»

Prepoved pošiljanje SMS sporočil med vožnjo ni prinesla želenih rezultatov

Vir: informationweek.com

vir: Information Week
Information Week - Študija zavarovalne industrije je pokazala, da se je število prometnih nesreč v državah, kjer so prepovedali pisanje SMS sporočil med vožnjo pravzaprav povečalo.



Odkar so policisti začeli pisati globe prekrškarjem se je po besedah Highway Loss Data inštituta število nesreč povečalo, kar verjetno pokaže kako ljudje upoštevajo zakone.

Trenutno se ubadajo s problemom in iščejo možne rešitve kako preprečiti prometne nesreče zaradi nepozornosti voznikov.

Raziskava je...

27 komentarjev

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

IDC letno poročilo

vir: CNET News
CNET News - IDC, podjetje za raziskavo trga je v torek podalo poročilo o rekordnih prodajah pametnih telefonov v zadnjem četrtletju leta 2009, ko so proizvajalci telefonov prodali 54.4 milijonov naprav.
Kot navajajo je rast 39% glede na prodajo naprav v istem obdobju leta prej.

Proizvajalec z največjo rastjo prodaje v letu 2009 je Apple.
Apple je v letu 2009 prodal 25.1 milijonov telefonskih naprav in le leto prej 13.8 milijonov naprav. Tržni delež iz leta 2008, je 9.1%, in je v letu 2009 narasel na 14.4%, kar pomeni, da je imel Apple 81.9% letno rast.

Po poročanju IDC, je imel Apple največji letni prirastek med proizvajalci mobilne tehnologije.
Zadnje četrtletje v letu 2009 je bila prodaja in tržni delež še bolj ugodna za Apple. Podjetje je prodalo 8.7 milijonov iPhonov v zadnjem četrtletju, za razliko od leta poprej z le 4.4 milijonov. Tako se je...

9 komentarjev

Intel bo predstavil osemjedrnike

X-Bit Labs - Intel je napovedal, da bo predstavil več informacij o prihajajočih osemjedrnikih na IEEE International Solid-State Circuits Conference, ki bo potekala od 8. do 12. februarja v San Franciscu. Za zdaj je znano, da bodo ti Xeoni s kodnim imenom Beckton zgrajeni na arhitekturi Nehalem v 45 nm tehnologiji, vsebovali pa naj bi 2,3 milijarde tranzistorjev. Za uporabo bodo potrebovali novo ležišče LGA-1567.

Zanimivo je, piše X-Bit Labs, da imajo trenutni štirijedrni procesorji Core i7 s kodnim imenom Bloomfiled le 731 milijonov tranzistorjev, kar lahko pomeni, da bo imel Beckton bistveno več predpomnilnika (nekateri omenjajo celo številko 24 MB). Kdaj točno jih bomo dočakali, ni znano, saj se je njihov izid pomaknil v prihodnost. Leta 2007 je Intel na IDF-ju obljubljal, da bomo osemjedrnike zagotovo videli še leta 2008, sedaj pa se zdi tudi leto 2009 ne preveč verjetno.

64 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev

Jutri: Razsodba o omejevanju svobodne gospodarske pobude v EU

več strani - Sodišče prve stopnje bo jutri razglasilo svojo sodbo v primeru zadeve Komisije EU proti Microsoft Corporation. Microsoftu je Komisija leta 2004 naložila denarno kazen 497 milijonov evrov, razkritje določenih program(er)skih vmesnikov ter izdajo različice Windows brez vgrajenega predvajalnika multimedijskih vsebin; ta se je na odločitev pritožil.

Če bo sodišče pritožbi ugodilo, bo s tem Komisiji poslalo jasno sporočilo, da omejevanje svobodne gospodarske pobude ni v skladu z načeli Evropske unije ter idealom svobodne in proste konkurence, ki naj bo neodvisna od vmešavanja izvršne oblasti.

32 komentarjev

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Mladina - 3. februarja 2005 je Evropska komisija izdala sporočilo za javnost, v katerem najavlja uvedbo tehnologije eCall (emergency call - eKlic) v vse nove avtomobile v EU do leta 2009.

Od leta 2009 naj bi bili vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo ob nesreči aktivirala in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila lokacijo nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema. Vsekakor gre za hvalevredno in koristno tehnologijo, saj so - če gre verjeti sporočilu za javnost - študije pokazale, da bi zaradi sistema na letni ravni lahko rešili do 2000 človeških življenj.

EU je februarja pripravila poseben sporazum o podpori iniciativi, ki naj bi ga podpisale vse države članice. Namen sporazuma je zagotoviti, da bo tehnologija eKlic delovala v vseh državah članicah. Včeraj, 18. oktobra 2005, je dogovor podpisala tudi Slovenija. V prihodnje bomo tako še bolj varni.

Vsekakor...

49 komentarjev

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev

Novi osvajalec Marsa

vir: Space
Space - Medtem ko oba Nasina robotka pošiljata koristne znanstvene podatke z Marsa in s svojim delom v svetovni javnosti znova budita že zamrlo zanimanje za raziskovanje vesolja, v kalifornijskem JPLJU pridno sestavljajo njunega naslednika.

Mars science laboratory, katerega izstrelitev je načrtovana za leto 2009, bo petkrat večji od dvojčkov, Spirit in Opportunity. Velikost, primerljiva z današnjimi avtomobili, mu bo omogočala, da se bo podal na veliko daljša popotavnja kot predhodniki. Za energijo ne bodo več skrbele sončne celice, temveč bo imel na krovu majhen jedrski reaktor, nujnost za večletno misijo (sončne celice imajo že po nekaj mesecih opazne težave zaradi nanešenga prahu, ki ustrajno zmanjšuje njihovo učinkovitost). Tako bodo na krov lahko pritrdili tudi...

16 komentarjev

Domena .EU bo kmalu na voljo

Finance - To naj bi se zgodilo do konca letošnjega leta; takrat bodo lahko tako pravne kot tudi fizične osebe registrirale svoje domene s končnico eu. V ta namen je Evropska komisija ustanovila Evropski register internetnih domen ( EURID), ki bo skrbel za dotično domeno in z njo povezane aktivnosti. Evropska komisija bo v sodelovanju z EURID-om in članicami Evropske unije pripravila tudi pravila registracije in uporabe .EU domene ter ustrezna določila v zvezi z intelektualno lastnino. EURID trenutno že upravlja z belgijskimi, italijanskimi in švedskimi domenami. Izvorna novica.

1 komentar