»

Reuters ne bo več sprejemal slik iz formata RAW

Slo-Tech - Tiskovna agencija Reuters je sprejela drastično spremembo politike glede fotografskih prispevkov, ki bo veljala za vse svobodne fotografe, ki delajo zanjo. V kratkem sporočilu so vsem fotografom povedali, da odslej ne bodo več sprejemali posnetkov, ki so nastali z obdelavo surovih podatkov (RAW) iz fotoaparata. Objavljali bodo le še fotografije, ki so bile že ob samem nastanku v fotoaparatu zapisane v formatu JPEG. Razloga sta: hitrost in, še pomembneje, vernejša poustvaritev resničnega stanja.

Fotografi često v neobdelani obliki shranijo vse podatke, ki jih zajamejo tipala, kar imenujemo zapis RAW. Tega je potem dosti laže obdelati od slik JPEG, pa tudi več svobode nam ponuja, ker so shranjene vse dostopne informacije. Pri shranjevanju posnetka v obliki JPEG se številne...

64 komentarjev

Kodak ukinja proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Pretekli mesec smo pisali, da je podjetje Kodak na robu propada. Podjetje je imelo v zadnjih letih vedno več težav, saj so prihodki upadali in v največji meri prihajali le še iz naslova licenčnin. Od leta 2005 so poslovali z izgubo, obratna sredstva pa so si zagotavljali s posojili. Zato so januarja napovedali začetek postopka prisilne poravnave, s katero bodo rešili vsaj del podjetja.

Ta teden so napovedali, da bodo v prestrukturiranju ukinili proizvodnjo digitalnih fotoaparatov, videokamer in digitalnih okvirjev za slike. Odločitev je ironično-simbolična, saj je prav Kodak izumil digitalni fotoaparat in tako zakoličil novo dobo fotografije, ki pa je sami niso dobro razumeli. Prvi črnobeli digitalni fotoaparat z 0,1...

8 komentarjev

Canonovi prenosni pregledovalniki fotografij

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodo poroča, da je Canon je pred kratkim poslal na trg dva prenosna pregledovalnika fotografij, ki slišita na imeni M30 in M80. Oba sta opremljeniva s 3.7" TFT zaslončkama, ki omogočata boljšo kvaliteto pregledovanja fotografij in videa, kot večina zaslončkov vgrajenih v digitalne fotoaparate.

Obe napravici sta opremljeni s trdim diskom, ki je namenjen shranjevanju slik, ko se kartice v fotoaparatih napolnijo. M30 ima tako trdi disk v velikosti 30GB, M80 pa vključuje 80GB zmene. Tako M30 kot M80 lahko prežvečita tako CF kot SD kartice, podpirata pa široko zbirko datotečnih formatov, med njimi tudi Corelov RAW in celo audio datoteke. Glede na to da imata tudi priključek za slušalke, se zadevici...

5 komentarjev

Bo Windows Media Photo izrinil JPEG?

News.com - Zapis JPEG je bil do sedaj zelo priljubljen za shranjevanje bitnih slik, še zlasti obsežnejših, kot so npr. digitalne fotografije. Pri Microsoftu pa so ugotovili, da kljub vsemu ni čisto popoln, zato so na WinHECu napovedali uvedbo novega zapisa Windows Media Photo, ki naj bi bil podprt že v Visti, poskrbeli pa bodo tudi za uporabnike Windovs XP. Ta zapis naj bi za fotografijo enake kakovosti porabil okoli polovico manj pomnilniškega prostora od JPEGa, to pa naj bi obenem tudi pohitrilo prenos in tiskanje fotografij ter blagodejno vplivalo na življenjsko dobo baterij v digitalnih fotoaparatih. Novi zapis naj bi bil tudi prijaznejši za obdelavo slik. Tako naj bi bilo lažje obdelovati le del večje slike, ravno tako pri obračanju (npr. pokončno posnetih) fotografij ne bi bilo več potrebno le-teh najprej odkodirati, zavrteti in zakodirati nazaj v prvotni zapis.

Čeprav v izvirni novici o tem ne piše nič, bo zapis najbrž podpiral tudi metapodatke o fotografiji. Ravno tako še ni...

121 komentarjev

Adobov nov slikovni zapis

Slashdot - Večina fotoaparatov dandanašnji shranjuje slike v zapisu JPEG, a v višjem cenovnem razredu se zaradi boljše kakovosti vse bolj pojavlja trend shranjevanja v zapisu RAW. A slabost tega je, da vsako podjetje uporablja lasten RAW zapis, zatorej morajo uporabniki različnih znamk fotoaparatov uporabljati različno programsko opremo za obdelavo slik.

Adobe pa se je odločil to spremeniti z uvedbo novega standarda DNG (Digital Negative Specification), ki bo ponujal sliko brez izgube kakovosti (RAW zapis), obenem pa bo s poenotenjem močno zmanjšal stroške grafikov za nakup različnih programov.

Loading ... [>:D]

16 komentarjev

Standardna oblika zapisa 3D-grafike

Slashdot - Intel, Adobe, Microsoft in še več kot 30 drugih podjetij so sklenili sodelovanje pod skupnim imenom 3D Industry Forum (3DIF). Njihov namen je razviti standard za zapis 3D-grafike, ki bo nosil ime Universal 3D (U3D). Pobudniki novega zapisa želijo ustvariti brezplačno dostopen mehanizem za kodiranje 3D-podatkov, torej nekaj podobnega kot je MP3 za glasbo in JPEG za bitne slike.

Nova oblika zapisa naj bi izpodrinila različne oblike, ki jih ustvarjajo razvijalci CAD- in 3D-programja, primerna pa naj bi bila tudi za rabo v brskalnikih. Klik!

17 komentarjev

Verjetno ena izmed največjih digitalnih fotografij

Celotna slika po 196-ih komponentah

vir: TawbaWare
TawbaWare - Današnji domači fotoaparati se ponašajo s tam okoli štirimi megapiksli in že to je velikostni red ločljivosti 2272x1704 (nekaj monitorjev skupaj). Kaj pa boste rekli, če vam povem, da je nekdo s svojim fotoaparatom posnel fotografijo, ki ima več kot en gigapiksel. 40.784 x 26.800 pikslov namreč znaša kar 1,09 milijarde pikslov oziroma 1,09 gigapiksla. To je največji "domači" posnetek, za katerega je avtor potreboval 13 minut fotografiranja in nato več dni sestavljanja vseh 196-ih delov. Slika je na koncu obdelave zasedla 2.068.654.055 bajtov prostora na disku in je tako pripravljena na tiskanje kakšnega velikega plakata. Več o tej enormno veliki sliki si preberite tukaj.Dodatek: Na Dan's Data se je pojavil zelo dolg...

8 komentarjev

JPEG patent

Slashdot - Podjetje Forgent Networks je objavilo, da si lasti patent na JPEG kompresijo in da je trenutno v fazi kontaktiranja proizvjalcev digitalnih fotoaparatov, programerskih hiš in nasploh vseh podjetiji ki v svojih produktih uporabljajo format zapisa JPEG. Kontaktirajo jih seveda zaradi licenčnin.
Toda to jim zelo verjetno ne bo uspelo kajti obstajajo določene varovalke v patentnem pravu, ki preprečujejo take zlorabe. Vseeno pa mora biti "zanimivo" biti v koži njihovnega predstavnika za odnose z javnostjo.

Seveda je ta novica ponovno dvignila vprašanje o odprtih "patent-free" formatih, za katere ni potrebno plačevati licenčnine in so možne alternative JPEG-u.

Projekt DjVuLibre je ena od možnih alternativ. Druga možnost pa je prihajajoči JPEG2000 standard. Sicer pa sem med /. komentarji zasledil tegale, v katerem avtor predstavlja zanimive alternativne strani, ki so popolnoma graphic free, ampak vseeno izpadejo izredno vredu. Vmes je tudi ascii nadomestilo za flash animacije....

1 komentar

JPEG ZlobnaKoda

Vnunet - V McAffeejevih laboratorijih so prejeli "demo" prvega virusa, ki okuži slikovne datoteke.

ZlobnaKoda sicer služi kot "tech demo", vendar izpodbija še nedavno miselnost, da se tega ne da storiti. No, virus (ki ga v prosti ponudbi ni moč dobiti) pride kot .exe datoteka, ki okuži slikovje, ki nato okužuje dalje. Žal pa pa bi naslednje verzije prav lahko delovale tudi brez .exe podlage, kar bi pa znalo biti problematično. Še posebej ob dejstvu, da marsikak uporabnik podatkovne datoteke izpušča iz protivirusnega preverjanja. Klik!

16 komentarjev

Podatki v prihodnosti

Slashdot - Že res, da so računalniki ena izmed najboljših pogruntavščin zadnjega časa - z njimi lahko pišemo, se igramo, računamo zapletene enačbe v delčku sekunde in seveda arhiviramo podatke. Ravno zaradi slednjega so nekateri strokovnjaki močno zaskrbljeni, saj se vedno več podatkov shrani v obliki digitalnega zapisa na diske, magnetne trakove, diskete ali kakšna druga sredstva za zapisovanje podatkov. Vedno manj pa je raznih zapisov na ploščice, table ali kakšna druga sredstva za navadno "analogno " zapisovanje podatkov. Zakaj so nekateri tako zaskrbljeni zaradi vedno večjega števila podatkov, ki so shranjeni v digitalni obliki? Največji problem je, da ti podatki nikoli ne bodo trajno zapisani, ampak bodo vedno izpostavljeni določenim nevarnim okoliščinam - disk z magnetnim zapisom se lahko kaj hitro skvari zaradi odpovedi glave, CD-ji se lahko hitro zlomijo ali stopijo na visoki temperaturi, da o disketah, ki se pokvarijo že tako, da jih samo malce grdo pogledaš sploh ne govorimo. Skrb...

0 komentarjev

Digitalno fotografiranje: danes in jutri

Ars Technica - Digitalni fotoaparat je bil včasih znak prestiža, vendar so tako kot vse druge stvari tudi le-ti postali dostopni širšim množicam. Četudi so se premožnejši včasih lahko bahali s svojim digitalcem, se niso morali ravno pohvaliti s kvaliteto slik. Slike, ki so jih izvrgli digitalni fotoaparati, niso mogle konkurirati slikam analognih fotoaparatov (tistih na film). Do danes se je marsikaj spremenilo. Na Ars Technici so napisali zanimiv članek o tem, kako se je digitalna fotografija spreminjala in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
Kljub temu, da so digitalni fotoaparati močno napredovali, sem še vedno mnenja, da so analogni fotoaparati še vedno tisto pravo. Ali hočete digitalni ali navadni fotoaparat, pa itak najbolje veste sami.

4 komentarji