Forum » Operacijski sistemi » Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?
Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?
Temo vidijo: vsi
MrStein ::
To kar ima T-2 za VDSL.
Zakaj si sploh šel v namestitev, če nekaj osnovnega kot mreža ne deluje pravilno?
A je treba prav modem izklopiti, ali je dovolj mrežni kabel iztakniti za nekaj sekund?
Na drugih (Ubuntu, Fedora,...) enako nagaja?
Pod Windows je delalo OK?
Zakaj si sploh šel v namestitev, če nekaj osnovnega kot mreža ne deluje pravilno?
A je treba prav modem izklopiti, ali je dovolj mrežni kabel iztakniti za nekaj sekund?
Na drugih (Ubuntu, Fedora,...) enako nagaja?
Pod Windows je delalo OK?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
b3D_950 ::
rb750: Poglej ZS.
Na ohišju piše: Smart com, SVM104.
lshw -c Network, *-network description: Ethernet interface product: RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd. physical id: 5 bus info: pci@0000:01:05.0 logical name: eth0 version: 10 serial: size: 100Mbit/s capacity: 1Gbit/s width: 32 bits clock: 66MHz capabilities: pm bus_master cap_list rom ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt 1000bt-fd autonegotiation configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=r8169 driverversion=2.3LK-NAPI duplex=full ip=xx.xx.xx.xx latency=64 link=yes maxlatency=64 mingnt=32 multicast=yes port=MII speed=100Mbit/s resources: irq:21 ioport:d000(size=256) memory:f1000000-f10000ff memory:7dd00000-7dd1ffff
Vidm, da dobi preko dhcp public ip (mogoče imaš več kot dve napravi priklopljene na ta switch in zato ne dobi IPja?). Inštaliraj si še firewall (sudo ufw enable).
zero_max ::
1. MrStein:
Pod windowsi je net delal normalno. Pri drugih linux osih nisem poskusil.
Izklopim modem za nekaj sekund. Zadaj, kjer so kabli je en gumb.
2. rb750:
Bom poskusil s firewallom.
Pod windowsi je net delal normalno. Pri drugih linux osih nisem poskusil.
Izklopim modem za nekaj sekund. Zadaj, kjer so kabli je en gumb.
2. rb750:
Bom poskusil s firewallom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zero_max ()
Evo tole mi izpise...
sudo ufw status Stanje nedejavno sudo uwf enable sudo: uwf: ukaza ni bilo mogoče najti
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zero_max ()
Izklopim modem za nekaj sekund.
Ja, to si že povedal. Vprašanje se glasi: ali je dovolj tudi samo iztakniti mrežni kabel in po nekaj sekundah nazaj vtaknit?
2) Zatipkal si se: uwf namesto ufw
Motiti se je človeško.
Internet dela brez težav z aktivacijo poz.zida. Hvala! Glede ostalih težav, nadaljujem na drugi temi.
AlienRR ::
Usposobil bi star prenosnik in ne vem kateri OS na osnovi debiana bi bil primeren.
Gre se za TroNote z Pentium M (torej 64bit odpade), ATI mobility radeon 9700 (gonilniki sploh obstajajo?) in 512MB RAMa.
Trenutno razmišljam o crunchbang-u, vendar ne vem katera verzija podpira vse potrebno. Kul se mi zdi ubuntu, vendar sem v dvomih kako bi gnome3 deloval, sploh pa s takšno količino RAMa, ostale verzije (lubuntu, xubuntu) pa so mi nezanimive, ker se mi zdijo preveč podobne XPju, ki je trenutno gor.
Gre se za TroNote z Pentium M (torej 64bit odpade), ATI mobility radeon 9700 (gonilniki sploh obstajajo?) in 512MB RAMa.
Trenutno razmišljam o crunchbang-u, vendar ne vem katera verzija podpira vse potrebno. Kul se mi zdi ubuntu, vendar sem v dvomih kako bi gnome3 deloval, sploh pa s takšno količino RAMa, ostale verzije (lubuntu, xubuntu) pa so mi nezanimive, ker se mi zdijo preveč podobne XPju, ki je trenutno gor.
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.
popster ::
@AlienRR
crunchbang je kar uredu samo nevem ce je tko enostavno posodabljat kot ubuntu. Drugače pa lahko tudi na crunchbangu installiras gnome, ali kako drugo namizje na enostaven način.
crunchbang je kar uredu samo nevem ce je tko enostavno posodabljat kot ubuntu. Drugače pa lahko tudi na crunchbangu installiras gnome, ali kako drugo namizje na enostaven način.
Pa crunchbang gre gor? Nebi rad, da mi javi kake napake, ker hardware ne podpira česa. Npr, da procesor ne podpira kake inštrukcije, ki jo kernel želi, itd.
Nazadnje, ko sem ga uporabljal se je crunchbang posodabljal preko package managerja, predvidevam, da je ostalo enako.
Nazadnje, ko sem ga uporabljal se je crunchbang posodabljal preko package managerja, predvidevam, da je ostalo enako.
popster ::
Pa crunchbang gre gor?ce dela brezhibno lahko preveris z če bootaš z usbja..
Nazadnje, ko sem ga uporabljal se je crunchbang posodabljal preko package managerja
ja verjetno so bile tisto posodobitve, ne nadgradnje. za nadgradnje bos moral v Crunchbangu editirat datoteko sources.list
Rias Gremory ::
@AlienRR
Crunchbang daj na CD/USB in poženi v live načinu, če dela daš gor.
Updejta se pa z
Lahko probaš tudi Lubuntu ali Xubuntu, ker lahko izgled itak spremeniš. Lahko probaš še SliTaz ali Tiny Core Linux.
Updejta se pa z
sudo apt-get update sudo apt-get upgrade
Lahko probaš tudi Lubuntu ali Xubuntu, ker lahko izgled itak spremeniš. Lahko probaš še SliTaz ali Tiny Core Linux.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Zvezdica27 ::
Lp,
na starih procesorjih bodo delali vsi novi linux distroti, ker je podpora pač not v kernelu, a ne? Ti samo glej, da je lightweight in bo vse OK.
Crunch je malce zahtevnejši v smislu, da ni Desktop environmenta, torej ni ikon na namizju itd... a če te moti, pač izberi kaj drugega. Kernel je v defaultu malce star, kar se zlahka posodobi, a za tako star računalnik ni pene.
Crunch je samo Debian + Openbox, če hočeš kaj bolj klasičnega pač izberi Debian + XFCE ali LXDE. Gnome bi znal biti že preveč zahteven (stari Grnome 2 pa je ... no, zastarel). Vsekakor pa bi jaz šel na Debian, stabilnost je le nekaj pomembnega.
Osebno pa lahko Crunch samo pohvalim. To je to.
zz
na starih procesorjih bodo delali vsi novi linux distroti, ker je podpora pač not v kernelu, a ne? Ti samo glej, da je lightweight in bo vse OK.
Crunch je malce zahtevnejši v smislu, da ni Desktop environmenta, torej ni ikon na namizju itd... a če te moti, pač izberi kaj drugega. Kernel je v defaultu malce star, kar se zlahka posodobi, a za tako star računalnik ni pene.
Crunch je samo Debian + Openbox, če hočeš kaj bolj klasičnega pač izberi Debian + XFCE ali LXDE. Gnome bi znal biti že preveč zahteven (stari Grnome 2 pa je ... no, zastarel). Vsekakor pa bi jaz šel na Debian, stabilnost je le nekaj pomembnega.
zz
dzinks63 ::
Linux Mint 17 Cinnamon 64 bit lahko pohvalim, za domačo uporabo sploh ne zaznaš razlike med windovsi, vse dela ok, vse je na svojem mestu, še kao start meni je tu, naloženo na low budget komp, c2d E5200@3GHz, 2GB rama, ssd intel 40GB (zasedeno komaj 10GB čeprav je instalirano vse kar rabim, (Libre office, inkscape, ...) hd2400, ... Enojederne mašine so v sedanjih časih zgodovina, saj dobiš že c2d za minimalne pare.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()
kamuee ::
Pozdrav!
Imam vprašanje in sicer imam 2 laptopa in ne vem kter linux naj dam gor??
1. Laptop: HP 6830s(4GB rama, CPU 2.6GHz intel C2D, 320GB disk, ...) Mislu sm dat gor Ubuntu 14.04 LTS
2. Laptop: HP NX6325 (1.5GB rama, 1.8GHz AMD Sempron, 250GB disk,...) Na tega pa ne vem kaj naj dam. Če ima kdo kakšno idejo naj prosim posta gor.
Dopade se mi tema tut, ki jo je postal rb750 gor.
1. Laptop: HP 6830s(4GB rama, CPU 2.6GHz intel C2D, 320GB disk, ...) Mislu sm dat gor Ubuntu 14.04 LTS
2. Laptop: HP NX6325 (1.5GB rama, 1.8GHz AMD Sempron, 250GB disk,...) Na tega pa ne vem kaj naj dam. Če ima kdo kakšno idejo naj prosim posta gor.
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kamuee ()
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
Odvisno, koliko si občutljiv na videz ipd... Na prvem bi moral 14.04 delat b.p., na drugem bi pa Lubuntu 14.04 moral prav letet...
LP
Jože
Odvisno, koliko si občutljiv na videz ipd... Na prvem bi moral 14.04 delat b.p., na drugem bi pa Lubuntu 14.04 moral prav letet...
LP
Jože
Lubuntu 14.04 pravš, a ima ta tut podpora za 5 let?
trnvpeti ::
das gor recimo xubuntu 13.04 lts na 2.racunalnik
bos videl, ce ti odgovarja
pol lahko das tudi na prvega isti sistem
bos videl, ce ti odgovarja
pol lahko das tudi na prvega isti sistem
zdej pozabu sm navest GPU-je. Za 1. ima ati HD3430 512MB, 2. ima pa xpress 1250 128MB
obe so os ATI-ja
zdej za 1. bo skor ziher 14.04 LTS kr se mi zlo dopade, sam ne vem kako mi bo laufau?
za 2. sm pa v dilemi???
obe so os ATI-ja
zdej za 1. bo skor ziher 14.04 LTS kr se mi zlo dopade, sam ne vem kako mi bo laufau?
za 2. sm pa v dilemi???
Zgodovina sprememb…
dva kljuceka
na enega lxde, na drugega xfce
ce imas tretjega, se to probas
bootnes, pogledas kako ti odgovarja
pod haubo je pa vse isto
na enega lxde, na drugega xfce
ce imas tretjega, se to probas
bootnes, pogledas kako ti odgovarja
pod haubo je pa vse isto
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
Ja, Lubuntu 14.04 je tudi LTS. Samo je po videzu povsem drugačen, če ga primerjaš z Ubuntu (drug, minimalističen desktop na osnovi LXDE). Prednost bi lahko bila, da so repozitoriji za oba stroja potem isti...
LP
Jože
Ja, Lubuntu 14.04 je tudi LTS. Samo je po videzu povsem drugačen, če ga primerjaš z Ubuntu (drug, minimalističen desktop na osnovi LXDE). Prednost bi lahko bila, da so repozitoriji za oba stroja potem isti...
LP
Jože
fosil ::
Pozdrav!
Na prvega daš linux mint 17 cinnamon LTS, na drugega pa mint 17 mate LTS.
Tudi tema, ki jo je postal rb750 je na mintu.
Tako je!
WM DE??
kter linux se pa tko za laptope najbolj obnese?? ali je to stvar uporabnika??
Ste me zasuli z idejami da zdej res ne vem kaj naj dam gor :)
Ste me zasuli z idejami da zdej res ne vem kaj naj dam gor :)
Zgodovina sprememb…
WM DE??
sam izberes(za tvoj laptop ne kde in ne unity in ne gnome)
pac kar ti je vsec
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trnvpeti ()
Rabim nekaj da kolk tolk zgleda pa da laufa dobr na teh dveh mašinah, to je to kar bi v osnovi rabu.
imas stiri predloge
cina,mate,xfce,lxde
poglej si screenshote , kako zgleda
potegnes na kljucek
live distro bootnes, malo delas, sprobas
lahko sprobas vse stiri
vzames, kar ti je najbolj vsec
cina,mate,xfce,lxde
poglej si screenshote , kako zgleda
potegnes na kljucek
live distro bootnes, malo delas, sprobas
lahko sprobas vse stiri
vzames, kar ti je najbolj vsec
hmm, kakšna razlika je poa med lxde xfce?
za mint mi je jasn
za mint mi je jasn
Zgodovina sprememb…
hmm mint sm že enkrat prej gledal pa se mi kr dopade, sam ne vem če bi cinnamon alufal ok na 1.8GHz amd-ju z 1.5 RAM-a?
trnvpeti je postal ne kde in ne unity in ne gnome pa me zanima zakaj ne za oba dva, čist informativno. Malce so bolj požrešni z ramom?
potegnes dol cinnamon
das na kljucek
to rabis kolk, 10min
bootnes, sprobas
tudi ce instaliras
ti vzame vse skupaj kaksne pol ure
das na kljucek
to rabis kolk, 10min
bootnes, sprobas
tudi ce instaliras
ti vzame vse skupaj kaksne pol ure
hmm bom sprobal cinnamon 17 za štos :-)
a ni mint na gnome gui?
a ni mint na gnome gui?
Zgodovina sprememb…
Rias Gremory ::
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
hmm mint sm že enkrat prej gledal pa se mi kr dopade, sam ne vem če bi cinnamon alufal ok na 1.8GHz amd-ju z 1.5 RAM-a?
Potem pa vzemi mint mate, je manj zahteven kot cinnamon.
Še lažji je mint xfce, lahko ga testiraš, za dokončni install pa počakaj par dni da pride ven končna verzija, trenutno je zunaj RC.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
Debian je baziran na debianu, Mint 17 pa na ubuntuju.
Oba pa dobiš z različnimi namizji.
Oba pa dobiš z različnimi namizji.
Tako je!
Je.
Motiti se je človeško.
Pa crunchbang gre gor?ce dela brezhibno lahko preveris z če bootaš z usbja..
Nazadnje, ko sem ga uporabljal se je crunchbang posodabljal preko package managerja
ja verjetno so bile tisto posodobitve, ne nadgradnje. za nadgradnje bos moral v Crunchbangu editirat datoteko sources.list
Ja imaš prav, so bile posodobitve ne nadgradnje.
Rias Gremory je izjavil:
@AlienRR
Updejta se pa z
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Zvezdica27 je izjavil:
Lp,
zz
Vem, da je vse v kernelu, zato me je tudi zanimalo - v primeru, da bi kaj odstranili.
Finta je, da prenosnik ne pozna bootanja iz USB, v BIOSu preprosto ni opcije, nebi pa rad porabil 10 DVDjev, samo za testiranje kaj najbolje deluje.
Linux Mint 17 Cinnamon 64 bit lahko pohvalim, za domačo uporabo sploh ne zaznaš razlike med windovsi, vse dela ok, vse je na svojem mestu, še kao start meni je tu, naloženo na low budget komp, c2d E5200@3GHz, 2GB rama, ssd intel 40GB (zasedeno komaj 10GB čeprav je instalirano vse kar rabim, (Libre office, inkscape, ...) hd2400, ... Enojederne mašine so v sedanjih časih zgodovina, saj dobiš že c2d za minimalne pare.
32bit CPU Eh, prenosnik mi doma leži za brezveze, HW brez napake, vreden pa praktično nič.
še temo si lahko nastaviš, da izgleda kot ms: http://www.noobslab.com/2014/04/make-yo...
ce noces distro like xp
in noces crunch
probaj debian+i3 wm
Sem slišal za to, čeprav mislim, da ga ni čez openbox, simple, nice, fast.(malo pretiravam pa vendar)
No, crunch gre gor.
me linux ni prepričal za tastar laptop, sm dal gor win 7 home premium pa dela čist lepo... sm pa sprobal cinamon 17 4 distroje, pa to glih za laptope še ni ist ok, problemi z wifi karticami, GPU, sicer sem pol našu rešitve ampak bi mogu met mal bolši laptop za to sprobavat, kr ta je bil mejčken prepočasn.
Drugače pa hvala vsem za info in support!!
Drugače pa hvala vsem za info in support!!
Zvezdica27 ::
jezus marija... na stara jajca bi vsi ubuntu gor rinili...
Štos vsakega sistema je očem neviden: linux jedro + X (po domače povedano, riše kar vidiš) + DE in/ali WM (pove X kaj naj riše, torej kaj risati). In če je preveč animacij.... bo štekalo.
najprej dragi moji se odločite ali se boste igrali ali bi imeli sistem stabilen.
Če želite spoznavati linux in se igrati, lahko ubuntu pa ko bo naslednja posodobitev sesula sistem, želim veliko zabave. Ubuntu temelji na Debian Sid (razvojna različica) in se rado kaj zatakne. Lahko mint (itak je samo izpeljan iz ubuntu ali Debian)
Če bi radi stabilnost, pojdite na Debian stable, starejše zadeve gor, a delajo brez problemov. BREZ problemov. Kernel se lahko posodobi preko namenskih orodij.
Seveda imte cel kup izpeljank + druge družine linux (recimo arch in tako naprej) ampak to je osnova. Vedeti morate, da vsi distroti so bolj ali manj izpeljanke iz nekaj velikih osnov (debian, arch...). Tudi ubuntu, a recimo, da ga vodimo ločeno, ker sami kar precej spreminjajo in dejansko debian sid zadeve ne delajo nujno na ubuntu.
Torej najprej izberite stabilnost ali bleeding-edge igrivost.
Sedaj pa izbira DE in/ali WM: torej šele sedaj se odločite kako bo izgledalo (tudi na ubuntu lahko date openbox, da se razumemo).
ŠVOH RAČUNALA in tisti, ki jim lepota ni pomembna:
Lxde
xfce
Openbox
najbrž še kaj
SREDNJI RANG
vse razen Unity (tu pač znižaš nivo animacij itd.)
VISOKI RANG
vse, tu šele enostavne zadeve letijo
Tako.
Linux ni win, kjer na enem DVD dobiš vse. Ja, 20 cdjev je treba probat (halo.... danes se uporablja usb boot), ampak še važnejši je research. Kaj želiš in probaš najti približno distribucijo. Če je ni, izberi pure debian in si jo izgradi. Vsaj naučil se boš kaj.
Ne pa dajat najnovejši ubuntu na nek star comp. Ubuntu je tisti linux distro, ki hoče tekmovati z win in OSx in je zato po svoje najlepši in najboljši in najbolj požrešen. NI nujno nasjslabši - so pa tudi druge, drugačne, če hočete boljše rešitve.
Jaz sem po cca 10 letih pristal na Debianu z Openbox (Crunchbang distro) in do sedaj mi je to to. Vem pa da bi se isto dobro počutil na kakem archu.
zz
aja še to... če iamte starejši comp, se splača gor dajati distrote, ki so bili tedaj zunaj.
Recimo na mojem prastartem pentiumu M še danes brez problema in neverjetno tekoče za 2014 dela ubuntu 10.04 -zakaj bi menjal?
štekate?
zz
Štos vsakega sistema je očem neviden: linux jedro + X (po domače povedano, riše kar vidiš) + DE in/ali WM (pove X kaj naj riše, torej kaj risati). In če je preveč animacij.... bo štekalo.
najprej dragi moji se odločite ali se boste igrali ali bi imeli sistem stabilen.
Če želite spoznavati linux in se igrati, lahko ubuntu pa ko bo naslednja posodobitev sesula sistem, želim veliko zabave. Ubuntu temelji na Debian Sid (razvojna različica) in se rado kaj zatakne. Lahko mint (itak je samo izpeljan iz ubuntu ali Debian)
Če bi radi stabilnost, pojdite na Debian stable, starejše zadeve gor, a delajo brez problemov. BREZ problemov. Kernel se lahko posodobi preko namenskih orodij.
Seveda imte cel kup izpeljank + druge družine linux (recimo arch in tako naprej) ampak to je osnova. Vedeti morate, da vsi distroti so bolj ali manj izpeljanke iz nekaj velikih osnov (debian, arch...). Tudi ubuntu, a recimo, da ga vodimo ločeno, ker sami kar precej spreminjajo in dejansko debian sid zadeve ne delajo nujno na ubuntu.
Torej najprej izberite stabilnost ali bleeding-edge igrivost.
Sedaj pa izbira DE in/ali WM: torej šele sedaj se odločite kako bo izgledalo (tudi na ubuntu lahko date openbox, da se razumemo).
ŠVOH RAČUNALA in tisti, ki jim lepota ni pomembna:
Lxde
xfce
Openbox
najbrž še kaj
SREDNJI RANG
vse razen Unity (tu pač znižaš nivo animacij itd.)
VISOKI RANG
vse, tu šele enostavne zadeve letijo
Tako.
Linux ni win, kjer na enem DVD dobiš vse. Ja, 20 cdjev je treba probat (halo.... danes se uporablja usb boot), ampak še važnejši je research. Kaj želiš in probaš najti približno distribucijo. Če je ni, izberi pure debian in si jo izgradi. Vsaj naučil se boš kaj.
Ne pa dajat najnovejši ubuntu na nek star comp. Ubuntu je tisti linux distro, ki hoče tekmovati z win in OSx in je zato po svoje najlepši in najboljši in najbolj požrešen. NI nujno nasjslabši - so pa tudi druge, drugačne, če hočete boljše rešitve.
Jaz sem po cca 10 letih pristal na Debianu z Openbox (Crunchbang distro) in do sedaj mi je to to. Vem pa da bi se isto dobro počutil na kakem archu.
zz
aja še to... če iamte starejši comp, se splača gor dajati distrote, ki so bili tedaj zunaj.
Recimo na mojem prastartem pentiumu M še danes brez problema in neverjetno tekoče za 2014 dela ubuntu 10.04 -zakaj bi menjal?
štekate?
zz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zvezdica27 ()
_koki_ ::
Kater linux distro je najbolj primeren???
Omejitve:
-install size max. 128mb (ker nimam večje spominske CF poleg IDE-CF adapterja)
-multimedia software za filme, glasbo
-novejši brskalnik z flash podporo
-mogoče tudi kak lite urejevalnik besedil, ki odpira pdf, word, excel, ppt,...
-priporočljiv sodobnejši izgled
Omejitve:
-install size max. 128mb (ker nimam večje spominske CF poleg IDE-CF adapterja)
-multimedia software za filme, glasbo
-novejši brskalnik z flash podporo
-mogoče tudi kak lite urejevalnik besedil, ki odpira pdf, word, excel, ppt,...
-priporočljiv sodobnejši izgled
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Operacijski sistemi | 340854 (67) | polozweii |
» | Linux Mint ali open SuseOddelek: Operacijski sistemi | 3196 (730) | link_up |
» | Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Operacijski sistemi | 38734 (27965) | diler515 |
» | Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 17288 (15302) | krneki0001 |
» | Netbook, Ubuntu?Oddelek: Operacijski sistemi | 9330 (8371) | NSA Agent |