je good life v Izraelu in ideološka orientacija njegovih prebivalcev toliko bolj zdrava in učinkovita, da "Arabci" nimajo nobene možnosti.

Drugi predvidevajo, da je tradicionalni islamizem le toliko bolj všečen Alahu in njegovemu načrtu, da bodo Arabci vrgli Izrael v morje, za kar se večinsko vsaj verbalno močno zavzemajo. Ali pa da je njihova številčnost pa le prevelika, da bi se Izraelci mogli upirati v nedogled.

Ne bomo prišli skupaj, dokler vojna ne pokaže, kdo ima (vsaj za zdaj) prav. Empiričen dokaz rabimo oboji, kar izid vojne bo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pšenični ::

Pozdravljeni

Kdo bo zmagal v tej vojni naj bi bilo lahko vprašanje, vendar kljub Izraelski superiornosti imajo arabci vsaj 20% možnosti če Izrael vpletejo v dolgo in izčrpajočo vojno.Kajti če pogledamo zgodovino Izraelsko arabskih vojn vidimo da se jih je kar nekaj končalo kr hitr.Po drugi strani pa je dolžina vojne oziroma doseganje določenih ciljev časovno orientirano z uničenjem hezbolaha oziroma od tega koliko je Iranu do tega da preiskusi na terenu novo orožje ki so ga spedenal.Če se pa slučajo še kdo vplete npr.Sirija pol bo še malo bolj pokalo , kej dost pa Sirija sama ne more narest.Bomo videli....

Longinus ::

Sirija ima srečo da za njo stoji iran ker drugače bi že zdavnaj stal kak izraelski vojak na njihovem ozemlju.Glede irana pa se držim pregovora "Pes, ki laja, ne grize" in kot vemo je v vsakem pregovoru mal resnice.
Drugače pa izrael ne more zmagat tako kot usa ni v iraku.
wir sind die herscher,wir sind die sklaven
wir sind uber all, wir sind nirgends
wir sind die herscher der purpurnen fluse
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izrael uspešno ubranil svoj narod pred terorističnim konvojem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23346281 (41364) Gregor P

Izrael vs. Palestina (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
85244582 (28151) Stepni Volk
»

Slovenski vojaki v Libanon??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
605863 (4497) Stepni Volk
»

Iran bi izbrisal Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
686865 (5502) Phil

Več podobnih tem