» »

AK-47

AK-47

1
2
»

OwcA ::

Drugace pa, ce zadevo pogledas bolj takticno.

Če pogledaš taktično, hočeš da je čim manj ljudi, ki streljajo nate. In to čim prej. Čim bolj zagotovo. Če leži na tleh, še ne pomeni, da ne more v najbolj neprimernem trenutku začeti streljai. Točno iz tega razloga potem po svetu krožijo posnetki, kako ameriški vojaki streljajo že mrtve ali ranjene. Zato, da ne bodo oni končali v podobnem stanju (sranju).

P.S. mislim, da odvleče/pomaga odšepati ponavadi eden, za nosila pa sta potrebna dva.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

sivi01 ::

Hmm, torej je Gorenje z MGV kršilo prepoved? Tisti mlinček je pljuval 0.22 floberte.

lp
Sivi

jRk0 ::

Kaj izkustva iz iger tudi stejejo? :D
v cs naprimer?:)


ak47 natancna samo prva dva metka. rafalno strela postrani v desno in precej navzgor.

m4a1 rafalno dosti bolj tocen, ker se streli na doloceni visini nekako ustalijo in jih ne vlece vec tako gor. pa bolj navpicno se razprsijo.


Drugace pa, na discovery sem gledal eno oddajo ravno o primerjavi med tema dvema puskama. In je vsaka mela pluse in minuse, pa priblizno enako jih je blo, tako da se je precej tezko odlocit bilo. je pa res da je ak strelal tudi zelo umazan in zlo hitro so ga ocistili, pa bolj robusten je.
You fuck up once, you loose two teeth.

Vanich ::

Kar se tiče "humanosti" municije, je ruska načeloma bolj humana.

Ameriška 5.56 mm se fragmentira že v mehkem tkivu in to celo do 50% , kar povzroča masivne poškodbe tkiva & krvavitve.
Če zadane kost je še huje.

Slika 5.56 mm


Ruska se samo obrača ("tumble") v rani in pa rahlo splošči.
Fragmentacije takorekoč ni.

Slika 5.45 x 39 FMJ


in pa AK47 7.62 x 39


Prosim ne mešat 0.22 cal. Long Rifle za 5.56 mm NATO.

Edino kar je skupnega pri teh dveh municijah, je premer kugle.
Vse ostalo je pa popolnoma drugače

0.22 cal. LR za MGV ima svinčeno kuglo in ne prebije niti 5 rezin posebne salame. To je "športna" municija za biatlon.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Brane2 ::

Pepca, že dolgo časa se sprašujem kdo je v resnici s*enjal Staneta Dolanca in tvoje barantanje s kalibri in zrni mi je rahlo sumljivo... :D :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

> Če pogledaš taktično, hočeš da je čim manj ljudi, ki streljajo nate. In to
> čim prej. Čim bolj zagotovo. Če leži na tleh, še ne pomeni, da ne more v
> najbolj neprimernem trenutku začeti streljai.

Nekdo s prestreljenim kolenom, ramenom, trebuhom ali stegnenico, ne bo prav dolgo lezal na tleh in bil sposoben streljat nazaj. Uro dve se mogoce, potem pa ze krvi zmanjka... Ce bi bil Bruce Willis v spodnji majici, nic ne recem...


> Točno iz tega razloga potem po svetu krožijo posnetki, kako ameriški vojaki
> streljajo že mrtve ali ranjene. Zato, da ne bodo oni končali v podobnem
> stanju (sranju).




> P.S. mislim, da odvleče/pomaga odšepati ponavadi eden, za nosila pa sta
> potrebna dva.

Ce ima povprecen vojak nekje okrog 80kg, potem ga bo samo en tezko podpiral in hkrati nesel njegovo opremo. Prav tako dva vojaka ne bosta mogla prav dosti casa nositi nosil in cca 100kg tovora (vojak + oprema).

Potem je pa tukaj se morala ostalih vojakov. Ranjenec, ki bo hlipal, jokal, stokal in jamral ne bo v vzpodbudo enoti. V filmih bi se njegov najboljsi kolega sicer razjezil, vzel njegovo pusko v roke in jurisal na nasprotnika, pobil cel regiment vojske in zmagal. V resnici pa bi dobil metek v glavo, samo da bi jo pomilil izza drevesa/grma.... ;)

Enota, ki ima 20% ranjenih bo precej manj ucinkovita, kot tista, ki ima 20% mrtvih. Druge bo sicer na zacetku bolj strah, ker je bilo toliko mrtvih ampak, ko ti patroni okrog glave letijo na to nehas misliti. Ce pa imas zraven kolega z odtrgano nogo, je pa stvar drugacna.

Zato so pehotne mine tako uporabne. Redkokdaj puscajo smrtne zrtve, ponavadi samo ranjene, but they will scare the shit out of the enemy.

(PS: Za ranjenega se steje nekdo, ki ima vsaj en ud prakticno neuporaben, ena mala praska in obstrelna rana ni nic...)

OwcA ::

ne bo prav dolgo lezal na tleh in bil sposoben streljat nazaj. Uro dve se mogoce,

Uro ali dve je za hitre spopade na dan dananšnjih bojiščih ogromno. Kot ti krogle švigajo mimo glave, dvomim, da se zadovoljiš s tem, da čez kakšno uro bo pa verjetno eden manj.

Ce ima povprecen vojak nekje okrog 80kg, potem ga bo samo en tezko podpiral in hkrati nesel njegovo opremo. Prav tako dva vojaka ne bosta mogla prav dosti casa nositi nosil in cca 100kg tovora (vojak + oprema).

Saj jim ga ni potrebno ravno odvleči nazaj v Ameriko ali kamorkoli že. Zadošča v zaklon, ranjence tako evakuirajo z nekimi prevoznim sredstvom, ponavadi helikopterjem.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Keyser Soze ::

He, he. Tole z ranjenci je dobra ja. Sploh izvlačenje ranjenca "SAMO" do zaklona. Kdor je to počel ve o čem govorim.:D

P.S.: Upoštevaj, da na bojišču ne hodiš strumno pokonci ampak se je pametno plaziti .

P.S.: V vojni se strelja, da se ubije. Ubije takoj. Ali pa rani tako, da se lahko rano oskrbi oz. da je prestrelina kar se da čista. Ne pa tako, da se človeka ubije na kar se da boleč način. Kar dela orožje manjšega kalibra, dumdunke ipd.

BigWhale ::

Owca,

Ena ura je v spopadih, lahko ogromno, lahko pa nic. Jaz se strinjam. Evakuacija ranjenca ni taksna lahka stvar. Izvlect ga izza prve bojne linije, do mesta kjer lahko helikopter kolikor toliko varno pristane je komplicirana zadeva. Potem je se tukaj, vprasanje, ga bo reseval helikopter, ki ima RK narisan ali ne? Bo sovrag uposteval rdeci kriz?

Tudi ce ranjenca za silo oskrbi field medic, je v vecini primerov out of the game. Tudi ce ga v zaklon zvlecejo sovojaki, je se vedno out.

Boljse trije mrtvi, kot dva ranjena.


Keyser,

Jasno, ne ne hodis naokrog ampak, ko se cela enota premakne iz enega konca gozda na drug konec, treba pac tistega reveza nesti s sabo. Dva ga bosta tezko nesla.

Hm. V vojni se strelja, da se zmaga... ;) Na humani ali nehumani nacin? S tem se takrat v vecini primerov ne ukvarjas. Najprej zmagas, potem pa tri gresne kozle najdes, ki jih v Haagu malo maltretirajo. ZN malo jamrajo, ker si napadal brez njihovega soglasja in tako naprej.

Se enkrat, ranjenci so takticna slabost. Saj ne streljas, da bos naredil cim vec ranjenih ampak, ce ti to uspe si ze napol zmagal. Vojaki z nizko moralo niso kaj prida vojaki.

Trubadur ::

Kako je pa z medici? Se strelja tudi na njih ko oskrbujejo ranjence?

Vikking ::

Kako je pa z medici? Se strelja tudi na njih ko oskrbujejo ranjence?

logično,,, ko se greš pravo vojno sigurno ne boš pomišljal na fair play. Ubij kar leze in gre, ni cajta za biti nice guy,,, ameriški filmi so pač neki druzga od resničnosti.

Phil ::

Kar se tiče "humanosti" municije, je ruska načeloma bolj humana.
..., kar povzroča masivne poškodbe tkiva & krvavitve.


Ampak a ni cilj krogle da naredi čim več škode?
LP

Keyser Soze ::

Vikking get a life. Preveč rambota gledaš. (Danes mam filing da so samo pametnjakoviči na netu)

Medicincev se ne strelja. Pač kakšen pade kje kot stranska škoda. JE pa problem ko ena stran neha upoštevati oz. začne zlorabljati znake rdečega križa.

Cman: Cilj je ubiti. Ali pa raniti, brez mukotrpnih poškodb, ki bi povzročile počasno smrt. Tole škodo moraš bolj natančno definirat drugič.

P.S.: Da se strelja na vse poprek, so v vojski trdili predvsem tisti, ki so imeli težave z branjem otroških pravljic. Tisti z mučno končano OŠ. Sej v bistvu so se mi smilili...

Zgodovina sprememb…

DavidJ ::

Pravzaprav je cilj _onesposobiti_ nasprotnika.

Za kaj več pa Sun Tzu, The Art of War.

;)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Keyser Soze ::

Tzu Wu je bil pa par stopničk više kot je današnja vojska. 90% vojakov bi znorelo, če bi moralo prebrat njegovo knjigo. Bi jim možgane razneslo.:D

jarre ::

Hm.. Vidim, da sem poleg večine, ki je služila Slovenskim skavtom, že prava starina, ker sem dal skozi JLA , krizno jesen in zimo 1990 v Šentvidski vojašnici (ja.. tisti, iz katere so bili specialci, ki so zasedli Štab teritorialne obrambe), doživel nočne izmenjevanje pogledov preko puškinih namerkov s Hrvaško policijo (MUP), ko je Tuđman januarja 1991 trmoglavil v Beogradu in seveda bil na "napačni strani" med Slovensko vojno...

Vse Ženevske konvencije, razmišljanja o nepotrebnem trpljenju nasprotnika in streljanja mimo medicincev, v vojni ne obstajajo!!! O tem se razmišlja, ko je na bojišču vzpostavljeno določeno razmerje. Vojska, ki zmaguje, šele takrat prične razmišljati, kako je potrebno ravnati z ujetniki, ranjenci, medicinci. Če mene vprašate, bi v normalnih pogojih imelo Mednarodno sodišče za vojne zločine prekleto veliko dela, ker so Američani dobro naštudirali kaj so počeli v bivši Jugi po 1991 in je tudi med njimi veliko vojnih zločincev (vsaj po splošno uveljavljenem vojaškem pravu in ne lažnem pravu, ki so ga Američani tako lepo uvedli najprej v Guantanamu in nato še povsod drugod, kamor izvažajo svojo verzijo "demokracije").

Psihoza, ki smo ji bili podvrženi, "prepariranje" s strani oficirjev, sovojakov, ... je iz nas naredila drugačna bitja. Kar vprašajte fante, Slovence, ki so dali skozi boje okrog Vukovar(j)a (k sreči tega nisem doživel). Vsi, ki so pobegnili pravočasno so imeli še mesece za tem probleme.. in.. ja... nekateri so streljali.. na ljudi..

...in ubijali.

Kar pa se tiče avtomatske puške CZ M 70. Moji (ena v Ljubljani, ena na Hrvaškem) sta imeli leseno kopito, kovinski nabojnik, v torbici 4 dodatne nabojnike (prvi dan vojne so nas "naučili" kako zlepiti dva nabojnika , da ju lahko hitro zamenjaš), nastavek za tromblon. Z obema sem odlično streljal na 100 in 350 m ( z masko in brez). Spomnim se celo, da so zelo dobro streljali fantje, ki so nosili očala. Nek poročnik se je čudil in trdil, da goljufajo, ker so očala (njegove besede) kot nekak daljnogled.. ha, ha, ha.

Brane2 ::


Psihoza, ki smo ji bili podvrženi, "prepariranje" s strani oficirjev, sovojakov, ... je iz nas naredila drugačna bitja. Kar vprašajte fante, Slovence, ki so dali skozi boje okrog Vukovar(j)a (k sreči tega nisem doživel). Vsi, ki so pobegnili pravočasno so imeli še mesece za tem probleme.. in.. ja... nekateri so streljali.. na ljudi..

...in ubijali.


Slovenci so bili v Vukovarju ? Službeno ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

jarre ::

Aha. "Službeno". Kot navadni vojaki ali pa desetarji oziroma nižji oficirji. Generacija september 1990 ("poimenovali" so nas glede na mesec vstopa v vojsko).

Tam so bili prvi spopadi že dolgo pred začetkom Slovenske vojne.

Bežali pa so preko Madžarske meje. Tam pa so nekatere čakali starši z avtomobili. Nato pa nazaj v Slovenijo. Nekatere je nato TO oziroma policija "skrila" na določene lokacije okrog večjih slovenskih mest (v brunarice ali gorske koče). Alkohol je tekel v potokih... od sreče in...

P.S.: Da se strelja na vse poprek, so v vojski trdili predvsem tisti, ki so imeli težave z branjem otroških pravljic. Tisti z mučno končano OŠ. Sej v bistvu so se mi smilili...
(Keyser Soze)

Res je. In takšni (nekaj med njimi je v vojski (leto 1990!) prvič v življenju obleklo hlače in srajco, obulo čevlje - pastirji pač) so bili najbolj ubogljivi roboti, ki so bili pripravljeni narediti karkoli....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jarre ()

Brane2 ::

Ewww, shit.

Dobro, glede na to,d a si tam bil, kako je to zgledalo ?

Mislim, a so meli srbi res obroč okrog celega vukovarja ali samo dela mesta, je šlo res samo za srbska osvajanja ali tudi za hrvaška itd, kakšna je bila morala pri folku- so bili za stvar ali so večinoma razmišljali o bežanju, kakšna je bila dinamika bojev (streljanje iz rovov ali ulični boji), razmerje sil in orožij, ali so bili res hrvatje obkoljeni v mestu ali pa so imeli dostop v svoj del mesta (in je jasno MUP lahko dovažal orožja in svoje ljudi), so bili srbi v nestu res ogroženi itd itd.

O tem slišim rzalične stvri, odvisno pač od izvira...
On the journey of life, I chose the psycho path.

jarre ::

Ne. K sreči nisem bil tam. Najboljši prijatelj iz otroštva pa je "užival" skupaj z nadrejenimi oficirji na bojnih položajih. In pobegnil.

Zapisal sem samo nekaj malega, kar je bil pripravljen povedati. Nikoli nisem drezal vanj. Svoj del travme sem "oddelal" že zdavnaj... Heh,... uradna zgodovina je včasih drugačna od resnice "navadnih" ljudi...

Vukovar ni bil zelo dolgo obkrožen. To kar je tam uspevalo Hrvaškim branilcem spada skoraj med znanstveno fantastiko uličnega bojevanja. Vukovar leži ob Donavi na velikanski ravnini. Način bojevanja v takšnem rapotegnjenem mestu je popolnoma drugačen od bojevanja v Slovenskih hribih (govorim o konvecionalnem bojevanju, brez letal, atomskih bomb in napalma).

Poglej malo naokrog po i-netu. Podatkov je veliko. Kdo je bil prvi, kdo je začel, je nesmiselno govoriti. Srbi so (to je moje osebno mnenje) želeli ohraniti vse svoje privilegije. Na žalost so uporabili orožje. Hrvati pa so se hitro prilagodili in ga začeli po svoje "svirati". Oboji imajo krvave roke... Mislim, da bodo največji klavci (na obeh.. na vseh straneh) na stara leta hudičevo trpeli... ker takšni spomini ne izginejo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jarre ()

Vikking ::

Vikking get a life. Preveč rambota gledaš. (Danes mam filing da so samo pametnjakoviči na netu)

Kaj misliš keyser soze da so na bojišču sami snajperi al kaj. Poleg tega da krogle letijo vsepovprek imaš še tukaj mine, ki so najbolj zahrbtne in jim je vseeno ali pade medicinec ali otrok ali kdo ve kaj potem ko se že zdavnaj konča vojna. Mine so odlična obramba in jih bodo izdelovali ter polagali. Res nevem v kateri vojni sedaj bi se šli fairplay.

Američani pravijo temu "collateral damage". Humano pojmovanje izrazov ne pomeni da se nekdo gre fairplay.

btw rambo je super film, pa še 4 del mislijo posnet :)

Keyser Soze ::

Vikking... Pejt drugam...:)

Jarre... Glavni problem vojske je, da nima dovolj usposobljenih vojakov. Takih z kančkom pameti. Ker so pač bolj veseli, če imajo vojake-ovce, ki bodo s prazno bučo leteli direktno tja kamor jih bodo poslali. In zato tak folk strelja vsepovprek. Se pa najde par folka, ki je sposoben mislit par ur naprej in nima nagonov žuželke.

Pameten vojak bo pomislil, preden strelja na rdeči križ, medicince, civile... Morda bo ravno on v naslednjem trenutku rabil pomoč. Pa je ne bo, ker jo je poprej tako vneto streljal, da se mu nihče noče približat. Ampak folk ne zna mislit v naprej.

Žalostno pa je da takšni debili tudi napredujejo v vojski in dobijo pod sabo ljudi. To pa je problem... Ni profesionalnosti...

Jst ::

> Glavni problem vojske je, da nima dovolj usposobljenih vojakov. Takih z kančkom pameti.

Ja sej to je bistvo vojske. Narediš, kar ti reče nadrejeni. pika.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Collateral Murder (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16424462 (22005) Okapi
»

Operation flashpoint 2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
655255 (3473) Dobrawc
»

kam padejo krogle, ko talibanci streljajo v zrak (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
709047 (6648) Vikking
»

SV nakupuje (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
929629 (7546) sid911
»

Novi ostrostrelski napadi v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
757026 (5858) Barakuda1

Več podobnih tem