» »

Bo Windows Media Photo izrinil JPEG?

Bo Windows Media Photo izrinil JPEG?

News.com - Zapis JPEG je bil do sedaj zelo priljubljen za shranjevanje bitnih slik, še zlasti obsežnejših, kot so npr. digitalne fotografije. Pri Microsoftu pa so ugotovili, da kljub vsemu ni čisto popoln, zato so na WinHECu napovedali uvedbo novega zapisa Windows Media Photo, ki naj bi bil podprt že v Visti, poskrbeli pa bodo tudi za uporabnike Windovs XP. Ta zapis naj bi za fotografijo enake kakovosti porabil okoli polovico manj pomnilniškega prostora od JPEGa, to pa naj bi obenem tudi pohitrilo prenos in tiskanje fotografij ter blagodejno vplivalo na življenjsko dobo baterij v digitalnih fotoaparatih. Novi zapis naj bi bil tudi prijaznejši za obdelavo slik. Tako naj bi bilo lažje obdelovati le del večje slike, ravno tako pri obračanju (npr. pokončno posnetih) fotografij ne bi bilo več potrebno le-teh najprej odkodirati, zavrteti in zakodirati nazaj v prvotni zapis.

Čeprav v izvirni novici o tem ne piše nič, bo zapis najbrž podpiral tudi metapodatke o fotografiji. Ravno tako še ni znanega nič o licenčnih pogojih, tako da je še težko reči, kako se bo zapis prijel v gadgetih, kot so digitalni fotoaparati ali mobilni telefoni (Sony Ericsson ga zanesljivo ne bo podpiral pred letom 2008) in med proizvajalci programske opreme za profesionalno obdelavo slik.

121 komentarjev

«
1
2 3

Jaka83 ::

Sliši se zanimivo, vendar na naprave, ki bi to podpirale bo najbrž treba kar dolgo čakat (fotoaparati recimo). Če se bo dalo rešit z Firmware update bi bilo super, samo v to dvomim. Kljub temu pa na fotoaparatu raje uporabljam RAW, kot pa JPEG, čeprav imam potem več dela ob konvertanju slik za galerijo.

buba švabe ::

Naj uganem. Format bo popolnoma zaprt za navadne smrtnike, če ga boš hotel uporabit v svoji aplikaciji, boš moral pa plačat mastne denarce. Mam prav?
če hočeš razumet rekurzijo, moraš najprej razumet rekurzijo

MitjaP ::

Hecno. V MacOS X obračanje slik sploh ni potrebno, ker ti recimo pokočno sliko lepo obrne sam preview. In seveda je ta slika shranjena v JPEG, ne pa nekem novem popolnoma nepotrebnem Windows Media formatu. Ah, ja, verjetno so prevledo napovedovali tudi WMV, pa danes še daleč ni tako.

BigWhale ::

Samodejno obracanje slik je odvisno od tega ali ima aparat senzor nagiba in ce je ta podatek o obrnjenosti aparata v EXIF zapisu :)

Jaka83 ::

MitjaP: U pazi to, pri meni v WinXP tudi software od FujiFilm avtomatično obrne sliko, če je bila slikana pokončno - nič novega, samo pač Preview od Win ne zna tega, big deal.

Oxford ::

Micro$oft je ravno toliko agresiven in vpliven, da mu bo sčasoma uspelo vsiliti ta format. Kar poglejte WMV video format, pri katerem jaz ne vidim nobene hude prednosti, pa še Virtual Dub ga ne podpira. ;(

BluPhenix ::

Ta zapis naj bi za fotografijo enake kakovosti porabil okoli polovico manj pomnilniškega prostora od JPEGa, to pa naj bi obenem tudi pohitrilo prenos in tiskanje fotografij ter blagodejno vplivalo na življenjsko dobo baterij v digitalnih fotoaparatih.

To dvoje ne gre najbolj skupaj. Če bodo slike zasedale manjši prosto pomeni, da bo kompresija boljša in navadno boljsa pomeni zahtevnejša, kar bo verjetno povleklo za sabo vecje compress/power razmerje.

Novi zapis naj bi bil tudi prijaznejši za obdelavo slik. Tako naj bi bilo lažje obdelovati le del večje slike, ravno tako pri obračanju (npr. pokončno posnetih) fotografij ne bi bilo več potrebno le-teh najprej odkodirati, zavrteti in zakodirati nazaj v prvotni zapis.

Tudi to je malo mimo, kaj pa ma veze tip shranjevanja slike z lažjim obdelovanjem večje slike. Obračanje so pa itak že drugi pokomentirali :))

V bistvu je to samo nek skupek hypa z M$ja.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

wmv je za tvoje pojme nekje zadi al kaj?
kokr jst vidm se na vseh straneh fura sam se wmv.mpeg ne ker je prevelk avi ne ker je treba celga zloadat.
wmv je kar fino uspel.Sicer ce ti pod uspeh stejes to da ga morjo uporablat pirati za movie release je to pac tvoj problem a ne.
kar se tice "forsiranja" dvomim da bojo karkol forsiral.ce bo ta format res delu kar oblubla je to plus ne pa razlog za jamranje in pluvanje.Isto cool bi blo ce bi to linus vn fliknu.Manj memorija je manj memorija.In ce zadeva ne bo sledila patent like rip offu kot je danes gif format bo to super.Cist nobenga problema ne bo za canon pa sony in podobne...bojo pac DODAL se ta format not.Pa ce bojo lahko na svoj fotoaparat napisal..."take 10.000 pictures" namest "take 5.000 pictures" jih microsoft se prost ne bo rabu.
Kar se tice obracanja v macosu pa windows * (razn viste verjetn) je pa fora bl v dejstvu da macos ze dela vse z 2d in 3d grafiko,windowsi bojo pa to sele z Visto(ce jim jo kdaj rata spacat skupi) znal.Tkooo da eno nima cist nc z drugim.

SasoS ::

lossless rotate podpira že jpeg...glede na razširjenost jpega (tudi velikost ni pretirana) ne vidim razloga za dodaten nov format - sploh ker bo verjetno zaščiten dosti bolj od jpega.

veteran ::

Ej, noro. Kakšen argument, tole lažje obdelovanje slik in obračanje. Vsak spodoben pregledovalnik slik lepo obrne sliko, le Windows pregledovalnik slik je tako butast, da ne zazna orientation bita v exif. LOL. :D

Tista o kvaliteti je pa tudi lovska. Glede na to, s kakšnim faktorjem kompresije Explorer obdela jpg slike (desni klik - pošlji prejemniku pošte), jim ne gre zaupati (zadeva namreč naredi grozljivo spackane, zamegljene slike, vsi detajli gredo k hudiču). Danes prav vsak kekec, ki ima IQ vsaj malo višji od hidranta, ve, da je treba pazit pri kompresiji in da je po zmanjšanju dobro malo izostriti sliko, z unsharp mask, ali vsaj sharpen. No, pri Microsoftu za to očitno še niso slišali.

In zdaj bi radi celemu svetu vsilili nek nov format slik?! Naj najprej hrošče poflikajo, pol naj se pa lotijo izumljanja novih stvari. ;(

IceIceBaby ::

hmm...meni tisti windows pregledovalnik obrne sliko sam od sebe. Fotoaparat cannon ixus nevemkaj sistem pa win xp home.

bradek ::

A se samo meni zdi ali je tole z vrtenjem slike misljeno bolj low-level, torej na nivoju programiranja, in ne tko kot si razlaga vecina tukaj?

Ali pa imam privide :P

Izi ::

Stvar je popolnoma nepotrebna, gre se samo zato, da Malimehki zaključi svojo Windows Media linijo formatov.
Poskušali so že vsiliti:
Windows Media Audio - .WMA - za muziko
Windows Media Video - .WMV - za video
in sedaj manjka še format za slike:
Windows Media Photo - .WDP - za slike
(WMP končnice niso mogli izbrati, ker ta pomeni Windows media Player)

Malimehki vstraja pri teh formatih iz razloga, ker že podpirajo vse mogoče zaščite.
Če ste že kdaj probali pogledati kakšen video v formatu WMV potem veste, da vsakega drugega enostavno ne morete predvajati, ker nimate vseh potrebnih pravic, licenc in podobnega sranja.

Windows Media formati naj bi postali formati prihodnosti, ker se ob vsakem prikazu (če file tako zahteva) najprej povežejo na interneti in preverijo če imaš potrebne licence za gledanje.

Skartka popolnoma neuporabna zadeva, se bo pa seveda uveljavila, kot že sedaj marsikateri MP3 predvajalnik podpira tudi WMA in marsikateri DivX player podpira tudi WMV, tako bo tudi marsikateri fotoaparat podpiral WDP.
Če bo pa kdo uporabljal te nepotrebne formate je pa seveda druga stvar.

WhiteAngel ::

Nekaj mi pravi, da zadeva ne bo tako odprta kod JPEG. Nimam nič proti novemu formatu (če bo res boljši od JPEG), samo da bo odprt in patent-free.

3p ::

JPEG res ni tako super, ampak obstaja tudi JPEG2000.

CWIZO ::

Glede na to kok stvari Microsoft zadnej case daje zastonj dvomim da bos mogu placat da bos lahko uporabljal ta format...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

fiore ::

nov format je popolnoma nepotreben, se zlasti ce je iz mirkosofta. vse kar pise v novici, in kar sami trdijo so bale. gre se samo za to da vsiljujejo svoje zaprte, patentirane in z drmjem enhensane formate.

ce se ne motim mora vsak proizvajalec divx playerjev, ce zeli da predvaja wmvje placati nek znesek m$ju. in isto bo z wdp. gre se samo za denar, nic drugega.

edit: aja se nauk. treba se je upreti z vsemi 4imi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fiore ()

minmax ::

"ravno tako pri obračanju (npr. pokončno posnetih) fotografij ne bi bilo več potrebno le-teh najprej odkodirati, zavrteti in zakodirati nazaj v prvotni zapis."

To je dezinformacija... jpeg se da obrniti BREZ dekodiranja. -> jpegtran

darkolord ::

Če hočeš obrnjeno sliko recimo prikazati kje drugje (na spletu) ali poslati komu drugemu, da bo videl prav obrnjeno, jo moraš vseeno obrniti.

minmax ::

se to... ze dolgo obstaja JPEG2000, ki je primerjalno boljši od navadnega jpega (wavelet kompresija), vendar je do skrajnosti obremenjen s patenti.

Skoraj ne verjamem, da so lahko naredili format, ki ne bi bil obremenjen s patenti. Kar poenostavljeno pomeni, zaprt format. Bodo pa seveda ga licenciral za eno samo platformo.

Gre za čisto logično poslovno odločitev, tu ni nobene panike. Zapiranje formatov in lock-in. Podobne taktike Sony že desetletja uporablja pri domači elektroniki. Microsoftu ni tu kaj za očitat, če pa se izkaže da bodo za prevlado poskušali izkoristiti vzvode iz desktop monopola, potem bo moral tu posredovati DoJ in na tej strani Evropska komisija.

... vendar počakajmo najprej na razplet bitke, ki trenutno teče. moram pa reči, da sem precejšen pesimist kar se tiče sposobnosti Evropske komisije, da naredi "the right thing" in naredi igralno polje enako ravno za vse tekmovalce.

minmax ::

darkolord: ja saj.. uporabiš jpegtran

SasoS ::

vsak malo boljši program zna jpeg slike obrniti brez ponovne rekompresije....acdsee, irfanview...

veteran ::

> Če hočeš obrnjeno sliko recimo prikazati kje drugje (na spletu) ali poslati komu drugemu, da bo videl prav obrnjeno, jo moraš vseeno obrniti.

Ja. In to moramo početi samo zato, ker so pri M$ hudo šlampasti (večina ljudi namreč gleda slike v tistem priloženem pregledovalniku)...

jhead -autorot *.jpg

ali pa to obesiš na priročni meni v explorerju - klik

Me pa čudi, da v M$ očitno sploh ne vedo, da se da jpg slike obrnit brez izgube. :\ BTW, tudi izrez se da naredit brez izgub, z JpegCrops (jasno, tudi ta uporablja jpegtran;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: veteran ()

darkolord ::

Me pa čudi, da v M$ očitno sploh ne vedo, da se da jpg slike obrnit brez izgube.

tako trdi avtor novice, ne pa MS 8-)

In to moramo početi samo zato, ker so pri M$ hudo šlampasti (večina ljudi namreč gleda slike v tistem priloženem pregledovalniku)

Kateri web browser pa sliko obrne?

Bolj kot to, da se da obrnit sliko brez rekopresije, je pomembno to, da bo pri isti kvaliteti slike le-ta zasedla manj prostora

roscha ::

Ne trosi neumnosti.. Par tem nazaj o M$Office 2007 je Mihec (alias microzoft) zagotovil da 1,5 GB inštalacije usranega offica ni nič posebnega. Pomnilniški mediji dandanašnji niso problem. Zdaj pa podrkavate spet v drugo smer.

M$ ritolizniki odločite se že enkrat. Je plac pomemben ali ne?

Microsoft ::

Office instaliras enkrat, slik pa lahko imas miljon ali pa se vec. Slike moras tudi prenasati, jih shraniti na kak omejen pomnilink (telefon, fotoaparat, usb). Skratka, gre za dve razlicni stvari.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Luka Percic ::

Celo bazo mp3-jev sem si pretvoril v wma vbr. Moram priznat da sem zelo zadovoljen. Dvakrat manj prostora pri isti kvaliteti.

Pri temu slikovnemu formatu bo podobno. Če bo za isto kvaliteto porabil manj, je to to. Drugi "bonbončki" so tam samo zaradi lepšega...

(ps; a bo podpiral alpha chanel?)

Roadkill ::

>>Celo bazo mp3-jev sem si pretvoril v wma vbr. Moram priznat da sem zelo zadovoljen. Dvakrat manj prostora pri isti kvaliteti.

Ta stavek je enakovreden stavku: "Sem delno naglušen."
Če šparaš s prostorom, potem je ogg way to go. Wma je boljši le pri grozno nizkih bitratih. Tko da če uživaš v 64kbps, potem je wma zate.
Ü

veteran ::

Darko, preberi izvorno novico, link je na vrhu, tiste štose o lossless izrezovanju in rotiranju je prodajal predstavnik M$ - Bill Crow, program manager for Windows Media Photo. Tko da... :D

> Kateri web browser pa sliko obrne?

Saj nisem brskalnikov omenjal. Glej, ko prenesem slikce z digitalca, jih dam nekaj na CD, ali pa pošljem po emailu. No, če jih prej ne obdelam z jhead ali irfanview (tudi ta ima opcijo autorotate, označiš vse in stisneš shift-j), bodo vse pokončne, ki imajo rotate flag, videli narobe, zaradi buga v Windows pregledovalniku.

Bomo videli, kaj je z obljubljeno kvaliteto/kompresijo. Cela (izvorna) novica zveni kot reklama za buče; take, ki jih ne moreš otipat, potrkat po njih in preskusit. Samo od daleč se prodajalec dere "imamo krasne nove lubenice, 200% boljši okus, 300% več vitaminov, za pol cene", nič pa ne pove, da se jih bo dalo rezat in jest samo s patentiranim M$ priborom in da bodo užitne šele drugo leto. >:D

darkolord ::

veteran: preberi izvorno novico, link je na vrhu, tam M$$$$$$$ šaljivec nikjer ne stresa šal o temu, da JPG slik ne zna lossless obračat

in tisto ni bug v Windows pregledovalniku, ampak tega (neobveznega) featura pač ne podpira

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

veteran ::

Eh, če ponuja novi format kot alternativo jpg (da ima boljšo kompresijo, da ima slika več detajlov ipd) in če v isti sapi omeni še tole neverjetno "novost" o rotiranju (citat spodaj), sta samo dve možnosti:
(1) možakar resnično ne ve, da to lahko že zdaj počne z .jpg,
(2) ali pa namenoma laže in zavaja javnost.

The compression technology is also "smart"--it is possible to process only part of a huge, picture file to show a smaller version, Crow said. Additionally, Microsoft's new image format allows such things as rotating the image without the need to decode it and subsequently encode it again, he said.

darkolord ::

Lossless rotiranje pa ni glih feature JPGja, ampak programov, ki to znajo...

vasquez ::

Glede na izkušnje z Microsoftom, se nam obeta nova vrsta virusov :(

darkolord ::

Hahahahaaha hahahahaha hahaha haha ha ha ... ha?

Luka Percic ::

"Ta stavek je enakovreden stavku: "Sem delno naglušen." Če šparaš s prostorom, potem je ogg way to go. Wma je boljši le pri grozno nizkih bitratih. Tko da če uživaš v 64kbps, potem je wma zate."

No, preden sem se spravil konventirat celotno bazo, sem tudi pogledal par testov. In glej no glej; ogg je bil boljši od wma le v nižjih bitratih. Seveda govorimo o WMA2 codecu, stari je bil crap.
Za razliko od tebe pa knkurenčni codec (ogg) nebom dajal v drek, saj je tudi dober. Le da je wma še piko boljši.
Tko da Roadkill, tiho bodi, če neveš.

Ps; wma2 ma tudi lossless kar ogg nima.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Tukaj je v navadi, da svoje trditve ljudje podprejo s kakim linkom.

Katere teste si pa gledal?

PS: Ne trdim, da ni res kar si povedal, samo argumentiral nisi nic... 'gledal sem teste' ni vredno pet dek pokvarjenega ketchupa...

jype ::

darkolord> Lossless rotiranje pa ni glih feature JPGja, ampak programov, ki to znajo...

It's all balls. Lastnost JPEG formata je tudi lossless delo s sliko, pa ce se na glavo postavis. JPEG omogoca ogromno, samo microsoft ga ne zna pravilno implementirat. Verjetno z razlogom, ker je pretirano odprt in bi bila splosna razsirjenost skodljiva zaradi konkurence, ki se tako lahko pojavi.

MaKjaVelli ::

Ta novica je napisana, kot da je JPEGa konec in se bo pojutrišnjem pojavil nov standard, ki bo prejšnjega pahnil v pozabo. Formatov boljših od JPEGa je kar nekaj, vendar se niso žal nikoli prijeli, ne vem pa zakaj. Obstaja namreč tudi JPEG2000, pa Lura Wave LZW, pa še kaj bi se našlo.

To da je novica zelo na hitro in nerazumljivo napisana pa je že pika na i. Ko sem prebral novico v Monitorju (http://www.monitor.si/novice.php?id=916... mi je bilo vse skupaj precej bolj razumljivo. Predvsem tisto o lažji manipulaciji slik.

jype ::

MaKjaVelli> Formatov boljših od JPEGa je kar nekaj, vendar se niso žal nikoli prijeli, ne vem pa zakaj.

Zato ker jih nihce ni mogel pisat oz. brat, ne da bi placal smesne vsote denarja lastnikom patentov, ki pokrivajo taksne zapise.

minmax ::

maja.: neprofesionalnim piscem novic na ST je še za odpustit, da naredijo tehnični kiks in rečejo, da se jpega ne da brezizgubno rotirat, medtem, ko profesionalcem pri monitorju težko odpustiš to, da zgolj prevedejo PR sporočilo in s tem zavajajo javnost.



drugače pa... lossless različica oggja se imenuje FLAC. V bistvu sta FLAC in Vorbis kodeka, ogg pa samo container (tako kot AVI), ... za vse troje pa skrbi fundacija Xiph

ender ::

Format je že bil omenjen na GIMP-developer mailing listi. Tole je sporočilo Nathana Summersa:
They lost me with the first sentence of the first clause:
You may review these Materials only (a) as a reference to assist You
in planning and designing Your product, service or technology
("Product") to interface with a Microsoft product, specification,
service or technology ("Microsoft Product") as described in these
Materials; and (b) to provide feedback on these Materials to
Microsoft.

Talk about a viral license! If you design your own format that uses
features similar to this format, you're breaking the agreement. Or if
you do a review of it. Etc.

Hypocritically, while Microsoft gives you no patent license, if you
make a suggestion to them, they automatically get a patent license
from you. Really, the lack of patent licenses is very disturbing,
especially given MS's anti-GPL stance.

Oh, and oddly enough, if you read this spec as part of your job and
the company you work for gets bought out, you have to agree to destroy
all your copies of the specification. That's fun.

All I can say is that it's too bad that the text box that the license
shows up in isn't editable. :)
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

:roketa> ::

Fotografske firme, Google in univerze bi morali razviti nekaj takega kot ponuja M$, seveda kot povsem odprt format.

BluPhenix ::

The compression technology is also "smart"--it is possible to process only part of a huge, picture file to show a smaller version, Crow said.

U izumli so thumbnaile ....

Glede rotiranja JPG, usmerjenost slike se lahko zapiše tudi v jpegov metadata, tako kot to delajo nekateri fotoaparati in potem imaš pravilno obrnjeno sliko. Seveda če si program s katerim jo gledaš pravilno razlaga tisti metadata.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Luka Percic ::

"Tukaj je v navadi, da svoje trditve ljudje podprejo s kakim linkom. Katere teste si pa gledal? PS: Ne trdim, da ni res kar si povedal, samo argumentiral nisi nic... 'gledal sem teste' ni vredno pet dek pokvarjenega ketchupa..."

Fair enough.

Prej nisem podal linka, ker sem se obregnil ob še manj kot pet dek pokvarjenega ketchupa vredno govorico.

MrStein ::

Da zaključimo: Kaj ima ta WMP, kar JPEG nima ? (Kaj pa JPEG2000 ?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Luka, po tistem testu, je vsakemu takoj jasno, da je v ogg zmagovalec. Samo zaradi licencnine poseka vse ostale... ;>

darkolord ::

MrStein: boljšo kvaliteto. To je dovolj

BW: A ko ti poslušaš komad, najprej pogledaš, kakšno licenco ima komad in se na podlagi tega odločiš, al je 'dober' al ne? :P

3p ::

Luka: Menda nisi teh mp3-jev dobesedno konvertiral v WMA? >:D

Izi ::

Luka: Menda nisi teh mp3-jev dobesedno konvertiral v WMA? >:D

Seveda, zato pa so toliko manjši od mp3-jev.
Verjetno je tudi pozabil izklopiti opcijo "Copy protect music", kot velika večina ostalih in vsa ta muzika sedaj deluje samo na njegovem računalniku.
Ko pa bo enkrat nanovo instaliral sistem pa nobenega od teh komadov ne bo mogel več pognati, ker ne bo imel več licence :D
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Umiranje" analognih fotoaparatov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
798798 (6117) Matev
»

Razvoj analognih fotoaparatov pod velikim vprašajem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
21316242 (13607) BigWhale
»

Bo Windows Media Photo izrinil JPEG? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12110774 (8012) BigWhale
»

Digitalno fotografiranje ni več anonimno

Oddelek: Novice / Zasebnost
286328 (4753) BluPhenix
»

Standardna oblika zapisa 3D-grafike

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
172828 (2828) CCfly

Več podobnih tem