» »

LED vs varčne vs navadne žarnice

LED vs varčne vs navadne žarnice

«
1
2

STASI ::

Primerjava vseh treh tipov. Kako je z LED žarnicami ali so za v stanovanje ali ne? Glede da je cena 1 led žarnice od 15,95 eura naprej, zakaj bi jaz tako žarnico kupil?
Zdaj je tu vprašanje kako lahko primerjaš LED žarnico z navadno, koliko je ekvivalent 100 W žarnici pri LED žarnicah?
Kaj pa kvaliteta svetlobe?

To je za zdaj, mogoče se porodijo še kaka vprašanja.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

kekz ::

Nisem še videl LED žarnice, ki bi bila ekvivalent 100W.
Jaz sem za test zamenjal eno halogenko v kopalnici z LED (vsebuje ~15 LED-ic). Pa bom šel najbrž nazajna klasiko, imam samo 35W. LED je malo močnejša brlivka, ima zelo modrikasto belo svetlobo. V Contrad katalogu sem bral, da zdaj ponujajo tudi že take s toplo belo svetlobo.
Tam, kjer je predvidena vgradnja LED žarnic, jih ponavadi namontirajo čisto polno po stropu. Zadnje čase je to moderno v liftih, ampak v takem liftu, čeprav je majhen prostor, je še vedno temačno.

Z varčnimi imam pa v redu izkušnje. Le ponavadi traja nekaj časa, da začnejo svetiti s polno močjo. Na hladnem (zunaj) tudi nočejo na polno svetiti, pa regulacije so problematične. Razmerje moči proti navadni je približno 1:5 za isto svetilnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

zlobcek ::

No jest vem toliko: :))

Navadne zarnice se dobavljajo od 40W do 100W, imajo precej rumenkasto svetlobo - toplo, domačo. Pokurijo pa največ štroma, imajo relativno kratko življenjsko dobo itd.

Varčne žarnice imaš od ene 10 ali 15W do nevem 30 ali več? dejansko 15W sveti tako kot kakšna 60W navadna. Ima pa večina tisto čudno belo svetlobo, hladno. Če mene kdo vpraša so primerne za stopnišča, hodnike, garderobe - vse prostore, kjer se ne zadržujemo v primeru sprostitve, počitka. Razen posebnih vrst takih žarnic pa niso primerne za regulacijo in s tem nižanju svetilnosti.
Menda zaradi hladnega zraka pozimi tudi niso primerne za zunanjost, ker plin ne zažari oz. zelo težko pri nizkih temperaturah.

Potem imaš še halogenke, ki bi jih sam uporabil v življenjskih prostorih. Uporabil bi 220V, ne 24V, ker bi jih povezal na regulator svetlobe, ki je za 220V žarnice neprimerno cenejši. Dobiš pa halogenke ravno tako v rangu od 10 do 40W ali tam nekje. Na voljo pa so tudi precej močnejše v obliki palčk itd. Odvisno od lustra. svetijo pa 25W tako kot navadne 40W ali 60W se mi zdi - pomoje dobijo na svetilnosti samo stožčaste lučke predvsem na račun usmerjenosti. Svetloba je malo bolj bela, kot pri navadnih, vendar vseeno dovolj topla za domač občutek, poleg tega pa oddajajo tudi nekaj toplote, kar menda blagodejno vpliva na razpoloženje. Če vgrajujete stožcate halogenke, je potrebno misliti na dovolj veliko število luči, ker so usmerjene. Okoli dejanskega snopa svetlobe je torej tema.
Življenjska doba je mogoče malo daljša kot pri navadnih žarnicah. Itak pa če take luči reguliraš, se doba podaljša 2x, ker nimaš preobremenitev pri vžiganju. Odvisno od regulatorja.

LED diode so pa dobre predvsem zaradi porabe, ki je praktično zanemarljiva glede na vse vrste žarnic zgoraj in zaradi življenjske dobe, ki je skoraj neomejena. Je pa tudi par problemov: LED diode so vse zelo usmerjene, kar pomeni da, če bi rad osvetlil z eno žarnico celotno sobo, bi potreboval 1000 led diod, vgrajenih v točno parabolo. Sam sem gledal lučke za tako podnožje, kot ga imajo halogenke. Notri je 15 ledic in svetlobo razpršijo tako malo, da če sem jo vtaknil v stropni luster - 2,5m nad tlemi, je na tleh osvetlila krog velikosti 15cm, torej zelo tanek snop svetlobe, ki je za kaj drugega kot namensko osvetljevanje točk prostora neuporaben, ker je okoli praktično tema. Stožčaste oblike halogenk, ki so ravno tako usmerjene, naredijo krog tam ene 50 - 60 cm. Za celotno svetlobno pokritost bi jih moral torej imeti kar lepo število, s katero pride tudi cena.
Je pa še en problem, ki me je dejansko odvrnil od nakupa teh svetil: prodajajo samo točne barve, torej bele, rumene, zelene in drugo. Tista čista bela je še hujša kot pri varčnih žarnicah in bi se je dejansko moral privadit. Ni šans, da bi dal kaj takega v sobo ali dnevno sobo, niti za čisto estetiko. Iskal sem luči s kombinacijo belih in rumenih LED diod, ki bi belo barvo razbile, vendar brez večjega uspeha.

Moje mnenje je, da s količino svetlobnih teles v prostoru ne šparajte. Veliko bolje je vgraditi enkrat preveč luči in to regulirati z regulatorji, kot pa imeti premalo svetlobe in s tem preveč temačno okolje.

Glede porabe: LED porabijo daleč najmanj, potem so varčne, nato halogenke in nazadnje navadne žarnice. Moje mnenje je, da se po celem stanovanju, razen dnevna soba, mogoče kuhinja in splanica, opremi z varčnimi žarnicami, zgoraj naštete sobe pa s halogenkami in regulacijo. Če so po hodniku ali stopnišču obešene kakšne slike in druga estetika ali umetnost, se lahko osvetli to z LED lučmi.

Še nekaj teorije:
"topla" svetloba v rumeno-oranžnih barvnih tonih pomaga pri sprostitvi, počitku, umirjenosti, romantičnemu vzdušju, v skrajnem primeru pri nekaterih čustveno labilnih osebah pa vodijo celo k otožnosti in depresiji.

"hladna" svetloba v belo-modrikastih barvnih tonih vliva občutek napolnjenosti z energijo, daje občutek radoživosti in veselja, pripomore k zvečanju storilnosti, v skrajnih primerih pa lahko izzove tudi znake napetosti, nervoze in celo agresivnosti.

No tko:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Brane2 ::

LEDice kot vem še niso zrele za uporabo.

NImajo prvega izkoristka. V glavnem se giblje okrog izkoristka navadnih žarnic.

So že tudi baje LEDice z izkoristkom okrog neonke, samo te so tako drage in redke, da so samo za pokazat.
On the journey of life, I chose the psycho path.

DominusSLO ::

NImajo prvega izkoristka. V glavnem se giblje okrog izkoristka navadnih žarnic.


To nekako ne more bit res... V avtu imam ledice in so med delovanjem hladne. Že samo zaradi tega imajo po moje n-krat boljši izkoristek od navadnih žarnic. Vprašljiva je bolj kvaliteta svetlobe.

Asociacija, ki se mi je porodila: V LJ ste imeli okraske modre barve na Prešercu. Ob pogledu nanje me je prav zbadalo v oči, verjetno so ble ledice tisto. Mogoče pa se motim...
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

kupola ::

Kolikor je meni znano so ledice kar v redu po kvaliteti. Popolnoma druga stvar je po ceni - zelo drage. Verjetno bodo čez 10 let vse nove stvari z LED diodami.
Navadne žarnice imajo izkoristek 20-30 %, razne varčne žarnice, neonke 80-90%.
Ledice morajo imeti izkoristek tam nekje okoli 90%. (bi prosil koga če lahko to potrdi ali ovrže).

Problem žarnic je predvsem v številu vklopov. Ob vklopu se jim zmanjšuje življenska doba - še posebej varčnim, neonkam.
LED žarnice pa so tu skoraj "neuničlijive". To je njihova največja prednost.
Še ena prednost je to da imajo lahko zelo ozek spekter svetlobe (barve). S kombinacijo različnih barv in številom LEDic se da doseči različne barvne "toplote".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kupola ()

zlobcek ::

Ledice imajo najboljši izkoristek med večino svetil, ki so danes na voljo. Zelo zelo nizko porabo elektrike. Problem je, ker zaenkrat na voljo ni diode, ki bi imela dovolj visoko svetilnost za kakšno uporabno razpršeno svetlobo. Zato so vse take diode sfokusirane zelo na ozko in jih je potrebno zelo veliko skupaj in vsako točno usmeriti, če bi hoteli s tem osvetliti večjo površino.

Če bi jih vgradil celi strop bi bilo recimo dovolj:D

ledice na začetku sploh niso bile namenjene osvetljevanju. Še sedaj so to bolj ali manj poizkusi. Uporaba je bila in je bolj v signalizaciji in prikazovalnih elementih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

STASI ::

Ali niso LED-ice vgrajene v avtomobile? ALi so samo zadaj ali tudi spredaj?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

gumby ::

zadaj ze mogoce, v zarometih pa niti slucajno

sicer ima pa najboljsi izkoristek (svetilnost/w) nizkotlacna natrijeva zarnica, samo ta ima ogabno rumeno svetlobo. to je tista, ki osvetljuje prehode za pesce

dobijo se pa tud navadne varcne zarnice v vec barvah... daylight, cool white, warm white, itd
my brain hurts

Phoebus ::

Gremo na teorijo- ločimo toplotno-svetlobne vire (navadna žarnica, halogenka), tlivke in obtočnice (neonke, cestne svetilke), pa dodajmo še LED in LASER.

Toplotno-svetlobni viri:

Žarnice na nitko, imajo izkoristke ok. 5%, moči od 0.1W do 10kW.
V bučki je poleg nitke še plin, ki vpliva na lastnosti svetila.

Tlivke in obtočnice:

Danes na široko uporabljane "žarnice brez nitk". Razlika med enimi in drugimi je v tem, da pri tlivkah žari celoten plin, v bučki je nizek tlak- pri obtočnicah pa imamo visok tlak, žari pa en sam preboj.

LED:

Bom samo o izkoristku ko je tako napačen ponavadi :)
Velikoserijske LED imajo nekje okoli 10%, kar je sicer bistveno več od "žarilk", je pa manj od tlivk / obtočnih. Prototip modre LEDice leta 2003 je imel sicer noro 35% učinkovitost (240lm/W), ampak komercialni produkt je okoli 9.5% :)
Lahko pa z veliko sreče dobite LED v modri barvi ki imajo celo do 20% učinkovitost.

"močne" 5W led diode imajo izkoristke ranga nekaj procentov.

Je pa hecno brati proizvajalce, ki govorijo o sanjskih izkoristkih (npr. philips lumileds o 85% pri eni seriji ipd)

Zaenkrat tako največ dobite iz t.i. varčnih žarnic.

Phoebus ::

Še ena zelo lepa slika od ene firme ki se tudi hvali o svojih super duper LED diodah (ključni sta črti navadnih žarnic in breznitnih tlivk/obtočnih ter primerjava LED).

...hmm, a se ne sme več slik vključevat? LINK:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

barbarpapa1 ::

Pozdravljeni

Sam sem nekaj let delal v firmi, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo svetil za avtomobile na osnovi LED tehnologije.

LED tehnika ima pri uporabi v avtomobilih naslednje prednosti:

-usmerjena karakteristika svetlobnega vira
-nizka obratovalna temperatura
-polna svetilnost je dosežena zelo hitro po vklopu (manj kot 1 sek)
-boljši izkoristek v primerjavi s svetlobnimi viri s svetilno nitko
-ob pravilno dimenzioniranem napajanju je življenjska doba LEDice bistveno daljša od vira s svetilno nitko (tipično zadostuje za življenjsko dobo vozila)

Slabosti pa so:

-sorazmerno majhna svetilnost po enem svetilnem elementu (to je lahko tudi prednost)
-za isti svetlobni tok bistveno višja cena v primerjavi z žarnico
-občutljivost na povišano temperaturo. Svetilnost LED-ic s temperaturo drastično pada.

Prvi izdelek, ki smo ga razvili, je bil opozorilna svetilka v LED tehniki (po nemških predpisih mora s takšno svetilko biti opremljen vsak tovornjak. V primeru, da je potrebno postaviti varnostni trikotnik je potrebno ponoči zraven le-tega postaviti in vklopiti tudi omenjeno svetilko). Zamenjali smo svetilko s halogensko 5W žarnico, ki je bila napajana s 5 baterijskimi vložki velikosti D in je s to »elektrarno« utripala 16ur. LED svetilka je vsebovala 4 LEDice (proizvajalec Lumileds) in je ob napajanju s 4 baterijami velikosti AA utripala 5 dni. Kot dodtano funkcionalnost smo vgradili še dve beli LEDici firme Nichia za normalno osvetljevanje.

V LED tehniki smo izdelovali (oz se še izdelujejo) smernike za ogledala vseh Mercedesovih avtomobilov (razen C serije – ta ima žarnice). Tukaj so bile uporabljene ti. SnapLED LEDice. Gre za elemente, ki se jih ne spajka na tiskana vezja temveč s posebno tehnologijo spaja na nosilce iz pločevine (baker ali medenina). Ta nosilec igra tudi vlogo tiskanega vezja. Glavni namen te tehnologije je čim boljše odvajanje toplote, saj se z višanjem temperature svetilnost drastično zniža.

Kar se žarometov tiče, sem za proizvodnjo zrele prototipe glavnih žarometov z LEDicami videl v sredini leta 2003, prav tako sem sodeloval pri pripravi osnutkov za LED žaromet, ki je bil predviden za vgradnjo v novi Audi TT, vendar se WAG potem za to možnost ni odločil. Po mojih zadnjih informacijah pa bo le Audi prvi, ki bo tovrstne žaromete v Evropi vendar vgradil in sicer v eno od naslednjih serij dirkalnika R8 (npr meglenke v LED tehniki se že vgrajujejo). Zakaj takšnih žarometov še ni v širši uporabi? Gravni razlog je cena, saj so v proizvodnji trenutno še dražji od npr xenonskih.

Po kontaktih sodeč, ki sem jih imel s predstavniki proizvajalcev LEDic (Osram, Lumileds…) je cilj pripeljati LED tehnologijo v domove, saj je ta segment zelo velik in privlačen, a tudi cenovno zelo občutljiv in s vsemi mogočimi svetili nasičen trg.

Toliko z moje strani

Da bi Vam LEDice lepo svetile

Jože

Zgodovina sprememb…

krho ::

Fantje urbani mit... Poiščite na tv.com, ter potem na travniku epizodo Mythbusteryev, kjer so delali ravno to primerjavo svetil... Mislim, da je bilo ene 5ep. nazaj.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Highlag ::

Zakaj bi jih imel?

Predvsem zato ker so "in". Kakšnega drugega razloga se ne spomnim. Sem da ravno danes dobil v službi set petih 150Lm Luxeonk. Se bomo malo igrali z njimi. Za razsvetljavo doma so varčne žarnice še vedno zakon.
Never trust a computer you can't throw out a window

kekz ::

Enkrat se poslušal ene "pametnjakoviče", da varčnih žarnic ni pametno imeti doma, ker da sevajo.
Jaz pravim, sevanje je pri žarnicah osnovna naloga. ravno zato jih nameščamo, da nam sevajo >:D.
(svetloba = sevanje :D)

sleeperman ::

barbapapa-->vse 5,samo premisli o tistem da LED po maj kot 1s doseže največjo svetilnost...sigurno si mislil manj kot 1 MILIsekundo...ker drugače se LEDice ne bi mogle uporabljati recimo v optiki, kjer so frekvence tudi krepko preko 10M...pa te lučke kar pridno vklapljajo in izklapljajo. Pod 1 sekundo ima celo navadna avto žarnica.

Highlag--> še zdaleč ni namen zato ker so kul...namreč pri upoabi za zavorne luči LEDice vklopijo občutno prej kot navadne žarnice in tako pripomorejo k varnosti, pa še manjša je verjetnost skuritve, kar spet pomeni večjo varnost.
Obstajajo 1, 2, 3 in 5 W powerLED ki pa se jim svetilnost kar pošteno manjša s časom (50% originalne po cca 20.000-30.000 urah), predvsem zaradi tega ker delajo pri relativno visokih temperaturah.
Aja..pa drage so ko pes. Menda obstaja LED reflektor ki ima okoli 22W in svetilnost 500W halogen reflektorja...stane pa preko 500 evrov...

dejanslo ::

Mene pa zanima, če bi se za namizno svetilko LED bolje odrezala kot varčna? Dosti časa ponoči preživim za knjigami (mnja) in se mi pri tej zmeraj blešči od knjige. Kolega mi je pravil, da je slišal o takšnih, ki se ne bleščijo, vendar ni znal povedat nič več. Če kdo ve kaj o tem, naj se prosim razpiše, bil pa bi vesel tudi kakega konkretnega produkta.

thx!
There`s More Than One Way To Do It

Highlag ::

Bleščanja bi se "znebil", če bi bil tvoj svetlobni izvor izredno velik in zelo difuzen. Bolj kot je točkast ala LED, slabši je za tvoj namen. Podolgovata varčna žarnica bi bila že kar soliden izvor (če gre za namizno svetilko). Gre meni tudi to na živce. Kvaliteten papir je eno sranje za branje:D. Bolj ko je papir grob manj refleksov proizvaja. Časopisni papir je kar se tega tiče odličen. No če je pretanek, potem lahko pereš tudi kar piše na drugi strani, a to je že drug problem.

Mogoče bi bilo najbolje, da se zapelješ v eno trgovino, kjer imajo množico svetilk, s sabo pa vzemi eno najbolj zoprno knjigo, pa preizkusi.
Never trust a computer you can't throw out a window

sweeti007 ::

glde osvetljevanja so mel nasejmu zanimivo idejo.......
na strehi taka bucka ki isce svetlobo poem pa cev speljana v prostor.Potem si meu pa na voljo razlicne vrste "zarnic"
1.da si dejansko vidu nebo v hiši (oblika pravokotnika )
2.na podoben nacin oblikovano svetilo vendar je blo zamegleno
3.svetilo v obliki bučke(zamegleno)

vse 3 vrste razvestčjevanja pa so mele opcijo da si v tisti cevi meu not se dodano svetilko za recimo ponoči ali ko je bilo vzunaj oblačno


p.s se opravičujem če kdo ne bo vedel ka sem hotel povedat

neoto ::

Enostavna rešitev tega problema bleščanja je v namestitvi luči. Če jo boš postavil pod primernim kotom, se boš bleščanja znebil.

nastyboy ::

LEDice v avtomobilih se uporabljajo bolj kot ne za zavorne luči. Časovna karakteristika je tudi boljša.. se pravi da se prej prižgejo. Če se ne motim za 1/4 sekunde. Sicer ni veliko .. pri 90km/h pa v tem času znese mal več kot 6 m. Včasih to lahko reši pred nesrečo. je pa res da ma še vedno večji delež reakcijski čas voznika. Vseeno. delali so tudi eksperimente, da bi se rdeča zavorna luč prižgala že pri sunkovitem odvzemu gasa. To je v večjem delu takrat ko moraš silovito zavirati in nogo umakneš iz plina na bremzo. V takem sistemu bi profitirali še 1/4 sekunde. Kar bi pri 90km/h pa že dalo 12,5m . Je pa res da se v tem primeru lahko včasih zgodi, da se prižge zavorna luč brezveze, ker pač ni bilo treba zavirati. Zgolj par milisekund.

Bil je pa ta način opisan v Elektor electronics. V stilu do it yourself.

LP

TESKAn ::

EN nov audi ima LEDice v sprednjih žarometih...

Drugače je še en pomislek proti varčnim žarnicam - slej ko prej crknejo in potem imaš odpadek - ohišje, elektronika, plin...na drugi strani pa klasične žarnice, kjer ti ostane steklena bučka, volframova nitka, kontakt. Skratka bol okolju prijazno.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

robert512 ::

Audi je v R8 in A5 (ter prihajajocem novem A4) predstavil sprednje luci v LED tehniki, vendar gre tukaj samo za park luci. Zasencene/dolge so se vedno klasika ali xenon. Prav tako ima veliko modelov zadnje luci z ledicami.

Varcne zarnice pa res predstavljajo nevaren odpadek. A ni noter tud neki malga zivega srebra, ce se ne motim ?

Jaz se vedno mislim da ima vsaka zarnica svoje podrocje uporabe, kjer se jo rabi za malo casa in se jo veliko priziga - klasika, kjer veliko casa gori in se jo malo priziga - varcna, v delovnih prostorih obvezno neonka visjega cenovnega razreda (elektronska dusilka, ...), ledice pa .... no razen omejene uporabe v avtomobilih sem jih posreceno videl kot specializirano podrocje zunanje razsvetljave, npr. vec zaporednih montiranih v tla da ves kam moras avto parkirat :D

DimmniBurek ::

En kratek vskok, na avtu(Fiat Tipo) bi rad zamenjal vse lučke na armaturni za rdeče LEDice. Namreč, one so navadne in jih je polovica pocrkalo, zato bi menjal za LED. A kdo ve če so tiste noter 12V/2W? Se mi zdi, da sem enkrat zasledil na pumpi take žarnice. Nej pol normalno vežem še en uporček zaporedno? LED porabi 20mA pri 2,5V če se ne motim?
Torej po izračunu za 2.5V, 20mA pri 12V nazivne rabim 1/2W, 560 Ohmski upor. Bo to v redu?
There Is No Stronger Drug Than Reality

Azrael ::

@DimmniBurek:

Izračun že štima, samo kako boš rešil naslednja problema:

- sama montaža ledike + upor? V obstoječ nosilec žarnice obojega ne boš stlačil.
- ledike svetijo zelo usmerjeno. Ali bo osvetlitev dovolj enakomerna?

@TESKAn:

Varčna žarnica je precej večja svinjarija v primerjavi s klasično, da. Enako kot polprevodniki v primerjavi z elektronkami. IMHO so varčne žarnice lahko uporabne in se njihove dobre lastnosti lahko izkažejo (to je predvsem manj gretja), vendar niso avtomatična zamenjava klasičnih v vseh možnih primerih uporabe.

@robert512:

Varčne žarnice vsebujejo živo srebro, saj gre samo za eno od izvedb flourescenčne sijalke, ki v primeru varčnih žarnic uporablja elektronsko dušilko.

V primeru, ko se taka žarnica razbije, skoraj večji problem predstavlja premaz na notranji strani cevi. Premaz je strupen (in ga je bistveno več kot Hg) in se pri razbitju razprši po zraku, kar ni dobro za pljuča, nekaj ga ostane na steklenih črepinjah . Ureznine, ki so bile povzročene s temi črepinjami, se zato zdravijo zelo počasi.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

DimmniBurek ::

Bom kupil ene močne->2cd, pa sprobal prvo... Mislim da bi moglo špilat...
There Is No Stronger Drug Than Reality

megla100 ::

Led diode z izkoristkom 100lm/W so že dostopne (luxeon rebel in K2), vendar je cena še nekoliko previsoka,
medtem ko so LED diode z iskoristkom 40-50lm/W nekaj povsem običajnega s ceno 2-6EUR/LED (odvisno od količine),
kar pa je v primerjavi s fluorescentnimi žarnicami (izkoristek prav tako ca. 50lm/W) še vedno drago.

Zaenkrat so visokosvetilne LED diode najbolj uporabne (beri uporabljene) za dekorativno razsvetljavo,
kjer so brez konkurence in seveda v avtomobilski industriji, kjer so v zadnjih lučeh že nekaj povsem običajnega,
vztrajno pa se selijo tudi v žaromete.

Kot zanimivost, korejci (seoulsemiconductors) so lani predstavili
prvo belo LED diodo za 230V-AC s svetlobnim izkoristkom ca. 40lm/W.

suse80 ::

LED luči ( se pravi luči, sestavljene iz LED diod ) imajo trenutno okoli 80% izkoristka...

http://www.lc-led.com/articles/ledlight...
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

Phoebus ::

Kar se tiče audijev, imajo res neki novi veliki modeli (ne vem točno kateri, ampak visoka klasa) LED žaromete- ne le dnevne, ampak "vse" luči. Problem je samo v tem, da imajo vgrajen ventilator da jih hladi. Ja, prav ste prebrali. še link na novico: http://www.avtomobilizem.com/modules/ar...

Zdaj mi pa povejte- kako je možno, da se pri 80% efektivnosti rabi ventilator za ohranjanje temperature? :D Sicer mi tudi ni jasno, kaj bo, ko bo ventilator po XY delovnih urah crknil. >:D

Highlag ::

Če bi imel kdaj v roki kakšno 100lm led diodo bi ti bilo jasno zakaj rabi hlajenje z ventilatorjem. Varčne žarnice so hladne v primerjavi z led diodo. Recimo ena tipična 100lm dioda ima nazivni tok 1000mA in padec napetost okoli 3.5V Kar pomeni da se na diodi troši 3,5W toplote.
Za 2500lm (Ena H4 žarnica) bi jih rabil vsaj 25 kosov to je potem skupaj 87,5W toplote. Skoraj 100W. Si kdaj videl kakšen procesor brez hladilnika in ventilatorja?

Temperatura povzroča, da ledice slabše svetijo in to ne malo. Pri temperaturi čipka 65oC jim pade svetilnost že za 8%. Zato jih je treba čim bolje hladiti.
Never trust a computer you can't throw out a window

perci ::

Mislim, da Phoebus hoče rečt, da očitno ne gre za 80% izkoristek, če se vse tako hudo greje. Vsaj jst sem tako razumel.

kekz ::

1000mA in padec napetost okoli 3.5V Kar pomeni da se na diodi troši 3,5W toplote.

Izračun je napačen!
Topolote pri teh podatkih je:

1A * 3,5V * 0,2 = 0,7W

Ostalo je svetloba (ki je ventilatorji ne odpihnejo ;)):

1A * 3,5V * 0,8 = 2,8W

25 kosov torej greje le 17,5W.

Problematično je lahko le, da toplota nastaja točkasto (na zelo malem prostoru), kar lahko povzroča visoke temperature.
Npr. jaz imam majhen 5W spajkalnik, ki se normalno segreje na 400 stopinj.

bili_39 ::

Jaz ne bi ravno verjel podatkom za 80% izkoristek, če v istem stavku trdijo, da ima žarnica 20% izkoristek.
To so mogoče lm/W pa še to zelo približno.
Izkoristek pri LED zaenkrat ni večij od 25% - to velja za tiste taboljše.

K0K0 ::

Seoul P4 ledice rabijo 350mA za 100Lm in ne 1000. Pri 1000mA imajo 240Lm!

Tale led lučka ima 1500Lm pri 22W porabe.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Highlag ::

Kekz a me lahko rasvetliš kaj je tisti faktor 0,2, ki si ga uporabil pri izračunu moči?
Never trust a computer you can't throw out a window

Brane2 ::

AFAIK so LEDice s 80% izkoristkom zaenkrat še sanje.

Mogoče jo kdo kje v kakem labu ima ampak tista LEDica stane verjetno kot kak avto ali kaj podobnega.
On the journey of life, I chose the psycho path.

kekz ::

Kekz a me lahko rasvetliš kaj je tisti faktor 0,2


Izgube! = 1 - (svetlobni) izkoristek

Imaš celotno množico energije.
80% je "pobegne" ven v obliki vidne svetlobe (sevanja), = koristni del zajet v koeficientu izkoristka
20% v obliki toplote (in IR sevanja, ki ga tudi občutimo kot toploto) = izgube (za funkcijo svetila je to nekoristni oz. neizkoriščeni del)

Azrael ::

Na tem linku (ni se mi dalo iskati več in kot kaže podatki veljajo za najbolj konfekcijske žarnice) so podatki, da dolga H4 (60/55W) proizvede 1650lm = 30lm/W, H9 (65W) pa 2100lm = 32lm/W. Zasenčeni imata le, H4 (55W) = 18lm/W in H11 (55W) 1350lm = 24lm/W, saj zaradi zasenčenja razumljivo pade izkoristek.

Led svetil ni potrebno zasenčiti In sta zadnja dva primera za nadaljno primerjavo nepomembna. Tako lahko vzamemo, da halogenska žarnica proizvede nekje od 30-32lm/W.

>Za 2500lm (Ena H4 žarnica) bi jih rabil vsaj 25 kosov to je potem skupaj 87,5W toplote.
= 28.6lm/W(huh, je pa že kseon boljši in jasno zakaj rabi zadeva prisilno hlajenje...)

>Tale led lučka ima 1500Lm pri 22W porabe.
= 68lm/W (zelo lep rezultat, toda ali je resničen ali spet v rangu rać. zvočnikov?)

Ker naj bi bil izkoristek klasičnih žarnic na žarilno nitko le okoli 10%, potemtakem imajo izkoristek led svetilke v najbolhjšem primeru okoli 20-25% in nikakor 80%
Nekoč je bil Slo-tech.

Highlag ::

Saj zato sprašujem za tisti faktor. Ena ledica mi je v 10 minutah segrela rebrast haldilnik 80x80 x40mm na 45oC.

Brez hladilnika teh ledic ni za prižigat. Kot CPU-je >:D

100lm/W pri ZLED dobiš tudi z več če je treba. Vendar je cena :\
KO se malo poglobiš v njihove bine in druge oznake ugotovi, da je 3/4 takšnih z manjšim izkoristkom. Se pa fino sliši.
Never trust a computer you can't throw out a window

bili_39 ::

Zasenčeni imata le, H4 (55W) = 18lm/W in H11 (55W) 1350lm = 24lm/W, saj zaradi zasenčenja razumljivo pade izkoristek.


Svetllobni izkoristek je manjši zaradi daljše življenske dobe žarnice. dolge luči svetijo manj časa ergo lahko delajjo pri večji temperaturi - posledaica večji svetlobni izkoristek.

Žarnice nimajo 10% izkoristka! Prej 5.

Izkoristek v % in lm/W nista enoznačno povezana.

dolenska ::

ma te ledice se da urediti, da svetlobo razpršijo. sem tudi jaz imel težave z ledicami ker so svetile v snopu, pa sem jih popravil. namreč če jo z nelo pilico nekajkrat podrgnemo po glavci, tako da namesto zaobljene oblike dobimo ravno odsekano glavo, se svetloba razprši. toliko iz moje strani. preverjeno deluje.
aja pa ne preveč zmanjšat glave, da pokvarite diode.

AngelOfDeath ::

Audi ima v R8 LED luči za dolge mislim da še vedno uporabljajo Xenon

Hella pravi da bo do 2010 na trg dala LED luči.
Glede na to da imajo že sedaj Kompletno Luč iz LED diod ki sveti dosti bolje kot kak Xenon ne vem zakaj bodo čakali še toliko let...

Vsi R8 imajo posebno dovoljenje da lahko uporabljajo LED luči, saj misli Evropa komaj naslednje leto sprejet zakon za LED luči...
edit: Slovnica

dejanslo ::

[offt]
a nima vsa R serija? nekaj manjšega od 8ke ziher ma, ker sem se par dni nazaj vozil ob njem :)
[/offt]
There`s More Than One Way To Do It

Antares88 ::

Audi serija 5 ima tudi (A5, S5)

GargyX ::

A5, S5 in R8 uporabljajo parkirne luči LED, zasenčene in dolge so še vedno plinsko polnjene (xenon).

Posebno dovoljenje pa je Audi potreboval zaradi drugačne barve parkirnih luči od predpisane (ket pred časom eni VW, ki so uporabljali belo-modre pozicije) in pa nekoliko večje moči svetilnega snopa. Žal pa so Audi fahrerji toliko prepotentni, da neamesto predpisanih zasenčenih luči uporabljajo le parkirne, ker bolj frajersko zgleda. Kot "meglenkarji" + pozicija...


pa še nekaj o LED osvetljevanju - sam uporabljam LED osvetlitev v kopalnici insicer pod ogledalom kopico majhnih belih SMD diod za osvetlitev umivalnika - poraba 10W, sveti pa zelo zelo dobro, nad ogledalom LED reflektorji s parabolami (poraba 15W) in pa v tuš kabini 5 reflektorjev z razpršeno svetlobo, skupaj 7.5W. Tuš kabina je črna, z mat ploščicami, vendar 5 refeltorčkov povsem zadovoljivo osvetli celotno notranjost.
Nekaj LED lučk uporabljam še za "ambient light" v celotnem stanovanju, drugače pa je primarna osvetlitev stanovanja halogenska (reflektorji).

LP
Gargy

m@nt@ ::

Zanima me koliko lumnov izsevajo navadne žarnice za 20W, 40W, 60W in 100W? S kako močnimi varčnimi žarnicami bi jih lahko primerjali?
Na netu sem našel specifikacije žarnice z led diodami:
24 ledic, topla bela svetloba, sevalni kot 120oC, poraba 1,3W, svetilnost 1000-3000mcd in svetilni tok 45+-2lm. S kakšno navadno in kakšno varčno žarnico bi jo lahko primerjali?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: m@nt@ ()

Azrael ::

>Zanima me koliko lumnov izsevajo navadne žarnice za 20W, 40W, 60W in 100W?

Nas so učili takole za standardne žarnice na žarilno nitko z življensko dobo 1000ur:

15 W = 115lm
25 W = 210lm
40 W = 340lm
60 W = 600lm
75 W = 800lm
100W = 1250lm
150W = 2040lm
200W = 2920m
300W = 4500lm
500W = 8300lm

Varčne žarnice približno pol manj W za enako svetlobe. Res je v specifikacijah 4x več svetlobe v primerjavi s klasičnimi žarnicami na žarilno nitko (isto kot flourescenčne cevi), vendar te cifre v praksi ni moč doseči. Problem je zvita cevka varčne žarnice, ki sama sebi zakriva svetlobo.

Halogenke , čeprav so tudi žarnice na žarilno nitko spravijo iz Wattov še precej več lumnov, vendar je vse odvisno od namembnosti in pričakovane življenske dobe take žarnice.

Ledike so zaenkraš še zelo boge, razen fancy faktorja.
Nekoč je bil Slo-tech.

profii ::

kolikor jaz vem so tisto tudi dnevne luči. so kar dosti močnejše od navadnih parkirnih luči.
glede potence audi fahrerjev poglej potenco bmw "fahrerjeve" pa boš videl kako se vozijo z tistimi angel eyesi z navadnimi zarnicami noter, kar je nevarno po vrhu usega pa še grdo.

GargyX ::

Audijeve LED luči so pravzraprav "day driving" - kar pomeni, da lahko z njimi voziš podnevi in so v bistvu močnejše parkirne luči. Naša zakonodaja tega ne predvideva, zato uradno pri nas niso dovoljene kot nadomestilo zasenčenih luči, ki so z zakonom obvezno prižgane čez dan. Nikakor pa ne moreš z njimi voziti ponoči, kot lahko voziš z "navadnimi" zasenčenimi lučmi. V ta namen ima še xenon ali žarilne luči.

Ne vem pa, zakaj je potrebno mešat še voznike BMW-jev zrave, govora je o Audiju. Kdorkoli vozi z meglenkami in/ali pozicijami, je imbecil. Pa velja za VAG, BMW, MErcedes, Honda (ti predvsem), Renault ipd.

LP
Gargy

robert512 ::

off topic:

20 let stara kanta, pozicija + meglenke + modre ledice na haubi :O tega pa res ne morm videt ...

sicer pa res LED-icam nikjer ne navajajo primerjave s klasicnimi/neonkami preprosto zato ker niso primerljive. ledice so pac (trenutno) zgolj ena fancy trzna nisa, do mnozicne uporabe vsepovprek pa bo prislo ce bodo zdruzevale pozitivne lastnosti navadnih in halogenskih ob nizki ceni.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je LED razsvetljava res tako škodljiva

Oddelek: Loža
428594 (6563) gruntfürmich
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594120462 (89386) BigWhale
»

Varčne - so nevarne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8220248 (17065) Furbo
»

Osvetlitev dnevnih prostorov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
285778 (3830) CaqKa

Več podobnih tem