» »

Montažna vs. klasično grajena hiša

Montažna vs. klasično grajena hiša

1
2
3

BigWhale ::

Hm, pozabil napisati, da je v tistih 40mio SIT, ki jih bomo mi porabili za izgradnjo vsteto tudi urejanje okolice okrog hise.

Buggy ::

BigWhale:
Nas projekt gradnje hise se je prevesil ze v drugo polovico (torej notranje instalacije, notranji ometi in potem se okna/vrata). Sedaj je ze jasno koliko bo cel podvig kostal. Tako na uc receno z malenkost rezerve bo vse skupaj stalo 40mio SIT (od tega je slo priblizno 1/4 za zemljisce)

Z vsem spostovanjem, vendar nikar ne bodi tako preprican v koncno racunico sploh pa ne se v tej fazi.
Sam sem sedaj v fazi ko urejam okolico ter koncujem se zadnja dela v klasicno grajeni kleti (nad kletnim delom je postavljena Marles na kljuc - vseljeni smo dobre pol leta). Edina fiksna cena s katero sem dejansko lahko racunal je bila ravno montazni del. Kot smo se zmenili pred dvemi leti v pogodbi, toliko je hisa nakoncu tudi stala, navkljub podrazitvam materiala in storitev. Se vec. V pogodbi je bil tudi rok do kdaj morajo hiso narediti in ravno prejsni teden sem dobil nakazanih 150Ksit za 12 dnevno prekoracitev tega roka. Skartka. Pri montazni hisi ves kdaj bo, kolkiko bo stako in da so se dve leti obvezani popravljati vsako nepravilnost, ki se v tem casu pokaze.
Sem imel ze dvakrat malarje ker sem cez cas opazal nepravilnosti na steni, mojster za vrata je prisel nastavljati, v ko gremo na dopust pridejo popraviti se parket, ki je na delu kjer je v stiku s ploscicami dobil reze...pac stvari ki niso kriticne so pa za popraviti.

Montazni del kompletno finisiran in opremljen (na kljuc) me je stal 20Msit (110m2 v ceni so se instalacije za klasicni kletni del) klet ki je nosilna pa z temelji in izkopom 3Msit (klet nima se ometov ne tlakov)

Kot pa sem rekel me je klet, ki sem jo zidal navkljub vracunanem 20% bufferju za nepredvidena dela prisla skoraj 50% drazje kot sem naracunal sam. Tukaj govorim o postavkah za katere prej ne ves oz. stavri in dela, ki pridejo spotoma. V kleti tudi tudi se nimam tlakov ker sem seveda odvisen od majstrov, ki za take majhne povrsine zelo neradi hodijo, prav tako je z ometi.
Urejanje okolice tudi nikar ne podcenjuj saj samo m jaska za odvodnjavanje stane 3Ksit in to material da ne govorim o tem da ce zelis povezavo dvorisca z cesto, te pride m2 asvalta 7Ksit 50m2 je pa zadosti le za to povezavo. Sam imam dvorisca cca 300m2, kamor pridejo se tlakovci (cca 5Ksit/m2)...poleg tega imam se za nasuti material po kotajnah (kamion 8m3-10Ksit- ugodna cena) ze sedaj so mi jih pripeljali 15...pa se jih bom rabil samo da izravnam. Potem pa rabis se fino zemljo (cca 20Ksit - kamion) pa jih tudi rabis ene 10 pa seveda kombinirka za vse to ki ji das za salo 100Ksit....pa tako naprej.

Skartka hitro prehitro se zakalkuliras sploh za planiranje tako naprej...upam pa vseeno da ti uspe doseci zadan cilj, meni se pri klasicnem delu ni izslo :8)

Tear_DR0P ::

sam na hitro - kar se požarne varnosti tiče - najboljša požarna vrata so tudi lesena - les ma to čudno navado, da če ga ogenj poliže "zakrkne" in noče goret do res visokih temperatur, poleg tega postane dost bolj trden - na tak način lahko narediš precej močno ost na puščicah in kopjih
a mi zna kdo povedat, kako se kej montažna in klasično grajena hiša kombinirata?
meni so namreč zelo všeč marofi - to je varijanta kjer imaš zidan hlev, čez to pa postaviš kozolec - in ko tak marof predelaš v hišo maš kr super bajto - in to je kombinacija montaže in zidanja, kako pa je kaj s sodobnimi kombinacijami?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

;-) ::

Glasujem za klasično grajeno hišo. Mi mamo 2 bajti obe klasično zidani, zidamo pa še eno.

Pomoje je pr montažnih tak da 10 žebljev zabiješ v zid da bi sliko gor obeso pa lah greš steno menjat(če "malo" poenostavim). Drgač pa se mi ne zdi primerna niti za kake partyje...pr kolegu smo meli zabavo, stene pa majo po bajti z nekih plošč (like "gips" plošče), pa sta 2 skor steno podrla...to je bv.

če je pa dobro narejeno pa nevem zakaj nebi mel montažne, ki je cenejša in manj truda je potrebnega-seveda če te ne moti občutek da se bo vse skup vžgalo enkrat, ali pa da te ni strah skakat po bajti (če ma več etaž)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

BigWhale ::

Buggy,

Seveda ves kdaj bo in koliko bo kostala montazna hisa. Tega nikjer ne zanikam, tudi sam sem rekel, da ce bi imel dovolj denarja, bi se takoj odlocil za montazno hiso. :)

Mi smo se z vsemi izvajalci vnaprej zmenili za cene. Vsaka stvar je sla po predracunih z vnaprej zafiksirano ceno. Je jamral zidar, ker se mu je en material podrazil in je jamral tudi krovec, ker se mu je podrazil baker za zlebove. Ampak, to ni bil vec moj problem.

Z vsakim izvajalcem je podpisana pogodba v kateri je tocno navedeno kaj bo izvajalec opravil in koliko bo stalo. Dolocena odstopanja so ampak so minimalna.

No, gradnja tiste montazne hise, na kljuc, ki jo gradimo mi, bi prisla bistveno vec kot 20mio. Marles jo ima v ceniku in jo do cetrte faze naredijo za nekaj drobiza manj kot 20mio SIT (plus stroski projekta, ki so pa lahko 450k ali pa 700k odvisno ce pride do sprememb notranjega tlorisa).

Saj ne recem, da se clovek ne more za kalkulirati, komot se in verjetno tudi se, samo na splosno gledano v nasem primeru, bo projekt cenejsi.

madmitch ::

BigWhale: malo poglej zakon o gradbeništvu, situacijski obračuni, dodatna in več dela. Pogodba in predračuni gor ali dol, na teh postavkah, ki so zakonsko dokaj slabo urejene, te odpeljejo, da še veš ne kdaj. Inženering podjetja so ponavadi cenejša kot pa individualno dogovarjanje z obrtniki. Ti fantje so iz iste branže in poznajo vse trike podizvajalcev, poleg tega lahko zaradi več vsporednih in zaporednih gradbišč podizvajalca pritisnejo v kot s ceno, saj jim ponavi prinesejo kar veliko dela. Včasih je dražje na koncu ceneje.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

BigWhale ::

Ja pizda no! Dej me met za norca, saj pa ja vem kolk je bilo nakazanega denarja in kaj so nardil za ta dnar! So rekl, tolk bo stala zidava, pa so nardil prvo 'etapo' in so dobil mal dnarja. Pa so nardil drugo etapo in so dobil se mal dnarja. In tko naprej, do tistga k je delal streho. Un pa na isti nacin.

:)

Ok, takoj naj se najde junak in postavi montazno hiso na 760m^2 velikem zemljiscu, ki ima urejeno kanalizacijo, elektriko, vodo, telefonski kabel in catv (se plin bo v kratkem tam). Hisa naj bo mansardna, krita z opeko, okna lesena, tri stresna okna, skupna bivalna povrsina malenkost manj kot 220m^2. Hisa ne rabi biti podkletena, v mansardi naj bodo tri spalnice, racunalnica in garderoba, potem se kopalnica in stopnisce z manjso galerijo, spodnji prostori pa so: pralnica, se ena soba nedesignirana, dnevna soba jedilnica in kuhinja, aja pa se en manjsi sekret. V to ceno naj se vsteje tudi osnovna ureditev okolice. Oziroma toliko kot urejajo majstri, ki postavijo montazno hiso. :)

Vse to za ~40mio SIT. Skupaj z zemljiscem vred.

kekz ::

Tole je skoraj kot bi mojo hišo opisal. Montažno! Tudi z denarjem je šlo skozi.

Imel sem pa težave s krovcem. Delal je zelo nekvalitetno. Kupil in plačal sem material, pokrivanje je bilo všteto v tej ceni, saj je proizvajalec pogojeval svoje izvajalce. Ampak kvaliteta je bila nikakršna. Pritožil sem se proizvajalcu, pa nič dosegel. Ta izvajalec je namreč pokrival moj okoliš in pika. Če bi ga nagnal in sam urejal pokrivanje, mi bi proizvajalec odrekel garancijo. Pat pozicija ;( . Dobro, saj (še?) ne pušča, ampak tega krovca niso nikoli učili, kaj je ravna linija. Streha je obupno zmetana gor. :O
Na tele gradbince res naletiš.

Kolega je gradil klasično in plačeval točno po opisanem postopku. Ko so mu zgradili približno 3/4 in malo manj jim je tudi plačal, ni tistih "majstrov" nikoli več videl. Potem se je kar namučil, da je našel nove. Nihče ni hotel za nekom delati in manjših del se tudi vsi otepajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

miko 55 ::

ja debata je živa, ni kaj? samo tu govorite preveč na splošno o montažnih hišah. jih je več vrst: amerikanka ( tisti link k najprej hišo zruši, pa novo zgradi), iz masivnega lesa ( les je debelinsko in širinsko spojen, nato pa ven izžagajo luknje za vrata, okna itd; proizvajalec RIKO - Ribnica, na koncu pa vse izolirajo z volno. notri dajo še gips, zunaj pa gips + omet) in okvirna konstrukcija ( isto kot amerikanka le da se okvir naredi v fabrki, vse napelje, medprostor pa se zapolni z izolativnim materialom MARLES- Maribor)

za vse 3 velja, da mora imeti že les kot surovina potrdila raznih testiranj, da je potem lahko hiša kot cela potrjen, da je narejena po standardih.

upam da bom septembra uni.dipl.ing. lesarstva

glinik ::

Če primerjamo Marleske in klsično gradnjo, potem jo po finančni plati Marleska potegne krajšo. Tu ni debate. Sedaj je vprašanje, ali so res Marleske tako dobre? Marleska 130kv. metrov bivalne površine stane cca 23milj. 170 kv. Marleska z enim nadstropjem pa 40 milj. Odšteti 40 milj. za 170 kv. hišo se mi zdi precej zasoljeno - čeprav je lepo narejena.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

matjash ::

Nihče ni hotel za nekom delati in manjših del se tudi vsi otepajo.

Posel za 40 mio tolarjav za kakšno manjše gradbeno podjetje ni tako majhna investicija, prav tako imaš z njimi podpisano pogodba in kot je en prej omenil se lahko zmeniš tudi za penale.
... bolje pozno kot nikoli.

Buggy ::

glink: ker Marles nima javno objavljenega cenika (komercialni pristop), predvidevam da si te informacije okoli cen dobil od njihovega komercialista. Verjetno je ta cena tudi misljena na kljuc, kar pomeni z komplet urejenimi kopalnicami, ploscicami, parketom, centralno kurjavo, radiatorji...skratka samo luci in pohistvo zagotovis sam.
Pa vzemi v racunico, da moras potem za ta denar narediti, poleg vsega zgoraj nastetega, tudi izolacijo stene (fasado) pri klasicni gradnji, ki se bo vsaj priblizala montazni po toplotnih karakteristikah.
Ko sem se jaz odlocal za nacin gradnje (2 leti nazaj), so bile Montazne hise do iste faze cca 20% cenejse od klasicno grajenih in ce stejes se razliko v casu ko se lahko vselis v montazno in se v klasicno ne mores (biti ta cas v najemu, kredit...) se ta razlika se poveca. Res pa je, da je tok denarja drugacen pri montazni (vse naenkrat), vendar princip malo letos malo drugo leto, rad pripelje do situacije, da se hisa dela 10 let in ko bi moral z druzino uzivati si se vedno v na pol narejeni hisi, ti pa vsako popoldne in vikend namesto z druzino prezivis na "gradbiscu". Ni malo druzin, ki so se razsle, ko je po letih gradnje hisa sicer bila narejena oni pa cisto odtujeni.
Se zdalec, da bi zagovarjal kaksen nacin gradnje, malo me moti ta vgnezdena miselnost okoli montazne gradnje in vsi namisljeni strahovi, ki so povezani z njo ter taksni in drugacnih izkrivljeni argumenti ki z realnostji nimajo dosti skupnega.

BigWhale ::

Marles poslje cenik po mailu, samo kontakt moras pustit.

V mojem primeru pride marleska bistveno drazja kot zidana hisa enakega zunanjega tlorisa.

TribesMan ::

Tle vsi veselo razlagate kako se montažne hiše hitro zgradi...

V naši vasi je bivši vodja v GPGju sezidal sebi in svoji sorodnici hišo dvojček (prtličje+mansarda) z dobrih 400m^2 površine v borih 4 mesecih... (po 4 mesecih so se uselili v komplet izdelano bajto... samo še pohištvo so notr prnesl)

Mislim da če na začetku na kup postaviš isto količino denarja kot jo rabiš za montažno bajto in jo daš zgradit klasično si na koncu nekje na istem...

Izoloacija pa tud ni nevem kak problem pri klasiki. Mi mamo bajto z okoli 350m^2 površin, od tega je vsaj 80% v uporabi in povprečno na leto pokurimo 2000l nafte za ogrevanje, vključujoč jeseni in pomladi. Mamo pa klasiko z 10cm stiroporno izolacijo...

Sem pa bil zadnjič pri sošolcu v montažni bajti in me je nekaj zelo presenetilo... zlo dobro so prostorsko izkoriščene, kar je verjetno posledica tega da vse načrtuje arhitekt, ki ve kako se rečem streže. Ne pa da vsak po svoje nekaj spreminja načrt in na koncu vse narobe hodi. Tko je bil naš fotr pametn k je hišo zidal, je šel malo po svoje delati in zdej ni vse tko optimalno kot bi blo v primeru da bi hišo naredil po načrtu.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

miko 55 ::

ja kolk vem je tko pr marlesu kot pr riku na voljo arhitekt. sam jest še vedno ne vem zakaj ne montažne bajte:( :( :( :( ? sm bil v proizvondji in mi je bla rikova veliko boljša od marlesove:D :D :D :D :D

Kilgore T ::

Primerjajte enako z enakim, kot je ze nekdo lepo zapisal.

Montazna hisa stane po celi Sloveniji enako. Klasicna gradnja vas bo stala razlicno. Ker ima vsaka regija svoje specifike. Klimatske, kot ekonomske. Obrtniki, mojstri in delavci po razlicnih regijah racunajo razlicno. Prav tako obcine razlicno postavljajo visino svojih prispevkov. Prekmurje ali obala, Maribor ali Ljubljana itd. Postavke bodo razlicne. Montazni del vedno isti.
Tu je se osebna spretnost pogajanja, poznanstva, usluge, izmenjave...

Zato bo odvisno od vase lokacije racunica kazala drugace, kot nekomu drugemu na drugem koncu Slovenije.

Primerjajte enako z enakim.

glinik ::

Buggy,
sorodnike je stala hiša s klasično gradnjo s fasado (8cm) in 160kv. metrov 15 milj. Hiša je narejene na "ključ". Marleska stane precej več, če hočemo enako bivalno površino. Cene za Marlesko sem dobil pri prodajalcu, drži - kar na Marlesu v MBju. Je pa nekaj res, da je oprema (okna, vrata, ...) v Marleski precej boljša, kot v prej omenjeni klasični gradnji. Ampak to še zdaleč ne opravičuje razliko v ceni.

Po moje je tudi izkoriščenost prostorov v montažni hiši precej bolša ...

miko 55,
za rikove hiše ne morem govorit, ker jih še niti nisem videl. Tako rekoč pred nosom mi stojita dve demo Marleski - seveda sem si jih šel ogledat, samo zato teče debata o Marleskah (z moje strani).

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

BigWhale ::

> Po moje je tudi izkoriščenost prostorov v montažni hiši
> precej bolša ...

In zakaj v zidani hisi ne bi mogel narediti iste razporeditve prostorov? In fact, zakaj ne bi mogel obstojecega notranjega tlorisa tako popraviti, da bi bil se bolje izkoriscen?

No v bistvu lahko to naredis. Jaz sem. Tako imam v mansardi tri spalnice namesto dveh in namesto ogromne galerije in hodnika imam manjso galerijo, ter racunalnico in garderobno sobo.


No, montazne hise so ponavadi precej bolj optimizirane zato, ker so jih delali arhitekti, ki ze kar nekaj znajo. Zidane hise pa so si ljudje delali sami doma.

TribesMan ::

No v bistvu lahko to naredis. Jaz sem. Tako imam v mansardi tri spalnice namesto dveh in namesto ogromne galerije in hodnika imam manjso galerijo, ter racunalnico in garderobno sobo.


Podobne modifikacije je delal moj fotr k je tole našo hišo zidal... in vse kar je narobe v tej naši hiši je to da je šel nekaj po svoje spreminjat. Vsakič ko nanese beseda na spreminjanje načrtov mu je žal da je sploh karkoli spreminjal.
Ubistvu šele pol ko vidiš kako zadeve izpadejo, veš zakaj je arhitekt narisal tko kot je... in ponavadi se arhitekti ne motijo. :>

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

kekz ::

Jaz sem naredil nekaj modifikacij v kletnem zidanem delu in tudi v pritličnem montažnem delu. Pa mi ni žal. Če bi imel več časa, bi jih še več. :D

Kilgore T ::

Arhitekti so ljudje. Ljudje smo zmotljivi. Imamo dobre arhitekte in slabe arhitekte. In na koncu imamo arhitekte, ki delajo tocno v sklasu z nasim okusom in navadami, drugi ne.

Tipski nacrt za klasicno hiso je prav tako delal arhitekt. Montazna hisa je prav tako tipska hisa.

V Vikendu (priloga Dela) je bila pred meseci zgodba cloveka (v istem Vikendu je bila predstavljena se varcna hisa Francija Petka), ki je zelel postaviti energetsko ektremno varcno hiso t.i. PASIVNO HISO. Pri nas mu ni uspelo najti arhitekta, ki bi o tem kaj vedel.
Zato je sodeloval s tujimi. Predvsem nemskimi podjetji, ki so mu zatonj tudi svetovali in prisli na teren.

Arhitekt se zdalec ne zrise vseh delov hise. Statiko, elektro in ostale instalacije nacrtujejo drugi in prav ta razvejanost instalacij, ter same staticne zahteve (odvisne od uporabljenih materialov) potem omejujejo arhitekta v oblikovanju.
Pred osamosvojitvijo Slovenije, je bil dovolj podpis gradbenega inzenirja visoke gradnje (z licenco). Po osamosvojitvi so si arhitekti zlobirali monopol na tem podrocju. Vse mora preko njih. Malce podobno notarjem. Pristavijo le svoj pisker. Zlobno receno.

V resnici morajo upostevati urbanisticne zahteve podrocja, kjer naj bi se upostevalo naklone streh, velikost in oblika objekta, barva fasade, okrasni ali funkcionalni deli (stebri, verande, nadstreski...), velikosti in tip oken, oddaljenost od poti, drugih parcel itd. A ce pogledamo novogradnje, vidimo, da urbanisti nimajo veljave pri nas. Dela se preko njih in veljavnih predpisov. Torej vsaj ta veja arhitekture ostaja brez moci. Zal.
Interieri so spet druga stvar. Potrebno je dobro poznati materiale, barve, upostevati soncno pot itd... ter vse skupaj kombinirati v splosno zadovoljstvo stranke.
Dober arhitekt bo dosegel, da bo poleti sonce sijalo mimo vasih oken, pozimi bo sijalo v prostore in jih ogrevalo. Podobno bo razlozil ostale standarde glede kuhinj, hodnikov, spalnic... Ergonomija skratka.

Tipska hisa, naj si bo montazna ali klasicno grajena je le nek univerzalni priblizek, ki mora "delovati" ne glede nato, kako jo bo lastnik postavil v prostor in glede na smeri neba. Resitve glede vpliva okolja in okolice je bolj zasilne narave. Dejansko resitve tipske hise deuljejo le "notranje", kjer je tihi del hise locen od aktivne, instalacije ipd. Pri tem vsaka sprememba tipskega nacrta vpliva na sprva nevidne druge elemente zgradbe.

Seveda se z okolico objektov, ukvarja spet druga veja arhitekture. Kje bo kaj raslo? Kam zunanje pipe za vodo? Estetika. Uporabnost. Dovoz. Dostop...

Se v racunalniskem zargonu, hiso, ki si jo postavite sami je nekako PC kista/Linux varianta. Ne nujno estetska, a z veliko unikatnimi domiselnimi resitvami. Vecina bo tako sla za tipsko hiso ala HP/Acer.../Microsoft, ki si jo bodo malce prilagodili. Le manjsina zahteva lepoto celote in se odloci za Appla.

Aja. Open source tipski nacrti celo dejansko obstajajo :)

kekz ::

Meni npr. ni šlo v glavo, kaj so arhitekti mislili, ko so mi načrtovali 2,8 m široki garaži. Saj slovenci nimamo več toliko fičkotov. In sem lastnoročno prestavil steni za pol metra. Na drugi strani je pri eni garaži WC, pri drugi pa shramba. Prej bi morala biti 1,5 m široka, zdaj sta pač 1 m in je še vedno v redu.

V montažnem delu me bolj matra, ker še danes nisem prepričan, koliko sem z modifikacijami spremenil statiko, čeprav sem kar dosti računal. Zato bom najbrž v bližnji bodočnosti dodal še ena dva stebrička med balkoni in strešnimi legami. :\

freserovski ::

Znancem je v montažni hiši puščal pomivalni stroj in to seveda ko ni bilo nikogar doma. Imeli so poplavo in posledično so morali v hiši zamenjat pol stene in mislim, da tudi tla (so zamenjali ko rezervne dele pri avtu :D ). Tako, da jaz osebno nimam ravno najlepšega mnenja o teh gradnjah...
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

kekz ::

Točno to se je meni tudi že zgodilo. Izračunal sem, da je v tistih nekaj urah, ko je puščalo izteklo približno kubik vode. Tekla je iz kuhinje proti hodniku, po stopnicah proti garaži in skozi vrata ven. Montažne gips stene so bile malo mokre.

Vse skupaj tako rekoč BREZ POSLEDIC. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Tear_DR0P ::

Imeli so poplavo in posledično so morali v hiši zamenjat pol stene

stric je upokojeni gasilec in je ničkolikorat svaril - zaprite ventile pri pomivalcu in pralnem stroju preden greste od doma - že večkrat je namreč videl, kako se je uničil kakšen strop/tla, ko je spustila voda

doda je še, kako se stene ne da kar tako zamenjat - no na montažni hiši jo torej lahko
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kekz ::

Stene v montažni so zelo praktične. V kuhinji so mi vodovodne inštalacije za ~pol metra narobe hodile.
Vzel sem nož, razrezal steno, prijel vodovodne priključke, jih prestavil za pol metra (imam aluplast cevi). S purpenom zalil in ko je suho, z gipsom zamazal.

Samo za eno uro dela. Nič štemanja. 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Brainstorm ::

@Kilgore T Aja. Open source tipski nacrti celo dejansko obstajajo :)


In kje bi se dalo to dobit, oziroma jih downloadat?

In še to ali ima kdo od vas Kager montažno hišo oz. je dal gradit hišo po kagerjevem načrtu recimo Lumarju ali Jelovici, ker Kager je nesramno drag?

Zgodovina sprememb…

V-i-p ::

Osebno bom rekel, da ko/če bom gradil, bom vzel montažno hišo. Največji razlog zakaj, je pa ta, ki ga na lastne oči vidim skoraj na vsakem koraku. Kar nekaj prijateljev imam, ki so zidali klasične hiše na tisti znani način. Malo mojster, malo sam, malo bodo kolegi pomagali, pa bomo kaj spili pa pojedli in potem kolega povabiš če bi šel za vikend ven, pa reče da se mu ne da, ker je bil cel dan na "gradbišču", da ne govorim o tem, kako sem prišel zadnjič k enemu prijatelju, ki so kakšna 4 leta nazaj zgradili klasično hišo, na zunaj lepa hiška, nimaš kaj rečt, ko sem pa stopil notri, se je pa začelo. Kuhinja nova, kopalnica nova, dnevna soba nova, vse uštimano, ograje na stopnicah pa ni, ograje na balkonih še niso pobarvane, in to se ti ponavadi vleče in vleče. Osebno raje izberem, plačam in je vse narejeno, potem pa lahko z družino uživaš, ne pa da se ti skoz nekaj in nekaj vleče. To ni zame. Pa še nekaj, sicer ne vem zakaj, ampak montažne hiše so mi veliko lepše, ker vse nekako "paše skupaj"...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

kekz ::

To sploh ni razlog. Jaz imam montažno hišo, pa tudi gradim zadevo malo sam, malo s kolegi, ograj na balkonih še nimam ...
Sosedje imajo večinoma zidane hiše, v katere so se vselili na ključ. Vse tipi-topi.

To je samo stvar denarja in sploh ne tehnologije.

madmitch ::

VIP, najdeš dobro inženiring podjetje in ti naredijo hišo na ključ. Ni potrebno, da se omejiš samo na montažne. Sploh pa, o nepobarvanih ograjah in podobnih stvareh bi se dalo govoriti. Če vsega ne narediš takoj, je konec. Ko se enkrat navadiš, bo visela žarnica iz stropa eno leto, dve, tri... Način gradnje te ne reši tega.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

zlobcek ::

Ni čisto zajeto v topic a vendar -

Mene pa recimo bolj zanima - ker bom kmalu priletel s faksa na kamen realnosti - kako prides do tako velikih financnih sredstev, da si recimo sposoben za montazno hiso ali tudi navadno ruknit v enem letu 40mio?

Predstavljam si recimo način, ki ga bom verjetno izvajal sam - nabereš nekaj denarja v treh do petih letih, kupiš zemljo in urediš papirje. Potem čakaš še 5 let da nabereš skupaj za bajto s streho in okni, potem še 5 let za vse inštalacije in notranjo in zunanjo ureditev, potem se pa šele začnejo stroški notranje opreme - pohištvo in ostalo. Torej reci in piši 10-15 let do vselitve.

Ali pa če šparaš 15 let in narediš vse na ključ...

Kakšno prakso ste koristili vi?

lp Zlobcek

kekz ::

Sodelavec je ravno delal zadevo in se mi zdi, prišel skozi s 24 milijoni SIT (brez zemlje).

Jaz sem se pred 10 leti do grla zapufal. Vzel sem 4 kredite na 10 do 15 let. Za kredite je šla ženina čisto cela plača. Kasneje je standard in plače narasle veliko bolj kot obroki, inflacija in obrestna mera sta padli in zdaj plačujem en tringelt, tako da sem kasneje vzel še en kredit na 6 let in še nekaj kratkoročnih kreditov, pa so obroki še vedno zmerni. :D
Zapufal sem se pa pri banki, državi (kredit za reševanje stanovanjsega problema mladih družin), občini (za isti namen), eko skladu in pri delodajalcu.

MarkV ::

Da še malo razširim temo: Kako pa imate mnenje o lesenih hišah (brunaricah) npr, kot so tele?
Meni se zdi, da imajo veliko prednosti pred klasičnimi montažnimi, sploh pa je bivalno okolje veliko lepše in bolj prijazno:))

glinik ::

zlobcek,

Ja kaj misliš da prideš do takih vsot denarja?

Ena možnost so desetletja dolgi krediti. Druga so starši oz. podedovanje ali kakorkoli že. In tukaj se konča ... Kdo pa je rekel, da si lahko vsak bajto privošči? To je življenski projekt ... (za večino) :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Vice ::

MarkV vse je odvisno od kvalitete izdelave, tudi najboljšim se zgodi, da so se jim malo preveč obrnile brune kolikokrat pa se to zgodi samoklicanim mojstrom pa rajši ne omenjam. Koliko je prijazno je pa tudi odvisno s koliko "kemikalijami" je prepojena.

sidd ::

@V-i-p, kekz, se tud strinjam. Vse je odvisno od denarja, ne pa kolegov pa časa ter popitega piva nažalost. Denarja na žalost, in vedno je tako. Kot že omenjeno, recimo zidana hiša na ključ, pa mignit ne rabiš. Money! :\
no idea for signature
signed
I

Spock83 ::

In kakšno je stanje sedaj tri leta pozneje? :) Meni je všeč ta hiška (brez tistega zelenja).LINK

madmitch ::

Poglej še www.luxhaus.si
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

just_a_cook ::

V letu 2010 graditi hišo po sistemu "kot so naši očetje in dedki" je dejansko mimo. Tehnologija in izkoriščanje virov je šlo nepredstavljvo naprej.
Tako ko je čas povozil dobre stare CRT televizije je pač tudi z zidancami in podobnimi prijemi.

Koliko spremljam slovensko sceno pa mislim da je tehnološko Lumar korak pred ostalimi. Navsezadnje je dobil tudi nagrado za energetsko najbolj učinkovit objekt: link
==================
Just a cook

Baltazar-x ::

Nuspeli poskus uključitve v debato

Zgodovina sprememb…

madmitch ::

Baltazar, kvasiš neumnosti brez kakršnekoli osnove. Začel si že z lesom in CNC uro. Kaj misliš, koliko bi po tvojem morala stati ena opeka? Cemlja je zelo poceni, pa si sam zračunaj. Še prej pa preveri cene dobrih montažnih hiš, poglej kako so grajene in počasi pridi v 21. stoletje.

Končna kozlarija je bila pa tista s potresnim področjem, ta je bila kronska.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Baltazar-x ::

Oprosti za moje mneje

Zgodovina sprememb…

Saladin ::

Dobra montažna hiša je boljša od slabe zidane in obratno.

Vsaka ima svoje prednosti in slabosti.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

kogledom ::

Montažna hiša je super, če imaš denar in/ali se ti mudi. Če bi jaz hišo gradil pri po abrahamu bi izbral montažno. Če pa pri petindvajsetih letih pa klasično. Marsikaj lahko narediš sam in s tem ogromno privarčuješ. Seveda na račun časa in živcev.

PaX_MaN ::

Spock83 je izjavil:

In kakšno je stanje sedaj tri leta pozneje? :) Meni je všeč ta hiška (brez tistega zelenja).LINK

Ta je mal hecna; v shrambo/kurilnico greš skozi - sekret...

Keyser Soze ::

PaX_MaN je izjavil:

Ta je mal hecna; v shrambo/kurilnico greš skozi - sekret...

Ma ja, sam sej to so povečini samo "predelne" stene, katere lahko tudi premakneš. Za tak denar pa verjetno tud lahko kaj blekneš, kakšno bi rad imel notranjost, preden ti zadevo pripeljejo na parcelo. Vsaj pri drugih je tako (Jelovica npr.).
OM, F, G!

zuz3k ::

prosim, če meni začetniku, telebanu razložite nekaj vprašanj:


1. kaj pomeni montažna hiša na ključ?

2. kolikšna je cena npr. 80m2 pritlične montažne hiše?

3. in še najbolj me zanima, kakšen je material v montažni hiši !
iz česa so stene: les? plastika?

4. ali se na notranje stene potem lahko da še fasado?
Life is a psychological game.

madmitch ::

zuz3k je izjavil:

prosim, če meni začetniku, telebanu razložite nekaj vprašanj:


1. kaj pomeni montažna hiša na ključ?
2. kolikšna je cena npr. 80m2 pritlične montažne hiše?
3. in še najbolj me zanima, kakšen je material v montažni hiši !
iz česa so stene: les? plastika?
4. ali se na notranje stene potem lahko da še fasado?


ad1: Odvisno, lahko je vse od tega, da moraš samo še omare in sebe notri inštalirat, lahko ti še omare našraufajo. Odvisno od proizvajalca do proizvajalca (to zadnje velja za vse naslednje točke).
ad2: Spet, če bo na ključ, ti lahko nekateri proizvajalci naredijo VSE, dokumentacijo (to itak), zemeljska dela, temelje (klet) in samo hišo.
ad3: Ne, plastika ni v nobenem primeru. So gips plošče za stene, les in podobne reči.
ad4: Znotraj verjetno nočeš ometa. Načeloma je narejeno tako, da samo še pobarvaš, če to ne naredi že izdelovalec. Fasada in vsa izolacija je pa ponavadi že vključena.

Malo pobrskaj po netu, ata gugl najde čuda, če ga vprašaš za montažne hiše. Tudi natančne odgovore na tri svoja vprašanja boš tam našel, za ceno pa telefon v roke.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

zuz3k ::

hvala za odgovor

ubistvu sem že sam nekaj našel, in prebral oz. še prebiram..


glede fasade sem mislil zidove :D da jih lahko pobeliš, to torej lahko

glede cen, sem zasledil da so cene od 55k EUR naprej ( pri Marles proizvajalcu) zdaj ne vem

če je tu všteta še vsa inštalacija vode, elektrike itd.. plošča verjetno ni

na ključ pomeni torej notranja oprema?
Life is a psychological game.

BigWhale ::

zuz3k je izjavil:

na ključ pomeni torej notranja oprema?


Na kljuc naceloma pomeni, da po koncanih delih lahko not prineses pohistvo in se vselis. :)

Se pa da se marsikaj zmeniti.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zakaj američani, ki živijo v tornado alley še vedno gradijo enake hiše? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11420907 (9746) trancer01
»

Natisnjena hiša (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5420599 (17123) CaqKa
»

Gradnja hise

Oddelek: Loža
305563 (1624) Map
»

Montažna hiša- dvojček: help needed! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8019617 (15693) nejcek74
»

Tlorisi his

Oddelek: Loža
157194 (6895) Sodom

Več podobnih tem