» »

Ali se bodo opice razvile v človeka oziroma na njegovo stopnjo?

Ali se bodo opice razvile v človeka oziroma na njegovo stopnjo?

whatever55 ::

No torej zadnjič smo imeli s kolegi burno in čustev polno debato, kjer smo nekateri zagovarjali, da je opica sposobna si priučiti sposobnost razmišljanja in, da pač še ni prišel čas za opico, da bi se razvila v človeka, toda lahko da se v prihodnosti bo. Nekateri pa so nam nasprotovali, da opica ni sposobna razmišljati in nikoli ne bo, saj se ravna izključno po nagonu in ni zmožna kreativnosti.

No sedaj pa me zanima kaj misli stroka na slo-techu o tej tematiki........Z vsem spoštovanjem Matic.

whatever ::

IMO je bolj zanimivo vprašanje od tega to, na kakšno stopnjo se bo evolucijsko (torej naravno) ali tehnološko(torej "umetno") razvil človek. Ali je z naravno (biološko) evolucijo še možno doseči višjo stopnjo razvoja od človeka?
Veliko jih je notri, ĹĄe veÄ jih je pa zunaj.
Bilijarde v ĹĄole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Bob Rock ::

Moznost je, ceprav mislim, da ne ravno velika. In to zaradi nas. Clovek seje razvil zaradi konkurence. Moral je bit iznajdljiv, agresiven in posesiven. S tem ko se je selil, se je moral prilagajati in na vec razlicnih mestih, ko je clovek zivel, vec je bilo moznosti, da bo mama narava s kako mutacijo zadela terno. Opice se tak nikoli ne bodo mogle sirit, ker jih mi omejujemo. Ista stvar je z agresijo.

IMO
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

Goldee ::

Se strinjam z Bob Rock-om. Ljudje smo prevec razviti da bi "pustili" opicam se razviti do nase stopnje. In pomojem je na zemlji prostor samo za eno razvito civilizacijo oz. smo (bomo) mi v veliki veliki vecini. In od opice do cloveka je se veliko casa.
Mogoce pa bodo opice dobile sanso se razviti v visjo stopnjo ko bodo ljudje zapustili zemljo.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Caligula ::

So se ze.

turok ::

Kaj pa če odvzamemo človeka...Kaj če jih ne bi ovirali, in bi bile opice nekje na enem otoku same...Al pa če bi jih v kakih laboratorijih vzgajali oziroma pač kontrolirali in jih vzpodbujali k razvitju...
Bi se razvile???
Life is life .... na na na na na

Caligula ::

No, ce zanemarimo, da so se ze,...

Seveda. Z stimulacijo lahko pospesis evolucijo. Evolucija je prilagajanje na dolgi rok. Ce spreminjas situacijo lahko razvoj neko smer spodbujas ali zaviras. Ce bi bile samo na otoku in bi mele ful hrane skos na voljo, bi postajale butaste.

Ce pa bi do hrane lahko prihajale le po pocasi stopnjujocih se principih, ki bi zahtevali bolj in bolj kompleksno razmisljanje pa bi postajale bolj inteligentne.

Moras vedet, da ze pri cloveku IQ konstantno niha. Se pravi tudi pri tebi-medtem, ko si na pocitnicah par tednov in samo gnijes imas nekako 10-15 tock nizji IQ kakor takrat, ko si recimo sredi kakih projektov, izpitov,.. oz kadar si drugace ful mentalno aktiven.

Ali pa po savnanju, ko mozgani potrebujejo 1 mesec, da se povrne prejsnja zmogljivost.
Ali po kajenju trave, ce nekaj casa pohas, ko tudi traja mesec ali dva. Tudi ce leta kadis travo, se potem, ce nehas, restavrira prejsnje mentalno stanje po cca 2 mesecih.

To so ugotovitve studij ne mene, da ne bo kdo cuden zdaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

turok ::

Ja sam opice dejansko same(brez nas) ne bi mogle razviti svojega razuma???
Ker vse kar one potrebujejo je hrana in potomci...In ko to dosežejo so srečne, zato tudi ne razmišljajo o čem drugem.Tudi različni načini pridobitve hrane ne bo pomagalo do razvitja razuma a ne?

Pomoje se ne bodo nikol no...
Life is life .... na na na na na

Bob Rock ::

Kaj pa je clovecnjak potreboval?
Kaj drugega potrebuje clovek danes?
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Saladin ::

Dokler bodo ljudje glavni faktor na Zamlji, ne bodo opice imele priložnost za takšno evolucijo (vsaj naravno ne).
Če bi pa prišlo do neke katastrofe in bi človečanstvo izumrlo ali nekako povsem degeneriralo, bi sčasoma verjetno tudi opice dosegle razvojno stopnjo ljudi iz kamene dobe and beyond...

Tudi če ti je edina motivacija preživetje (hrana, dom, samoobramba) in razmnoževanje, bo evolucija poskušala izboljšati vse te vidike, čeprav zelo počasi.

Pravzaprav bi z dovolj dolgo stopnjo svobodne evolucije skoraj vsaka vrsta lahko dosegla spodobno inteligenco in razum. Problem je, da bo kaka naravna katastrofa ali prevlada določene vrste to prej preprečila.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Caligula ::

Stik z ljudmi pri opicah kvecjemu pospesuje njihovo evolucijo saj se ucijo stvari od ljudi. Lazje se je necesa priucit, ko ze enkrat vidis, da je mogoce,.. in pa kako to narst

PROTOTIP ::

@caligula

Študije IQ so vedno potihoma podrejene določenim ciljem, zato niso ravno popolnoma objektivne in zaupanja vredne. Začele so se v Zda, ko so znanstveniki vsi seveda belopolti poskušali dokazati, da imajo temnopolti nižji IQ od belopoltih. Cilj teh raziskav pa je bil pač omejevanje števila visoko izobraženih med temnopoltimi in ohranitev obstoječe strukture. Pri kajenju trave ali alkoholnem opivanju gre tudi bolj za poskus zatrtja tega (nezaželjenega) obnašanja, z grožnjo, da se bo njihov IQ zmanjšal, medtem ko pri savni niti ne vem namena. Mogoče gre spet za odpravljanje družbeno nesprejemljivega vedenja, kot je razkazovanje spolnih organov v savni. :P

BigWhale ::

Jest pa imam obcutek, da so svoj vlak ze zamudili... No, ni pa nujno. Tudi tjulni lahko kmalu postanejo podobni delfinom in kitom, do te mere, da ne bodo vec lezli nazaj na kopno.

Thomas ::

Evolucija nima točno določene sneri. Da "gredo opice v ljudi", ali pa da "grejo ribe na kopno", drži samo včasih. Da je inteligenca cilj evolucije tudi ne drži.

Imamo samo copy z napako. Potem pa brisanje po nekih spremenljivih kriterijih. S težo možganov gre v več okoljih navzgor, v več okljih pa tudi navzdol.

Šele ko proces postane self accelerating, kot je pri človeku, takrat šele se zdi smer za dlje časa določena.

Šimpanzi ne bodo evoluirali v smer Homo Sapiens, skoraj zanesljivo ne. Človek biološko evoluira v 100 smeri. Katera bo prevladujoča, se bo pokazalo. Naivno razmišljanje, kako bomo imeli vedno večje glave in manjša teleščka, je res smešno.

Kadar se pa fitness za preživetje ujame s spreminjanjem snovi okoli sebe, takrat je pa res popolnoma nova situacija. Takrat v neki točki zadeve postanejo kritične in v zelo kratkem času imamo eno ali več zaporednih totalnih transformacij okoliške snovi.

Biologija je zastarela in se bliža svojemu naglemu koncu. Molekula DNA le ni tako posebna, milijarde bolj posebnih se da narediti.

Imele bodo pa svoj izvor v DNA, ja. Tako kot ga ima DNA v NO. Kemija se komplicira, predvsem pa optimizira. Lahko preskoči celo na submolekularni nivo. Kolonije bakterij, ki jih imenujemo živali in rastline, pa nimajo kakšne prihodnosti.

Thank you very much, I am taking it from here. :)

turok ::

In ljudje naj bi se iz opic razvil???hmmm, zakaj pa zdej v tolkih letih ni iz opice nastal kak neardertalec?
Life is life .... na na na na na

Thomas ::

Zato ni nastal noben neandertalec iz čimpov, ker ni bilo takega evolucijskega pritiska. V druge smeri so šli evolucijski pritiski. Kako boš nabutal brate čimpe in kontroliral samice. Kako boš preprečila, da ti pavijani odnesejo mladiče, kako boš videl, katero sadje je še bolj zeleno že na daleč in ne boš po nepotrebnem grizel vanj. Ni blo časa za Neandertalski pohod iz Afrike ven. Ki pa je bi tudi eno samo slepo tavanje.

Vse živali stalno trenirajo preživetje. Tiste ki ga boljš natrenirajo, tiste preživijo. Šimpanzi, ki so recimo 3 milijone let nazaj krenili v smer Neandertalcev, morda niso preživeli. Morda niso šli naravnost tja, pač pa "preko gibona".

Lahko recimo začnejo (v odsotnosti ljudi) čimpi kuriti ogenj in potem koevoluirati z njim vred do plavžev in hidrogenske bombe, pa še naprej.

Še dosti lažje se pa usmerijo za delfini nazaj v morje. Kateri lahko spet pridejo na kopno.

Life is a random walk with a twist. Every generation, or so.

tx-z ::

a človeka pa opico bi lahk sparu? :\ :))
tx-z

Saladin ::

Direktno sparil ne, lahko pa bi skombiniral DNA obeh vrst in z njim oplodil jajčece.
Če ne bomo previdni, bo takšna praksa hitro postala standard.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Thomas ::

Lej ... kakšnih 5 milijonov let nazaj smo imeli s šimpanzi skupnega prednika. Tiste si lahko paril s precej procentov verjetnosti uspeha.

Zdej ta procent počasi pada proti 0. Je že kar zelo blizu. Ne pa tam!

turok ::

Kdo je pa reku da smo mel kej skupnega s šimpanzi...
Je le teorija...So le RECIMO podobni nam, pa recmo da znajo neki malga razmišljat(kako priti do hrane in kako oplodit samico, kar je pa itak u nagonu.Mi smo že tolk let na svetu s takim razumom,pa še zmer nismo tega nagona odpravil.Kako lahko opice to odpravjo.

Zakaj pa nebi naši predniki bile papige...al pa kej tazga?
Life is life .... na na na na na

ShowDown ::

Seveda vsi znaki kažejo na papige. :\

whatever55 ::

Mogoče so, samo če so so bile papige naši predniki precej časa nazaj, vmes pa so bila še bitja, ki so bila bolj podobna človeku in genetsko najbolj podobna bitja so opice.

Lahko pa so bili predniki v resnici krtom podobne živali, ki so živele ob obali Jadranskega morja. :) Toda, ker je precej bolj verjetno, da so bili predniki opice se to lahko sprejme za resnico. Nenazadnje je celo življenje in svet potekal bo določenih možnostih, da se kaj zgodi in tako lahko tudi mi človekov razvoj iz opic vzamemo za zanesljiv dogodek.

Nagon bomo težko odpravli, mogoče bomo celo z nagonom odpravili razum, če bo tako bolje za ohranitev vrste, saj se človek z razumom postopoma uničuje.


Turk ti moreš razumet tole, da če bi 50 000 000 miljonov let nazaj nek dogodek vplival na opice ali na majske hrošče, da bi se njihovi možgani začeli razvijati, bi verjetno oni trenutno izkoriščali naravo sebi v prid in ne človek. Toda narava je izbrala človeka, kar je posledica zapovrstnih naključnih dejanj. Sreča - Loterija. Tudi ti bi lahko zadel 7mico na lotu, toda nisi je dobil, toda če bi se po naključjo izžrebale druge številke, bi ti imel 700Miljonov in ne nekdo drug in svet bi spet tekel drugače, saj v bistvu vsak dogodek vpliva na svet, tudi ta post, saj bo nekdo mogoče ga prebral in bo zaradi tega šel 5 minut kasneje v avto in ne bo doživel nesreče, ki bi jo sicer in se ne bi iz njegovih potomcev razvila nova vrsta škorpjona.

Štekaš zdej da je ful stvari se zgodilo , čeprav so bile možnosti majhne.

Zgodovina sprememb…

turok ::

"Toda, ker je precej bolj verjetno, da so bili predniki opice se to lahko sprejme za resnico."

A pol lahk vzamemo za resnico tudi dobro mišljenje o Titu,da ga vzamemo za takega kot ga imajo stari preprosti ljudje, ki so malo bolj navezani nanj..

"Nagon bomo težko odpravli, mogoče bomo celo z nagonom odpravili razum, če bo tako bolje za ohranitev vrste, saj se človek z razumom postopoma uničuje."

Za ohranitev vrste bo ravno poskrbel razum kot tudi nagon, človek pa se
posredno uničuje kar pa zdej ne pomeni da je razum škodljiv...
Life is life .... na na na na na

whatever55 ::

Ja v bistvu se mi, po tvojem mnenju edina razumna vrsta, tudi kot edina vrsta uničujemo sebe!
Hmmm, če evlucija nekako to ugotovi, razum odpade, saj ne prinaša dolgoročne koristi vrsti.

turok ::

Ja kva pa zdravstveni problemi...Iznajdba zdravil in teh for...ni čist napačen ta razum...Je pa res da smo edina taka vrsta...ki se uničujemo, sam to so pač slabosti razuma in čustev...
Life is life .... na na na na na

Caligula ::

Zdravstvenega sistema zivali ne rabijo. Narava podpira survival of the fittest. Pa se ti morajo pocrkat in dat mesto novim. Tako se zagotavlja svezina in moznost evoluciji, da opravi svoje cimhitreje.

Clovek se je z zdravstvom uprl naravi. Ne pomeni pa to, da je obce gledano s tem koristen.

Ce gledas je posledica tega, da se stari prdci oklepajo polozajev kot paraziti in preprecujejo spremembe in razvoj, ker se bojijo sprememb, ker jih ne prenasajo dobro.

turok ::

Nisem govoril o živalih....
Repliko sem dau, da razum ubija in rešuje življenja...
Kar se pa tiče poseganja v naravo...Je pa itak vse kar mamo danes, poseg v naravo in nič ni več naravno...tko da...
Life is life .... na na na na na

Atos ::

@ turok

si pa res en dober...eh...posti v tej temi so mi prav smešni...LOL

da so naši predniki papige :\ LOL

Kdo je pa reku da smo mel kej skupnega s šimpanzi...


seveda smo mel skupnega prednika s šimpanzi!

pa tudi s papigami!če ne drugega je prva celica prednik vseh živih bitij na zemlji in potemtakem lahko rečemo,da mamo skupnega prednika z vsemi živalmi...mogoče tudi rastlinami...

ni pa bil naš prednik šimpanzi. prav tako ne papige. imeli smo lahko samo skupnega prednika.

So le RECIMO podobni nam


"le"?

sploh veš na kak način se dela kvalifikacija živih bitij?na njihovi podobnosti in na podlagi podobnosti se potem tudi sklepa iz česa so se živali in rastline ki trenutno živijo razvili. podobnost je največjega pomena! iz tega se sklepa da smo lahko imeli v preteklosti skupnega prednika z opicami,ker so nam najbol podobne,kar je najbol verjetna razlaga in da smo se razvijali vzporedno z opicami vendar v drugačni smeri...zato pa imamo mi zdaj razum,one pa ne...zaradi različnih smeri evolucije

poleg tega pa ti že zdrava pamet pravi,da je trditev,da so papige naši predniki, smešna

glede tega,da bi se opice razvile v človeka (Homo sapiens). popolnoma neumna trditev. čez čas se lahko razvijejo v neko inteligentno obliko življenja vendar da se pa bodo v človeka pa je smešna trditev. možnosti za kaj takega praktično ne obstajajo. sej pa ni potrebno da je inteligentno življenje v obliki človeka. hobotnice na primer so zelo(!) inteligentne in znanstveniki pravijo,da če bi imeli daljšo življensko dobo (se mi zdi da imajo ok 7 let) bi se lahko razvile v inteligentno obliko življenja. in ta oblika 100% nebi bila človek

Kar se pa tiče poseganja v naravo...Je pa itak vse kar mamo danes, poseg v naravo in nič ni več naravno...tko da...


spet narobe! vse kar mamo danes je naravno...in vsak poseg v naravo je naraven...kakorkoli vzameno smo mi naravni in ne vem,kako lahko kdo pravi,da je nekaj, kar mi predelamo iz različnih snovi z namenom dobiti neko novo snov, nenaravno. sej pa nismo stvar potegnili iz nič pa jo potem oblikovali. vzeli smo iz narave in, ker smo tudi mi sami naravni (samo dosti bol razviti od ostale narave v smislu inteligence), ne moremo delati nenaravnih stvari. to pač ne gre skupaj. spet malce zdrave pameti...ne vem,kako lahko nekdo,ki je v vsakem atomu,celici njegovega telesa naraven, posega v naravo na nenaraven način.

deskruktivno poseganje v naravo pa je nekaj čist drugega in naravno poseganje je tudi destruktivno - primer nas samih pa tudi drugih živalskih in rastlinskih vrst. pa zaradi tega še vseeno niso ti posegi nenaravni

Thomas ::

Huh, kakšna svežina je to, ko en (IMO) novi prišlek takole dobro in nekonvencionalno razmišlja!

Kolikor sem sick tired od raznih oguljenih "naravovarstvenih" fraz, me tole še bolj pofriša. Hehe!> če bi imeli daljšo življensko dobo [hobotnice] (se mi zdi da imajo ok 7 let) bi se lahko razvile v inteligentno obliko življenja

Ko samice odložijo jajčeca, bodo najbrž umrle. Ni vzgoje otrok in ni prenašanja akumuliranih spoznanj na nove generacije. Se mora vsaka hobotnica vsega naučiti sama iz ničle, kvečjemu še od vrstnikov. Neverjetno, kako dobro jim uspeva.

PROTOTIP ::

Da ne bomo na koncu sami postali opice :D

Saladin ::

Naslov je bil "V Človeka ali njegovo stopnjo" zato ne vem, zakaj se vsi obešate na to, da bi se opice (ali katerakoli druga vrsta) razvile prav v človeka.

Naši predniki so se razvili v ljudi ne zaradi samih slučajnosti, ampak ker je njegova fizična in psihična konfiguracija najbolj ustrezala večinskemu okolju na Zemlji. Vsaka kopenska žival, ki bi resnično evoluirala najdlje, bi imela človeške značilnosti (dvonožna hoja, roke, toplokrvnost, veliki možgani, dolga življenska doba, družbenost, napredna komunikacija)

Ptice in morske živali bi se morda lahko naučile govorit in postale zelo inteligentne , ampak jim manjkajo roke in pogoji za zgradnjo civilizacije v njihovem okolju.

Vsaka kopenska žival, ki bi se imela priliko dovolj dolgo evoluirati pod vplivom okolice in nekaj sreče, bi se na koncu tudi razvilo v dvonožno-dvoroko bitje (tri nožno, 4 nožno, 4 roko..- v glavnem ločene roke in noge) z toplo krvjo, velikimi možgani, dolgo življensko dobo in sposobnostjo napredne komun ikacije in družbenosti.

V kratkem, vsako visokointeligentno, zelo evouirano kopensko bitje bi vsaj na grobo bilo podobno človeku (govorim o bitjih na našem planetu)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

turok ::

@ATOS

Če bi bolje prebral bi ugotovil, da sem dau samo primer in repliko na to da izviramo iz opic...Zakaj nebi izviral iz česa drugega...In ti si v bistvu odgovoril na to vprašanje pritrdilno,tko da se ne buni no...

Kar se pa tiče poseganja v naravo...Je pa itak vse kar mamo danes, poseg v naravo in nič ni več naravno...tko da..."spet narobe!"

Včasih so žvečili tobak, kaj pa zdej...kadite ga v obliki cigarete, ki ima filter iz umetnih vlaken...In ravno to naj bi blo najbolj škodljivo , saj ne more iz telesa.
Pa če vzamemo za primer sirupe...Kolk teh E-jev pa ne vem česa še...

Nisem reku da mamo vse umetno zdej, sam vedno manj naravnega je...Zato pa so vsi 100%naravni sokovi dražji za dvakrat več kokr pa drugi...

Skratka no...dost o tem
Life is life .... na na na na na

Bob Rock ::

kadite ga v obliki cigarete, ki ima filter iz umetnih vlaken


se enkrat si preber, ka ti je atos napisu. Ce nekaj sestavis iz naravnih stvari, dobis ven naravno stvar. Ce zmesas skupaj toplo vodo ni in hladno vodo, ne dobis ven kamenja.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

turok ::

Važn je kaj sem jest napisu in kaj mislu in nisem dau jest replike ampak ATOS in jest sem mislu to,da narava izginja, ne mormo sam kadit tobaka ampak mormo neki dat zraven oziroma kadit s filtrom...itak, da je vse iz narave in izhaja iz narave...če me razumeš
Life is life .... na na na na na

tx-z ::

Zakaj bi pa šle opice po naših sledeh?

lahko, da grejo po drugi poti, in preskočijo to našo podobo, ter se razvijejo v drugačno...s tako da vmesna ne bi bila človeška...
tx-z

turok ::

Ja škoda k so vse to sam predvidevanja in nedokazane ampak logične trditve.A bodo to kdaj utemeljil?Zdej sem slišu da so z enim full hudim "daljnogledom" opazval ene galaksije.Mislnli so da bodo čist mejhne a ble so tam postavljene kot da bi jih nekdo nametu tja že ne vem kdaj...
A ste bral to?
Life is life .... na na na na na

whatever55 ::

Kaj drugega kot logičnih trditev pa niti znanost ni sposobna trditi o našem nastanku.
Ne vem če boš dobil štempelj od naših prednikov, ki bo zagotavljal, da so to oni. :D
To da se bodo opice razvile v človeko, to je res premajhna možnost, lahko pa vseeno razvijejo razum na nivoju človekovega.
To je to, kaj drugega ni mogočega v tej debati. 8-)

turok ::

"Kaj drugega kot logičnih trditev pa niti znanost ni sposobna trditi o našem nastanku.
Ne vem če boš dobil štempelj od naših prednikov, ki bo zagotavljal, da so to oni."

Sej to hočem povedat Matic...

Z našo prisotnostjo pa opice zagotovo bodo ja
Life is life .... na na na na na

whatever55 ::

Kako z našo prisotnostjo bodo? Sej so že opice z našo prisotnostjo. Povej kaj bodo?

tx-z ::

Zdej sem slišu da so z enim full hudim "daljnogledom" opazval ene galaksije.Mislnli so da bodo čist mejhne a ble so tam postavljene kot da bi jih nekdo nametu tja že ne vem kdaj...


em sj so se nametale tja že doug nazaj....če je to miljon svetlobnih let nazaj vidmo mi galaksijo tako kt je bla pred miljoni let...:)
tx-z

turok ::

---Matic

Razvijejo svoj razum...---Zigam

Ne vem zigam...tko sem neki slišu da so predvideval da bo ne vem kaj u razvoju al ne vem kva...pa je bla že tam kt da bi jo nekdu nametu ke...
Sej sem reku če je to kdo bral da bi bolje razložu...NE VEM JEST...
Life is life .... na na na na na


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šimpanzi pametnejši od ljudi?

Oddelek: Loža
271972 (1406) Tarzan
»

Duša (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25010217 (6488) DarwiN
»

Kakšen je resnični potencial naših možganov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
557178 (5671) Tear_DR0P
»

ABC evolucije ... in nič več! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1528173 (5982) free
»

Največji znanstveniki našega časa (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
784749 (3630) Tarzan

Več podobnih tem