» »

Tlorisi his

Tlorisi his

tomo ::

Zivjo! Potrebujem cimvec tlorisov his - vem, da je tega na webu malo morje, pa sam ne znam poiskati. Nasel sem nekaj montaznih his, to pa je vse. Ali kdo pozna dobre linke? Vsak namig je dobrodosel... lp, Tomo

kacajdr ::

Živ. Jest sem tudi na tem, da moram skomponirat novi domek. Glih včeraj sem kupil parcelco, zdaj bi si pa rad vzel dovolj časa, da res dobr premislim, kaj bom gor postavu.
Kar sm tlorisov vidu na netu, je bla bl žalost (Jelovca/Marles/...). Pa tut tlorisi na prospektih od firm so bli zelo bogi: slaba izkoriščenost, nelogična postavitev prostorov i.t.d.
En kolega, k se je že vselu prav, de začni risat prostore OD ZNOTRAJ navzven, se prav nejpre npr. postlo, pol pa naprej.

SkIDiver ::

Ej jz sem enkrat vidu nek program za načrtovanje hiš za gradbince v eni štacuni. Program je bil za Winse pa sm mal radovedno pregledu slikce in lej ga vraga zanimivo blo. Sicr je pa to pamtn nasvet. Začni risat od znotraj vn. Najprej sploh ugotovte kaka hiša vam je všeč recmo L al pa U al pa I. Nato si zamislte kako mal prostore v hiši kje bo kj. Pr tem pa ne zanemart vrta okoli hiše.

sketch ::

Ijoj. Ojej. Če gre za štos - kar naprej; drugače pa ne sami hiš načrtovat če o temu nimate pojma. Je maljon detajlov, ki so neznosno pomembni. Pa to da od notraj nazven rišeš tut ni kul. Najprej narišeš nosilno strukturo, nato okvirno pohištvo (določiš velikost sob), nato predlene stene... Ampak drgač se ljudje 6 let šolajo da loh take stari delajo. Sam seb bajto risat je tko k da bi si sam probu mandlje ven dat :D.
Sicer pa načrti skoraj nikjer niso prosto na ogled - lahko jih zgolj kupiš. Take so bile moje izkušnje pri iskanju načrtov...

lp
s.

p.s. poznam kup horor štorij o hišah ki so jih načrtovali laiki. Ena izmed takih je turdi naša bajta - vhodna vrata se narobe odpirajo, stopnice so prekratke za stopala in jih je različno število na vsaki strani, podstreha je brez izolacije, tepihi so položeni direkt na beton, elektroinštalacije so čudno vlečene, ogrevanje je neekonomično speljano...
Adapt and overcome.

kacajdr ::

Ne, sej ne mislm, de bi bajto jest osebno zrisal; mišlen je tko: moja dnevna soba/spalnica/kopalnica/.. želim de zgleda tko pa tko; npr:
- želim, da ma spalnica okno na vzhod in izhod na vrt, posteljo na osi sever-jug, garderoba v ločenem prostoru, direkten vstop v kopalnico
- kopalnica mora imet: kotno kad, ločeno tuš kabino, ....
... in tko naprej. Potem pa vzame te stvari v roke ARHITEKT, in začne risat. In potem zadevo pokaže men, pa mi je/ni všeč, pa kej spremeni, ...

To sm mislu.

Jeronimo ::

Kacajdr: Seveda - to ti bo pa vsak arhitekt z veseljem zrisal, sploh ko mu boš pomahal z denarajem pod nosom.

Nikakor pa ne boš mogel zrisat sam bajte - treba je zračunat statiko, temelje in podobne stvari, ki morajo biti uradne in sploh niso poceni, da na koncu dobiš žegen za gradnjo hiše.

Načrtov imaš malo morje za kupit. Če pa vidiš kje bajto, ki ti je všeč pa pozvoni in vprašaj kje so dobili načrte oz. če ti jih prodajo.

Pozanimaj se pri gradbenih firmah, kje so ti načrti za kupit. Telefon v roke in vrti številke.

In pa moj osebni nasvet.
Ravno sem končal z popolno adaptacijo stanovanja in vem kako to gre, najbolj si boš prišparal živce, če boš najel firmo, ki bo tudi izvajala nadzor nad gradnjo. Bajta bo mela garancijo in jih boš lahko držal za jajca če bo kaj narobe. Če ti bodo delali majstri, mi verjami, da se boš postaral za par let predno bo hiša končana. Prvič se noben ne drži roka kot reče in tudi nategnit te hočjo na vsakem koraku in ti s tem popijejo živcev, da je veselje. Jaz imam v glavnem same slabe izkužnje z njimi.

Ali pa kupi montažno, to je še najbolje.
Nekaj časa sem gledal Kanadske hiše na netu. Imajo lepo razporeditev prostorov in so dobro izolirane, ter niso pretirano drage.

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

vuego ::

Pa še moj nasvet, glede na to, da že 3 leta rišem načrte v enem biroju na Dolenjskem:

Spravi se v avto in obišči en arhitekturni biro (najbolje je, da ima kakšno dobro ime - in lepe cene), tam povprašaj po tipskih načrtih hiš. Ponavadi se glede tega ne komplicira preveč. Preglej 5-10 načrtov in si izberi najboljša dva. Potem pa se začne pregovarjanje. Izmisli si nekaj podobnega kot da moraš pokazat načrte še doma, svoji ženi in naj ti tlorise fotokopirajo (že s samimi stlorisi boš imel probleme, ostalega pa ne dajo). Potem pa se doma vsedi in res temeljito preglej načrte, ter obkroži stvari, ki ti niso všeč. Preuči še orientiranost hiše, dostope in podobno. Potem pa greš h kakšnemu cenejšemu arhitektu in ti on na osnovi teh prirejenih načrtov izdela dokumentacijo. Sicer postopek ni ravno moralno upravičen, funkcionira pa dobro.

Ta sistem je, verjemi mi 100x boljši kot pa da si sam rišeš načrte za hišo, kjer boš, verjemi meni, dobil precej slabši rezultat. Slovensko samograditeljstvo bo počasi potonilo in sčasom se bodo grde, kocka-style hiše s 1000 napakami tudi pozabile.

Pa še glede cene: Razlika med tem, da ti sam narišeš načrte in jih potem neseš prerisat in plačaš v bistvu za "prerisane" je minimalna v primerjavi s ceno, ki ti jo biro zaračuna za popolnoma nove (in ponavadi, če je dober biro unikatne) načrte - cca 500-1000 DEM.

LP

tomo ::

Hvala vsem za konkretne odgovore! Tudi sam ze nekaj casa razmisljam o hisi in o tem, kdo in kako mi bo kaj naredil. Na vprasanje o tem, ali bi stvar delal sam ali bi dal narediti na kljuc, je, vsaj tako se mi zdi, enini previ odgovor: srednja pot. O tem je bilo že več razprav, nekaj najdete na "Graditi sam ali na kljuc"In tako je tudi pri načrtih. Če sploh ne veš, kaj bi rad, kako naj arhitekt to ve? Predstavljam si, da moraš arhitektu povedati svoje želje - sicer naredi po svoje in ti mogoče sploh ni všeč. Zato potrebuješ čimveč vzorčnih načrtov, da sploh dobiš ideje.

Na slovenskih straneh sem največ načrtov našel na strani montazne hiše. Na tujih straneh mi ne pride na misel (ne poznam izrazoslovja) pod katero ključno besedo bi iskal. Zgoraj omenjeno stran sem našel, ko sem iskal "montazne hise". Če se že na slovenskih straneh najde toliko načrtov, jih je na tujih gotovo ogromno. Prosim za ideje za "key words"...

vuego ::

KEYWORDS:
floor-plan
house plan
grundriß

Nemške strani imajo še posebaj dobro razdelane tlorise - nemška preciznost in te stvari, se splača pogledat.
Če pa še vedno ne nejdeš, pa reskiraš 1000SIT in si kupiš kakšno revijo s tega področja, kjer imaš pri vsaki reklami zraven napisan www naslov.

LP

jakinj ::

blueprints

To live whitin the circle of life only one thing is asked in return. Everyone pays the ultimate price. Make every moment count.

SkIDiver ::

sketch jz sm zrisu načrt za zidanco in gospodarsko poslopje pr nas doma pa je fotr dal pregledat enmu arhitektu k ga pozna. Ugan kaj je blo? Arhitekt ni najdu niti ene napake:D:D:D
Zidanca se gradi, poslopje pa že stoji>:D

sketch ::

Sk|Diver saj sem jaz tudi pol opreme za našo bajto zrisal pa postavljal stolpe iz lesa in kaj jaz vem kaj še... ampak zidanica pa enodružinska hiša je en mečken razlike :D

lp
s.
Adapt and overcome.

tauko ::

Sem pred leti iskal načrte. Za te naslove se trenutno spomnim: :\

www.coolplans.com ali coolhouseplans.com - nisem prepričan :D
www.dreamhomesource.com :P

SkIDiver ::

sketch maš prov. Ampak gospodarsko poslopje je pa kr zakomplicirana zadeva. Treba čim manj zidov, pa čim več placa.

Sodom ::

Eden izmed zelo dobrih starejših programov za amaterko risanje načrtov je 3D home architect (ali kako že ;>)
I am falling fast, I'm right in the final hour
future turns to past, been sent to hell and back

Sodom ::

Aja lih sem videl, da so tudi novejše verzije 3D HA zunaj... tako da... odloči se
I am falling fast, I'm right in the final hour
future turns to past, been sent to hell and back


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gradnja hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14241822 (11289) edi123
»

Postavitev stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
567076 (5066) Ales
»

Izdelava tlorisa

Oddelek: Loža
162721 (2330) Machete
»

Dober arhitekt...?

Oddelek: Loža
139051 (3783) Machete
»

Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13245127 (27273) Aston_11

Več podobnih tem