» »

Tudi nizozemci proti evropski ustavi

Tudi nizozemci proti evropski ustavi

1
2
»

rh^ ::

jype: ne bom je prebral in tudi ti jo skoraj sigurno nisi. Prebral pa sem razne komentarje in kolikor vem, ta ustava ne prinaša nič revolucionarnega in nič takega kar naj ne bi že obstajalo.

Barakuda1: super sila ja, ko bo vse delovalo kakor mora. Zaenkrat nič ne kaže na to. Smo v veliki krizi (recesija) in ne znamo oz. si ne upamo zavrteti gospodarstva. Notranji trg še zdaleč ne deluje kot bi moral in ne more tudi zaradi tega, ker je EU preveč heterogena (kulturno, versko, itd). Ko bo notranji trg res deloval (ECB, Evro, itd) bomo mogoče kar se tega tiče ujeli ZDA. Pol pa nas čaka še kupica nerešenih problemov.

gzibret ::

> Ce te zanima, zakaj je svet tak kot je, preberi "Hitchhiker's guide to the galaxy".

Dober predlog, ni kaj......|O

offtopic:

če si prebral, pa lahko napišeš, kaj se je tebi zdelo najbolj smešno tukaj.

> gzibret: kdor misli, da smo pri nas imeli komunizem, je pomanjkljivo in napacno obvescen

Ja kaj pa smo pol imeli? Demokracijo? Parlamentarno monarhijo? Diktaturo?

Ja, bila je diktatura komunistične partije oz. diktatura v diktaturi, če se lahko tako izrazim. Če pa se je temu reklo "Samoupravni socializem ali karkoli" pa še to ne pomeni, da ni bilo komunizma.

Dolgoročno pa samo upam, da ne bo v kaka država v EU spet "poletela" na valu nacionalizma.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Barakuda1 ::

_MiKeNi_

Pa dober, kaj je tebi.
A sem jaz kje napisal, da je Evropa že to, k čemer strmi.

Kolk časa bo Evropa potrebovala, da bo vstopila v novo obdobje ne vem. Da pa bo, v to sem prepričan. Da to ne bo trajalo tako dolgo, kot si to nekateri verjetno želijo, tudi.
Da pa bo takšna nova Evropa, nova svetovna supersila sem tudi prepričan.

Ali bo to res nekaj pozitivnega, to je pa že drugo vprašnje (morda za kakšno drugo temo)

rh^ ::

Kako si lahko v nekaj prepričan, če ni niti ene stvari, ki bi kazala da bi lahko dejansko postali super sila?! To mi ti razloži. Pa ne mi rečt da je razlog šeti čut.
Pa Evropi dejansko manjka fleksibilnost. Sistem socialne države močno poveča pasivnost in posledica je tudi manjša fleksibilnost ljudi, gospodarstva, itd.

Barakuda1 ::

Dolgoročno pa samo upam, da ne bo v kaka država v EU spet "poletela" na valu nacionalizma.


:\

Tega se verjetno ni ravno za bati.
Prej se je za bati, da bo Evropa kot celota poletela na kakšnem "takšnemu valu podobnem valu".
Če do tega pride, takrat pa bo hidič.

Barakuda1 ::

Pa Evropi dejansko manjka fleksibilnost. Sistem socialne države močno poveča pasivnost in posledica je tudi manjša fleksibilnost ljudi, gospodarstva, itd.


:\

No ja, sej ne vem a naj ti sploh odgovorim ob takšni "ugotovitvi".

Če pa že hočeš vedeti na čem bazira moje stališče, izvoli:

Evropa (sedanja in bodoča) bazira na
- skupni tradiciji
- skupni zgodovini

Evropa je bila pravzaprav zibelka vseh velikih "izmov" če hočeš.

Z uvedbo enotne valute se je proces (nove evrope) šele začel (ne pa tudi reliziral)

Ideje o skuni evropski varnostni politiki (tudi evropskih oboroženih silah - čeprav šele v zametku), so tudi nekaj na kar se ne sme pozabit.

Evropa kot nekdanja kolonialna velesila, je imela in še zmeraj ima izjemen vpliv na večino svojih nekdanjih kolinij.

Ideja panevropizma so praktično starejše od marsikatere druge trenutno aktualne ideje.

Ja, in na dlogi rok bo ideja socialne države kvečjemu prednost.
Da socialna država zavira razvoj ali ga celo pasivizira je povsem zgrešena teza.(zakaj, ti lahko pojasnim v kakni novi temi)


Kot sem rekel. Tisti, ki imajo trenutno prevlado, si seveda želijo rojevanje nove evrope upočasniti.
Amapk kaj več od tega ne bo. Upam vsaj. Druga pot je verjetno (na žalost) vojaški spopad, v katerem pa Evrope (združene, ali tisto kar bo takrat gravitiralo k istim ciljem) ne bi ravno podcenjeval.
-

IgorGrozni ::

Eh, Francozi in Nizozemci so glasovali proti Valery G. D predlogu, ki ga je spisal v napadu megalomanije, proti Evrobirokratom, ki so takšno skrpucalo sposobni dati v glasovanje in proti superneodzivnosti teh istih birokratov, ki so/bi bili v takem sistemu nekontrolirani še bolj kot je to običajno za politiko.
To je pač prednost stare Evrope, več izkušenj imajo, kako neodgovorni/neodvisni postanejo politiki, ko ˝pobegnejo v Evropo˝.

V lokalni politiki, V.G.D že kompromitiran ( Boccasovi diamanti) je spisal predlog, promovirali pa so ga tisti, ki bodo/so kompromitirani, če se nadaljuje tale način ˝delegatskega˝sistema v Evropi.
Neodzivni, neodgovorni požiralci denarja in zasledovalci samo svojih interesov.

Tukaj pa ima USA z svojim političnim sistemom nekaj prednosti pred Evropo. Politiki so bližje, za politike neprijetno blizu, za volilce pa še premalo blizu volilcem.

IMO, Fr. in Hola. so glasovali proti politikom in proti takšni politiki, ne proti Evropi. Ne zgubljat protez iz ust ob odkrivanju zarot, kriz, ...:D

LP. IgorGrozni

BTW. V SP je Žižkov in še nekaterih drugih članek v tem smislu, ... in se strinjam.

jype ::

MiKeNi: prebral sem zelo kvaliteten povzetek ustave (cca. 90 drobno tiskanih strani). Da se vedno trdis, da se ne bo nic spremenilo, je seveda najmanj nespametno, glede na to da besedila ocitno ne poznas niti od dalec. Pozanimaj se, ker gre tudi za tvojo prihodnost.

gzibret: nisem mislil na to, kdo je pri nas imel oblast, mislil sem predvsem na bistvene razlike med sistemom v Jugoslaviji in onstran zelezne zavese (zunaj katere smo se znasli predvsem po "zaslugah" takratne komunisticne oblasti). Ce smo mi imeli komunizem, kaj so imeli tam? Pri nas so se veleumi sicer res nekaj trudili v tisto smer, pa je hitro postalo jasno, da tako ne gre. Pa ni nobenega dvoma, da smo imeli precej kilav sistem, ampak posplosevanja in pavsalne sodbe o receh, o katerih si videl samo eno perspektivo, so neustrezno izhodisce za konstruktivno debato.

rh^ ::

jype: sej ti pravim. Sem se pozanimal toliko kolikor me je dejansko zanimalo. Dejansko ne bi prinesla nič revolucionarnega, to sem hotel povedat.

Barakuda1: Priporočam ti en kratek komentar evropske zgodovine z naslovom:"Evropa pred zrcalom" osnutek tukaj. Pa ti bo malo bolj jasno kdo je kaj izumil in kdo si je potem to prisvojil. Sicer pa vse lepo in prav, kar se mene tiče je evropska unija predvsem skupnost držav, ki pripomore k miru v Evropi. Druga stvar je pa da naj bi prinašala gospodarske prednosti. Če imaš 2. največje gospodarstvo to še nič ne pomeni, če nimaš najvišjega BDP, ne ustvarjaš najvišče dodane vrednosti, itd. Bolonjska deklaracija je korak proti temu, da bi znali bolj cenit znanje, inovativnost, itd. Vendar smo v praksi zelo daleč od tega.
Kar se socialne države tiče, je taka kot jo poznamo v Sloveniji zelo destimulativna, spodbuja pasivnost državljanov ... Že to, da če si na zavodu in dobiš recimo 80% minimalne plače pove veliko. Najmanj polovica tistih 10% (registrirana brezposelnost) dejansko poleg tega da je doma dela še druge stvari (siva ekonomija) in ne plačuje davkov, oproščeni so vsega in svašta ker niso zaposleni, itd. Tisti, ki pa trno dela po osem in več ur na dan, pa je obdavčen na vsakem koraku progresivno glede na to kolikor zasluži. Potem pa se čudimo še posebej ker smo majhni, da vsi pametni in sposobni ljudje bežijo v tujino in tam ustvarjajo nova delovna mesta oz. proizvode z visoko dodano vrednostjo. Reforme so potrebne, pa če se jih še tako bojimo. Socialne pravice je treba ohranit take kot so oz. malo manjše. Povečat transparentsnost delvoanja države, zmanjšat prikrito brezposelnost, itd itd itd ...

MadMicka ::

Gizbet, trditev, da je ZDA rešila Evropo pred nacizmom je navadna laž!

ZDA je pomagala Evropi in Sebi! pred nazcimom. Če bi padla Evropa, bi padla tudi ZDA. Prej ali slej. In nadalje, če ne bi bilo II. svetovne vojne, tudi danes ne bi bilo prevlade ZDA. Torej je ZDA, čeprav nehote, pomagala predvsem sebi.

A kdo to ne razume?

p.s.: Mikeni, na Zavodu za zaposlovanje dobiš 80% minimalne plače???

To je seveda spet bodisi laž, bodisi neumnost.

p.s.s.: Ne oboje Thomas, ali eno, ali drugo....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

perci ::

Mici: Zakaj pa ne bi mogel imeti 80% minimalca na zavodu? A so to kej spreminjal v zadnjih dveh letih?

jype ::

80% od 40 jurjev neto ni en resen dnar. Nekateri to podporo nujno potrebujejo, ker so zaradi socialnih ali pa psihicnih vzrokov nesposobni najt sluzbo. Ja, cist jasno mi je, da kaksni to tudi zlorabljajo, ampak glede na to kolk mamo zaposlenih v drzavni upravi bi komot na vsakega s podporo prisel en inspektor, da bi vidu ce gre za zlorabo (no, priblizno).

MiKeNi: no, ce te ne zanima, potem pa ne mores govort kako se EU podira: jaz sem tudi pro-EU, pa nocem take ustave.

gzibret ::

Offtopic - odgovarjam...

> ampak posplosevanja in pavsalne sodbe o receh, o katerih si videl samo eno perspektivo, so neustrezno izhodisce za konstruktivno debato.

To je ratal že kliše. Če nimaš kaj bolj pametnega za povedat, reči: "tvoje govorjenje je neustrezno izhodišče za konstruktivno debato."

Torej, jype, tvoje govorjenje brez argumentov in podatkov je zelo slabo izhodišče za konstruktivno debato.

> Gizbet, trditev, da je ZDA rešila Evropo pred nacizmom je navadna laž!

Kdo pa je Angležem vseskozi dobavljal surovine (železo, premog, nafto...)? Ba bojno opremo? Kdo je poleg Angležev pošiljal vojake na bojišča v Evropo?

> ZDA je pomagala Evropi in Sebi! pred nazcimom. Če bi padla Evropa, bi padla tudi ZDA. Prej ali slej. In nadalje, če ne bi bilo II. svetovne vojne, tudi danes ne bi bilo prevlade ZDA. Torej je ZDA, čeprav nehote, pomagala predvsem sebi.

To je tvjoe subjektivno mnenje.
Vse je za neki dobr!

jype ::

gzibret. MiKeNi: http://europa.eu.int/scadplus/constitut...

Preberita tisto o "special legislative procedures".

Ce je to "demokracija", potem smo mi v napacnem rodoslovnem deblu, ker bi morali bit pri gljivah.

Bo dovolj mocan argument?

gzibret ::

Da si malo razjasnimo pojme.

A European law shall be a legislative act of general application. It shall be binding in its entirety and directly applicable in all Member States.

A European framework law shall be a legislative act binding, as to the result to be achieved, upon each Member State to which it is addressed, but shall leave to the national authorities the choice of form and methods.

A European regulation shall be a non-legislative act of general application for the implementation of legislative acts and of certain specific provisions of the Constitution. It may either be binding in its entirety and directly applicable in all Member States, or be binding, as to the result to be achieved, upon each Member State to which it is addressed, but shall leave to the national authorities the choice of form and methods.

A European decision shall be a non-legislative act, binding in its entirety. A decision which specifies those to whom it is addressed shall be binding only on them. Recommendations and opinions shall have no binding force.

Torej, ponovimo po Slovensko. Evropski zakon je zakon, obvezen za vse članice. EU framework (okvir) je pravni akt, ki daje okvire oziroma cilje, pot do cilja pa je stvar vsake članice zase. Je obvezen za vse članice. EU regulation (predpis) ni zakonodajen oz. ga ni treba obvezno upoštevati v celi EU ampak le tam, kamor je namenjen. EU decision (odločba) je neobvezen pravni akt.

Iz tvojega linka:

> Article I-34 states that, in certain cases specified in the Constitution, laws and framework laws may be adopted by the Council alone or, more rarely, by the European Parliament alone, rather than by the two institutions jointly.

Iz EU ustave:

Article I-34: Non-legislative acts

The European Council shall adopt European decisions in the cases provided for in the Constitution. The Council and the Commission, in particular in the cases referred to in Articles I-35 and I-36, and the European Central Bank in the specific cases provided for in the Constitution, shall adopt European regulations and European decisions (*opomba avtorja - torej Centralna banka, parlament ali komisija sama lahko sprejema le neobvezne akte, zakonov ali okvirjev, ki so obvezni, pa ne. O tem govori člen I-33, vendar nikjer ne omenja kakšnega soliranja - konec opombe*).

The Council shall adopt recommendations. It shall act on a proposal from the Commission in all cases where the Constitution provides that it shall adopt acts on a proposal from the Commission. It shall act unanimously in those areas in which unanimity is required for the adoption of a Union act. The Commission, and the European Central Bank in the specific cases provided for in the Constitution, shall adopt recommendations.


Torej tisto, kar je v tvojem linku, sploh ni res. Člen I-34 pravi o sprejemanju neobveznih (non-legislative) pravnih aktov, ne pa o sprejemanju EU zakonov in EU okvirjev (framework), kot je navedeno v linku.

Ne takoj vsega verjet, kar prebereš. Vedno je treba to tudi preveriti.
Vse je za neki dobr!

jype ::

Exactly. Zato, ce se birokratski aparat EU ne zmore odlociti, ali si podeljuje visja pooblastila od dosedanjih, tekst ocitno ni jasen in dovolj ucinkovit.

Moj point ni, da je evropska ustava brezvezna, samo v tej obliki vec kot ocitno ni primerna, ker je netransparentna in ker so jo napisala telesa, ki imajo v ustreznih provizijah ustave izrazene svoje interese (kar je v osnovi moralno nedopustno, ce je ze legalno).

Saj si verjetno ze videl kaksno ustavo, ne? Tja not se napise "ne bomo krsili clovekovih pravic" in take reci, ne pa kdo je pristojen za kaksne vrste regulativo.

Naloga ustave je seveda zgresena, ce vecina ljudi te ustave ne zna niti prebrat, niti za to nima casa. Bistvo pravic in obveznosti, ki iz takega dokumenta izhajajo, mora biti jasno vsem prebivalcem podrocja, ki ga rec zajema. Ce temu ni tako, je bolje, da te ustave ni.

A obstaja tudi kaksen argument _za_ tako ustavo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Daedalus ::

ja nejasnost je ziher dober razlog. Drugače bi ti še kak pametnjakovič utegnil težiti, če kaj zaj*beš.

Sicer pa so celoten državni aparat opisovale samo še ustave ex komunističnih držav. Ne vem, zakaj jih hoče EU posnemat...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

gzibret ::

Ja kje pa boš napisal kdo je za kaj pristojen?

V podzakonski akt ali kaj? Ali še raje v kako odločbo kakega uradnika?
Vse je za neki dobr!

rh^ ::

MadMicka:


Za prve tri mesece prejemanja znaša 70% in za naslednje mesece 60% povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v 12 mesecih pred nastankom brezposelnosti.

Izplačano denarno nadomestilo ne more biti nižje od 100% zajamčene plače po zakonu, zmanjšane za davke in prispevke, ki se obračunavajo od zajamčene plače in ne višje od trikratnika tako določenega najnižjega denarnega nadomestila.

V času prejemanja denarnega nadomestila ste zavarovani za obvezna zavarovanja - pokojninsko in invalidsko, zdravstveno zavarovanje, za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti. Prispevke plačuje Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. Če se želite vključiti tudi v prostovoljno zdravstveno zavarovanje, morate to urediti sami pri izbrani zavarovalnici.Od odmerjenega denarnega nadomestila bo Zavod obračunal tudi akontacijo dohodnine in pri tem upošteval davčno olajšavo za vzdrževane družinske člane, če boste to označili v zahtevku (v tabeli ”Podatki o družinskih članih”).

Če boste pravico do denarnega nadomestila ponovno uveljavljali v 24 mesecih po zadnjem prejemanju, ker je niste v celoti izrabili, vam pri ponovnem uveljavljanju pripada nadomestilo v višini zadnjega izplačanega denarnega nadomestila.


Tistih 80% je le tko od oka, če daš vse prispevke, ki jih morajo ostali plačevat, potem še da si oproščen oz. plačaš minimalni davek pri določenih storitvah (vrtec, itd). In če temu še dodaš da 5% ljudi prejema to nadomestilo brez da bi aktivno iskali delo. Zame je to pač destimulativno in spodbuja pasivnost, kar pa si v tem sistemu ne moremo privoščit. Ne rečem za tiste, ki so do tega res opravičeni zaradi takšnih in drugačnih razlogov, vendar je bo potrebna reforma če se je že tako bojimo.

jype: jaz sem tudi proEU. Pa tudi to da niso sprejeli ustave zame ni neka katastrofa, ker EU tako ali drugače ne bo nikoli mogla bit ena sama država oz. v tem smislu, ker bi zahtevalo neko poenotenje kultur, vere, ki je zelo raznolika. Sam gospodarski kazalci in vse ostalo kar je s tem povezano ne kaže na to, da bomo postali supersila.

perci ::

mici je govoril o 80% minimalne plače, tule je pa govora o 70% tvoje plače - tko da ne vem - mogoce smo se narobe razumel z Micko

rh^ ::

Jah pravim da tistih 80% je "od oka". Večina tistih ki so na zavodu je že tako ali drugače že prej prejemalo dokaj nizke plače in potem tistih 70% pride na recimo 80% minimalne plače. Dosti pa na to še povesta anketna in registrirana brezposelnost. Preprosta računica.

jype ::

Ne, seveda ne. V ustavo se napise, kdo bo to delegiral, pa se to cim manj globoko.

Zaradi mene lahko kar izpustijo poglavja o budgetu in takih receh, ker je to tlacit v ustavo precej zoprno in neproduktivno.

Kar mene (osebno) najbolj moti, je polaganje celotne zakonodajne iniciative v roke evropske komisije, ki se (vsaj v tem casu) ne obnasa najlepse. Kontraproduktivno je, da evropskemu parlamentu ostane samo institut razresitve komisije kot ukrep zoper njeno nepokorscino (ko komisija grozi, da bo dolocene zakonodajne postopke sabotirala na tak ali drugacen nacin).

Tisti link, ki sem ga prilepil, je samo izpostavljal lastno neusklajenost uradov, ki sodelujejo pri pripravljanju evropske ustave, in si celo med seboj niso na jasnem, kaj naj bi ustava dolocala in obsegala. In to v fazi, ko jo drzave clanice ze ratificirajo.

jype ::

Evropa je postala intelektualna, ne pa gospodarska supersila. Bistvena je razlika med podjetji, ki trzijo znanje v ZDA in v Evropi (k Strakt AB bi sel bistveno raje delat kot na Google, recimo).

Poenotenje kultur je slaba ideja: danes Evropa ravno zaradi tega cveti hitreje, kot druga gospodarstva.

rh^ ::

Intelektualna super sila. Jah potencialno bi lahko bili, vendar smo še zelo zelo daleč od tega, čene ne bi potrebovali raznih bolonjskih in nevem kakšnih še "predlogov", ki dejansko niso še nič spremenili. Potrebne so korenite spremembe vendar se jih večina boji, ker je v človekovi naravi (vsaj pri večini) da rajši ostane tam kjer je kot pa da gre v "neznano" oz. v nekaj novega.

Daedalus ::

gzibret - ne rabiš za to uporabit par 100 strani - da napišeš, kdo je za kaj odgovoren, a ne?

Ustava ZDA, VB sploh nima pisane ustave, pa kljub temu čisto OK deluje. Vem, da se pogovarjamo o drugačnem pravnem sistemu - ampak bukva, ki po obsegu prekaša obseg literature za kak moj težji izpit na FDV-ju, pa IMO ni primerna. Ker je preobsežna, prezapletena, pre[dodaj po želji].
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj veste o Lizbonski pogodbi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16910723 (6912) Ziga Dolhar
»

EU vs ZDA vs Japonska (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
686185 (4956) kekz
»

EU vs. USA (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
735648 (4224) Tear_DR0P
»

Francoski NON

Oddelek: Problemi človeštva
312411 (1675) Thomas
»

EU polom (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
534992 (3749) MadMicka

Več podobnih tem