» »

Kako se braniti pred psi

Kako se braniti pred psi

«
1
2

K0K0 ::

Dons sta mi med kolesarjenjem po osamljeni makedamski poti 2 mrcini (rotvajler + labradorc) napadla mojo mešanko srednje rasti lastnik pa je bil čisto nemočen oz ni imel jajc da bi jih potegnil stran tko da sm mogu sam vmes stopit. Najprej sem jo probal potegnit ven pa bi jih skor še jest dubu tko da sm se resno ustrašil da mi je nebo ratalo rešit in mi jo bosta pres očmi razmesarila. No potem mi jih je s pomočjo kolesa in nekaj močnih brcv rebra in gobc le ratalo spodit tko da jo je odnesla z lažjo poškodbo ušesa. Lastniku psov pa niti na kraj pameti ni prišlo da bi se mi opravičil oz vprašal če je z psičko vse vredu ampak je sam naprej odkorakal im me pri tem še zlo grdo pogledal. Verjetno zato ker sem mu zbrcal psa.
Tko da zdej resno razmišljam o nabavi popr spreja al pa solzilca sam se bojim da bi to na psih pustilo kake trajne posledice kar seveda nočem (čeprav dons bi tud klobase delu če bi imel nož sabo) pa še mojga lohka ponesreč pošpricam. Me lahko lastnik potem toži kako je v primeru da imam sabo 0,5m dolgo alu palico (tolk da gre na kolo) in ga v samoobrambi parkrat preveč kresnem z njo?

OwcA ::

Poper sprej bi bil verjetno najboljši. Ne pušča trajnih posledic in je še proti medvedom učinkovit. Resda lahko tudi svojo psičko pomotoma poškropiš, ampak tudi s palico ali čevljem lahko dobi po nesrečnem speltu okoliščin.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Stepni Volk ::

Aluminij je malce lahek in palica vsaj za udarce ne bo primerna... bolj za v gobec...
Lahko si daš "okovati" čevlje...
Ena manj humanih možnosti so tudi električne pištole...

Seveda bi bilo najbolje, da bi imeli vsi psi nagobčnike. Potem tudi, če se psu popolnoma sname imaš možnosti preživetja.

vrtnyka ::

Jao, bogi :( Meni bi se zmesalo pomoje. Se dobro, da si upal poseci vmes:\ Jaz se tega zmeraj bojim pri vecjih psih, sploh pa sem imela probleme pri moji psicki, kadar se je gonila. Sedaj je sterilizirana in je stvar veliko lazja. Sama ne vem kako bi odreagirala, pomoje bi lavfala po kako palico ali pa zacela kricati na pomoc. ;(
Veseli me, da je vse ok s tvojo psicko, lepo jo pocartaj ;)
Drugace pa, obstaja tudi neka piscalka k spusti en tak zvok, da grejo psi stran..:\
vrtnyka ma resota rada

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: vrtnyka ()

krneki ::

Najbolj je una troblja na stisnen zrak.

Vice ::

Najbolj pomaga, če psa potegneš za rep, ker mu "raztegneš" hrbtenico in mu avtomatično popusti ugriz. Če imaš slabe reflekse in šušmariš okoli gobca z rokami te lahko v "pretepu" ugrizne tudi lastni pes. Kakšen lovec ti bo rekel, da ga s pestjo udari po buči, da se za kakšno minuto malo "usede". S sprejom lahko da ne boš naredil nič, ker če malo narobe zapiha veter te pes v paniki lahko napade. Lastnik te lahko toži vendar verjetnost, da dobi tožbo je majhna, če se je to zgodilo v urbanem naselju bo moral tudi sam plačati kazen za oba psa - ogrožanje varnosti in ti,če tvoj pes nima nagobčnika, poleg tega, če kateri pes ni cepljen od njiju ali tvoj so komplikacije še večje. Če je tvoj pes cepljen potem ni panike, če pa od tistega lastnika ni, pa mora tvoj na opazovanje (zaradi poškodbe) in "karanteno", ki traja, če se ne motim 1 mesec (če še) in seveda dodatna kazen za lastnika necepljenega psa.

p.s. mogoče ti bo kdo od tukaj z svojimi večletnimi izkušnjami svetoval, da se lahko spraviš še na lastnika, v tem primeru ti svetujem,da ne uporabljaj teh metod. ;)

gkovac ::

Če se ne motim je pri nas potrebno imeti psa na vrvici (mislim, da je to celo z zakonom urejeno nisem pa 100%) in če sta od onega modela psa napadla tvojega bi bilo treba modelu povedat svoje, poklicat policijo in vložit tožbo :D pol pa bo imel razlog da te bo grdo gledal.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Vice ::

Ne samo na vrvici, tudi nagobčnik mora imeti

Avenger ::

Ja, tole s psi zna bit problem... jaz sem tkole že ene parkrat mal pisano gledal, ko sem šel s kolesom, po gozdni potki, nasproti mene pa en večji pes, mislm, kako naj vem, da jaz na psa ne vplivam dražilno? No, zaenkrat me ni še noben popadel (tistih 5 kilskih 'mrcin' ne štejem), je pa neprijetno če te kakšen srednje velik-velik pes ne spusti naprej, laja meter, dva stran, grdo gleda in najeda živce. Če bi lahko prosto izbiral, bi rekel - taser. Tejzr. Če bi hotel bit nindža, bi rekel baton (vržte to v google + weapon), če bi pa hotel bit bolj realističen, pa pepper sprej, pa brez milosti. Samo ne vem točno, kako bi karkoli od tega vplivalo na pasjo psiho... idealno bi blo, da bi ugotovil, da ni dobro ga preveč srat s kolesarji in tujci, ki grejo po cesti in se brigajo zase, ampak mogoče bi pa potem hotel maščevanje in še bolj napadal vsakega, ki gre mimo, ali pa prav čakal tistega, ki ga je pošprical - zbrcal.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

DominusSLO ::

Modri_Zob
Take stvari je treba prijavit...Še posebno, ker praviš, da uni tip ni čisto nič ukrepal..

Mojega psa je ene 2 leti nazaj napadel nemški ovčar, ko ga je brat peljal na sprehod.. Brat je mel par šivov na roki, pes pa na glavi ;)) Nemški ovčar je bil zavarovan in moj brat je dobil par 100jurjev odškodnine(vse na lep način, brez komplikacij). Lastnik je sovaščan in so napisali v zapisnik, da je pes skočil čez ograjo ;)

Jaz pa sem postal ful občutljiv na take primere od takrat... Če me pes kakorkoli kje napade ga bom skušal ubit in ne se zgolj branit..
LP

K0K0 ::

Sej če bi blo kej hujšga bi sigurno poklicu policijo oz sem jo že hotu sam ker psička ni utrbela kakih hujših poškodb nisem hotel komplicirat in sva šla raj sam hitr naprej.
Za tole piščalko sm tud že slišu sam ne verjamem da bi to delovalo pri pobesnelih psih, ker sm jih moral kar fino brcat da sta kej reagirala (bo treba res okovane čevlje nabavt), alu palca je verjetno res prelahka tko da odpade, troblja na stisnjen zrak pa se mi zdi mal velika edin če bi jo montiral namesto enga bidona tko da se mi zdi popr sprej res še najboljša rešitev, ker je lepo majhen in bi ga lahko komot montiral na kolo. Mogoče kdo ve kje se to dobi ?

A pol bi mogu met tud jest mojga na vrvici z nagobčnikom al to velja sam za naselje oz večje pse?

Vice ::

A pol bi mogu met tud jest mojga na vrvici z nagobčnikom v vsakem naselju in za vsakega psa to velja.
Pri tožbi pa je najlažji in user frendly postopek, če ima lastnik agresivnega psa poleg nepremičnin zavarovane premičnine (ali extra žival), ker v tem primeru dobiš odškodnino od zavarovalnice, toženi pa ima obremenjeno zavarovalno polico. Če tega ni pa ostane še civilna tožba, ki stane in se vleče v nedogled.

OwcA ::

Mogoče kdo ve kje se to dobi ?

LAB Commerce doo, koprska 94, Ljubljana
Imajo tudi Taserje in ostalo bolj grobo navlako, ne vem pa, če je to v prosti prodaji.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

vrtnyka ::

Modri_zob : Ne, pes mora biti na vrvici in imeti nagobcnik, ce je nevaren okolici. Drugace pa ja, naj bi bil na vrvici tudi v mestu in ob cesti, samo jaz se tega pravila ne drzim ;) Izzivam mojo sreco, bi lahko temu rekli :D
Pelji psicko na pregled, cepit in to, pa, ce ves kdo je tisto ga tozi. :) Tista piscalka, ki sem ti jo omenila pa spusti tak zvok, ki ga nasa usesa ne slisijo psi pa slisijo 2x mocneje in zato ful pomaga. Sicer pa..probat ni greh :D ;)

Lep pozdrav tvoji psicki :P
vrtnyka ma resota rada

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: vrtnyka ()

gzibret ::

Če je res kakšen tečen pes - uporabi orodje iz kamene dobe: zajeten kamen v roko. Ko ga boš lopnil s kamnom po glavi, bo kasneje resno premislil, ali se splača lajat (lastne izkušnje - imam traso za kolesarit in eden tečen pes me ni hotel več spustiti mimo, vozim pa se po cesti in ne po privat parceli, pol pa sem ga enkrat z velikim kamnom po glavi in od takrat dalje je mir).

Bolj problem je, če sta psa dva ali celo več. V takem primeru pa dam raje jaz rep med noge.

Sicer pa sam pes, če si obrnjen z obrazom proti njemu, ne bo upal napasti. Si prenevaren, koneckoncev si 2X ali 3X večji od njega.
Vse je za neki dobr!

Dr Evil ::

Jaz bi vsakemu lastniku psa,ki vodi psa v izven svoje hiše,parcele,brez nagobčnika in povodca kaznoval z vsaj pol miljona sit.Enostavno ne uvidim razloga,zakaj bi zaradi šlamparije in ignorance mogli drugi trpet.;(

Sploh napadi psov na otroke bi veliko huje sankcioniral.

mohha53 ::

Saj je malo off-topic, pa vseeno.
Živali - "pametne ali ne" - v glavnem vodi nagon. Če se zgodi, da te ogroža pes - ali katerakoli druga žival, je najbolje kar lahko narediš, da ga PRESTRAŠIŠ. Mogoče se vam zdi smešno, zato malce biologije. Temeljno pravilo > FRIGHT - FLIGHT - FIGHT (strah, pobeg, borba); raje ne bom težil z fiziologijo, biokemijo, nevrologijo. Prvič - važna je velikost. Mala žival se bo bala velike živali. Veliko živali ima sposobnost/mehanizem, kako se navidezno povečati > se spomnite kuščarja z tistim "ovratnikom", hehe. So še druge metode. Drugič - važno je število. Pri tem ni nujno da pride v resnici do interakcije/spopada. Tretjič - važna je bolečina. Ko bo žival utrpela poškodbo, bo poskušala pobegniti. Pa še druge, manj pomembne možnosti, pravila...
Dva primera:
-sam zelo rad kolesarim in seveda pogosto naletim na pse. V glavem se zanje ne zmenim, se pa zgodi, da so neakteri še posebej glupi in se radi zaletavajo v kolo. Praviloma se nekajkrat glasno zaderem (ampak res naglas!!!), večina jih nato popusti ali pobegne. Se mi je pa zgodilo, da me je V HRIB lovil ovčar, ki ni in ni hotel odnehati. Preverjen mehanizem: sestopiš s kolesa in POPIZDIŠ, ampak res, kot da se ti je odtrgalo, kričiš, se dereš, mahaš, skačeš, lahko se sliniš,... V cca 3 sekundah, se je pes pobral. Problem je pri strogo treniranih pseh, ki lahko napadejo, vendar se mi še ni zgodilo. Pri teh bo UKAZ lastnika, če je v bližini, kojci pomagal.
-sem videl tipa na TV, ki je dal prav takšen nasvet. Naj bi veljal za vse živali. Tip je lastnoročno nagnal 3 divje merjasce (po 200 kg komad). Kako? razširil je roke > se navidezno povečal, hehe in se grozno drl. In zakaj mu verjeti? Ker je specialist za PREŽIVETJE. Tipa so s helikopterjem odpeljali v osrčje pragozda (Amazonski pragozd), s seboj je ime - POZOR !!! - le kopalke. Po 4 mescih se je vrnil živ in zdrav!!! To počne že 30 let. Fenomenalno!
Torej, POKAŽI cucku kdo je car!!

Myk

PS. Za vse tiste, ki pravijo, da je alu-palica premalo, naj se oglasijo na pokušino, da strokovno preverimo. Po moje lahko s to palico z enim zamahom UBIJEŠ še kaj več kot psa!
"Never touch a running system!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mohha53 ()

jype ::

Strasenje psov mogoce funkcionira v divjini in na kmetih, v urbanem okolju pa se pes pocuti ogrozenega in je zelo verjetno, da te bo napadel, ce bo imel obcutek, da se ne more umakniti.

Poleg tega je ob prisotnosti lastnika pes bistveno bolj agresiven, ker tudi njega steje med "svoje" in brani tudi njega.

Ravno zato so psi na vrvicah bistveno bolj agresivni in se derejo in vlecejo, ko jih spustis pa samo malo povohajo. Ce so doziveli normalno vzgojo in socializacijo, se razume.

Daedalus ::

Stara ljudska modrost pravi, da psu, ki se je zagnal proti tebi, ne smeš kazat hrbta in ga morš skoz gledat. Jaz sem se tak že ene parkrat znebil cuckov, ki so se zagnali proti meni, ponavadi sem se pa še zadrl na cucka. In če ni glih kaka krvoločna zverina - bo pobegnil. Če pa ne odneha - brcat, če zadaneš - najboljše direkt v glavo. Nazadnje me se je tak proti meni zagnal en cucek v Lj - pa se ga brcno, kolko mi je zneslo in je prav poklapano spizdil. Njegov lastnik pa se je nekaj drl na mene - kot da sem jaz kriv, da se njegov pes rad zaganja v kolesarje:\ In je nehal šele, ko sem nejmu zagrozil z istim postopkom, kot se ga uporabil na psu.
Psom pač ne gre zaupat - pa ne zaradi njih samih, ampak zarad lastnikov, ki jih ne znajo vzgojit. Pa seveda bi blo treba vse borilne/agresivne pasme prepovedat, v primeru napada na človeka/drugega psa pa ustrelit na mestu in vsekat lastniku ene par sto jurjev kazni. In vsi psi na sprehodu - vsaj na poseljenih območjih - nagobčnik in na povodcu. Al pa plačaj kazen.

Če je pes pravilno vzgojen, se bo lepo obnašal tud na vrvici. Sam ko folk ne zna vzgajat psov... En moj znanec ma doma konkretno zverino, pes zna bit tud agresivn. Sam ko se on oglasi - ne bo trznil niti za milimeter, pa če mu z zrezkom mahaš pred nosom.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

jype ::

Ma, stara ljudska modrost pravi marsikaj. Cisto ok je, ce grozis malemu terierju, ce pa strmo v oci gledas tezko dogo, dobermana al pa rottweilerja, pa nisi najbolj brihtna buca.

Gre enostavno za to, da je to groznja. S tem pokazes, da imas namen psa napast, on pa se bo seveda branil tako, da bo napadel prvi. Sem in tja lahko opazujete pse, kaj delajo. Pejte k enmu cucku in ga glejte v oci. Ce ne bo mel kam pobegniti, vam bo zacel kazat zobe, pa verjetno bo rencal.

Problem nagobcnikov je, da ne resijo nicesar. Ce je pes debilen (in ponavadi je tak po krivdi lastnika), potem bo pac grizel samo takrat, ko ne bo imel nagobcnika. S takim psom ljudje nimajo kaj pocet, zato je edina mozna resitev evtanazija. Nagobcniki so namenjeni predvidljivim situacijam, ne pa nosenju "za vsak slucaj". Ce imas agresivnega psa in ga ne mores obvladat, ga pac moras na sprehod vozit z nagobcnikom, ali pa ce gres na avtobus ali v kak drug zaprt prostor, ki gre psu izdatno na jetra, ker je cisto normalno, da bo pes zelo nervozen in je velika verjetnost, da mu nekdo stopi na rep oz. se zgodi kaj podobnega.

Da psom ne gre zaupat boste lahko rekli takrat, ko bodo slepi ljudje ziveli brez psov vodnikov, pa ko se boste sami izkopali izpod rusevin oz. sneznega plazu. Je pa seveda edino odgovorno pricakovat, da se bo pes obnasal po pasje. Noben izobrazen vodnik psa ne bo psa namenoma izpostavljal situacijam, v katerih bi se pes lahko obnasal "narobe", ampak na zalost precej lastnikov psov svoje pse zgolj zlorablja. Ampak isto velja tudi za avtomobile in alkohol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

mohha53 ::

Veš, bo že deloma držalo. Pes varuje prostor in osebe. Ampak, ko se pojavi STRESNA SITUACIJA, kako naj se izrazim, je njegova sposobnost interakcije BIOLOŠKO zreducirana na navedene tri možnosti. Takrat izostanejo vsi drugi priučeni vzorci obnašanja!
Poglej naslednjo situacijo. Ko se potepaš po afriški savani, naletiš na leva. Nemudoma se ustaviš, se obrneš (navadno za 180 stopinj), začneš teči v drugo stran in celo splezaš na drevo. To narediš brez razmišljanja - praktično "nagonsko". Za gibanje so potrebne mišice, ki jih kontrolira živčevje. Vzorci gibanja > kvalitete/kvantitete čas, zaporedje, moč, trajanje,... kontrolirajo posebne možganske strukture. Če bova vse to risala na tablo, bo šel vikend po gobe. V teh stresnih situacijah je razmišljanje o lepem, toplem, zanimivem, sladkem, mojem, tvojem.... ODVEČ. Treba si je rešiti kožo in sicer svojo kožo!!! Za to imaš samo tri možnosti > da pobegneš, da se spopadeš in tretjo, ki sicer spremlja obe drugi, da se ustrašiš (efekt izločanja adrenalina, drugih hormonov > pospešena frekvenca dihanje, povečan minutni volumen srca, preusmeritev krvnega pretoka v mišice,...). Takrat je CELOTNI ORGANIZEM naravnan samo k tem dejavnostim in to z maksimalno možno kapaciteto. Nekatere živali se naredijo mrtve. Biologija je polna čudežev, hehe... Pa saj si se že kdaj pošteno prestrašil in veš o čem govorim. Posebna človeška sposobnost je med drugim sposobnost abstraktnega mišljenja > predvidevanja - po afriški savani ne bom hodil, bom hodil, ampak samo s puško, se bom vozil v varnem avtomobilu,...
Kar hočem povedati je, da je pes nagonsko bitje, za katerega veljajo enostavna/načelna pravila obnašanja. Če bo "precenil", da si ti bolj nevaren zanj kot je on zate, bo pobegnil in se ne bo spopadel. Nevarnejši si predvsem, kadar si VEČJI, V SKUPINI,...!!! Čisto preprosto, velja že miljone in miljone let. Narobe je prepričanje, da bo pes, ki se počuti ogroženega napadel! V praksi sem videl tako "posrane" pse, da bi lahko rekel "bu", pa bi se nezavesten ali celo mrtev stegnil potleh. O zmagovalcu v primeru borbe je že težje debatirati, zato je boj že v začetku treba preprečiti. V grobem je zaradi človekove inteligence in dominantne sposobnosti prilagajanja rezultat jasen. Če nas bi psi tako ogrožali, bi že zdavnaj proučevali samo še njihove fosile.
Res pa je, da so psi, kadar živijo v sožitju z ljudmi, primorani naučiti/priučiti nekaterih vzorcev obnašanja. Žal temelji učenje nagonskih živali večinoma/izključno po principu NAGRADE ali KAZNI. Nagrajen za dobre vzorce obnašanja, kaznovan za slabe. Večina nepoklicnih/laičnih lastnikov zna uporabljati le zadnjo. Takšni psi so seveda... to kar so... Žal!

Myk

PS. Še nakratko Dedalusu; mislim da zakon predvideva uspavanje psa, če je 2x napadel človeka ali kakšno drugo žival. Seveda na stroške lastnika. Višina kazni je specifična glede na okoliščine dogodka.
"Never touch a running system!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mohha53 ()

jype ::

No, kar pravis je deloma res, vendar ne popolnoma.

Psi so socialne zivali, ki jih primarno vodi nagon. To, da te pes ugrizne, ko gres s kolesom mimo ene bajte, je cisto logicno:

- pes laja na tujce, ker bi jih rad odgnal (temu se rece teritorialni nagon, ce se ne motim)
- ljudje, ki so sli mimo, so vedno odsli, ker je pes lajal (tako psi to razumejo)

- pes vedno podi plen (temu se rece plenski nagon)
- ce se neka rec hitro premika, potem bezi
- ce nekaj bezi, potem je plen in vsak pes bo plen poskusal ujet

Kadar vstopis na podrocje, kjer je pes doma, se bo pes branil. Pobegnil bo samo, ce bo ocenil, da je smiselno (vendar na to zelo tezko racunas, ker pes poleg sebe brani tudi svoje krdelo in se zato do krdela obnasa izredno odgovorno). Pes bo pogosto branil svoje krdelo do smrti. Pri bivanju s clovekom so se te reci malo spreminjale, a vseeno nikoli ne smes psu groziti (ga dalj casa gledati v oci, zamahovati proti njemu, ali se sklanjati nad njega), ko je na lastnem ozemlju, ker je zelo verjetno, da te bo napadel.

Ko se pojavi stresna situacija pes obicajno dozivi isto, kot clovek. Adrenalin se mu izrazito poveca, nastopi strah. Ce ima pes moznost, da se umakne, obicajno to stori, vendar je takrat izredno obcutljiv na drazljaje. Ce se takrat glasno zaderes, imas resne moznosti, da te ugrizne, ker so psi zveri (zveri pa sebe in svoje vedno branijo tako, da napadejo). Prestrasene zveri so se posebej napadalne, zato vecjih psov ni pametno strasit. Ce psa ne zmores dvigniti za kozo na vratu, potem se ne mu dejansko ne smes postavljati v nadrejeni polozaj, ker te lahko resno poskoduje (razen ce si njegov lastnik, v tem primeru pa moras na avtoriteti itak graditi od prvega dne dalje, kar pa ne pomeni da ga moras kadarkoli fizicno kaznovati).

Ce ko srecas leva zacnes bezat, imas ogromno moznosti, da te bo lev napadel zato, ker bezis. Veliko vec moznosti, da se bo obrnil in sel stran imas, ce samo stojis pri miru in ne delas hitrih gibov. Seveda lahko tudi zacnes tect proti njemu, kar je za plenilce na koncu verige dovolj neobicajno, da se umaknejo. To rec lahko bolj varno kot z levi preizkusis z divjo macko oz. divjimi prasici, ki se obnasajo zelo podobno. Mimogrede: tudi pri srecanju z medvedko z mladici se je pametno umikat zmerno hitro in brez kricanja.

Daedalus ::

>Ma, stara ljudska modrost pravi marsikaj. Cisto ok je, ce grozis malemu terierju, ce pa strmo v oci gledas tezko dogo, dobermana al pa rottweilerja, pa nisi najbolj brihtna buca.

Tu maš prav. Da se pa tako ognati vse do razreda nemškega ovčarja. Naštete pasme bi pa itak mogle bit rahlo prepovedane, oziroma bi mogo za njih pridobit ustrezno dovoljenje. Ker se jih zaradi moči lahko komot klasificira v kategorijo orožja - rottweiler z neprimernim lastnikom je lih tolko nevaren kot pištola v nepravih rokah. Sicer tu pa tam koga takšni psi resno obdelajo, ampak zaenkrat se še ne kaže tendence k odstranjevanju nevarnih pasem iz našega prostora. Pol pa vidiš naduvanega mulca, ki ga pes vleče za sabo in ga seveda pridno ne uboga - ker mulcu pač ni jasno, kako vbiti spoštovanje v tisto (ne preveč brihtno) pasjo glavo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

mohha53 ::

Hej, hej!!

Res ima verjetno pes določene specifične vzorce obnašanja. Se strinjam, da bo napadel, vendar je to, kot si povedal posledica strahu, obrambe. Pes ne bo mislil! Ne bo razmišljal da te lahko ugonobi, ker si človek. Napadel bo, ker je to njegov primarni/nagonski vzorec obnašanja > stereotip. En problem je, da pes primarno NI lovec. Njegova konstitucija, senzibilne sposobnosti > SLAB vid, DOBER voh,... je usmerjena k zasledovanju običajno poškodovane žrtve, pes je primarno mrhovinar. Mačka je kot plenilec praktično perfektno zgrajena (perfekt hunter-killer). Mimogrede, sposobnost voha mačke je primerljiva z tistim pri psu (Jakobsonov organ,.. gre za uporabnost, ne sposobnosti detekcije minimalne koncentracije). Seveda so vse ostale sposobnosti neprimerljivo boljše.
Nevrofiziološko bi bilo smiselno raziskati vzorec draženja čutil psa (vid, sluh, voh,..) in ugotoviti povečan metabolizem v specifičnih možganskih predelih. Da vidimo, kaj in kje se dogaja > določeni predeli centralnega živčevja imajo določene funkcije, pri tem je recimo zelo pomemben hipotalamus. Bo dovolj, hehe!
Volk je recimo soroden psu. Pri njih lahko opazujemo primarne vzorce obnašanja/nagon, neokrnjen in nepokvarjen s strani človeka. Še nikoli nisem slišal ali videl, da bi volk koga napadel, četudi bi bil ogrožen! Ponavadi se bo takoj na široko umaknil. Pa ne verjami v pravljice, hehe. Ravno zato me zanima, ZAKAJ sklepaš, da je odziv psa pri izpostavljanju situacijam ogroženosti NAPAD? Moje mnenje je, da zaradi neprimernega pogojevanja vedenja psa (kazen, včasih nagrada) to odseva SPREMENJEN vzorec primarnega obnašanja. Po domače, pes je duševno bolan, neke vrste psihoza. In res, za to so odgovorni lastniki.

Myk
"Never touch a running system!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mohha53 ()

jype ::

O, ja, to se pa strinjam. Brez ustrezne izobrazbe in dokumentacije z nevarnim psom nima nihce kaj pocet zunaj pesjaka.

Najhujse je seveda to, da obstaja en majhen del pasjih lastnikov, ki jim visi. Ne samo da se nikoli ne opravicijo, ce njihov pes dela skodo, obcasno se zgodi da psa pri tem celo spodbujajo. Na koncu seveda nikakor ne bodo prevzeli odgovornosti za svoje pocetje, mi pa moramo s tem zivet. Zoprno.

Stepni Volk ::

Sicer sem lastnik psa šele manj kot 12 ur... a točno vem, da MOJ nobenemu ne bo nič naredil.

Verjetno je v tem problem... nerealno dojemanje resničnosti.

Tear_DR0P ::

mel sem psa, nemškega ovčarja - dobil od policista, baje je bil izključen iz policijske šole (pes ne policist) - mel je psihozo. Bal se je gumijaste cevi, motornih koles in koles. Pa lastnika je branil pred komerkoli,ki je v rokah držal strelno orožje - magari lastnikom samim. V bistvu ni maral pokanja. Hišo je branil pred grmenjem, sorodniku je iz rok iztrgal remejk samokresa, ko je stric vrgel petardo, da bi odgnal vrabce, jo je skoraj pobral, če se nebi vrgel med njega in petardo bi jo vgriznil. Edino orožje na katerega se je navadil, je bila zračna puška.

Pes je na ukaz sedi sedel, tudi če ga je drug pes poskušal napast. Tko ga je enkrat eno ščene grizlo, pes pa je mirno sedel. Lastnik ščeneta je pa ščuval. Ko sem lastnika obvestil, da ga bom obrcal, tko kot bi nekateri njegovega psa - in ja rad nosim okovane škornje, je končno odpoklical bogo žival.

včasih so zakoni divjega zakona zelo dobri.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jype ::

Stepni Volk: s psom pojdita v solo. To je zelo koristno za vaju in za druge, ne glede na to kako velik ali kaksne pasme je tvoj pes.

Kaufmann ::

Jaz bi to enostavno rešil z visokimi kaznimi za nepripetega psa. Če pes ni na povodcu na javnem mestu naj bo kazen vsaj 1000eur, pa naj bo čiuaua ali pitbull za večje pse bi moral bit predpisann še nagobčnik. Je bilo že preveč primerov ko je " ljubek" rotweiller "ki se samo igra" dodobra pogrizel človeka.
ni podatka

Tear_DR0P ::

v cambridgeu je 100 funtov za nepripetega psa :))
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

No, tudi kategoriziranje psov glede na pasmo ni vedno na mestu. Kakrsen lastnik, takrsen pes. So neke predispozicije ampak predvsem je tu vzgoja psa.

jype ::

V Sloveniji je pa 150 jurjev do 10 miljonov, ce psa, ki vodi slepega ali invalida, ne pustis v trgovino (pa nagobcnika mu tudi ni treba imet):

Iz zakona o zasciti zivali:

13. člen
Psom - vodičem slepih in psom - pomočnikom invalidov ni treba imeti nagobčnika na javnih mestih in v sredstvih javnega prevoza.

46. člen:
Z denarno kaznijo od 150.000 do 10,000.000 tolarjev se za prekršek kaznuje pravna oseba, če stori katero od dejanj iz 45. člena tega zakona ali,
[prvih 5 postavk]
6. če na javno mesto oziroma v sredstva javnega prevoza ne pusti psa – vodiča slepih oziroma psa – pomočnika invalidov skupaj z njegovim skrbnikom.

Naceloma naj bi to veljalo tudi za druge poklicne pse, ampak najbrz te itak nihce ne vprasa, ko ti policija dela hisno preiskavo, ce lahko spustijo not psa, ki bo iskal droge in/ali eksploziv, al pa ce lahko pes prevoha tvojo podrto bajto, ko isce prezivele.


Sicer pa pise tudi:
Z denarno kaznijo od 100.000 do 150.000 tolarjev se za prekršek kaznuje posameznik:
[snip]
6. če ne zagotovi ustrezne vzgoje in šolanja oziroma drugih ukrepov in je zato žival nevarna okolici (drugi odstavek 11. člena tega zakona);
7. če ne zagotovi vzreje, vzgoje, šolanja in vodenja nevarnih psov v skladu s predpisanimi pogoji (tretji odstavek 12. člena tega zakona);
8. če nevarnega psa zaupa v vodenje osebam, ki nimajo ustreznega kinološkega znanja, ali osebam, ki so mlajše od 16 let (četrti odstavek 12. člena tega zakona);
[snip]

Kaj je nevaren pes je jasno definirano:
Veterinarska organizacija mora voditi register psov, ki so povzročili resne poškodbe človeku oziroma živali in so pogosto kazali napadalno vedenje (v nadaljnjem besedilu: nevaren pes).

Ce psa niste peljali k veterinarju, potem ne more biti nevaren pes, se pa pse, ki niso cepljeni, obicajno takoj usmrti, ce koga napadejo, ker se ne more vedeti, da niso okuzeni s kaksno nevarno boleznijo (to pise v pravilniku veterinarske sluzbe, ce se ne motim).

BigWhale ::

> se pa pse, ki niso cepljeni, obicajno takoj usmrti, ce koga
> napadejo, ker se ne more vedeti, da niso okuzeni s kaksno
> nevarno boleznijo (to pise v pravilniku veterinarske sluzbe, ce
> se ne motim).

Tole ne vem, ce drzi. Se mi zdi, da gre pes v karanteno za dolocen cas, da se ugotovi ali je kaj bolan ali ne.

Smorny ::

Sicer sem lastnik psa šele manj kot 12 ur... a točno vem, da MOJ nobenemu ne bo nič naredil.


Moj foter je tudi tak mislil. Zdaj pa več ne.
Pes brani svoj teritorij in svoje bližnje. Imamo rotwailerja. Ko je ograja odprta človeka samo ovoha in zalaja, da vemo, če kdo pride. Ko pa je ograja zaprta, pa postane teritorialen in ne pusti nikogar not. Da se psa ubraniš, bi bil po moje res najboljši pfefer sprej, po možnosti tak s curkom. Če te pa če napade, reskiraš levo roko, ga položiš na stran, da bočno leži in s kolenom in vso težo na vrat, ker te bo spustil komaj, ko mu zmanjka zraka. Pa tudi vstati ne more tako enostavno iz rega položaja. Če je možno, pa se psu vedno umaknem in ne izivam.
Če je imel pes žalostno preteklost, se lahko kake palice zelo ustraši in še prej napade. Da pa velike pse vodi folk okoli brez vrvice je kretenizem in nemarnost, ker se folku ne da toliko hoditi, pes pa teče okoli njega in tako naredi svojo turo. Jaz ga vedno dam na vrvico (pletena, a-test za 500 kg, dolga ca 2.5m) in do zdaj, je še vedno on prvi obnemogel.

Punca se je nekoč ful bala rotwailerjev, zdaj pa vidi, da so to lahko tudi prijazno psi. Seveda ne vsi :(
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smorny ()

jype ::

Ja, ni ga treba usmrtit, samo onesposobit in strpat v karanteno.

Fino, ker mi je do zdaj ze ful jagrov zatrdilo, da je psa treba cimprej ustrelit, ce ti zdi nevaren, pa da je to "po propisu".

BigWhale ::

Za jagre treba drugo temo odpret, je prevec za povedat :P

Drugace se mi pa zdi, da karantena tako zgleda, da psa vsak dan vozis na pregled. Ni zaprt nikjer.

mkonci ::

Če maš možnost brcneš psa v gobček oz. gobec (smrček) takoj odneha, preverjeno, res pa da nisem jaz to probal!

Blum ::

Na sebi ali na pseh?

jype ::

Ja, blazno pametno brcat v gobec, sploh kakega psa, ki ne spusti ugriza, dokler mu ne zmanjka sape.

Ce mislis, da lahko tako hitro brcnes, da te ne bo povprecen APBT zagrabu za nogo, ko je razburjen, potem pa kar...

Pse se brca samo v zadnji del telesa, pa se to samo ko se jih ne da kako drugace onesposobit (s kaksnim predmetom a la bicikel).

Tarzan ::

Če se psu totalno strga, s tem mislim na popoln živčni zlom je pes ponavadi neuporaben. Poznam enega, katerega psu se je dobesedno strgalo, ker so mu v pesjak metali petarde in podobne pizdarije. Psa je moral peljat na usmrtitev.
Ko jaz mojega gledam direktno v oči takoj stran pogleda. Ko me naprimer fehta ko kaj jem, vedno ko jaz pogledam njega pogleda stran. Mi je prav zanimiv:D . Verjetno si misli, še človek ma rad pri jedi mir. Je pa to po mojem posledica tega, ker je bil kot mladiček najmanjši v leglu in jih je od bratov verjetno precejkrat dobil po gobčku.

Oldi ::

Vsak dan grem čez dvorišče kmetije mimo njihovega bifeja, na hrib nad njo, tako kot množica ljudi, samo da se skoraj vsi ustavijo v bifeju, jaz pa ne. Imajo 3 pse, malega cucka, ki vedno neutrudno laja z 1m. Počasi sem ga imel dovolj in sem kaj vrgel proti njemu in sedaj laja na 10m, ko pride bližje samo pogledam v tla in že beži :) Kriza je, ko imajo spuščenega drugače mirnega dresiranega psa mirne sorte, takrat se oba zaganjata vame, večji prileti z vso brzino in se tik pred mano (pol metra) ustavi in nekako zbegano odide, danes pa je iz slabega metra lajal in lajal, jaz pa mirno šel dalje, teren za sabo pa nekako nadziral z mahanjem s pohodnimi palicami.
Enkrat so bili vsi trije zunaj, tudi star nemški ovčar in je bilo precej krizno, vendar brez kontakta.
Ko je sam zunaj srednji pes me splih ne povoha, mali se me pa več kot 100m stran od hiše boji in me mirno obide.

Kako se obnašati, očitno mali večjemu prenese občutek ogroženosti in branita teren, zato se bojim, da moja agresivnost ne bi poslabšala situacije, ampak enkrat bom imel lajanja in zaganjanja dobolj in bi rad prav odreagiral. Kje se dobi poprov sprej?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Gwanaroth ::

Ko greš naslednjič mimo, imej v žepu koščke sira/kruha. Daj psu in ga počohaj, te bo vedno vesel in nikoli več lajal nate. Ti pa kr poper sprej..
Lights often keep secret hypnosis..

N0t0ri0us ::

če se ti to dogaja dnevno ti predlagam, da vsakič ko greš mimo vzameš doma košček mesa ali pa kupiš žakelj briketov in ga daš psu ko priteče do tebe. Tako bo pes prišel do pozitivne asociacije in bo tvoje sprehode začel jemati kot nekaj dobrega in te bo vesel ko prideš mimo njegovega teritorija. Predvidevam, da se bo s tem tudi prenehalo lajanje, je pa res, da se zna zgoditi da bodo psi kaj kmalu začeli hoditi za tabo na hrib :)

S silo se v takem primeru ne bo rešilo popolnoma nič.

vostok_1 ::

Worth a try.

Kupi nekaj zelo finega. Recimo pršut, pa mu vsakič vrži eno rezino.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Oldi ::

Kako moraš že z roko proti njemu, da ga počohaš, z dlanjo proti njemu, da vidi da je prazna?
Dvomim, da bo kruh ok, tega bi mu lahko dal, da je iz roke, metati meso je pa že problem kako, da ne bo videti agresija.
Poper je bil mišljen za vsak slučaj, ko se mi odtrga od teh psov, ne prenesem agresivnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

mat xxl ::



Tole deluje imam tudi sam za zaščito svojih kužkov.

Se pa da tudi koga nahecati, enkrat sta privezane moje kužice lajale na enega vzgojenega odvezanega Pitbula in lastnik pride prijazno z psom, do mojih kužic, da bo videl, kaj se tako razburjata.

Pritisnem Dazzer 2 moje sta lajala, pes je pa pobegnil. In lastniku nikakor ni bilo nič jasno, kako se tak bolji dveh malih kužic. :)

N0t0ri0us ::

Oldi je izjavil:

Kako moraš že z roko proti njemu, da ga počohaš, z dlanjo proti njemu, da vidi da je prazna?
Dvomim, da bo kruh ok, tega bi mu lahko dal, da je iz roke, metati meso je pa že problem kako, da ne bo videti agresija.
Poper je bil mišljen za vsak slučaj, ko se mi odtrga od teh psov, ne prenesem agresivnosti.


Ne rabiš nobenega fancy pršuta. košček klobase, salame sira ali karkoli bo dovolj. Za začetek vrži njemu pred nos ali pa meter pred njega. petič te bo že vesel.

in pa preden se ga prvič dotakneš pazi. nasvet velja tudi za vse ostale:

Z roko psu ne gremo NIKOLI nad glavo, saj se v takem trenutku počuti ogroženega in je velika možnost da te neznan pes ugrizne. Opažam pri svojem ker ga recimo 80% ljudi želi pobožat nad glavo, zato jih izrecno opozorim. Vedno greš nižje od glave in ga pobožaš po plečih, hrbtu ali vratu.

tikitoki ::

ja, desetlejtje staro:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

sift ::

Mene so večkrat napadli v ljubljani, na obali, medtem ko sm rolal.. Ker jim očitno ta zvok od rolerjev sproži neko čudno reakcijo napadalno... Vedno mi je uspelo jim zbežat (šprint kok gre z rolerji), parkrat pa sm mislil da bo pizdarija.

Brez povodca nimate kaj delat s psom na sprehodu. Jaz bi vam dal vsem kazen 10. 000 in še par brc v rit

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

joze67 ::

Sedaj veš, zakaj te nihče nič ne vpraša in zakaj tvoje mnenje ne šteje.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaščita ljudi pred psi (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37955807 (45654) Massacra
»

majhni ljudje z velikimi psi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17451957 (47980) BRBR
»

prepovejmo pse v mestih! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10922288 (20537) krneki0001
»

Pasji teror (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1389343 (5372) Utk

Napad psov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20114321 (10844) Tody

Več podobnih tem