» »

Človek sam po sebi

Človek sam po sebi

Myth ::

Narediti napako enkrat pomeni ... , narediti napako dvakrat pomeni značaj.

Se opravičujem, citat ni ves. Že ves dan me muči tale pregovor, zdaj pa ko bi ga rad zaupal vam, pa se ne spomnim celega. Bemtiš. Ampak tale citat je samo uvod v tole debato.

Ker me nekako zanima filozofija.

Zakaj se tako težko spremenimo? (značajno!!)
Zakaj se hitreje navadimo slabih kakor dobrih lastnosti?
In še več zakajev bi lahko naštel, pa mi trenutno ne padejo konkretni na pamet.

Hočem da ta detaba ne zaide v neko smer spet da se boste kregali med sabo. Rad bi slišal različna mnenja in ne prepričevanja. A boste zmogli to? Prav tako bi rad če je le možno in zato bi bil zelo hvaležen, če daste kakšne linke. Ker takšnih stvari ne znam iskati. :\
In še zadnje, sproti bom še kaj vprašal. Tema pa je tukaj v Z&T, ker ni drugega primernega podforuma. :\

Veselim se vaših odgovorov ;)
en LP
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Vikking ::

Narediti napako enkrat pomeni ... , narediti napako dvakrat pomeni značaj.

Če gledaš zjle fusbal liverpool- milano=3:3 potem veš odgovor.

OwcA ::

Zakaj se tako težko spremenimo? (značajno!!)

Zato, ker bi korenitejša sprememba zrušila trenutno prevladujoči mempleks in se le ta na vse kriple brani. Torej po eni strani vidiš več kot vse napake v tej novi grozeči ideji, poleg tega ves avtomatizem deluje v skladu s sedanjim mempleksom in se moraš zato koncentrirat na to, da bi sprejel nekaj novega, da bi začel drugače delovati. Zato si s svojimi prepričanje skladne ideje si precej lažje zapomniš in jih tudi zadržiš.

Zakaj se hitreje navadimo slabih kakor dobrih lastnosti?

To je prevelika posplošitev.

Hočem da ta detaba ne zaide v neko smer spet da se boste kregali med sabo. Rad bi slišal različna mnenja in ne prepričevanja. A boste zmogli to?

Težka bo ... >:D

Prav tako bi rad če je le možno in zato bi bil zelo hvaležen, če daste kakšne linke.

Poišči v Z&T povezave povezave, ki se nanašajo na memetiko.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Myth ::

Owca. Vem da je prevelika posplošitev, a moje izkušnje in kolikor sem videl druge ljudi, sem tole sklenil.

Pa dajmo mene za primer. V šoli mi ne gre precej dobro. Vem da se moram učiti, a moj značaj (narava?) je mene polenil do te mere, da se ne spravim skupaj. A je krivo to, da se bojim neuspeha? Nekaj sem ravno gledal glede tega zadnjič na TV. In kako to spremeniti? Pobuda so včasih lastne želje, razni filmi ki mi dajo misliti, ...

Zakaj se težko skoncentriraš na kakšno stvar, čeprav si močno želiš to narediti?
Zakaj in kako ti mislijo odtavajo?

Pa še nekaj sem očitno pozabil omeniti. Nikar nevmesnih komentarjev pisat. Držite se teh pravil da bom jaz in vi srečni in še mnogo vprašanj bomo odgovorili. Vesel pa bi bil čimveč konkretnih odgovorov. Hvala! ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

OwcA ::

Kaj naj rečem, len si. ;)

Očitno podzavestno preračunaš, da ti bo lepše, če lenariš. Čemu je temu tako pa dvomim, da lahko kdo kar tako na suho ugane. No, ampak ker sem aroganten, bom bleknil dve najočitnejši. Bodisi računaš z neuspehom, bodisi z uspehom v vsakem primeru. Torej, da vloženo delo ne bo drastično uplivalo na razplet in zato čas raje uporabiš bolj "konstrutivno". Kot je rekel Wiettgenstein, ljudje smo logična bitja.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Myth ::

OwcA, bodi mogoče malce objektiven in jemli napisano z rezervo. Niso ravno vse besede kakor bi naj bilo v resnici. Pa če odgovoriš na vprašanji zakaj.

Logična bitja. Vse lepo in prav, meni zelo ustreza da logično razmišljam.
Bodisi računaš z neuspehom, bodisi z uspehom v vsakem primeru. Torej, da vloženo delo ne bo drastično uplivalo na razplet in zato čas raje uporabiš bolj "konstrutivno".

Ne razumem najbolje. Če prav mislim, recimo zdajle čas uporabim bolj "konstruktivno" in pišem tukaj kakor se učim?
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

OwcA ::

OwcA, bodi mogoče malce objektiven in jemli napisano z rezervo. Niso ravno vse besede kakor bi naj bilo v resnici. Pa če odgovoriš na vprašanji zakaj.

Objektiven bi ne bil, če bi ne vzel napisanega za resnico (seveda velja le za stvari kjer pišeš o sebi, če bi vse kjerkoli napisano vzel za resnico, bi bil, no ja ... >:D).

Ne razumem najbolje. Če prav mislim, recimo zdajle čas uporabim bolj "konstruktivno" in pišem tukaj kakor se učim?

Ja, ker računaš z usephom/neuspehom neglede na to koliko v tej smeri narediš. Je pa to seveda le ugibanje iz moje strani. Poanta je bolj v mehanizmu izbiranja poti, torej da se v skladu s svojim mempleksom odločiš za tisto, za katero računaš da ti bo prinesla največ. Zanimivo je recimo opazovat, kako eni bolj obtežijo kratkoročne donose, drugi pa dolgoročne. Ne morem se čisto odločiti ali je to samo funkcija mempleksov ali tudi računskih zmožnosti posameznika. Torej da vedno planiraš za toliko v naprej kot je mogoče pri željeni natančnosti.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

vrtnyka ::

Mr|Ce : Lep citat :)
Zakaj se tezko spremenimo ? :\ Hm, ker smo navajeni, da smo taksni kot smo, vecina nas ne mara nekih novih stvari ali nekih sokantnih dogodov v zivljenju. Rajsi mamo dobro staro ustaljeno zivljenje. Dobro, so tudi izjeme, ki pac mislijo drugace ampak pustmo to.Najbrz se bojimo, da se nam bo potem celo zivljenje postavilo na glavo, da nic ne nebo vec tako kot je bilo, da ne nebomo vec znali nadzorovati nasega zivljenja ....skratka, da nam bodo vajeti usle iz rok. ;(

Zakaj hitreje poberemo slabe lastnosti kot dobre ? Kako pa poberes lastnosti ? Jaz sem mislila, da je to odvisno od genov ? :D

Mr|Ce wrote :
"pa dajmo mene za primer. V šoli mi ne gre precej dobro. Vem da se moram učiti, a moj značaj (narava?) je mene polenil do te mere, da se ne spravim skupaj. A je krivo to, da se bojim neuspeha? Nekaj sem ravno gledal glede tega zadnjič na TV. In kako to spremeniti? Pobuda so včasih lastne želje, razni filmi ki mi dajo misliti, ..."

Mr|ce, jaz sem sla zadnjic ravno na neko predavanje imenovalo se je ovire pri ucenju, in sem spoznala, da jaz osebno samo odlasam stvari namesto, da bi jih stoila takoj. Govorim si, saj bom, saj bom malce kasneje potem pa tega nikoli tega ne storim. Velike ovire pri ucenju, ce navedem tocno tvoj primer so nesamozavest, strah, da nebomo izpita opravili, prevec snovi ...in veliko je tega.
Fora pa je, da, ko te prime in si reces eh sej bom potem ....si enostavno reces NE. bom zdaj in bom potem imel mir, ker sem ze opravil s tem. Ne pa, da nekaj vleces in vleces potem pa etaq nikamor ne prides. ;((

Tok misli ni tezko pognati v drugo smer, vsi rajsi mislimo na kaj bolj prijetnega na tisto kar nam bolj ustreza in tako naprej. S tem spreminjanjem toka se pac tezko skoncentriramo na eno stvar se posebi, ce nas ta stvar ne veseli. 0:)

Skratka vsi gremo rajsi ven s prijatli, s partnerji na sonce, vsi smo rajsi na ircu, tu na forumu ker so te stvari pac bolj prijetne ;))
Smo pac samo ljudje, delamo tisto kar nam tistem trenutku najbolj ustreza pa tudi, ce se potem tik pred testom tolcemo po glavi ;) :P
vrtnyka ma resota rada

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: vrtnyka ()

Myth ::

Mr|ce, jaz sem sla zadnjic ravno na neko predavanje imenovalo se je ovire pri ucenju, in sem spoznala, da jaz osebno samo odlasam stvari namesto, da bi jih stoila takoj. Govorim si, saj bom, saj bom malce kasneje potem pa tega nikoli tega ne storim. Velike ovire pri ucenju, ce navedem tocno tvoj primer so nesamozavest, strah, da nebomo izpita opravili, prevec snovi ...in veliko je tega


Kaj pa ko se ti stvari nakopičijo? To pomeni stres. Adrenalin. A je možno da si kdo to posebej dela ker se mu zdi dobro/super? Zakaj samega sebe mučiti? Zadnje čase veliko berem kako odpraviti stres. V novi reviji Men's Health bi naj bil dobra tema o tem, a še zaenkrat se nisn lotil branja.

p.s.: Ve mogoče kdo cel rek oz. pregovor? Rad bi si ga zapisal. Vse poučne reke in pregovore si zapisujem. Ali pa mogoče je kakšna stran z pregovori? Če ima kdo link, lepo prosim. Jaz pa se odpravljam na iskanje. ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

BigWhale ::

Zakaj se tezko spremenimo? Hm kakor kdo. Meni se ni tezko. Jaz to konstantno pocnem in kar pogosto.

Hm, mogoce pa, ce bi spremenil, da se ne bi spreminjal... Now that's a thought...

Myth ::

BW, če bi hotel takšen komentar bi dal temo v Ložo. Če ti ni ekstra razmišljati o tem oz. predrugačeno, če nimaš kaj "lepega" za povedat bi te raje prosil da molčiš. Hvala. :)

Zakaj se tezko spremenimo? Hm kakor kdo. Meni se ni tezko. Jaz to konstantno pocnem in kar pogosto.

Očitno je človeška narava? takšna da smo ljudje zelo različni. Tukaj sprašujem pač stvari o nekaterih ljudeh. Ker vem da nismo vsi isti. In to da si te ves čas spreminjaš mogoče pomeni to kar je vrtnyka napisala,da se bojiš da bi dlje časa bil "en taisti"?? :)

A Thomas je poučen kaj v tej smeri? Njegovo mnenje me še posebej zanima, ker ima drugačen pogled na veliko stvari, sem opazil. :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

vrtnyka ::

Stvari se etaq vsakemu od nas nakopicejo. Bodi prepricen v to ;)
Takrat ratamo zivcni, nervozni ....to jezo stresamo na okolico, na ljudi v tej okolici, krivimo vse druge samo nas osebno ne. Zakaj to delamo ? Ker si je pac lepse misliti, da nismo krivi mi.
Lepse je reci, vsi so krivi, razen mene ! Zakaj moram jaz to prenasati, ce pa nisem kriv ? :O

"A je možno da si kdo to posebej dela ker se mu zdi dobro/super?" - Ne razumem kaj hoces reci s tem ? ;(

Zakaj mucimo samega sebe ? ;) Ker odlasamo, odlasamo ... potem pa, ko se prevec nabere, vsi slabe volje, tecni, zalostno, zafrustrirani planimo po delu, ker nas okoliščine pac k temu prisilijo. ;( ;(

Stres pa le odpravi, veliko nacinov je. Preberi clanek pa mi napisi kaki pametni nasvet, kajti trenutno se tudi jaz borim z stresom, :) ;)
vrtnyka ma resota rada

OwcA ::

Ne bodi vzvišen nad BW-jevim komentarjem. Gre za povsem veljavno filozofsko stališče, ki ga je zastopal Heraklit.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Myth ::

vrtnyka: Vidim da svoje frustracije zdajle nam zaupaš. Lepo to. Saj nočem zdaj rečt kot sem omenil na začetku da čustvenih odgovorov nekako nočem. Prosil bi te le, če je možno da tvoj položaj zdajle pogledaš iz neke razdalje in poskusiš povedati objektivno mnenje. To se jaz skoraj vedno trudim tukaj. Kar je včasih težko.

Pa da ne bo postala neka trač tema imam nekaj konkretnih vprašanj. Ker!! je nekaj časa od tega kar sem bral protokol in malce tistih sob pa teh tem. A je kdo tako dober ki je sodeloval v tistih temah, da poda kratek povzetek? Lepo prosim.

"A je možno da si kdo to posebej dela ker se mu zdi dobro/super?" - Ne razumem kaj hoces reci s tem ?

Lepo. Da nekdo to počne iz zabave. Da ima končno?! pravo?! delo in se takrat spravi delat to. V zadnjem trenutku? Recimo 3 dni pred testom se začneš učiti vso snov.

Kaj je memetika? Verjetno bom slišal zdaj da sem len. Saj grem tudi iskat to po internetu. ;)
Kdo in kaj je Wiettgenstein? Ali pa moram to tudi poiskat? Saj že grem, že grem iskat. :)
Takrat ratamo zivcni, nervozni ....to jezo stresamo na okolico, na ljudi v tej okolici, krivimo vse druge samo nas osebno ne. Zakaj to delamo ? Ker si je pac lepse misliti, da nismo krivi mi.

Kot sem omenil je preveliko ljudi in nekateri tega ne kažejo navzven. Kako jim to uspeva? :\ Tudi za krivico lahko rečem enako. Preveč si posplošila. Nekateri ljudje pa vedno!!? krivijo samega sebe. Le zakaj?!??!? 8-O

p.s.: OwcA, kakšno filozofsko stališče? A se ti da kaj več povedati o tem?


Za na konec pa še vrtnyki odgovor:
Stres pa le odpravi, veliko nacinov je. Preberi clanek pa mi napisi kaki pametni nasvet, kajti trenutno se tudi jaz borim z stresom,

Bom, kar v tej temi, saj ima stres nekaj pri tej stvari.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

Myth ::

Ja..samo tvoje telo je zaznamovano. Na njem so sledi tvojih starsev, tvojih prednikov, tvoj znacaj je del njih .....

Ravno gledam druge teme in vidim tole. Pa se mi zdi smiselno še o tem povprašati. Značaj imaš po prednikih? Torej lahko za nekoga rečeš da je takšen (gledaš v bistvu njegovo drevo) ker so bili predniki takšni? Hmm... s tem se jaz nekako ne bi strinjal. Vsaj več bi rad vedel o tem, za zdaj vem bore male. :\ Ker si torej tudi tukaj omejen na nek način, če imaš značaj od prednikov. A ga ne razviješ sam? :\
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

vrtnyka ::

Kje sem pa omenila frustracije ? :\ Napisala sem, da se borim s stresom.;) To je frustracija ? ;( :O
Pomoje bi bla bolj frustracija, ce bi ti zacela pisat kaj vse me muci in tako naprej...>:D

To ni trac tema. Na zacetku si postavil nekaj konkratnih vprasanj in na njih sem ti odgovorila kot sem vedela in znala. 0:)

Ja seveda obstajajo taki ljudje, ki vse delajo v zadnjem trenutku. Saj sem napisala, da so izjeme.Pac sto ljudi sto cudi. Vsak se pac znajde po svoje. :) >:D

Mr|Ce wrote :
Kot sem omenil je preveliko ljudi in nekateri tega ne kažejo navzven. Kako jim to uspeva? :\ Tudi za krivico lahko rečem enako. Preveč si posplošila. Nekateri ljudje pa vedno!!? krivijo samega sebe. Le zakaj?!??!? 8-O

Seveda sem posplosila, sej tema ni namenjena meni osebno.
Ljudje pac ne kazejo custva navzven. Ocitno je odvisno od tega kako in koliko si zmozen nadzorovat svoja custva ? :D

In ja ...Mr|Ce tvoj znacaj je del tudi tvojega druzinska drevesa. Razvijas ga pa skupaj z okolico. 0:)
vrtnyka ma resota rada

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: vrtnyka ()

OwcA ::

Aja, Wittgensteina pišem konsistentno narobe, prav je brez e med i in t. Drugače je pa eden glavnih logičnih pozitivistov.

Za memetiko sem ti že dal linke.

Heraklit (mislim, da okoli 500 pr. n. št., ampak ne me držati za besedo) je bil antični filozof (natančneje ga uvrščamo med predsokratike), ki je trdil, da se vse spreminja razen spremembe same. Torej, da obstajajo neke sile, ki se ves čas bojujejo za prevlado in je vsaka zmaga le labila lega.
V zgodovinskem kontekstu to stališče predstavlja nasptortje Pitagorejcem, ki so zagovarjali vesoljni red. Za več pa Google (verjetno je v angleščini Heraclitus).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Myth ::

Citat:
Memi lahko vplivajo na vedenje, spremenijo kulturo. V informacijski dobi so prav memi orožje, s katerim se bijejo bitke za prevlado nad množicami in njihovo naklonjenostjo. Vir: memefest

Če to čisto prav razumem in po domače povem: Družiti bi se moral z takšnimi ljudmi ki se učijo, da bi se jaz spravil učiti? (čista posplošitev) Torej je vse odvisno od družbe. Zakaj se mi zdi da bom zdaj to vedno večkrat slišal? :\ A smo res tako "odvisni"?
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

OwcA ::

Če to čisto prav razumem in po domače povem: Družiti bi se moral z takšnimi ljudmi ki se učijo, da bi se jaz spravil učiti?

Ne razumeš.
To, da se družiš ne pomeni nič. Njihovi argumenti (memi) morajo biti močnejši od tvojih, da jih sprejmeš (predpostavimo situacijo, ko so si mempleksi diametralno nasptortni). Ampak to ni niti od daleč povezano z izpostavljanjem določenemu mempleksu. Edino kar bi iz tega lahko izpeljali je, da se raje družiš s podobno mislečimi, ker se tako tvoji memi čutijo bolj varne, še več, lahko se celo okrepijo, zato takšno druženje "vzpodbujajo".
Otroška radovednost - gonilo napredka.

BigWhale ::

> Torej lahko za nekoga rečeš da je takšen (gledaš v
> bistvu njegovo drevo) ker so bili predniki takšni?
> Hmm... s tem se jaz nekako ne bi strinjal.

Del znacaja dobis preko genetskih predispozicij, del pa preko okolice v kateri zivis. Ceprav to drugo lahko prekrije in zakrije tisto prejsnjo. Ni pa nujno, da jo in vprsanje, ce jo lahko popolnoma prekrije.

Myth ::

Saj sem vedel da bi moral bolj korektno napisati tisto druženje z njimi. No, v mislih sem imel da se družim z njimi pri učenju. Torej pri tej aktivnosti, da memi "zaživijo" od njih in se meni posredujejo. ?!? :\ Se vidi, da si morm več prebrat na to temo, tisto sn citiral ker se mi je zdelo zanimivo, v bistvu pa sem tam prebral "definicijo" memetike.
Ceprav to drugo lahko prekrije in zakrije tisto prejsnjo. Ni pa nujno, da jo in vprsanje, ce jo lahko popolnoma prekrije.

To me ravno še "najbolj" zanima pri vsej stvari. :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

vrtnyka ::

"Ceprav to drugo lahko prekrije in zakrije tisto prejsnjo. Ni pa nujno, da jo in vprsanje, ce jo lahko popolnoma prekrije."

Tebe lahko se tako vzgajajo v dobromernem namenu, pa te bo druzba spremenila, ce nebos ostal zvest svojim nacelom.
En primer npr....
vrtnyka ma resota rada

Myth ::

Kako pa ostaneš "zvest" načelom? In zakaj bi moral imeti neka načela, da se nebi spreminjal? :\
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

vrtnyka ::

Kompliciras.

#načelo avtonomnosti, strokovnosti in odgovornosti;
#načelo enakih možnosti, upoštevanje različnosti med otroki;
#načelo omogočanje izbire in drugačnosti;
#načelo spoštovanja zasebnosti in intimnosti;
#načelo sodelovanja s starši;
#načelo sodelovanje z okoljem;

....
Pac načela mas. Kolikor ti jih pac privzgojijo. Načela pa moras imeti zaradi zgori omenjenih razlogov..pa to je samo delcek tega.. ;)
vrtnyka ma resota rada

Myth ::

V bistvu ne kompliciram, ampak zbiram podatke. Torej "se izobražujem". :)
Povej vse kar veš o teh načelih. Ali pa kaj se ti da, da bi me "izobrazila" o načelih?
Za včeraj pa se poslavljam. Lahko noč.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Nejc Pintar ::

Stvar je samo v tem da človek vse dela po liniji najmanjšega odpora
Lahko je biti prvi, če si edini!

BigWhale ::

Kako ostanes zvest svojim nacelom? Ja, reces, ne bom vec prdel v javnosti in ne prdis.

Ce potem samemu sebi lazes in to vseeno pocnes, je pac tvoj problem (in pa posredno problem tistih, ki so v tvoji blizini, ko to pocnes).

Kaj se pa takrat dogaja v tvoji glavi bo pa najbrz ostala skrivnost. Stvar je razlicna od cloveka, do cloveka. Ko moja mati vidi na tleh prazno skatlo od CDjev, si rece, uf razmetana soba in jo pobere! Ko jo pa jaz vidim, si pa recem, uf, skatla mi je na poti, pa jo brcnem pod mizo. Poberem jo pa enkrat drugic.

Zakaj? Tak sem. Zakaj sem tak? Ker sem to jaz. Genetska predispozicija flegmatizma in pa nacin zivljenja, vzgoja in izkusnje. Kaj je tisto kar je prevladalo v tem primeru najbrz ni pomembno.

Je pa v drugih primerih, recimo pri izpostavljanju nevarnosti. Ko se kot majhen otrok prvic dotaknes vrat od pecice, ko je mama kuhala, se speces in umaknes roko. Ta reflex je v tebi ze od rojstva. Mogoce se ti po tej prvi izkusjni uspe se dvakrat, trikrat spect ampak potem si bos pa ze zapomnil, da so pa vrata pecice vroca in jih ne bos vec slatal. To so pa potem izkusnje.

Isto je pri bolj 'custvenih' zadevah.

.:joco:. ::

It's all about linking. Mostly on subconscious level.
Pavlov efekt in vse kar sledi temu.
Ni kej dost vec skrivnosti.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Myth ::

Stvar je samo v tem da človek vse dela po liniji najmanjšega odpora

Nekateri da, nekateri ne. Zakaj temu tako? Kako je lahko en človek tako zagnan in dela 24h na dan, dokler dela ne opravi, en drug pa si komaj pogleda stvar pa izgubi voljo?
Kaj se pa takrat dogaja v tvoji glavi bo pa najbrz ostala skrivnost. Stvar je razlicna od cloveka, do cloveka.

Se ne strinjam. Očitno bomo kakor zatrjuje Thomas že pred letom 2050 vedeli vse , da se bomo lahko šli Boga in igro večnega življenja. (PA NE ZAVIT ZDAJ Z TEME!!)
Res pa je , da je različno od človeka do človeka.
Genetska predispozicija flegmatizma in pa nacin zivljenja, vzgoja in izkusnje. Kaj je tisto kar je prevladalo v tem primeru najbrz ni pomembno.
In tega se ne da spremeniti v nekem hitrem obdobju? Koliko časa pa? Življenje? Nikoli?
Isto je pri bolj 'custvenih' zadevah.
Recimo spet en primer. Ker imam recimo jaz slabe izkušnje z dekleti. Recimo da so me vedno zapustile. Iz izkušenj torej več ne bom hotel imeti punce. Ali pa me bo strah zveze? Pa eno takšno vprašanje. Zakaj pa bi si potem želel imeti še vedno punco? A ima zavestno razmišljanje vpliv na izkušnje? Kako se da to spremeniti? Nekoč bi recimo zelo rad imel družino. :)
It's all about linking. Mostly on subconscious level.Pavlov efekt in vse kar sledi temu.
Poveš kaj več. Pavlov efekt, kaj je to?
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

.:joco:. ::

"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

gzibret ::

> Zakaj se tako težko spremenimo? (značajno!!)
> Zakaj se hitreje navadimo slabih kakor dobrih lastnosti?
> In še več zakajev bi lahko naštel, pa mi trenutno ne padejo konkretni na pamet.

Bom poskušal zadevo razložiti na anekdoti. O takih stvareh se je dokaj težko pogovarjati, ker je prva omejitev besednjak (spomnimo se, kako se včasih kregamo zaradi ene besede - "pravilo" npr.), pol pa jih sledi še cel kup. Zato so mi všeč kratke zgodbice, na videz paradoksalne, ampak lahko zelo učinkovite. Evo:

Se pogovarja starec z otroki. In pripoveduje: "v vsakem človeku živita dva volka. Eden je dober, prijazen, veder, vesel, nasmejan, resnicoljuben itd..., drugi pa je jezen, depresiven, agresiven, lakomen, napuhel itd.... Vednomer se med sabo bojujeta, kdo bo koga premagal."

Vpraša en otrok: "Kdo pa na koncu zmaga?"

Starec: "Tisti, katerega hraniš."
Vse je za neki dobr!

nevone ::

gzibret. Všec mi je tale zgodbica. Se mi ne zdi cisto nic paradoksalna. Sicer malo poenostavlja, ampak v praksi si dostikrat prisiljen poenostavljat, ker vsega v doloceni situaciji ne moreš vključit v izračun in preračunat.

Torej, Mr|ce, dobil si zelo lep napotek.

Sedaj moraš samo še definirat, koga oz. kaj boš hranil, v prenesenem pomenu seveda (ali pa tudi ne). Pazit moraš samo, da si bodo stvari, ki jih boš hranil, cim manj v nasprotju med seboj in s tabo. Če povem po StarWars-ovsko. Moraš definirat light side of the force. Ko je ta kristalno jasna, greš lahko še mau na dark side. :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gzibret ::

Ta ni (navidezno) paradoksalna, ogromno pa jih je.

Evo, še ena:

Gre vojak iz bojnega pohoda proti domu. Na poti sreča meniha, ki je meditiral.

Vojak: "Čuj, ti, ki si mojster meditacije in duhovnosti. Povej mi, kako izgledata pekel in nebesa."

Menih: "Poslušaj ti ničvredneš. Ti, ki si naokoli postopal brez nobene vrednosti, ti, ki niti živeti ne znaš, ti si mene drzneš spraševati po peklu in nebesih. Pojdi mi s poti!"

Vojak se zelo razjezi. Kako lahko neki ubogi menih njega, hrabrega bojevnika, ki se je vojskoval v številnih vojnah in zmagal številne bitke označi za ničvredneža in postopača. Prevzameta ga jeza, egoizem in ponos, postane rdeč v obraz, v glavi se mu zvrti in že zgrabi za meč ter ga visoko dvigne, da bi menihu odrezal glavo. Takrat se oglasi menih:

"To je pekel!"

V tistem trenutku vojak spozna, da je menih tvegal svoje življenje za to, da bi mu razložil smisel pekla. Prevzameta ga občutek sočutja in ljubezni do človeka, ki mu je hotel le dobro in hkrati sam spoznal, da je zgolj majhen in nepomemben vojak ter da ne ve nič o življenju. Roka mu omahne, meč pa pade po tleh. V tem trenutku menih reče:

"No, to so pa nebesa!"
Vse je za neki dobr!

Dekinio ::

gzibret - to je bilo zelo dobro napisano.Mislim, da takšne anekdote veliko več povejo kot pa samo bluzenje v prazno.Sam se trenutno nahajam v eni takšni situaciji in upam, da jo bom prebrodil.

Myth ::

Ja, lepe pripovedke za otroke. :) Samo jaz nisem več otrok in na splošno vem za dobro in slabo stran. Marsikdaj imam probleme z njima. Zanima pa me bolj podrobno. Tukaj pa sem se obrnil na vas. In na kar veliko odgovor lahko rečem da vedno dobim odgovor išči. A vi ste podlegli slabi strani? :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

gzibret ::

Pol pa išči takšno literaturo....

Začni s tem, da vtipkaš v googla tole "Theosophy". Naprej se boš že sam znajdel.
Vse je za neki dobr!

Myth ::

No, saj na veliko stvari sem dobil informacije. Bom pač sam poiskal in se mučil s tem kakor da bi mi vi še kaj razložili. Hvala za vse nasvete. Prebral sem si kar mnogo stvari. In še več si bom moral. Pa en LP. Zdaj pa lahko naprej pripovedujete zgodbice, če hočete.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

gzibret ::

Al pa pejt v knjižnico in si sposodi : "Samokultura v luči okultizma"
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Sicer pa brezveze je karkoli konkretno razlagat, ker se bo slej kot prej našel en heroj, ki se bo zapičil v neko besedo..... Naprej pa tako vemo, kaj sledi. Brezplodni čvek.
Vse je za neki dobr!

Myth ::

Omenil sem da bom podal povzetek o stresu tukaj , saj ima nekaj pri tem kako se na kaj odzivamo.

Streš odpraviti:
-Ne delaj vsega sam, torej najdi pomoč.
-Ne misli na najslabše!
-Pozabi na tisto kar delaš v trenutku, sprosti se ob muziki, stuširaj se! Dosti bolje ti bo in se lahko spraviš nazaj k delu.
-Smeh in humor spočijeta možgane od stresa! Pokliči prijatelja ki te zna nasmejati zatem pa začni spet z delom.
To je na kratko.

p.s.:vrtnyka, čaka te zs.
p.s.s:kasneje bom še nekaj o stresu napisal v pozitivnem smislu.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

.:joco:. ::

Tele zadeve:

- Ne misli na najslabše!
- Pozabi na tisto kar delaš

so tko kot:
- pozabi številko 16
ali
- ne pomisli na modro barvo

Dost boljš je recimo, da sliko težave, ki se dogaja prestaviš v svoji glavi daaaaaleč stran za sabo. Tko enih par kilometrov. In jo narediš čist majhno in temno.
Pa hitro dobiš občutek, kot da se je zgodila že dolgo časa nazaj in je nepomembna.

Ali pa "na silo" hitro spelješ scenarij v glavi, kako si to zadevo rešil, zaključil in pospravil.
In se hitro polinka že z ostalimi rešenimi težavami v tvojem življenju. Torej, ko pomisliš nanjo te daje bolj občutek "zmage" kot "skrbi".
Ponovitev vaje zadevo seveda še okrepi.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: .:joco:. ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako postati flegmatik? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15930622 (25762) MasterTade
»

Trpljenje živali pred smrtjo in kvaliteta mesa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
677357 (5889) PacificBlue
»

lažje učenje

Oddelek: Šola
395380 (4358) Tilen
»

Analiza (lastnih) misli (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
506013 (5125) Thomas

Več podobnih tem