» »

LED vs varčne vs navadne žarnice

LED vs varčne vs navadne žarnice

1
2
»

profii ::

sem pa danes videl lexusa z led zasenčenimi lučmi. vsaj zdi se mi tako. gorele so 3 cca 25mm ledice. usaj kolikor sem na hitro videl.

GargyX ::

Tako je. Lexus s Hybrid drive je prvi in trenutno edini serijski avto z LED lučmi za nočno vožnjo (zasenčenimi). Drugače pa tudi Hella že na veliko pripravlja kit komplete za spremembo navadnih luči v LED. Najprej bodo na voljo za serijo Golf nato pa še za ostale...

LP
Gargy

k4vz0024 ::

Mene zanima, kako se obnese LED žarnica (topla / bela) pri branju oz. ali so primerne za namizno svetilko?

Tx:)

zee ::

Lepo da pripravlja..."samo" se zakonodajo je treba popravit tako, da se bo to dale naredit brez raznih homologacij in podobnih jajc.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Azrael ::

>k4vz0024

Meni osebno so še večji gravž kot šparovne žarnice. pa še te so nula proti klasiki. Gnila reprodukcija barv, ozko usmerjen snop in izkoristek na ravni klasike.

Skratka tipičen klump današnjih dni.
Nekoč je bil Slo-tech.

Okapi ::

Skratka tipičen klump današnjih dni.


Odvisno, kaj z njimi počneš. V ročnih/naglavnih svetilkah so ledice neprimerno boljše od česarkoli drugega.

O.

Karen ::

Jaz imam ene 3 leta sedaj ledice po hiši. Hodniki, kopalnica, soba z oblekami.
Izkušnje: najprej kupil serijo s pod mislim da 30 ledicami na žarnici (grlo GU10). Vzel cca. 30 kosov, toplo bela barva. Svetile precej na rumeno, s časom potegnile iz normalno rumene na bolj rumeno. V letu in pol so mi vse pocrkale (od 2 do 25 ledic v soju pocrkalo), torej mit o 60000ur svetenja odpade. Po hodnikih pa sploh niso veliko gorele. Za osveteljvanje hodnika ok, za dnevno sobo, kuhinjo, spalnico premalo za delo. Za ambientalno osvetlitev seveda ok. Po mojem sem dobil slabo serijo. Sedaj sem vse te žarnice zamenjal nekaj doplačal, s prodajalcem kjer sem zadeov reklamiral sem se dogovoril za ustrezno doplačilo). Sedaj imam 2. generacijo - 3 ledice po 1w na gu10 grlu, vzel sem bright white - torej belo svetlobo. Imam jih že eno leto, crknila ena v celoti naslednji dan po priklopu, ostale delajo vse že leto dni. Če primerjam tele tanove 3x1w proti starim 30-ledicam (ali so bile celo 42led na eni lampi, pozabil, skratka največ kar je bilo takrat na voljo), je kot noč in dan. Te tanove so celo zelo uporabne za kake hodnike, skratka popolnoma nadomestijo občajne lampice za prostore, kjer ti ni treba npr. brati.
Torej tele 3x1w toplo priporočam, tiste tastare pa odsvetujem (ne samo zaradi kakovosti, tudi svetlinost je zelo slaba v primerjavi s temi). So pa relativno drage, ampak če mi 4x50w nadomesti 12w, po svetlobi pa je čisto zadosti, je to tudi nekaj prihranka na leto. S tem da 50w gu10 žarnice niso nek biser - jaz jih na pol leta zamenjam 10% (imam jih recimo ene 20 navadnih, pa dve na pol leta zihr zamenjam, če ne raje kake več, pri tanovih ledicah pa ni bilo razen izjeme nobene okvare zaenkrat).
Če koga še kaj zanima naj pa vpraša.

Okapi ::

Torej tele 3x1w toplo priporočam,


A jim lahko spreminjaš svetlost? Razmišljam namreč o zamenjavi za halogenke, ampak mi je precej pomembno, da jih lahko zatemnim.

GU10 halogenske so pa zelo različne. Tiste najbolj poceni noname po mojih izkušnjah (imam 6 v dnevni sobi) res hitro crknejo, dražje Osram pa zdržijo dlje in so tako na dolgi rok cenejše.

O.

Pyr0Beast ::

LED elementi nimajo popolnoma nic vecji izkoristek od varcnih zarnic.
So nek vmesni clen med halogenko in fluorescentno zarnico.

Prednost imajo, ker lahko delujejo na nizkih napetostih za razliko od fluorescentnih sijal ter, ker so dosti dosti manj obcutljive na razne tresljaje.

Tisti neverjetni izkoristki ledic so urbani mit, saj se 20mA ledice niso obcutno grele in iz tega se je rodilo sklepanje, da imajo ledice super izkoristek.

Ko v roke dobis par 1.2W ali 3W ledic te to mnenje o izkoristku mine, saj se stvarce prav nesramno grejejo. Celo toliko da za to potrebujejo lasten hladilnik da se ne unicijo.

Imajo seveda se eno slabo lastnost, da z visanjem temperature njihova svetilnost pada in podobno kot pri flourescentkah, bodo z leti vlekle cedalje vec toka in svetile cedalje slabse.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

Kot vem,s e dobijo tudi tribarvne LEDice ( rdeče, modra, zelena ).

Vem,d a mogoče niso najbolj primerne kot glavno svetilo, vendar so mogoče dobre kot dopolnitev, ki spremeni ton osnovni svetlobi. V smislu simulacije jutra ali večera.

Je kdo že kaj eksperimentiral s tem ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

darkolord ::

Izkoristek LEDic pa tudi prav hitro raste. Tele (high-powered, komercialno na voljo) po izkoristku posekajo najboljše fluorescentne žarnice (cevne jasno, tiste varčne pa vsaj za ene 50%). Bolj švohcene (in tiste v razvoju) imajo še boljše izkoristke.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Kje pisejo o kaksnih izkoristkih ? Celoten datasheet nima niti enega podatka o izkoristku.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

darkolord ::

XLamp XP-E Cool White LEDs Now Available with R2 Flux Bin (114 lm – 122 lm @ 350 mA) Minimum!

Napetost pa tut maš.

Edit: No, če smo natančni, je to "učinkovitost" bolj kot izkoristek... Ampak če veš da je 100% izkoristek enak 683lm/W, tudi to vrednost pač pretvoriš

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Okoli 100 lumnov na Watt to znese.

Pri tem ne upostevas potrebe krmilnega vezja za ledice katere znasajo okoli 10% celotne moci.

Najbrz ledico tudi ne bos gonil na najvecjem izkoristku temvec jo bos privil do kraja.

Da, se priblizajo, se vedno niso pa idealna svetila oz. so vsaj za faktor 2 dalec od preproste natrijevke.

CFL-ke so ze tako zanic saj veliko svetlobe izsevajo same vase.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Karen ::

Glede barvnih ledic: jaz imam tudi dve barvni, pa sta bolj za romantiko kot pa da bi kaj učinkovitega pokombiniral (beri če imaš hudo bejbo na kavču doma je ok za ambient, sicer ni - pač pod snopom 30 stopinj ti usmeri barvo - bolj kot v poceni diskaču izgleda vse skupaj).

Glede spreminjanja svetlosti LED-ic: nimam nobene luči vezane na potenciometer, tako da ti težko rečem, ampak mislim da se ne da, vsaj ne učinkovito, pa še vprašanje če je "zdravo za vezje".

Glede kakovosti Osramovih navadnih GU10 50w žarnic: imel že vsaj enih 5 različnih firm, pa nisem opazil da bi bile kaj boljše po kakovosti oz. da bi dalj držale kot originalne kitajske ki sem jih dobli že v reflektorjih, pa enako je s Philipsovimi - vse po spisku mi crkuje. Tako da sedaj gledam samo še zorni kot svetenja in ceno.

nastyboy ::

Zadeva glede spreminjanja svetilnosti je takšna.. Led diode morajo imeti stalen tok okoli 350mA. Za dosego tega morajo torej imeti nek regulator. Glede učinkovitosti so najboljši switcherji. Nekateri od switcherjev imajo tudi PWM vhod, ki ga lahko krmili kakšen poceni mikroprocesor ali pa ja lahko celo analogen, kar pomeni da bi že potenciometer zadostoval. Prav tako imajo isto zadevo tudi nekateri linearci. Če pa je ta switcher na vezju za krmiljenje LED diod je pa drugo vprašanje. Vsak pač hoče narediti izdelek čimcenejši in špara pri vsakem centu. Glede na to, da pa pokurijo resnično izredno malo pa definitivno bodo prišli v vsak dom, pri večjih količinah pa je vse skupaj še toliko bolj pomembno.

Tako da, da se narediti, odvisno odo izvedbe.

Pa glede sevanaja ki ga proizvajajo verjento ni bilo mišljeno svetlobno sevanej temveč elektromagnetno (EMC), ki pa zdravju ni najbolj koristno.


LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nastyboy ()

Pyr0Beast ::

Do 150W ledice je se dalec dalec .. [:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Bx ::

Do 150W ledice je se dalec dalec .. :D

po moje pa niti ne, poglej tukaj http://www.le-tehnika.com/index.php?loc...
točno take sem videl v živo, ko smo imeli predstavitev led razsvetljave pri philipsu v lj na rudniku
svetijo kot normalne žarnice (mislim na svetilnost)... delajo tudi reflektorje, in vsemogoča svetila z ledicami, ma ni da ni ....vendar se mi zdi da je še malo predrago (govorim za gospodinjski odjem)
sicer pa ne vem kje jih prodajajo in kakšna je cena
Bx

jype ::

Azrael> Gnila reprodukcija barv, ozko usmerjen snop in izkoristek na ravni klasike.

Ti se pa prav trudiš "bolje ispasti glup nego iz avijona", čeprav avijona sploh ni:

Unfortunately, the spectrum emitted by a blackbody radiator does not match the sensitivity characteristics of the human eye. Tungsten filaments radiate mostly infrared radiation at temperatures where they remain solid (below 3683 kelvins). Donald L. Klipstein explains it this way: "An ideal thermal radiator produces visible light most efficiently at temperatures around 6300 °C (6600 K or 11 500 °F). Even at this high temperature, a lot of the radiation is either infrared or ultraviolet, and the theoretical luminous efficiency is 95 lumens per watt." No known material can be used as a filament at this ideal temperature, which is hotter than the sun's surface. An upper limit for incandescent lamp luminous efficacy is around 52 lumens per watt, the theoretical value emitted by tungsten at its melting point.

Azrael ::

Že res, samo žarnica na žarilno nitko je idealna v primerjavi s šparovnimi in led žarnicami, katerih obeh lastnosti so bjak fuj.

Sicer pa imaš še eno temo, kjer so drugi "pohvalili" tebi omiljeni klump od rasvetljave: klikni me nežno.
Nekoč je bil Slo-tech.

jype ::

Azrael> Že res, samo žarnica na žarilno nitko je idealna v primerjavi s šparovnimi in led žarnicami, katerih obeh lastnosti so bjak fuj.

To enostavno ne drži.

LED žarnice so odlične za nočno razsvetljavo, "počasne" varčne žarnice so odlične za servisno razsvetljavo, hitre varčne žarnice in halongenke pa so odlična zamenjava za žarnice na žarilno nitko.

Jaz v stanovanju nimam nobene žarnice na nitko, pa je po 10 letih crknila le ena od dveh varčnih v kopalnici in ena od dveh halogenk v napi nad šporgetom - svetilnost seveda zraste počasneje kot pri žarnicah z nitko, ampak kar se mene tiče je to kvečjemu plus - v spalnici imam žarnico, ki do polne svetilnosti potrebuje celo minuto, začne pa zelo počasi, kar je prima, ko jo ponoči prižgeš. Seveda imam tudi LED svetilko (ki ji približno na mesec dni napolnim dve AA bateriji), ki zagotavlja dovolj svetlobe, da lahko grem na stranišče, ne da bi zbujal družinske člane s prižiganjem prave luči.

Azrael ::

Če so ti všeč prav. Meni niso. Zakaj?

22W Osram komaj nadomesti 40W klasiko, ogreva se par minut, dela začuda še. ČungaLunga ali kar sza bili dve malo cenejši, sta odleteli hitro, prva v pol leta, druga je dočakala eno leto. Prvo je počohala strela, druga je šla rakom žvižgat zaradi totalno nekvalitetnega materiala v svoji elektroniki (v prvi ni bila elektronika nič boljša).

Seveda ni bilo kaj kombinirati, ko je zaradi neprimerne varovalke v obeh žarnicah pregorela tudi ogrevalna nitka v CFL.

Lastnosti dokler je brlelo, še slabše kot Osram, pa tudi ta ni to kar oglašujejo.

Za ta denar dobiš vrečo klasikov, trajajo dje sploh, če so čez regulator, skupaj z ostalimi plusi.

LED ima pa za moje pojme mnogo preveč usmerjen snop (zraven ostalih minusov).
Nekoč je bil Slo-tech.

jype ::

Azrael> LED ima pa za moje pojme mnogo preveč usmerjen snop (zraven ostalih minusov).

Ja, saj zato pa jo imaš na mizi in obrnjeno v strop :)

Se strinjam, da se klasične žarnice lahko komu zdijo primernejše. Meni dve 24W žarnici v delavnici gorita približno isto kot prej dve klasični 150W s posrebreno zadnjo steno. Oče od deklice jih pa recimo ne mara. Pravi, da utripajo (jaz tega seveda ne vidim, verjetno zato ker mi je utripal tudi CRT, vidim pa seveda še vedno odlično).

slawc ::

Zakaj posplošujete na osnovi lastnih izkušenj?

Zanimivo bi bilo videti tudi THD vseh teh CFL svetilk.
LP, Slawc

korenje_ver2 ::

kva pa oled? ^^

ah najboljš so kresničke, ka gorijo zastonj :p

mihamedo ::

Lep pozdrav vsem skupaj.. prvo kot prvo Azrael ti si res eno glupo ..... ne bom dalje komentiral ker vsak ko bere razume zakaj... opazil sem da se zadnje čase dobi led svetilke v h4,h7 in h1 podnožjih.. ali je kdo že sprobal.. kakšna je svetilnost proti navadnim 55w h4.. kar se svetilnosti ledic tiče... na motorju sem menjal zadnjo luč(45W) z petimi avago tech ledici, ki svetijo rdeče barve.. 5 ledic z 120 stopinjskim kotom svetilnosti pri porabi 350mA pri 14.4V (5w)svetijo občutno bolj kot prejšnja standardna nitna žarnica.. 1w ledica brez problema "presvetli" 25 - 30 w klasično žarnico. led gre naprej in mi z njimi če vam je prav ali ne...
-AMD phenom 955be @4.0ghz--
- 4x4gb ocz vengeance 8.8.3.7@2000--
-revodrive x2 220gb-2x spinpoint f3 500gb

leskosek ::

Ne vem če se strinjam z vsemi. Res da je že dolgo kar ste to pisali, samo... Jaz sem z ledikami čist zadovoln.

Kupil sem jih na www.ledsijalke.si

Nad mizo mam tiste s 60° kotom, v dnevni sobi pa one z 120° kotom. Delajo mi že 3 mesce. So mi pa rekli, da jih ne smem na dimmer priklopit, ker bojo crknili. Tako sem jih dal na navadno stikalo in delajo brez težav.

One hladno bele sem najprej že mislo menjat, ampak sem se pol po parih dnevih navadil in zdaj mi je to že boljša svetloba od te halogenske rumenkaste.

Tak da... jaz sem zadovoljn. :)

slawc ::

Lep pozdrav vsem skupaj.. prvo kot prvo Azrael ti si res eno glupo ..... ne bom dalje komentiral ker vsak ko bere razume zakaj... opazil sem da se


Drugo kot drugo, tak komentar ne sodi sem. Nestrinjanje se ponavadi argumentira in brez žaljivk. Vsi vemo zakaj. Ni treba razumet.

Tretje kot tretje, glede na daljši post, bi lahko uporabil kakšna ločila ipd.
LP, Slawc

Brane2 ::

Lep pozdrav vsem skupaj.. prvo kot prvo Azrael ti si res eno glupo ..... ne bom dalje komentiral ker vsak ko bere razume zakaj...


No, jaz recimo ne razumem. Lahko pojasniš ?



opazil sem da se zadnje čase dobi led svetilke v h4,h7 in h1 podnožjih.. ali je kdo že sprobal.. kakšna je svetilnost proti navadnim 55w h4.. kar se svetilnosti ledic tiče... na motorju sem menjal zadnjo luč(45W) z petimi avago tech ledici, ki svetijo rdeče barve.. 5 ledic z 120 stopinjskim kotom svetilnosti pri porabi 350mA pri 14.4V (5w)svetijo občutno bolj kot prejšnja standardna nitna žarnica.. 1w ledica brez problema "presvetli" 25 - 30 w klasično žarnico. led gre naprej in mi z njimi če vam je prav ali ne...


Primerjaš jabolka s traktorji. Ne moreš navadne žarnice metat v isti koš z LEDico, ki ima vendarle bolj usmerjen snop, poleg tega pa aplikacijo z barvno svetlobo posploševati na vse ostale.

Valjda ti bolje sveti zadnja luč. Barvna svetloba LEDici naravnost leži, žarnici pa sploh ne in seveda obratno.

To, da 1W LEDica usuje 25W žarnico, ne verjamem. Vsaj ne pri normalni beli svetlobi. Tega tudi najbolj hvalisavi in nališpani reklamni prospekti za LED svetila ne trdijo.

Lahko pa mogoče dosežeš temu podoben efekt v posebnih pogojih- kot je recimo rdeča lampa na tvojem biciklu.

Ampak to ti ne koristi pri razsvetljavi doma, razen če nimaš doma bordela...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Žarnice za zavore na motorjih so 5W ali nekaj podobnega in imajo izjemno širok kot svetenja ergo osvetlijo celo ulico.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Malajlo ::

Žarnice za zavore na motorjih so 5W ali nekaj podobnega in imajo izjemno širok kot svetenja ergo osvetlijo celo ulico.

21W. velja za vsa vozila. razen skiroja.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je LED razsvetljava res tako škodljiva

Oddelek: Loža
428700 (6669) gruntfürmich
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594121420 (90344) BigWhale
»

Varčne - so nevarne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8220377 (17194) Furbo
»

Osvetlitev dnevnih prostorov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
285795 (3847) CaqKa

Več podobnih tem