» »

SV nakupuje

SV nakupuje

1
2
»

klemen22 ::

Ma kaki Kalašnikov. To je zastarelo. Kaj mislite da te nove puške proizvajalci ne testrirajo preden pošljejo na trg?:\ :\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

dela ::

"Zastarelost" sama po sebi ni razlog za menjavo. "Zastarelost" popolnoma funkcionalne opreme ponavadi pomeni za nekoga možnost, da si napolni žepe.

Oxford ::

Malo sem si ogledal tisto beljgijsko igračo F2000. Če je tale zadeva neobčutljiva na blato ali pesek, sem jaz burek z rukolo. Takoj, ko vidiš v puški povratno vzmet s premerom 7 mm in dolgo kot ponedeljek, ti je jasno, da bo pravo sranje, če vojaku pade v blato. Če se vanjo ujame še malo žilave trave, jo bo čistil pol ure.
Dobri stari AK-47 jugoslovanske izvedbe je imel v drobovlju samo nekaj kosov - še posebno me je fasciniral njegov bistven del: bat za povratne pline, ki je ob enem služil še za repetiranje pa še za kaj. Spomnim se, da smo ga v vojski zelo kmalu zmogli sestaviti v miže - enostavno zato, ker je vseboval malo sestavnih delov.

Prav gotovo bi se za naše vojake bolje obnesla jurišna puška v slogu Heckler&Koch HK416, kot pa beljgijsko čudo. Pa še proizvajalec je znan kot 'Mercedes maker' med orožarji.

Mercier ::

A brez vojne se pa pukšo ne da dobr stestirat? Mislim, kaj kompliciranega je pa lahko ta test?

Kalašnikovi (pisano poreklo) so se velikokrat zatikali, ko so mene imeli tam in se mi ne zdi baš neka huda pokalica. Pa še težka je.

A čevlje so jim že zamenjali? Te bi pa fantom res privoščil boljše.

Trololololo1 ::

Kar se mene tiče, bi morali biti vojaki najbolj vzdržljivi ljudje. Se pravi da ne bi smeli biti občutljivi na težke puške in kakšne čevlje še slučajno. Sej niso v hotelu. Ponavadi tisti, ki gredo v vojsko vedo, da ne gredo na lepše in da jim ne bo vsepovsod z rožicam postlano. Začetnikom bi dal vsem čimtežje puške in čimbolj tečne čevlje in bi nato jih mal poslal na teren. Potem bi pa dobil ven elito najbolj vzdržljivih in iznajdljivih. In s takimi vojaki bomo lahko ponosni. Upam da teh pušk ne bodo dali vsakem, ker bodo nove vojake s prenizko težko puške pomehkužili in bomo na koncu pošiljali na mirovne misije neke šminkerje.

Mercier ::

A niso to Poljaki rekli pred WWII? >:D

CCfly ::

Hehe, šminkerji ker nosijo 1,4 kg lažjo puško. Nisi resen.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Trololololo1 ::

Sem zelo resen. Poglej koliko denarja bo šlo za 1,4 kg lažjo puško. Ne rečem, da bi menjali te bedne pilatuse k so že res taki, da nam je lahk nerodno. Drgač pa je za mene šminker tist, ki plačuje veliko denarja za nekaj kar bi lahko dobil veliko ceneje in podobne kvalitete ali samo malo slabše. No zdej je razlika tisti k majo dost dnarja je druga pesem. Slovenija je pa tk cela zapufana.

Zgodovina sprememb…

Monster ::

ma sami experti za vojsko pa orožje kdo bi si mislo. 1,4KG se zelo pozna ce moras hitro laufat od pozicije do pozicije, recimo v bitki v mestu, ker ce gledamo realno bo tu se edini prostor za bitke, ker ce je sovraznik nekje nad odprtem ga bojo lepo raketirali pa mal zbombardirali potem pa sli pobrat one ko se predajajo, pa ranjene. V urbanem okolju pa se to ne da že zato ko mas skos kake trmaste civiliste in cim civilisti padajo ti pada javna podpora. Tak da je to orozje cist ok po mojem skromnem mnenju ;)
Ka zaboga...

username ::

jojmene, se moram oglasit na temo pilatusov, ki so menda zastareli in neprimerljivi z F-16...

ja seveda jih ne moreš primerjati z F-16, saj je Pilatus PC-9 šolsko letalo. Povsem druga kategorija kot reaktivna bojna letala. Resda se da na pilatusa obesit bombe in rakete (kar se da na skoraj vsako letečo škatlo, no dejansko je PC-9 tudi precej hiter kljub proprlerskemu pogonu), ampak v osnovi je namenjeno šolanju vojaških pilotov ( sicer je tu morda na mestu vprašanje "šolanje za kaj?", ker resnih letal SV nima...) ni pa primarni namen pilatusa boj - sploh pa ne v vlogi lovskega letala, za to je ta vrsta letal seveda povsem neprimerna.

v svoji kategoriji so pilatusi med najboljšimi na svetu in nikakor ne zastareli. bi jih bilo pa sicer res veliko bolj smiselno imeti, če bi bila na voljo tudi kaka bolj konkretna letala, za uporabo katerih bi se naši piloti usposabljali na pilatusih..
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

CCfly ::

Sem zelo resen. Poglej koliko denarja bo šlo za 1,4 kg lažjo puško.
V vsakem primeru moraš vsake toliko kupiti nove puške, saj nobene niso narejene iz titana (še). Namesto tistih 1,4 kg pa lahko vojak nosi kakšen zaščitni jopič. Če je puška povrh vsega še izredno prilagodljiva glede na nastale razmere, še toliko bolje.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Trololololo1 ::

Pa slovenski vojaki delajo v takšnih razmerah da jih vsak kg ovira?

BigWhale ::

Tisi, ki se oglasate o zatikanju AK47 ocitno se niste delali z njim. Jaz sem svojega potegnil iz 'konzerve', ga oprav v 15 litrih nafte, ga zglancal in spucal, sestavil skupaj in ga potem se 14 dni metal po tleh, ga puscal na dezju, blatu in tako naprej. Na prvem posamicnem streljanju sem nastrelal skupino sestih zadetkov malo desno in visje od centra. Brez kakrsnega koli umerjanja in streljanja prej. Na padajocih tarcah sem zadel vse, na rafalnem steljanju sem pa s 30 naboji podrl dvanajst tarc. Ker sem prvic rafalno streljal, sem rabil nekaj casa, da sem se navadil na hitrost triggerja, da sem lahko potem streljal samo po dva naboja.

AK47 je THE gun. Za manjse razdalje, tam nekje do 200m recimo, prebojno moc ima izredno veliko, zaradi teze naboja pac. Ce bi imel NATO kaliber, bi pridobil se na natancnosti in precej bolj bi razmesaril cloveka katerega bi zadel naboj. ;) Prozilni mehanizem je preprost, tako kot je preprost zaklep, vsega skupaj pet delov, pa se brez zgornjega pokrova lahko deluje.

Ne pravim, da je to nekaj najboljsega pod soncem ampak trditve, da je zastarel in nevem kaj se vse so trapaste. Dizajn, ki se vedno sluzi svojemu namenu.

klemen22 ::

Ne pravim, da je to nekaj najboljsega pod soncem ampak trditve, da je zastarel in nevem kaj se vse so trapaste. Dizajn, ki se vedno sluzi svojemu namenu.

Poglej BigWhale. Verjetno še nisi probal dost drugih (pol)avtomatskih pušk kaj? Tako da na podlagi preizkusa ene puške ne moreš govoriti kako dobra je v resnici.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

CCfly ::

Mislim da o kvaliteti same zasnove AK-xx ne more biti dvoma, kakor ne more biti dvoma o tem, da je FN F2000 lažja, z daljšim efektivnim dosegom in modularna. Vse skupaj seveda na papirju, ne dam roke v ogenj.

@namo2: Seštevaj kilograme. Čelada, jopič, zaščitna očala, puška, prehrana, voda, GPS, računalnik, ...
Npr.: naš vojak s seboj nosi dobrih 30 kg opreme (hipotetično). Dodaš najboljši zaščitni jopič, kar ga more kupiti davkoplačevalski denar ter FN F2000. Vojak s seboj sedaj nosi ~35 kg. Na čelado dodaš OLED zaslon ter vgradiš radio. ~36 kg etc.
Razen če hočeš reči, da bi morali šparati pri vojakih, ki jih kdaj pa kdaj pošiljemo tudi v kakšno ne tako mirno državico.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Trololololo1 ::

Hočem povedati samo to, da mogoče se za tebe zdi to velika teža. Vojaki, ki gredo pa na mirovne misije pa taka bremene nosijo kot za BP okrog. Oni so strenirani in če bo puška kak kilogram več se ne bo svet podrl.
No za tiste, ki gredo pa na mirovne misije bi pa lahko dali boljše puške, da jim ne bo preveč nerodno :D . Sam teh ni veliko. Za trening pa kr nej majo še stare. So čisto vredu.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

klemen,

Sprobal sem se SARovko, ki je kopija M16, infamous skorpijona in eno HK, ne vem vec katero. Ze samo preimerjava med SARovko in AK47, ti da preprost odgovor katera je bolj robustna. Tako M16 in SARovka imata zaklep sestavljen z ohoho delov. Celotna puska je pa polna majhinh zaticev in vzmeti. No, nobene nisem metal po tleh ampak, ko si 'on the field' hoces, da ti puska strelja. In jaz takoj 15% natancnosti menjam za 15% robustnosti. Morda celo 25%. Z nedelujoco pusko, se strasit ne mores sovraznika, tudi zadetek se ti ne more usrat. ;)

CCfly,

No saj o FN2000 nisem niti govoril. Predvidevam, da je najbrz puska vredna svojega denarja. 1.4kg teze puske pa takoj zamenjam za 1.4kg streliva! ;)

In ja, vsak kilogram se pozna. Pozna se ze to, da imas torbico s strelivom prazno oziroma polno.

BigWhale ::

> Oni so strenirani in če bo puška kak kilogram več se ne
> bo svet podrl.

Eh, saj se ne gre za to, da bi bilo vse skupaj tako zelo lazje. Ampak, ce je ena stvar lazja, je lahko druga, ki ti bolj koristi, tezja. :) Recimo strelivo.

Mercier ::

BigWhale:
Tisi, ki se oglasate o zatikanju AK47 ocitno se niste delali z njim.


Zakaj posploševanje? Zgolj jaz sem se "oglašal o zatikanju". Moje in en kup pokalic onih okoli mene.

In zakaj tvoji anekdotični primer velja bolj? Celo do te mere, da "ostali", ne da ne vedo nič o stvari, celo nikoli niso "delali" s tem?

Matako ::

Fora šaržerja zadaj je menda v tem, da je puška lahko potem krajša. Oz lahko imaš pri isti dolžini daljšo cev, kar naj bi bilo tudi fajn.... jaz sem bil sicer v vojski, samo smo meli samo dobre stare kalašnike (CZ - M70 ali kaj je že bilo) tako, da se v bistvu sploh ne spoznam. Obstaja pa pri naši državi in SV stalna nevarnost, da grejo in kupijo nekaj, kar ni vredno svojega denarja. Pač tako to je - tipi so, kar se tiče nakupov, kompromitiran kader! Upajmo, da tokrat ni bilo tako, ker res rabijo plus pike.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

jan01 ::

Če pa hoče biti slovenija v vojaškem smislu kaj bolj znana, si pa mora priskrbeni eno letanosilnko(ja vem zelo, zelo, drago). Denarja bi za letala zmankalo, ker pa je ogromna, bi jo lahko uporabljali kr za vojaško oporišče, na palubi pa ker vsa oprema naše vojske(vozila) ter navadni vojaki(marincev pač nimamo)...pa reaktor daš malo predelat, da več elektrike proizvaja.. Kaj bi bil to smeh za kake američane, ko s satelitom/vohunskim letalom to vidijo...
Konec smeha...

Nakup oklepnikov je bila dobra odločitev, a mislim, da bi bilo pametneje kupiti kake izraelske, v spopadih zelo preiskušene oklepnike. No, finski oklepniki bodo sigurno zelo kvalitetni.
Slovenska vojska najbolj potrebuje transportno letalo(oz bolje več) tipa c-4(c-5?), ne pa da moramo za misije kot npr v afganistan prosjačit druge, če bi nas hotli vzet s sabo!!
A bi sloveniji, (če bi hotla), sploh kdo iz nata prodal recimo 1000 sodobnih ta novih abramsov/leopardov/leclorcov.. ?


**********
V vsaki vojni se je izkazalo, da je številčnost vedno boljša od nekoliko boljše kvalitete....
Če bi slovenija imela ves takratni vojaški arzenal, kot ga je ameriška vojska imela ob koncu 2ww, zdaj, bi bila ena vojaško nevarna država,
kljub starimi opremi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jan01 ()

Oxford ::

Če bi slovenija imela ves takratni vojaški arzenal, kot ga je ameriška vojska imela ob koncu 2ww, zdaj, bi bila ena vojaško nevarna država, kljub starimi opremi...


Ne pomaga ti gora vojaške opreme, če nimaš vojakov, ki bi z njo rokovali. 120.000 SIT je kaj slaba spodbuda za vojaka 'prašinarja', zato jih zelo primanjkuje. ;(

Trololololo1 ::

Sem mislil, da se jim cena zvišuje. Sam kokr so nam govoril, ko smo mogli na neka predavanja it so rekl da je cena 150.000. Po 4 letni srednji šoli. NIsem pa čisto 100%. Se mi pa zdi to zelo dobra plača za začetek, glede na to, da se verjetno še dobi kakšne dodatke.

CCfly ::

V vsaki vojni se je izkazalo, da je številčnost vedno boljša od nekoliko boljše kvalitete....
S tole trditvijo se nikakor ne strinjam. Na voljo je cela kopica protiprimerov, kjer je številčnejši sovrag potegnil krajši konec. Število vojakov je le eden od faktorjev, raje glejmo celoto.
Bi imeli raje 60.000 "kanon futer" ali 6.000 dobro oboroženih in izurjenih vojakov s kvalitetno logistično-informacijsko podporo ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Oxford ::

Bi imeli raje 60.000 "kanon futer" ali 6.000 dobro oboroženih in izurjenih vojakov s kvalitetno logistično-informacijsko podporo ?

Jaz bi imel raje 60.000 slabše opremljenih vojakov, preprosto ker pokrijejo več ciljev. Razmerje 10:1 ni od muh.
Tudi v posameznih bitkah v vojni za Slovenijo je večje število skromno oboroženih teritorjalcev nevraliziralo kolone tankov. Po pet Armbrustov na čelo kolone pa se je le-ta ustavila. Potem pa je tehnično mnogo bolje opremljenim vojakov JNA hitro kapnilo, da so sezuti.

BigWhale ::

Sasa, pri nas se ni nihce pritozeval, ne recem, da se ne zatikajo in da se to ne dogaja. Ampak, glede na to, da je na voljo ze od leta 47 v stevilnih vojskah in zilijon izvedbah, lahko precej suvereno trdimo, da stvar dejansko ni slaba.

Na DC je bila ena oddaja, ko so primerjali AK47 in M16. M16 je izpadla boljsa pri natancnosti in dosegu, AK47 pa pri prebojni moci in robustnosti. In jaz nicesar drugega ne trdim.

CCfly ::

Če se že hočeš na vsak način orientirati le na število vojakov, potem primerjaj število pripadnikov TO in JLA:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Day_War.
V bistvu si citiral enega od protiprimerov tvoji tezi.

PS: razmerje je irelevantno, namen mojega vprašanja je bil opisati obe skrajnosti.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Oxford ::

Na DC je bila ena oddaja, ko so primerjali AK47 in M16. M16 je izpadla boljsa pri natancnosti in dosegu, AK47 pa pri prebojni moci in robustnosti.

Uporabnost večjega dometa pehotnega orožje je malo vprašljiva zadeva. 300-400 m, do koder je uporaben domet (vsaj iz mojih izkušenj) AK47 je zgornja meja, izven katere je streljanje le tratenje streliva. Če že hočeš nevtralizirati objekte na večji oddaljenosti, pa lahko vedno uporabiš "zaveso" s streljanjem iz več pušk naenkrat.

Prebojnost je zelo pomemben podatek. Če se prav spomnim, mora imeti izkopani zaklonilnik prednji nasip širok (oz. debel) kar 1 meter (!), ker prebije 7,62 milimeterski naboj več kot meter nasute zemlje. Torej skrivanje za plotom oz. podobnimi lažjimi začasnimi zakloni odpade.

jan01 ::

Ak47(in novejše verzije) je zelo dobro pehotno orožje 20 stoletja. Kaj bi teroristi(in tudi cel svet) delal, če ne bi imeli pehotnega orožja konkurenčnega bogatim, močnim državam?
Morali bi dobiti skupaj prave strokovnjake na tem področju in narediti novo kalašnikovo. Par smotrnih sprememb: vzmeteno kopito, zmanjšanje kalibra(ali prehod na nato standrt ali pa še manjši kaliber-manjši kalibri v človeškem telesu delajo veliko škode!), možnost modularnih nadgradenj(optika),...

Ja je velik problem, kje dobit vojake in to dobre. če kakovost ne bi bila pomembna, bi kar dali državljanstvo kakim miljon afričanom pa je. A vsi vemo iz zgodovine vemo, da so najboljši vojaki kar nekdanje germani(kot pleme, pazite npr. francozi so germani, njihov jezik pa je res romanski) in slovani!

Matako ::

@jan01:

Ampak "nov AK47" so naredili ze "vsi" - Čehi, Rusi, nekdo zgoraj je dal celo link na stran Crvene Zastave kjer je čisto dober 5.56 kalašnik. Je pa res, da so smo do sedaj sami izdelovali rezervne dele (cevi?) za "stare" kalašnike. Mogoče bi lahko kaj na to temo?

He sem pa slišal, da so Korošci čisto iz sebe, ker so namesto njih izbrali Fince. Saj po svoje imajo prav. Vojaška oprema je pomembna samo do neke mere, ostalo je v glavi. Sumim, da je bil ta natečaj eno samo preseravanje, če celo res ni bila zadaj kaka kuhinja!! Namreč če razlike med temi vozili niso tako velike (in jaz mislim, da niso), bi jaz tudi raje videl, da imajo naši fantje in dekleta domače, pa makar če je kaka podrobnost slabša. Končno je pri teh stvareh ena izmed podrobnosti tudi patriotizem, ki ga je več, če se furaš v domačem vozilu. Pa itak se da vse kompenzirat. Saj končno smo o Hummerjih tudi poslušali kako so oh in sploh, na TV pa vidim vsak drug dan kako ga lahko ukine vsak s pol ure časa in RPG7 - bi bilo pa že bolje kaj cenejšega vozit ne?

Glede francozov-germanov. Ful bi bili užaljeni, ker oni se imajo za Galce - kao ;) He, dejansko je pa resnica ta, da so še največ genov pustili tam Mavri. Saj veš, tipi so imeli kar nekaj časa za domače dekline pecat pa se to zdaj kar pozna - kar je dobro, folk se mora mešat, če ne dobiš samo anemijo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

OldSkul ::

Problem je zgleda swamo v tem, ker je krpan slovenski. Če bi bil od enega tujega podjetja, bi blo vse ok, da bi bila izbrani patria, ki je bojda boljše in cenejše vozilo. A ni pomembno to, da je tudi cenejše? Tle se gre za velik dnar in po televiziji dajejo gospodarstveniki zagotovila, da bo kar precej podjetij sodelovalo v proizvodnji. Sicer pa pogodba sploh še ni podpisana in lahko se zgodi, da bodo razpis ponovili!

WarpedGone ::

Sistemska tehnika je povezana (za točna lastniška razmerja ne vem) z Steyr-jem in General Dynamics-om.
Pri izdelavi patrij naj bi sodelovalo več slovenskega gospodarstva, kot pa če bi delal krpane.

Krpan ma, več al manj, le slovensko ime.
Zbogom in hvala za vse ribe

Matako ::

Pri izdelavi patrij naj bi sodelovalo več slovenskega gospodarstva, kot pa če bi delal krpane.


To zna biti enostavno tudi ne res. To pravim samo zato, ker je SV glede kupovanja ena sumljiva druščina! Jim ne zaupam in mislim, da so več kot sposobni okrog trositi lažne informacije.
/\/\.K.

d0rK ::

Pomoje bi mogl bit pa to bl odprt proces nakupovanja. Smo mejhna drzava in ni ne vem kaksna skrivnost ta nakup.

Vsi stroski tocno poknjiženi, na voljo vsem na ogled. Da se vid tocno kam gre usak tolar.
Ker pri tko velikih stroskih drugac nuben ne bo upazu, ce bo kdo par miljonov v svoj zep primaknu.


Kar se pa teh FN2000, bi pa mogl se na hitr pozanimat, druga mnenja iskat, itd. Po toči zvoniti je prepozno.

Jaz mislm (in to govorim cist laicno, malo po obcutku), da bi lahko kupili ene 60-80 teh oklepnikov,
recimo dva letalska transporterja (tko al tko so vecnamenski) in opremili vojake z boljso, sodobnejso pusko.
Poleg nove komunikacijske opreme in drugih bombonckov.

Skratka, bolj bi mogl gledat na kvaliteto nakupa kot na kvantiteto.

Grey ::

Nakup oklepnikov je bila dobra odločitev, a mislim, da bi bilo pametneje kupiti kake izraelske, v spopadih zelo preiskušene oklepnike. No, finski oklepniki bodo sigurno zelo kvalitetni. Slovenska vojska najbolj potrebuje transportno letalo(oz bolje več) tipa c-4(c-5?),
ne pa da moramo za misije kot npr v afganistan prosjačit druge, če bi nas hotli vzet s sabo!! A bi sloveniji, (če bi hotla), sploh kdo iz nata prodal recimo 1000 sodobnih ta novih abramsov/leopardov/leclorcov.. ?

Za transportna letala ni problem...nam jih bo Rusija častila, ker nam dolgujejo precej denarja. Predlog je tako ali tako bil, da bi nam plačali v vojaški opremi. Kakšen AN-26 ali pa AN-32 bi bil lepa pridobitev za slovensko vojsko.

Luka Percic ::

Rusija naj nam tisti dolg lepo v denarju izstavi.

Bomo potem mi sami zbrali. Saj znamo zbirat, ane?

Grey ::

@Luka Veliki:
Znamo znamo, ampak zakaj bi, če jih lahko dobimo od njih? Še oba modela sta večja od kateregakoli evropejskega modela.

Kar se pa tiče FN2000(pobrano z nekega foruma o orožjih):
According the the Janes Subscribers site, the FN F2000 came out on top in a recent Intense reliablity trial financed by the company Hill and Norton, for an unspecified southeast asian country ( I suspect Malaysia ).
Included in the trial were the FN 2000, g-36, SAR-21, M-4, M-16A2 and AK-107

Toliko o "kalašu"...
SV vojska že mora vedeti, kaj kupuje.

dela ::

Sem precej ziher, da Slovenija še najmanj 100 let ne bo nabavila kakšnega kosa ruske vojaške opreme. Tudi, če bo najboljša in najcenejša hkrati.

Loki ::

kako je to misljeno, da ima krpan slovensko bolj ali manj samo ime? saj se na ravnah izdeluje celotno vozilo z izjemo oborozitvije.
drugo zastava M70 ni edino njeno orozje. tale izpolnjuje vse zgornje zahteve m21s. tezka je pa 4kg.


zakaj ga pa niso izbrali pa ne vem.. mogoce zato, ker se nato z vsemi kriplji izogiba vsega, kar disi po ruskem, tudi ce je cisto dobro.
I left my wallet in El Segundo

Grey ::

Zakaj ga niso izbrali? FN2000 je lažji in bolj zanesljiv.

Boeing ::

Ena neumestna, pa vendar:

edino orožje, ki ga slovenija res potrebuje, je RAZUM.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

zee ::

@Boeing: dito!!
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

sid911 ::

Zdaj pa transportno letalo. Pohvalno, vsekakor boljša naložba od oklepnikov. Pa še primerna kandidata imamo.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PATRIJE-samo oklepi brez opreme in gum (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1257990 (5542) mojsterleo
»

Patria (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
516602 (5303) zee
»

AK-47 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7210784 (9431) Jst
»

Aje res SV hotla kupet F16

Oddelek: Loža
443118 (2199) BigWhale
»

Nato Jets screaming over Slovenija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
815270 (4054) iration

Več podobnih tem