» »

Izjema, ki potrjuje pravilo

Izjema, ki potrjuje pravilo

1 2 3
4
»

bili_39 ::

Hm, kdo je razvrednotil pravila? S čim? S tem, da sem rekel, da obstaja pravilo?


Ja, ti praviš, da je smisel izjeme, da potrdi pravilo. Jaz pravim, da pravila, kot so naprimer pravni zakoni, potrebujejo izjeme, da zajamejo čim širšo publiko. Ker sicer nastane pravna praznina. Samo, kot smo že rekli so izjeme v funkciji razširitve definicijskega območja pravila in ne za njegovo potrjevanje. Temule potrjevanju pravila z izjemo se je treba odrečt. Sej ni tako težko. Samo moraš videt neko kvaliteto v pravilnem razumevanju, ne pa z vsemi silami zagovarjat neko zakoreninjeno neumnost


Z več izjemami kvečjemo zajameš čimmanjšo publiko.

Utrjevanje in potrjevanje ni isto. Utrdiš lahko nek zakon tako, da vanj vključiš še izjeme.


Da uporabim Thomasov recept. Koliko ga utrdiš - več ko je izjem bolj je trden? Če so so vsi izjeme je trden kot kamen kost? :D

nevone ::

> Z več izjemami kvečjemo zajameš čimmanjšo publiko.

Če je izjem veliko jih je več kot če jih je malo.

Izjeme so zelo ohlapen pojem. Lahko jih je več, lahko jih je manj. Ponavadi je njih številčnost majhna/manjša glede na preostali del pravila/zakona, kar je ponavadi tudi cilj sestavljalca pravil/zakonov.

>Da uporabim Thomasov recept. Koliko ga utrdiš - več ko je izjem bolj je trden? Če so so vsi izjeme je trden kot kamen kost?

Več ko je izjem, kompleksnejši je, pokriva večje definicijsko območje. Utrjevanje je samo izraz, ki sem ga uporabila zaradi izjave Izjema utrjuje pravilo, ki celo ima nekaj soli.


p.s.
A Thomasov recept ti je pa všeč? Se ga da ponucat ane?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

bili_39 ::

Če je izjem veliko jih je več kot če jih je malo.


Končno se enkrat strinjava. :D :D

Myth ::

nevone, ko sem pa zdaj prebral tvoj odgovor pa me je kar minlo debatirat o tem. Vi ste preveč "globoko" šli. Jaz raje ostajam pri splošnosti. :8) No, ko pa boste prišli do rešitve, bom tudi jaz vesel. ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

tsh2 ::

prva stvar: ta rek govori o naravnih (fizikalnih) pravilih in ne o družbenih (pravnih) pravilih, torej o pravilih ki jih je "postavila" narava in ne človek!!! ta napačna razlaga kaže na to, kako bolno so ljudje obsedeni z družbo, ljudmi, družbenimi pravili.
nastal je in ljudje so ga sprejeli, ko so opazovali dogajanja okoli sebe: napoved vremena, ljudi, živali, poljedelstva,... skratka pravila, ki so jim koristila v vsakdanjem življenju.
matematična pravila so najbrž kategorija zase.


moja razlaga:

ta rek se ne sme jemati dobesedno. govori, da ima vsako pravilo izjemo, in da če najdemo izjemo nekemu pravilu, to pravilo zato še ni neuporabno.

rek je nesmiseln, če ga gledaš dobesedno. a če se ga združi z dejstvom, da ima vsako pravilo izjemo/izjeme, je logično. nesmiselnost reka je posledica nesmiselnosti dejstva, da ima vsako pravilo izjemo.


>
Najdi mi eno resno fizikalno knjigo, kjer je uporabljena forumlacija "izjema je ..." v povezavi z fizikalnim zakonom.
>

za Newtonove zakone bi se lahko reklo da imajo izjemo: niso dovolj točni za nekatere exstremne napovedi.


> Več izjem potrjuje pravilo še toliko bolj?

rek pravi "izjema" (ednina) ne "izjeme" (množina). je važno da je izjem čim manj. čim več je izjem, tem lažje jih je razjasniti in jih uvrstiti pod pravila, in potem niso več izjeme. bistvo izjem je ravno to, da jih je malo.


izjema se nam bo zdela tem večja, čim večkrat je bilo pravilo že potrjeno in čim bolj priznano je pravilo.

tole pa je definicija "izjeme" za ta rek: izjema je nekaj, kar še ne znamo uvrstiti pod nobeno pravilo, je nerazjasnjeno. torej mora biti izjema precej redek pojav. če je redek to pomeni da pravilo ne bo zgrešilo v svoji napovedi tako velikokrat.



BOTTOM LINE:

ta rek nas pripravlja na to, da takrat ko bomo našli izjemo nekemu pravilu še ne smemo zavreči tega pravila kot neuporabnega. in to je tudi namen rekov in pregovorov: dajanje življenskih nasvetov.


meni se zdijo ti ljudski pregovori zelo v redu. nepričakovano veliko modrosti imajo v sebi. to je pa zato po moje ker so šli čez tako hudo selekcijo: če bi bil izrek slab ga ljudje ne bi tako radi ponavljali in s tem prenašali skozi generacije. selekcija podobno kot pri evoluciji. pregovori govorijo ljudem stvari, ki so jih že dolgo vedeli, a se jih niso zavedali.


židovski pregovori so neverjetno dobri, najboljši od vseh narodov:
http://www.worldofquotes.com/proverb/Je...

tile so mi posebej v redu:

Do not make yourself so big, you are not so small.
Source: (Jewish)

Do not meet troubles half-way.
Source: (Jewish)

Don't make a toil of pleasure.
Source: (Jewish)

Prepare your proof before you argue.
Source: (Jewish)

"Rejoice not at thine enemy's fall"--but don't rush to pick him up, either.
Source: (Jewish)

The only truly dead are those who have been forgotten.
Source: (Jewish)

nevone ::

> prva stvar: ta rek govori o naravnih (fizikalnih) pravilih in ne o družbenih (pravnih) pravilih, torej o pravilih ki jih je "postavila" narava in ne človek!

Ta rek ljudje uporabljajo vsevprek. Razume ga pa vsak po svoje. Veliko tudi povsem dobesedno in zato narobe.

> !! ta napačna razlaga kaže na to, kako bolno so ljudje obsedeni z družbo, ljudmi, družbenimi pravili.

Ne vem, zakaj naj bi bila analiza družbe in ljudi bolno početje. Tukaj malo pretiravaš. Smo del te družbe, zato nas zanima kako deljuje/mo. Narobe je, kadar smo obsedeni s kakšno konkretno zadevo na tak način, da nam to bolj škoduje kot koristi.


> ta rek se ne sme jemati dobesedno. govori, da ima vsako pravilo izjemo, in da če najdemo izjemo nekemu pravilu, to pravilo zato še ni neuporabno.

> ...

Se strinjam, da rek je nastal iz strahu, da bi bodisi vsa pravila zgubila svoj pomen, bodisi, da bi izjeme izgubile svoj pomen. Človek pač hoče biti pomemben del te družbe. Zato hoče slediti pravilom, noče pa tudi, da bi bil izjema v slabem pomenu besede. To vse skupaj potem sproducira kakšen tak logičen nesmisel, kot je tale rek.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregovori

Oddelek: Loža
325351 (4185) Oddin
»

Števniki (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17849971 (47720) Malajlo
»

Negacije

Oddelek: Znanost in tehnologija
312889 (2280) drejc
»

Slo-tech, pravila in sankcije

Oddelek: Slo-Tech
251916 (1437) Keyser Soze
»

sovražim ... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
563833 (3267) 3LeR.

Več podobnih tem