» »

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Mladina - 3. februarja 2005 je Evropska komisija izdala sporočilo za javnost, v katerem najavlja uvedbo tehnologije eCall (emergency call - eKlic) v vse nove avtomobile v EU do leta 2009.

Od leta 2009 naj bi bili vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo ob nesreči aktivirala in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila lokacijo nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema. Vsekakor gre za hvalevredno in koristno tehnologijo, saj so - če gre verjeti sporočilu za javnost - študije pokazale, da bi zaradi sistema na letni ravni lahko rešili do 2000 človeških življenj.

EU je februarja pripravila poseben sporazum o podpori iniciativi, ki naj bi ga podpisale vse države članice. Namen sporazuma je zagotoviti, da bo tehnologija eKlic delovala v vseh državah članicah. Včeraj, 18. oktobra 2005, je dogovor podpisala tudi Slovenija. V prihodnje bomo tako še bolj varni.

Vsekakor je iniciativa vredna vse pohvale, saj ima plemenit namen. Upati je le, da naprava za eKlic ne bo imela kakšnih skritih funkcionalnosti, ki bi omogočale sledenje vseh avtomobilov tudi v primeru, ko se le-ti ne zaletavajo. Prav tako je upati, da se morebitni prometni podatki o gibanju vseh evropskih vozil ne bodo predolgo shranjevali. In upati je tudi, da sistem za reševanje življenj v primeru prometnih nesreč nekega dne ne bo postal sredstvo boja proti teroristom oziroma predvsem "teroristom".

49 komentarjev

M323SBA ::

Tudi če bodo te naprave imele zmožnosti nenadzorovanega vpogleda v lokacijo vozila brez poprejšnjega privoljenja lastnika, se bodo našli mojstri, ki bodo to znali odpraviti. In s tem se z avti približujemo svetu računalnikov in Velikega brata.

M323SBA ::

Aja, ravno zdaj me je prešinilo. Če bodo avtomobili povezani v neko avtomobilsko medmrežje (kar najbrž bodo, glede na članek), obstaja nevarnost različic ECU-virusov oz. črvov. ;)

Banananjam ::

Ena dobra lastnost sledenja - če ti avto okradejo, bi ga s hitro akcijo (preden se ga lotijo mojstri) izsledili.

#000000 ::

Nakar bi ti ga s policije spet spizdili :D :D :D :D

GapsoN ::

Sledila naprava - pol naj mi pa ne pove, kako 10 min po kraji avta z GPS-om le-tega ne izsledijo več?

Ker je na kamionu, ali in pokrit s alu mrežo itd... Skratka, signal se da zadušit, na kablu pa zihr ne bo. In v mojmu avtu tud ne. Če ne drugač, ga bom pa v alu folijo zavil :D
nobody else

neoto ::

Pa od kod vam izraz 'sledilna naprava'?? A ne veste, da vsi novejši avtomobili višje klase imajo to kot opcijo in ni namenjena sledenju avtomobila, ampak sporočevanju lokacije LE ob nesrečah ali nujnih primerih. Celo kaznuje se neprimerna uporaba takšne naprave!

xy! ::

Sedanja britanska oblast namerava uvesti sistem, ki bi vse avtomobile opremili s sledilnimi napravami in bi na ta način pobirali cestnino (na kilometre). Mogoče tudi nas čaka ista usoda, seveda bi se ta sistem z lahkoto uporabljal (zlorabljal) v boju proti terorozmu.:(

Vesoljc ::

čist tipično...
vsi samo minuse iščete
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Pyr0Beast ::

Sicer se mi zdi da en slovenec dela na tem. Treba ime izbrskat, se mi zdi da poučuje na faq. za elektrotehniko.
Razvil je sistem za pobiranje cestnin z GPS-om.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

__luka__ ::

kaj se pizdite. Cez par let bo vsak avto tako ali tako imeu povezavo z netom, kar avtomatsko pomeni odajanje signala in s tem moznost sledenja.
Da sploh ne omenim cestnijenja na avtocestah, ki naj bi v prihodnje uporabljal GPS sistem....
the truth is out there

keber ::

Pravilno. Kar naj čimprej uvedejo. Pa ne tak sistem, da ti ga sheka vsak ciganček v Črni Gori. Rabimo učinkovitega!

Kdor se pa boji sledenja in njihovih možnih zlorab --- Kaj pa mislite, kako izgleda ABC sistem cestninjenja?;)

M.B. ::

Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

pino ::

Mah, saj ze povsod dajejo take naprave. Se nebi cist nc cudu, ce bo kdaj kaka novica, da so v kaki porodnisnici dojenckom vstavljali
cipe. Ala cipi, ki jih vtavljajo psom za identifikacijo.:D
LP Pino

BigWhale ::

Cestnina na kilometre sploh ni slaba ideja. Na kilometre ali pa na liter bencina.

aljazh ::

Policija bi bila neumna, če v sistemu za e-cestninjenje (link nanj je podal nekdo prej) ne bi videla idealne rešitve za kaznovanje prehitrih voznikov ali iskanje tovornjakarjev, ki že predogo sedijo za volanom ali ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

Tear_DR0P ::

ali iskanje tovornjakarjev, ki že predogo sedijo za volanom ali ....

za tole bi sicer rabu še digitalne tahografe in povezavo z njimi ampak ja bi blo možno

me pa zanima, kaj potem pomeni cestninjenje glede na količino prevoženih kilometrov za tovornjakarje - si ne znam več predstavljat paradižnika v trgovini sredi zime in banan vse leto - zalo mi je hecno kako vsi sovražite tovornjakarje, ampak se ne zavedate, kako lepše je življenje ravno zaradi njih - če nebi bilo tovornjakarjev, potem slovenska trojka nebi imela konstane ponudbe sveže zelenjave na primorskem koncu in še po večini drugih delov SI
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Stepni Volk ::

Jep, paranoja. Vsa letala imajo tovrstne naparave vgrajene. Namenjenu so iskanji in reševanju. In ja, ko se je dogajal 9.11., si z emergency locatorjem niso imeli kaj pomagati, dokler letalo ni treščilo v zgradbo. Takrat so točno vedeli kje je. A se je to vidlo tudi drugače.
Še več, vsak si za doplačilo lahko omisli takšno iskalno(reševalno napravo, npr. v obliki zapestne ure Breitling.

Zakaj bi nam vgrajevali sledilne naprave, če to že zdavnaj počnemo prostovoljno?
Vsak, ki nosi s seboj GSM telefon namreč to počne.Tako, da če vas zanima, kje ste bili pred mesecem dni ob točno določeni uri, lahko pri operaterju preverite.
Seveda to lahko počnejo tudi javni in tajni državni organi.

BTW London City pobira cestnino s sistemi na tleh: OCR registrskih tablic. Veliko enostavneje in zaneslvejše od zanašanja na ameriške vojaške satelite GPS in rusko alternativo GLONAS.

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

In kako bi pobiral cestnino po prevoženem kilometru (brez vesoljsko-ameriške krame :)) ) ? Bi ti postavljal kamere vsakih sto metrov ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

BigWhale ::

Kopernik, ja, cestnino pristejes bencinu. Tolk kot prevozis, tolk placas, pa trosarino bi ukinil.

Drzava bi bila na zgubi samo za tiste, ki bi hodili tankat cez mejo.

kopernik ::

Ja, taka rešitev bi mi ugajala.

Državi pa ne, ker sedaj dobi trošarino + cestnino, zatem pa bi dobila le cestnino. Dvomim, da bi sprejela tvojo rešitev.

Stepni Volk ::

GPS ni zanesljiv iz pravno finančnega vidika. Tisti trenutek, ko bo večin držav zgradile sisteme, ki bodo odvisni od ameriškega GPS-a, si lahko le ti omislijo UPORABNINO. Tudi v času vojn in spopadov si vojska jemlje pravico, da GPS sistem delno ali popolnoma onemogoči za civilno uporabo.
Zaradi tega razloga EU razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem.

Podobno se je pri plačevanju cestnin za določeno državo bolje zanašati na lasten, kopenski sistem.

Letalska reševalno iskalna napravico ob sprožitvi "najde" satelit ali dva (za točno pozicijo 4, za kolikortoliko točno 3), ter posreduje podatke zbirnemu centru, ki se trenutno za Slovenijo nahaja v Italiji.

Vprašanje avtmobilskega emergency lokatorja je, kaj bo v primeru nesreče v tunelu? Ali primeru, ko avtomobil pade v vodo:jezero, morje, reka?
(BTW v VB se utopi več ljudi v avtomobilskih nesrečah, kot pomorskih. Vir BBC Top Gear 2003 series)

Zgodovina sprememb…

M323SBA ::

Ena dobra lastnost sledenja - če ti avto okradejo, bi ga s hitro akcijo (preden se ga lotijo mojstri) izsledili.


Če ti okradejo, potem se lahko slikaš. Ker pri okradenju ti ga le slečejo. Ampak najbrž si mislil, če ti ga ukradejo. Glede na to, kako je strokovna slovenska policija, lahko ukradeš tudi avto iz njihove garaže ... ;)

ferjan ::

sledenje preko mobilnega telefona se da omiliti tako, da kupite mobi/halo in ostanete anonimen. sistemi za elektronsko cestninjenje bodo po vsej verjetnosti obračunavali cestnino v sami napravi, ki bo v avtomobilu in ne bodo sporočali vaše lokacije preko oddajnika. GPS sistem je enosmeren, ali z drugimi besedami GPS sprejemnik dobiva signale iz satelitov in izračuna pozicijo, GPS satelit pa od sprejemnika ne dobi nobene povratne informacije. ...tko, da zaenkrat še ni panike.

pa še kot zanimivost ...GPS sistem bi se dalo uporabljati za pomoč/zamenjavo pri prometni signalizaciji. Naprimer vaš avto bi vam pred križiščem s prednostno cesto na armaturi narisal stop zank in po želji tudi "rekel" STOP!.

poweroff ::

Če neka baza podatkov obstaja, ima policija na podlagi odredbe sodišča VEDNO dostop do nje.

Upam, da je to jasno. Ne more biti neka baza, ki bi je policija s pomočjo odredbe ne smela koristiti. To enostavno ne gre.
sudo poweroff

Stepni Volk ::

Z mobi-jem ali hallo-jem si samo pogojno anonimen. Potegnejo ven telefonske številke, ki si jih klical ali so te klicale, povežejo to z geografsko pozicijo uporabe. In prej ali slej imajo tvoj EMŠO :)

Back on topic: sistem za javljanje ob trkih in nesrečah ima eno prednost: veliko težje bo anonimno zbiti pešca, kolesarja... in pobegniti s kraja nesreče.
Negativno: ko boste zbili lisico, srno, drugo divjad vam bo lovska družina izstavila račun... enako ob zbitjo domače živali, bo na vrata potrkal lastik in zahteval svoje.

Še pomislek...
Recimo, da se mi mudi v službo in na domačem dvorišču zbijem kanto za smeti. Me bodo potem "reševali" na poti?
Kako bo sistem prenesel takšne lažne alarme in ali bo moč zadevo izkolipti oz. ali bo kak feedback.
Za zabavo si oglejte zadnje 6 srije BBC Top Gear-a, kjer je center za nadzor nad vozili Jeremya Clarksona vedno klical, če mu nemara niso ukradli vozila... in je seveda med vožnjo bentil, ko so mu preko satelita izklopili njegov GT-40. BTW to vozilo ima več časa na servisu, kot na cesti, ravno zaradi predobre zaščite.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

"ravno zaradi predobre zaščite"

Malo hecen pomen pripisuješ besedi "(pre)dober".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

pro2c ::

ni panike, zadeva bo lahko podobna kot airbag - ta se tudi ne sprozi ce ruknes kanto ali ce ti kdo brcne v odbijac, senzorji zaznajo zvijanje dolocenega dela konstrukcije in temu primerno vklopijo airbag, podobno bo lahko s tem, da bo zaznal poskodbe vozila, tako da bo ob morebitnem trku s kanto mogoce samo posredoval opozorilo recimo policiji, da si mogoce kaksen drugi avto ruknil...
--- www.DrinkProg.com ---

pivmik ::

Mobi/halo 'anonimnost' - pogledajo kje se nahaja tvoj mobitel ponoči, ko se pač spi. Spiš pa doma, tko vejo kje zivis, pa se ostale stvari, ki jih je ze Stepni Volk povedal.
LP, Gregor GRE^

alexb ::

Ja lahko pa opravis klic in ugasnes zadevo pa mirno spis nekje drugje. Pac odvisno koliko se potrudis.
Samo ne vem zakaj je na slo techu taka paranoja prisotna. Kokr da je tule leglo kriminalcev, non stop nas hocejo nadzirat. Kot da ni racunalniski portal ampak bolj kak mafijski..

Thomas ::

Matthai je žarišče te panike, kolikor vem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

neoto ::

Vprašanje avtmobilskega emergency lokatorja je, kaj bo v primeru nesreče v tunelu? Ali primeru, ko avtomobil pade v vodo:jezero, morje, reka?

Če lahko radijske oddajnike nastavijo v tunel bodo pa v teh primerih tudi kakšne sprejemnike za te emergency klice. Če vejo, da si v tunelu in potrebuješ pomoč, imajo itak v večini tunelov kamere in te lahko kaj hitro točno locirajo.

veteran ::

Recimo, da se mi mudi v službo in na domačem dvorišču zbijem kanto za smeti. Me bodo potem "reševali" na poti?

Ja, tole bi bil lahko pobeg z mesta nesreče, kar pomeni, da te bodo nekaj ulic naprej ustavili policaji, zvlekli iz avta in te zbili po tleh... >:D

Stepni Volk ::

neoto - podoben sistem potem potrebujejo še: podvozi, parkirne hiše, kanjoni, soteske in vrtače, da omenjenega vodovja ne omenjam. Sprejem z enega satelita, da le razdaljo od le tega, z 2 satelitov da 4 lokacije, 3 dve..
Tudi hiše bi morale imeti takšen sistem. Vozilo se zaleti v hišo, prebije zid: no signal.
Podobno s kakšnim tovorom debel in podobno.

Da nam lahko sledijo, je dejstvo, da tega ne počno, sem delno že na 3.str spodaj: Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil.
Koliko ljudi oz. sredstev potrebuješ, da slediš, prisluškuješ vsem ljudem?

Emergency beacon ni sledilna naprava, da ne bo pomote. A vseeno, četudi bi sledili vsem vozilom se da to uporabiti za dobre namene: napovedovanje zastojov glede na dotok vozil in posledično spreminjanje cestno prometne signalizacije...
Skrbi te za ženo... vtipkaš registrsko in računalnik, ti izriše vozilo pred BTC-jem. Od tega trenutka dalje te skrbi samo še za finance :)
Seveda lahko na tak način odkriješ, da je žena namesto pri prijateljici, kot ti govori po telefonu, že nekaj ur pred hotelom Medno... kako veliko številko čevljel boš našel pred vrati sobe, je vprašanje :)

Seveda je sledilna naprava pravo prekletstvo za slavne ljudi. Paparaci in ostali špegavci bi jim bili ves čas za petami oz. njihovimi vozili.
Prav tako politiki, gospodarstveniki in ostali veljaki. Za njih je to večji minus, kot za nas slehernike.

Jing in jang. Vsako stvar lahko uprabiš za nekaj dobrega ali slabega. Npr. v vsaki temi lahko nekoga obsodiš s paranojo >:D
In ko bodo v TCG pristopili še proizvajalci avtomobilov, ter dobavitelji nafte... bo realno utemeljene paranoje veliko več.

Zgodovina sprememb…

drola ::

Sprejem z enega satelita, da le razdaljo od le tega, z 2 satelitov da 4 lokacije, 3 dve..


A ni pri GPS tako, da trije sateliti dajo natančni položaj, četrti pa je za višino ?
https://drola.si

neoto ::

Stepni volk je čisto prav povedal glede določanja pozicije. Za enolično pozicijo pa potrebuješ 4 satelite. Malo je samo poenostavil. Če veš, da si za n km oddaljen od enega satelita, veš da si nekje na krogli s polmerom n km in središčem v satelitu. Če veš še oddaljenost od drugega satelita, lahko izračunaš presek dveh krogel (krožnica), kar ti da še vedno neskončno možnih lokacij. Če pa dobiš še tretjo oddaljenost, pa lahko s presekom krožnice in krogle dobiš dve točki, eno nekje na Zemlji, drugo pa nekje v vesolju med sateliti (GPS sprejemniki so toliko pametni, da tiste točke ne upoštevajo!). Ob četrti, peti, ... oddaljenosti samo še izboljšaš natančnost položaja.

Z GPS signalom ni takšen problem. Pač sistem pošlje zadnjo veljavno lokacijo. Boljše kot nič! Problem vidim v načinu pošiljanja podatkov. GPS je samo enosmeren, za pošiljanje podatkov o lokaciji bi se pa moralo uporabiti neko drugo omrežje. S tistimi omrežji pa je lahko problem v pokritosti (namreč dvomim, da se bodo podatki pošiljali na kakšno komercialno GSM omrežje).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

Airskull ::

Hehe zgleda se niste v lajfu uporabljal GPS-a. Medem ko vi govorite o sledenju v tunelih, pod vode ipd., naj vam povem da lahko že kakšna večja vremenska motnja(beri gosti oblaki) GPS signal onemogoči oz. poslabša na raven neuporabnosti.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

OwcA ::

To, ali pa smo uporabljali boljše sprejemnike. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

poweroff ::

Slovenski geodeti uporabljajo GPS za določanje na centimeter natančno. Res je pa, da meritve trajajo nekaj časa (en poseben postopek, itd.). Pa z dobro anteno in dobro napravo GPSi kar lepo lovijo marsikje.
sudo poweroff

BigWhale ::

Dolocanje pozicije glede na GSM je sedaj precej pogojno uporabno. V nekem urbanem naselju, recimo kakem blokovskem naselju, pa najbrz popolnoma neuporabno.

Premalo anten je na teh blokih.

Looooooka ::

EU in britanska vlada očitno hočejo dokazat da zna tud Evropa nardit iz mirnega naroda zagrizene teroriste.
Pa tud ce je resno sam za klice v nesreci narjen bo prou fino gledat k bo genijalna naprava poklicala ko ti bo zaribu avto pozimi.
Oz ne bo klicala ko se ti bo glih tist del avtomobila raztrescu na koscke.
Za GPS v Evropi nam pa med drugim delajo probleme tud kurcevi Americani.Whyyyy?Ker se jim zdi sporna ideja da bi lahko do metra natancno vsak provider dolocil lokacijo kere kol naprave.In to seveda more bit na voljo sam vojski.
Skrajni cas da se jih izolira pa pusti zgnit tm na njihovi novi celini.

Stepni Volk ::

Matthai - na letališčih, kjer uporabljajo GPS za pristajanje, se takšen postopek imenuje diferential GPS, kjer je en oddajnik postavljen na točno znani zemeljski točki za referenco.
Geodetski postopek verjetno uporablja enako foro. Preddoločenih točk imajo po mestih kolikor hočeš :)
Wikipedia pravi: "The precision of the GPS signal itself is about 20 meters (65 ft). Using differential GPS and other error-correcting techniques, the precision can be improved to about 10 cm (4 in)."

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

"kjer je en oddajnik postavljen na točno znani zemeljski točki za referenco."
Misliš (GPS) sprejemnik ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Stepni Volk ::

MrStein ::

"DGPS requires that a GPS receiver be set up on a precisely known location."
receiver == sprejemnik

(ja, poleg pa je oddajnik, nekak moraš podatke spravit v letala, valda)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Stepni Volk ::

Odvisno kaj prebereš:
"Real-time DGPS occurs when the base station calculates and broadcasts corrections for each satellite as it receives the data. "

Kar pomeni, da je oboje: SPREJEMNIK in ODDAJNIK.

Ter glede nato, da so tri diferencialne metore: real-time differential correction, reprocessing real-time data, and postprocessing. Za letala, ki sem jih omenil, uporabljajo prvo metodo in zanjo je potreben ODDAJNIK.
Za postprocessing metodo je dovolj internet povezava.

MrStein ::

"Za letala, ki sem jih omenil, uporabljajo prvo metodo in zanjo je potreben ODDAJNIK."

In SPREJEMNIK. Po moje je ta del vsaj enako pomemben kot oddajnik. V bistvu brez tega ne gre. Zato sem lepo kulturno vprašal takoj na začetku.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Airskull ::

To, ali pa smo uporabljali boljše sprejemnike. ;)

Dej povej ker sprejimnik pa lovi v tunelu(razen če ma tunel svojo anteno not).



Drugače pa tud geodeti uporabljajo stcioniran bazni GPS oddajnik za natančno računanje pozicije(btw. postopek ni tolk dolg cca. 4 min), samo to je drago pa še mobilno ni. Tako da še dolgo ne bo takih avtov.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

poweroff ::

Ha, bodo pa uvedli omejitev hitrosti 4 minute na meter. :D
sudo poweroff

Airskull ::

hehe Matthai ampak tale zadeva stance cca. 7 miljonov pa še doberšen del Slovenije moraš pokrit s stacioniranimi bazami.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtomobili, zasebnost, prihodnost. (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
869469 (7935) jype
»

Jutri glasovanje o ACTI, ali pač? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5019408 (18277) nejcek74
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776950 (63455) Iatromantis
»

Avstrija začasno spet zahteva potne liste?!

Oddelek: Problemi človeštva
252458 (1681) T-h-o-r
»

Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8410748 (8726) poweroff

Več podobnih tem