» »

[nujno] žarnice

[nujno] žarnice

NeOman ::

zanima me ali je v žarnicah tlak lahko manjši od okoliškega in zakaj. hvala.

bili_39 ::

Precej.
Da ni zraven kisika.

gzibret ::

V katerih žarnicah? Navadnih ali neonkah. V navadnih zrak ni zaželjen, v neonkah pa je, vendar ne kakršnkoli zrak in kolikorkoli zraka.
Vse je za neki dobr!

gumby ::

odvisno od zarnice... navadne na zarilno nitko imajo vakum, ostale so pa polnjene z razlicnimi plini. pri teh imas pa nizkotlacne in visokotlacne.
nizkotlacna je recimo luc pod tablo prehoda za pesce - ta je natrijeva in sveti rumeno. za ulicno razsvetljavo se pa uporabljajo visokotlacne natrijeve (rumene), metalhalogene (bele) in zivosrebrne (sivkasto-bele) zarnice...

NeOman ::

mnja no... kaj potem koristi, če imamo v žarnicah nižji tlak od okoliškega? :\

bili_39 ::

Trije so te že vprašali: za kakšne žarnice gre?
Pri navadnih: da takoj ne pregorijo. Pa ni čisto brez plinov - z dodatki lahko malo korigiraš barvo svetlobe in še dodatno upočasniš izparevanje volframa iz žarilne nitke (argon in malo ksenona je notri).

Highlag ::

Ne gre toliko za to, da bi moral biti tlak pri navadnih žarnicah nižji, kot da v žarnici ni kisika. Najceneje se je pa kisika znebit z črpanjem zraka ven iz žarnice.
.
Vorfram na kisiku oksidira. Sploh če ga zakuriš na 3000 stopinj. V halogenskih žarnicah torej v kakšnih reflektorskih ali projektorskih je dodan žlahtni plin, ki je v žarnici pod pritiskom in ki je v žarnici zato, da ima le-ta daljšo življensko dobo.
Never trust a computer you can't throw out a window

bili_39 ::

V halogenkah je za podaljšanje življenjske dobe dodan halogeni element (ime!) - jod ali brom najpogosteje. Včasih so jim pravili jodove žarnice. Žlahtni plini so bolj ekstra dodatek - tudi zelo pomemben. Ksenon je zaželen pa na žalost predrag.
Daj malo poguglaj - zelo težko kaj več na hitro napišeš, če res nočeš precizirat vprašanja.

Highlag ::

bili_39 mimo si usekal.

Plin, ki se uporablja v halogenskih žarnicah je argon, xenon dušik ali pa določene mešanice teh treh plinov.
Never trust a computer you can't throw out a window

bili_39 ::

Glej, glede žlahtnih plinov in dušika, smo ugotovili njihovo prisotnost že na začetku. In tudi glede odsotnosti kisika ni nobene nejasnosti. Če pa komentiraš primerjavo s halogenskimi žarnicami, ne moreš mimo halogenih elementov.
Daj, začni nekje tukaj, zatem pa za bolj kompeksno predstavitev še na kakšni strani proizvajalcev.

Kje točno sem torej usekal mimo?

Highlag ::

Da ti dam kontra:>:D
Sylvania

Slučajno imam vsak dan opravka z halogenskimi žarnicami.
Never trust a computer you can't throw out a window

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Highlag ()

bili_39 ::

Čisto v redu, da vsak dan delaš z njimi, ampak trditev, da vsebnost halogenega elementa v žarnici ni tisto, kar halogenko dela drugačno od navadne žarnice je milo povedano "nenavadno" ;)
Tistega tvojega linka se mi ne da prepisovat, link pa ne dela. Ampak, ker sta Sylvania in Osram tesno povezana bi lahko pogledal tudi tam. No ja pa pravzaprav sem gledal svoj čas že tudi kje drugje...

Highlag ::

No povezavo sem popravil. Ne strinjam se le z uporabo joda kot halogenskega elementa. Tudi prvič slišim, da se Halogenskim žarnicam reče jodove.
Never trust a computer you can't throw out a window

bili_39 ::

Ja, pa je jod tisti, ki se največ uporablja.
Si še mlad verjetno. Vprašaj kakšnega starega gledališkega lučmojstra...
;-)

NeOman ::

okej... zdej me pa neki mede. prosim popravite me če so moje ugotovitve napačne:

pri laboratorijskih vajah pri fiziki smo v zaprt steklen zvon dali žarnico. iz zvona smo izstisnili zrak (napravili podtlak), nato pa smo obprli ventil (tlak v posodi - steklenem zvonu) se je izeenačil z okolico, nato pa smo razbili žarnico.

graf:



zelen krogec oznacuje pok.

ugotovitve: v žarnici je večji tlak kot v okolici (posodi). Na sliki vidimo kako tlak pada (odprtje ventila). Ko premica preide v vodoravno lego se tlak izenači z okolico, ko pa pride do poka tlak naraste.

kar me mede... po vaših ugotovitvah je tlak v žarnici manjši kot v okolici :\ prosim, da me nekdo razsvetli :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeOman ()

jest10 ::

Napravilli ste manjši tlak!
Torej je bil tlak v žarnici višji od tlaka v zvonu. To pa ne pomeni da je tudi višji od tlaka zunaj zvona.

bili_39 ::

premalo vhodnih podatkov. Ali je žarnica gorela? kakšna žarnica je bila, pri kateri snovi pri fiziki ste delali eksperiment - lahko lažje ugibamo kaj ste želeli pokazati z eksperimentom...
Tlak v običajni žarnici je precej manjši kot 50kPa, če pa je žarnica gorela lahko imaš prikazan potek vžiga žarilne nitke v trenutku loma stekla - pospešene oksidacije, ki dvigne temperaturo v okolici in posledično v zaprtem sistemu dvigne tlak.
Eh ugibanje...

NeOman ::

navadna žarnica, prozorna,230V, 40W. zažnica je bila že pregorena, samo razbiti jo je bilo potrebno. cilj naloge ugotoviti kaj je v žarnici, nadtlak, podtlak, vakuum.

Azrael ::

Kot je meni znano je v današnjih žarnicah na žarilno nitko, inertna plinska mešanica, baje je sestavljena večinoma iz dušika in argona. Ko je žarnica hladna je v njej majhen podtlak, ko pa sveti in se ogreje pa majhen nadtlak. Zakaj?

Žarnice v katerih je bil vakum so bile bolj nevarne, ko se je razbila je temu sledila implozija in vsevprek leteči stekleni drobci. Pri žarnicah polnjenih s plinsko mešanico in rahlim podtlakom ali nadtlakom, odvisno od temperature pa je nevarnost letečih steklenih drobcev skoraj izključena.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Thomas ::

Koliko plina je v žarnici, bi jest probal tkole.

Poveznjeno menzuro bi potopil v vodo, tako da v njej NE bi bilo nič zraka. Točno pod njo bi v vodi razbil žarnico. Eventualni mehur (če ni vakuuma not) bi se ujel v menzuri. Koliko, bi se točno videlo.

Prostornino žarnice pa tudi ni težko izračunat - in volia!

NeOman ::

prva 3 vprašanja so me po tej temi še dodatno zmedla :D

vaja

do sedaj pa recimo da so odgovori naslednji:

1. V žarnici je večji tlak kot v okolici (posodi). Na sliki vidimo kako tlak pada (odprtje ventila). Ko premica preide v vodoravno lego se tlak izenači z okolico, ko pa pride do poka tlak naraste (v žarnici je tlak večji kot v okolici).

2. Žarnica je bila polnjena s plinom. Če je žarnica polnjena s plinom (dušik, argon …), nitka kasneje oz. počasneje oksidira. S tem povečamo življenjsko dobo žarnice ter tudi svetilnost.

3. Kaj pa se dogaja če je v žarnici manjši tlak ?

Thomas ::

> 2. Žarnica je bila polnjena s plinom. Če je žarnica polnjena s plinom (dušik, argon …), nitka kasneje oz. počasneje oksidira. S tem povečamo življenjsko dobo žarnice ter tudi svetilnost.

NE. Oksidira ne, pa če je plin (razen kisika) notri, ali pa če ga ni nobenega. Nima kej oksidirat! Izhlapeva wolfram pa pri večjem tlaku počasneje.

Če kaj (žlahtnega najboljš) plina je notri, kisik teže prodira vanjo. Posebej če bi bil nadtlak. Kar bi hitro povzročilo zelo velike nadtlake (par atmosfer (ja vem, nedovoljena enota, ampak se požvižgam)), ko bi žarnico prižgali.

Bi zdržala?

Azrael ::

Ali bi žarnica vzdržala nadtlak je odvisno od debeline in kvalitete stekla. Elektronke in še posebej katodne cevi imajo visok vakum in so grajene iz zelo kvalitetnih vrst stekla. Njih zunanji tlak ne zdrobi (izključimo tu zunanje mehanske udarce), razen ko temperatura steklenega balona preseže 200-250°C (do 150°C je še vse OK in v mejah dovoljenega) in se steklo toliko zmehča, da elektronko zračni tlak stisne, kot voda podmornico, ki se je potopila pregloboko.

Ampak tu govorimo o žarnici na žarilno nitko in bi ji s polnjeni z žlahtnim plnom, ki bi imel rahel nadtlak, vsekakor podaljšali življensko dobo, jasno pa bila bi bila taka žarnica dražja.

Toda, ker je današnja žarnica na žarilno nitko zelo potrošna roba, je vse postavljeno cilju čim cenejše proizvodnje in temo, da zanesljivo crkne nekje po 1000h delovanja. Čista ekonomija.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bliža se konec halogenskih žarnic (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
14427181 (21184) bMozart
»

se še dobi navadne žarnice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8623856 (8622) čuhalev
»

Žarnice s celotnim spektrom svetlobe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9842132 (39978) jebiveter2
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594120688 (89612) BigWhale
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8035151 (25252) Malajlo

Več podobnih tem