» »

Slovenici smo drugi najbolj inteligenten narod na svetu...

Slovenici smo drugi najbolj inteligenten narod na svetu...

1
2
3 4

perci ::

Thomas, če sploh ne veš kako zgleda iq test in če ne veš, da imaš veliko različnih tipov in da so po enih ugotovili, da so belci pametnejši, po drugih pa, da so črnci, je vse skupaj bedasto.

Tko, da si nauš ti kej naredu. :)

perci ::

Pa še to: nekateri primerjate inteligentonst s farbo las - ok, pošteno. In jst nisem nikjer zanikal, da je kakšna rasa ali narod bolj pameten od drugega. Sam dokazal pa tega še niso. In da so glih židje pa najbl pametni tut ne.

jRk0 ::

Saj pise, da glede iq-ja ne vejo. Je pa crno na belem, da je tako malo procentualen del ljudi toliko bolj uspesen v pridobivanju nobelovih nagrad. Kar pa tudi nekaj pomeni.
You fuck up once, you loose two teeth.

Thomas ::

Ja, CrniE in jRk0!

Pač ni verjetno, da bi bile vse rase čisto enako inteligentne. Če so pri dolžini nog razlike in nagnjenosti k želodčnemu raku maybe, ... zakaj potem ne bi mogle biti tudi pri tem?

Sploh, ker jebeš IQ teste, tiste Nobelove nagrade so še bolj vroča reč. Tako malo pleme, pobere tak ogromen delež!

Možno bi bilo, zakaj ne?

Ker bi potem nekateri takoj povlekli vzrediteljske sklepe, kdo vse je potem za pobit, kdo pa ne? Pa se ljubitelji politične in pravne korektnosti takoj postavijo tem potencialnim težnjam nasproti - magari z zanikanjem očitnih dejstev?

Ane, Perci?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Super Sonic ::

"to o izraelcih verjetno drži ,saj je bilo veliko vrhunskh znanstvenikov židov npr.Einstein ,Openheimer.. Vsekakor nadpovprečno veliko. Pa tudi Izrael je vedno zmagal v vseh vojnah z arabci ,čeprav je izraelcev 6 miljonov ,arabcav pa +100 mil."

Ja pač tu je govora o ljudstvu samem, ne o posameznikih. Sej maš v vsakem narodu par padalcev, ki izstopajo. Zame npr. najbolj veredostojen dokaz, da je ljudstvo inteligentno niso neki testi nekih zafrustrirancev in zakomplesanih ljudi, ampak je dokaz to, kako živijo. Te šablone in ostalo tule odpadejo.

Tisti, ki je pameten si bo verjetno skušal olajšati življenje v maksimalni meri. Zdej takole čez palec, tile pobje ne živijo ravno nabolje na svetu.

A tisto kar srbi, je vera. Torej, imamo najpametnejšo raso na zemlji in ta je globoko verna... Torej Bog vseeno je?

Ravno tako je zanimivo, da fantje niso vodilni praktično v nobeni smeri tega sveta. Nič ne rečem - tistih par posameznikov, a dejstvo je, da najnovejše stvari in vplivi na današnje življenje prihajajo iz drugih držav.

Za konec pa še evolucija. Če bi imeli narod, ki bi prevladoval in za katerega bi lahko trdili, da je numero uno na Zemlji, potem bi bili vsi ostali narodi podrejeni. NO, vsaj izkoriščat bi nas mogl...

He, he, ...
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Utk ::

Nobeni smeri? Jaz recimo vem, da so prav Izraelci naredili najbrž še vedno najboljši PC procesor...Pentium M. Pa to je samo vrh...Glede na to koliko jih je, so kar daleč prišli, vojaško, tehnološko...je pa malo težko delat, če si stalno v vojni. Če ne bi blo tega, bi bili sigurno še malo bolj bogati. Imajo ogromno računalniških podjetij, v tem so sigurno tudi pred Američani, kaj šele Evropo. Glede na to koliko jih je.
Aja, zakaj pa misliš da so se jih Nemci hoteli znebit...brez skrbi, da ne zaradi istega razloga kot ciganov in Slovanov...prej zaradi tega, ker jih je skrbelo, da jih izkoriščajo, oni Nemce. So se bolje znašli večinoma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

MadMicka ::

Hm, precej ste pomešal zadeve. V tej temi je bilo govora o višini IQ-ja. Če vemo, da so razlike med posamezniki glede IQ-ja, so gotovo tudi odstopanja med posameznimi skupinami oz. narodi.

Nima pa to veze z nekimi vojnami, pa prevlado pa kar ste še klobasal. Saj višji IQ ne pomeni, da bo človek (ali pa narod) zaradi tega nujno dominanten. Med člani MENSE je precej raznozranih ljudi, ki delajo kot poštarji, prodajalci ipd., se pravi, povsem običajni poklic, nobene posebne kariere. Skratka visok IQ ni garant za uspeh v življenju, je pa gotovo prednost (pa pustimo za hip ob strani, da kaj pomeni uspeti v življenju, je tako subjektivna kot objektivna zadeva).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Tear_DR0P ::

zanimiva je ta, da thomas uporablja eno zelo rasistično opazko
naziskini ponavadi utemeljujejo svojo superiornost s tem, da je večina velikih nobelovih nagrajencev belih
superiornosti rase ne moreš dokazovat na podlagi neke take nagrade kot je nobeloa nagrada - ki je mimogrede poimenovana po belcu in se podeljuje v gnezdu arijskih narodov
to je tko kot da bi za merilo vzel kakšno tekmovanje bantujcev in trdil da smo belci nesposobni
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

White supremacy?

Why not? Če so belci inteligentnejši od drugih, Židi pa še inteligentnejši od belcev ... zakaj ne? Tako pač (verjetno) je.

Res je pa seveda tudi nekaj drugega. Inteligenca bo relativno kmalu povsem mehanizirana in tista malenkostna razlika med mano in Bantujcem, kar se inteligence tiče, bo vidna le še pod mikroskopom. Zasenčena oba.

Tako kot je talent Etiopcev in Indiosov, da hitro in dobro tečejo, zasenčen s strani transatlantskih, transkontinentalnih in transpacifiških avionov.

Samo še bolj drastično bo tole.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jRk0 ::

Med drugim majo I.M.I. -> Slavni Desert Eagle =)
You fuck up once, you loose two teeth.

perci ::

Men je zlo zanimiv, ko Thomas v eni drugi temi pravi, da smo narodi tako pomešani, da je čisto možno, da je moj sosed, ki se piše Novak, po genetski sliki bolj Srb od drugega soseda, ki dejansko je Srb in se piše Miloševič. Ampak ne, v tej temi so pa narodi čisti. Ja, tko je to - argumente je treba izkoriščat sebi v prid - bognedaj, da bi se kdo na realna tla spustil :).

Thomas ::

Perci, sem kdaj rekel, da ne moreš ločiti Slovenca od Nube?

Nikoli.

Rekel sem samo, da je v Evropi pomešano tako, da res ne vem, s kom sem bolj v žlahti. S Štajerci ali Furlani. Pa s kom je v žlahti večina bolj - s svojim ali sosednjim narodom - ni najbolj jasno.

Zato tudi govorim o IQ belcev. Pa o bolj ali manj svetlih IQ lisah na njem. Podobno, kot so bolj ali manj svetle teritorialne blondinske lise.

Aškenazi so imeli pa dokaj zaprt sistem razmnoževanja. Lahko so ohranili posebno svetlo IQ liso, kot Tauregi recimo višino.

Pa čeprav sem višji od povprečnega Taurega, vem da je moje sorodstvo z njimi presej daljno. Za frdamanega Hrvata pa ne vem.

A si že kej zapopadel, Perci?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

Thomas:
Dejansko ne moremo vedeti ali je za te dosežke židov odgovorno genetsko odstopanje(od nas) ali pa je to družbeni produkt.
Če maš pa kakšen link pa ga vsekakor prilepi.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Židje pred Hitlerjem, so mnogi komaj vedeli, da niso Nemci. Židje v Ameriki danes, mnogi komaj vedo, da so Židje.

Oboji pa dobivajo Nobelove.

Torej, kultura je komaj. Lahko je še biologija, IMO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

Možno je tudi, da jim njihov genetksi nabor daje določene družbene vzorce zaradi katerih so kasneje uspešnejši.
V tem primeru IQ ni nevem koliko višji.

Torej je še samo vprašanje ali so navade podedovane in odgovorne za te uspehe ali pa je res njihovo telo-možgani v določenem delu bolj razvito!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

Thomas ::

Tako je. Ni NUJNO, da je inteligenca. Morda so samo bolj smozavestni, pa naglas povedo "čudne" ideje. Ali pa tako uspešni grebatorji, da se prigrebejo, kamor hočejo.

Ali pa so preprosto inteligentnejši. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Kultura in genetska razlika morata biti povezani, saj sicer o evoluciji ne moremo govoriti. To, kar pa Thomas pravi za Žide in njihovo kulturo ter IQ, je pa napačano, saj upošteva le zadnjih 100 let, namesto zadnjih 2000 let. Vemo, da so Židje ohranjali svojo kulturo, kjerkoli so že bili, ohranjali enotnost, povezanost, da so verjetno delovali podobno kot kake prostozidarske lože, torej tudi v dobro skupnosti, predvsem pa so bili znani kot dobri trgovci in bankirji in so tako imeli precej denarja in vpliva. Z denarjem in vplivom pa pride tudi izobrazba. Se pravi, so bili Židje skozi tisočletno zgodovino v povprečju bolj izobraženi kot ostali. In spet smo tam, kar sem že zapisal, da gotovo izobraževanje pospešuje evolucijo oz. razvoj možganov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

_marko ::

->izobraževanje pospešuje evolucijo oz. razvoj možganov

A torej ti trdiš, da se meni spolne celice spreminjajo, ker se učim?


->Se pravi, so bili Židje skozi tisočletno zgodovino v povprečju bolj izobraženi kot ostali.

Ali trdiš to, da so le izobraženi židje imeli otroke?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

->To, kar pa Thomas pravi za Žide in njihovo kulturo ter IQ, je pa napačano, saj upošteva le zadnjih 100 let, namesto zadnjih 2000 let

Nisi ravno razumel Mici.
Thomas je povedal le, da so židje tudi v drugačnih kulturah dosegali te uspehe. Ne le v svoji.
Torej naj nebi bil uspeh židov odvisen od specifike svoje kulture.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

MadMicka ::

_marko, bojim se, da ti nisi razumel. Thomas je mnenja, da na IQ vpliva genetika in ne kultura, saj naj Židje v Nemčiji in ZDA pravzaprav ne bi imeli svoje kulture, temveč nemško oz. ameriško.. Jaz pa sem mnenja, da kultura vpliva na genetiko, ki je bila stvar evolucije do danes, jutri pa nemara tudi genetskega inženiringa. Tisto, da nisi ravno vsi Židje bili izobraženi, pa zadeve nič ne spremeni, niti nisem tega trdil. Večinoma so bili bolj izobraženi!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

_marko ::

->Thomas je mnenja, da na IQ vpliva genetika in ne kultura, saj naj Židje v Nemčiji in ZDA pravzaprav ne bi imeli svoje kulture, temveč nemško oz. ameriško.. Jaz pa sem mnenja, da kultura vpliva na genetiko, ki je bila stvar evolucije do danes

Ne, Thomas je IMO pravilnega mnenja.
Torej misli, da so te dobre navade, ki bi jih naj imeli židje posledica njihovega genetksega nabora ali pa da imajo bolj razvit del možganov, ki bi naj bil pripomogel k omenjenim uspehom.
Torej jih nekaj sili v delavnost, grebatorstvo, pohlep... in tako hitreje dosežejo rezultate.
Ali pa so dejansko bolj razviti v določenem segmentu kot mi.
OBOJE JE POSLEDICA DNAja.

Ti si pa mnenja, da kultura vpliva na genetiko?!
Bolj jasno bo treba razložit ta tvoj princip, ki nima veze z to temo.

Naj ti razložim:
Če že mešaš evolucijo bi pričakoval, da jo tudi razumeš.
Evolucija židov je bila tako kot je bila, z svojo kulturo, ki bi jo naj pač imeli. Torej imamo malenkost različno DNA npr mi in židje.
Kar pomeni, da smo do določene mere si različni.

Če pa daš žida z njegovo DNA v drugo kulturo in je še vedno ta žid uspešen ti to pove, da je to posledica DNA.
To tudi trdi Thomas.
In jaz.


->->_marko, bojim se, da ti nisi razumel.
Dvomim. :8)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Mici pojmuje evolucijo (pre)prosto po Lamarcku. Šli bi s teme, če bi razpravljali o tem tukaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

neres ::

To, da so bili židje skozi zgodovino nadpovprečno izobraženi je bržkone dejstvo.
(Lahko bi rekli, da so bili prisiljeni uporabljat kreativno mišljenje, ter da so se bili prisiljeni dokazovati --> nobelove nagrade.)

A to prispeva k razvoju večjega IQja? Po mojem ja. Tako v "realnem času" z uporabo, vajo, kot v dedovanju.
Po mojem mnenju tako življenje prispeva k biološkim spremembam, ki pomagajo potomcem, da bojo imeli višji IQ. A se ne vsi strinjamo s tem?
A ni tudi Tomas to napisal, ko je primerjal možnost večjega IQja z večjo nagnjenostjo k nekim boleznim?
A ni to to, dedovanje?


Sicer pa ne vem, zakaj bi morale bit teme o IQju nek tabu. Kaj potem, če ima ena rasa/narod večji IQ?
Sej se itak ve, kdo dela te IQ teste itd. Sej jih ni poslal bog.:))
Pač, ene določene sposobnosti se pokažejo. Zakaj je treba to takoj mešat z nekim družbenim napredkom, kvaliteto življenja, ...

Barakuda1 ::

Tako je. Ni NUJNO, da je inteligenca. Morda so samo bolj smozavestni, pa naglas povedo "čudne" ideje. Ali pa tako uspešni grebatorji, da se prigrebejo, kamor hočejo.


No, tale misel za židovsko (judovsko) uspešnost bi pa mrbit znala bit kar točna.

Nenzadnje se imajo židje že skozi celo (svojo) zgodovino za "nekaj več".

Ta večvrednostni kompleks (pogojno rečeno) so pravzaprav na nek način celo institucionalizirati v svoji religiji.
Tisočletno prepričevanje (tudi religiozno), da so oni edino "izvoljeno" ljudstvo, očitno pušča neke sledove.

_marko ::

v tej temi se negira genetika, dedovanje ter evolucija od nekaterih.
Če ne razumete tega vprašajte ali pa se sami poučite kaj o tem.


->Po mojem mnenju tako življenje prispeva k biološkim spremembam, ki pomagajo potomcem, da bojo imeli višji IQ. A se ne vsi strinjamo s tem?

To sem vprašal že Micija. A se zaradi tega intenzivnega mišlenja židom spreminjajo spolne celice? :\
Nisem še videl nekoga, ki bi se mu začela spreminjat DNA zaradi mišljenja. A si ti?


->A se ne vsi strinjamo s tem?
->A ni to to, dedovanje?

Ne!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Utk ::

No, koliko je meni znano, je v biologiji dokazano, da se na potomce ne prenašajo spremembe, ki so nastale kasneje...da bi recimo človek, ki dost trenira karkoli, imel otroka, ki bi bil tolk bolj sposoben v tem. Edina možnost bi bila, da bi se bolj inteligentni bolj razmnoževali. S tem pa ne vem kako je glih pri Židih. Pri muslimanih je nek tak sistem, kaj ni?:) če je moški dovolj bogat, ima lahko več žen, itd...

Thomas ::

Nimam skoraj nič pripomniti k temu, kar si napisal, neres. Samo nekaj:

Kako je torej z inteligenco v evoluciji? Tako kot z vsem drugim. Če pomaga preživeti večim potomcem, potem se bo širila in večala. Če smo "prebrihtni" in se odrečemo imeti otroke, potem bo izginjala in se manjšala. Geni niso sentimentalni do inteligence. Če jim pomaga, prav, če jim ne, pa spet prav.

Kakšen narod ali pleme se lahko znajde v okoliščinah, ko preživijo najbrihtnejši z večjo verjetnostjo. Lahko pa tudi v okoliščinah, ko preživijo tisti, ki so hitrejših nog, ali pa tisti, ki bolje prebavljajo kravje mleko. In tako naprej ...

Čez nekaj 100 ali 1000 let, se lahko že kar pozna. Zakaj pa ne?

Ampak če te starši silijo, da se učiš, tvoji geni tega NE SLIŠIJO. Razen če imajo rajši bolj brihtne otroke. Toda tudi tega geni ne slišijo. Je že vse odločeno. Če si bolj brihten boš zato bolj verjetno preživel. Pa tvoji otroci po istem ključu.

TAKO to deluje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

->Tako je. Ni NUJNO, da je inteligenca. Morda so samo bolj samozavestni, pa naglas povedo "čudne" ideje. Ali pa tako uspešni grebatorji, da se prigrebejo, kamor hočejo.

Seveda je to njihova specifika, ki mora biti zapisana v DNA. To je dejstvo.


->No, koliko je meni znano, je v biologiji dokazano, da se na potomce ne prenašajo spremembe, ki so nastale kasneje

Prav ti je znano! (za razliko od prej dveh omenjenih)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

> No, koliko je meni znano, je v biologiji dokazano, da se na potomce ne prenašajo spremembe, ki so nastale kasneje

To je TREBA vedet, prej se nima smisla naprej pogovarjat o evoluciji.

Seveda bi bilo imenitno, če bi lahko povratno vplivali na gene, vendar tega v naravi NI. NI. Lamarck se je motil, narava je krutejša. Kruta toliko, kot je ugotovil Darwin. Če imaš srečo, da imaš razmeram primernejše gene, jih boš verjetneje posejal več, kot če jih nimaš. Spremenili glede na zahteve okolja - se ti ne bodo! Od kakšne mutacije, bodo imeli korist šele potomci, ti ne! Pa še to ponavadi NE BO korist.

To je vsa kunšt.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

neres ::

"Ampak če te starši silijo, da se učiš, tvoji geni tega NE SLIŠIJO."

Ne, se ti pa preusmeri pozornost na učenje in porabiš več energije za višanje IQja (seveda ne nekega genetskega zapisa, ampak zgolj sposobnosti reševanja nekih testov). Z drugimi besedami: natreniran si.
Ta preusmeritev pozornosti poveča, nevem, delovanje nekega dela možganov, ...-> čez par generacij: spremenjen DNA.
(Židje so pač "vedno" živeli v okoliščinah, kjer jim je IQ pomagal.)

Zdej ne razumem ravno spora glede (ne)dedovanja... a je zgolj v tem, da _marko in Tomas pravita, da so te zadeve bolj na daljši rok in da se DNA ne spreminja v "realnem času"?


(p.s.)Sicer pa je DNA precej neraziskan/misteriozen, ali pač?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

_marko ::

->Ne, se ti pa preusmeri pozornost na učenje in porabiš več energije za višanje IQja (seveda ne nekega genetskega zapisa, ampak zgolj sposobnosti reševanja nekih testov). Z drugimi besedami: natreniran si.

Pravilno. Ampak če si ti natreniran še zaradi tega tvoji potomci ne bodo imeli višjega IQja.
Edini problem, ki še ostaja je ali se židje rodijo z višjim IQjem, ki ga podedujejo ali pa se rodijo z nekimi navadami, ki jim omogočajo uspehe in jih seveda tudi podedujejo.
(primer: židje v različnih okoljih in kulturah dosegajo nadpovprečne rezultate)


->Zdej ne razumem ravno spora glede (ne)dedovanja... a je zgolj v tem, da _marko in Tomas pravita, da so te zadeve bolj na daljši rok in da se DNA ne spreminja v "realnem času"?

Spor je bil v tem, da neketeri govorite v smislu, da se nam telo spreminja, ker mislimo. In ob tem spremenimo tudi naš DNA, torej tudi spolne celice. Za to temo bo dovolj dobro, če rečemo da DNA ostaja enako celotno življenje posameznika.(kaj več pa tudi kje drugje)


->(p.s.)Sicer pa je DNA precej neraziskan/misteriozen, ali pač?
Ne!

edit:typo
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

jype ::

Thomas pa ne ve, da ce se rodis v puscavi in imas nepismene starse in podhranjen umres cez 10 let, potem ne mores dobit nobelove nagrade za Kemijo.

Ni nujno, da si butast. Delez, ki ga ima dedni material pri inteligenci posameznika, je zanemarljiv. Posamezne disfunkcije, ki so posledica okvar dednega materiala, so seveda izvzete, saj so odvisne predvsem od fizikalnih dejavnikov podrocja, na katerem je nekdo spocet in se razvija. V okolici Cernobila je vec moznosti, da mozgani ne bodo delovali najbolje. Ce kdo meni nasprotno, potem pa mora sprejeti dejstvo, da ima tudi veroizpoved dedno osnovo, saj gre za fundamentalno isto sposobnost cloveskih mozgan.

_marko ::

Nisi razumel, ane? :\
Edini problem, ki še ostaja je ali se židje rodijo z višjim IQjem, ki ga podedujejo ali pa se rodijo z nekimi navadami, ki jim omogočajo uspehe in jih seveda tudi podedujejo.
(primer: židje v različnih okoljih in kulturah dosegajo nadpovprečne rezultate)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

Ja, ampak pri tem je vprasanje tega, v kaksnem okolju zidje sploh lahko odrascajo. Kaj ce sinko zidovskih starsev odrasca v druzini, ki nima nikakrsne zveze z zidovstvom?

Ljudje se ne nikoli rodijo z navadami, tistim recem ko npr. pamz isce bradavico od mame, recemo nagon. Ce pa mozgani zidov izmerljivo bolje prepoznavajo vzorce, potem je pa to fantasticno (v vseh pomenih te besede).

_marko ::

A negiraš to?
->Židje pred Hitlerjem, so mnogi komaj vedeli, da niso Nemci. Židje v Ameriki danes, mnogi komaj vedo, da so Židje.

Razloži ali daj link!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

Negiram, da je natancna meritev te zide zajemala kot zide in natancno ugotovila, koliko je vseh zidov, ki ne vedo, da so zidje.

Mogoce je pa zidov bistveno vec, kot so si mislili, da jih je, pa so zgolj dovolj pametne sploh zajeli v vzorec? To je statisticno usodna napaka.

No, mogoce so res v povprecju brihtnejsi, ampak se vedno zanikam, da je to stvar dedovanja. Mogoce so pa vsi inteligentni zidje, k niso vedeli, da so zidje, bili delezni podobno stimulativne vzgoje tudi v drugih kulturah? Zelo verjetno bolj malo zidov, ki so rezultat pomaknili navzgor, prihaja iz "neevropskih" kultur?

Da razlicne kulture razlicno spodbujajo oz. zavirajo kriticno in analiticno misljenje, to mi je pa jasno.

neres ::

_marko: Sej lahko se rodijo z večjim IQjem IN z nekimi navadami... po mojem mnenju sta ti dve stvari itak zelo povezani. Sploh ker IQ ni neka merljiva materija, ampak bolj rezultat nekih sposobnosti, navad. Ali: rezultat navad, da se določene sposobnosti(reševanje IQ testov) sploh razvijejo.

Sicer trenutno nimam podatkov o dedovanju IQja, ampak:
Med enojajčnimi dvojčki so velike podobnosti tako v IQju, kot tudi v nekih značajskih lastnostih, katere bi sicer hitro pripisali okolju: ekstrovertiranost/introvertiranost, zadovoljstvo z življenjem, ...
To pri dvojčkih, ki so odraščali v različnih okoljih. Na drugi strani pa te korelacije pri ljudeh, ki so zgolj odraščali skupaj, ne obstajajo.

Kar se pa tiče mišljenja, ki spreminja telo: Ja, a ni logično, da če ti deluje nek del možganov (bolj intenzivno) da se ti bo tudi kemijska sestava telesa spremenila? Zdravorazumsko ugibam: če boš deloval na področjih, kjer rabiš veliko spomina, se ti bo organizem prilagodil, da boš boljše uporabljal fosfor. Za to, po mojem, ni potrebna neka sprememba v DNA, to se zgodi že v času tvojega življenja.
To je sicer zgolj neko ugibanje, morda se motim. Pač zaenkrat nimam dovolj neke teoretske osnove. Morda sem šel predaleč s tem, da se ti telo optimizira (morda je to res bolj stvar neke daljnoročne evolucije), ampak definitivno ti miselni procesi spremenijo kemijsko sestavo.

Utk ::

Ja sej, sam sebe že spremeniš z nekim delom, ampak dokler so to na DNA ne pozna, ne boš tega prenesel na potomce.

Saladin ::

Heh...
Morda pa so Židi res "Božji narod"...

Sarkazem off.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

MadMicka ::

Darwin se je motil. Evolucija ne poteka zgolj naključno. Evolucija pomeni spremembo DNK zapisa. Če bi rekli, da se DNK zapis zgolj naključno spreminja, bi bili obkroženi z nešteto in nešteto neuspelimi poskusi sprememb DNK. DNK zapis se spreminja precej bolj racionalno in ne naključno. Odziva se na določene dražljaje, ki jih dobiva. Te dražljaje lahko v primeru razvoja možganov ustvarja tudi kultura oz. okolje. Primer: Japonci so v zadnjih100 letih povprečno precej višji, kot so bili. Razlog je preprost, ker pač jejo več in bolje. Višina človeka je določena z DNK zapisom (če pustimo ob stranih izredne primere, npr. stradanje, ki zaustavi rast). Jasno, da se DNK zapis ni spremenil naključno, saj ni nobenega razloga v zadnjih 100 letih, da bi višji Japonec lažje preživel, kot nekoliko nižji. Očitno torej je, da se je DNK zapis spremenil zaradi dražljajev, ki jih je dobival iz okolja. Več jemo, lahko bolj rastemo. Nekako tako. :)

neres ::

CrniE: Ok, verjamem.

Kaj je potem sprememba DNA zgolj vprašanje časa: npr. 4 generacije umsko aktivnih namesto 1, da se spremeni DNA?
Samo tudi če rabiš 100 generacij se "nekaj malega" najbrž mora prenesti že iz 1. na 2. generacijo.


edit: šele zdaj videl kar je napisal MadMicka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

Nejc Pintar ::

@MadMicka: Not! Če boš Japonca spet futral s tako hrano kot pred 100 leti bo spet tolk majhen. V genih je zapisano le koliko rasnega hormona naj se izloča, ne koliko mora biti človek velik. Če pa je ob enaki količini hormona velika količina energije se bo ta energija pokurla za rast.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Utk ::

neres, od začetka človeka do danes, je človek tolk bolj inteligenten, kot mu je inteligenca pomagala, da preživi. Pametni, hitri, močni so preživeli in se razmnoževali, neumni, počasni niso. Če bi se vsi enako razmnoževali, bi bli zdej enako pametni kot na začetku. Vsaj taka je teorija, dokler kdo ne dokaže kaj drugega. Dost enostavno, ne? Samo ne smeš nekaj sam sklepat...ker dosti očitnih stvari je očitno narobe:)

neres ::

CrniE: ok, hvala. Mislim, da mi je malo bolj jasno zdaj. Torej je po tej teoriji pomembna selekcija, ne optimizacija na mikroravni.
Sicer mi to še vedno pušča nekaj vprašanj, ampak se bom že pozanimal. Itak smo šli že malo daleč za to temo.

BigWhale ::

Hm, samo podvprasanje: Ali je ze kdo naredil kako resno statistiko na to temo?

Torej, je prestel vse 'pametne' in ugotovil, da je bil najvecji delez izmed njih zidov? :)

Thomas ::

For example, while Ashkenazi Jews represent 3% of the population of the United States, they have won 27% of the US Nobel Prizes in science


Tole je bilo včsih v Wikipedii, vendar so zdaj ene politično korektne duše izbrisale.

Je pa še vedno tole:

Although in the 11th century they comprised only 3% of the world's Jewish population, today Ashkenazi Jews account for approximately 80% of world's Jews.


Statistike so bile narejene, odstopanja so več kot statistično signifikantna, kakšen je pa vzrok ... je pa vprašanje.

Večja inteligenca - prav mogoče, IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

wikipedia tule žal ni neka avtoriteta - btw, zato pa majo ljudi tam, da odstranjujejo oslarije, ki jih kdo not vpiše

Thomas ::

Kje pa! Okoli Wikipedie se drenja toliko mediokritetnikov, da to vsebini dostikrat škodi. V temle primeru že. (To je zakaj Wikipedia ne bo nikoli Britanica, pač pa le maximum tistega, o čemer se lahko zmenijo povprečneži.)

Link NYT!

Pa še citat iz NYT:

n describing what they see as the result of the Ashkenazic mutations, the researchers cite the fact that Ashkenazi Jews make up 3 percent of the American population but won 27 percent of its Nobel prizes, and account for more than half of world chess champions. They say that the reason for this unusual record may be that differences in Ashkenazic and northern European I.Q. are not large at the average, where most people fall, but become more noticeable at the extremes; for people with an I.Q. over 140, the proportion is 4 per 1,000 among northern Europeans but 23 per 1,000 with Ashkenazim.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

isti link

The Utah researchers describe their proposal as a hypothesis

But in trying to draw a link between them they have crossed some fiercely disputed academic territories, including whether I.Q. scores are a true measure of intelligence and the extent to which intelligence can be inherited.

The authors "make pretty much all of the classic mistakes in interpreting heritability," said Dr. Andrew Clark, a population geneticist at Cornell University, and the argument that the sphingolipid gene variants are associated with intelligence, he said, is "far-fetched."

In addition, the genetic issue of natural selection versus founder effects is far from settled. Dr. Risch, whose research supports founder effects, said he was not persuaded by the Utah team's arguments.


V bistvu ne vem, kaj si hotu s tem linkom povedat? Da si strokovnjaki glede tega niso na jasnem? Ja, to ti je uspelo.

Thomas ::

Strokovnjaki razdeljeni. Seveda, kdaj pa niso?

Kaj pa jest trdim?

Da je močan indic, da so ti Židje res bolj inteligentni kot drugi ljudje. To.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IQ in število otrok (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10119288 (16008) Matako
»

"Rasa" in športna sposobnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7918789 (17164) Phantomeye
»

Afričani niso čist diht (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Problemi človeštva
78679950 (69601) guest #44
»

Geniji in genetika

Oddelek: Znanost in tehnologija
253316 (2407) nevone
»

Trend naraščanja podpore desnici v Evropi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
854483 (4483) jype

Več podobnih tem