Forum » Operacijski sistemi » Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?
Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?
Temo vidijo: vsi
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
Sem čisto navaden (malce tupčkan) linux desktop user. Z 2Gb misliš RAM ali prostor na disku za namestitev?
LP
Jože
Sem čisto navaden (malce tupčkan) linux desktop user. Z 2Gb misliš RAM ali prostor na disku za namestitev?
LP
Jože
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
Sem si mislil, da bo to... Potem je Lubuntu odločno "predebel"...
Verjetno si ta spisek že pogledal...
Lightweight Linux distribution @ Wikipedia
LP
Jože
Sem si mislil, da bo to... Potem je Lubuntu odločno "predebel"...
Verjetno si ta spisek že pogledal...
Lightweight Linux distribution @ Wikipedia
LP
Jože
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Barbarpapa2 ()
trnvpeti ::
Debian netinstall
Howto bos takoj nasel
Pri instalaciji ne izberi gui
Potem isci debian xfce ali openbox ali fluxbox apt-get install
Instaliral bos preko konzole
Tako bos prisel pod 2g
Howto bos takoj nasel
Pri instalaciji ne izberi gui
Potem isci debian xfce ali openbox ali fluxbox apt-get install
Instaliral bos preko konzole
Tako bos prisel pod 2g
technolog ::
Išem nem minimalen linux (recimo da potrebuje za delovanje manj kot 2Gb prostora), mora imeti:
ne preveč staro jedro
nek gui vmesnik xfce ipd.
gcc, da lahko skompiliram src kodo
da ima nek installer, v 2013 ne mislim veš ročno delati fs in urejati fstab in ostalo iz /etc
//ne mi predlagati archa
Manjaro.
Hayabusa ::
Update:
s pomočjo skripte
https://www.linuxdistrocommunity.com/fo...
https://github.com/helmuthdu/aui
(deluje kot po maslu brez duhamornega vpisovanja ukazov http://wideaperture.net/blog/?p=3851 oz obsežen wiki guide https://wiki.archlinux.org/index.php/In... sem se lotil instalacije pure arch linux-a , rezultat je velikost 1 gb brez gui, net tudi dela, za lažje manevriranje uporabljam mc (midnight commander, klon norton commander-ja).
Kakšen drug dan se lotim še gui-a.
s pomočjo skripte
https://www.linuxdistrocommunity.com/fo...
https://github.com/helmuthdu/aui
(deluje kot po maslu brez duhamornega vpisovanja ukazov http://wideaperture.net/blog/?p=3851 oz obsežen wiki guide https://wiki.archlinux.org/index.php/In... sem se lotil instalacije pure arch linux-a , rezultat je velikost 1 gb brez gui, net tudi dela, za lažje manevriranje uporabljam mc (midnight commander, klon norton commander-ja).
Kakšen drug dan se lotim še gui-a.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
Evo, namestil še xorg & xfce, velikost 1.74 Gb .
Če komu uspe narediti msnjši distro
base, xfce (kde je v opensuse oz xfce v arch-u)
coreutils, gcc-c++, make, krusader, virtualbox-guest-x11 (v poganjam v VMju, brez vbox-guest dodatka je resolucija 640x480), x11-tools, xf86-video-modesetting, xorg-x11, xorg-x11-driver-input, xorg-x11-driver-video, xorg-x11-driver-video-nouveau, xorg-x11-fonts, xorg-x11-server, dbus-1-x11
glibc-locale (del gcc?), grub2,kernel-default, iputils, kdebase4-openSUSE, kdm, konsole (ena konzola mora biti), less, lxde-common, lxde-common-branding-upstream, nautilus, pcmanfm , patterns-openSUSE-lxde_office, rekonq, syslog-ng, yast2, yast2-branding-openSUSE, yast2-control-center-qt, yast2-firstboot, yast2-x11, zypper
Boldano je nekako minimum, ostalo kar je dependency oz nujno za delovanje sistema.
Če komu uspe narediti msnjši distro
base, xfce (kde je v opensuse oz xfce v arch-u)
coreutils, gcc-c++, make, krusader, virtualbox-guest-x11 (v poganjam v VMju, brez vbox-guest dodatka je resolucija 640x480), x11-tools, xf86-video-modesetting, xorg-x11, xorg-x11-driver-input, xorg-x11-driver-video, xorg-x11-driver-video-nouveau, xorg-x11-fonts, xorg-x11-server, dbus-1-x11
glibc-locale (del gcc?), grub2,kernel-default, iputils, kdebase4-openSUSE, kdm, konsole (ena konzola mora biti), less, lxde-common, lxde-common-branding-upstream, nautilus, pcmanfm , patterns-openSUSE-lxde_office, rekonq, syslog-ng, yast2, yast2-branding-openSUSE, yast2-control-center-qt, yast2-firstboot, yast2-x11, zypper
Boldano je nekako minimum, ostalo kar je dependency oz nujno za delovanje sistema.
Zgodovina sprememb…
Našel http://build.porteus.org, kjer sem naredil gui iso ~212 mb (Porteus lxde + development tools).
Kot kaže najmanjši iso .
Kot kaže najmanjši iso .
Zgodovina sprememb…
NSA Agent ::
Našel http://build.porteus.org, kjer sem naredil gui iso ~212 mb (Porteus lxde + development tools).Še manjši uporaben iso http://www.slitaz.org/en/ SliTaz cooking - 40Mb ISO
Kot kaže najmanjši iso .
Pa potem uporabi package manager in si naloži kar rabiš. (gcc, gcc3, gcc+gcj, ...)
http://translate.google.com/translate?s...
zero_max ::
Nisem bral postov za nazaj...rad bi iz varnostnih razlogov presedlal na starem kompu
- windows xp (home edition); različica 2002; service pack 3
- intel core duo; E4600; 2,4 GHz; 1,96 GB RAM
- protivirusni program: eset NOD32
Nimam nobenih izkušenj z open source os (linux etc) in nisem lih nek maher IT-ja. Komp bo predvsem potrebovala starejša oseba (over 60) za:
- Facebook,
- brskanje po novicah,
- branje mailov,
- gledanje videov (predvsem youtube),
- pogovori prek skype-a
Rabil bi nekaj, kar bi bilo (če je seveda možno) hitro in enostavno inštalirat...in da ne bi imel pol preglavic s protivirusnim programom (NOD32) in kakšnimi 'programerskimi triki'. Vem, da bodo težave z ms officeom. To bom preživel.
Hvala za odgovor(e) in LP!
P.S. Navkljub 1.aprilu mislim resno.
Nimam nobenih izkušenj z open source os (linux etc) in nisem lih nek maher IT-ja. Komp bo predvsem potrebovala starejša oseba (over 60) za:
- Facebook,
- brskanje po novicah,
- branje mailov,
- gledanje videov (predvsem youtube),
- pogovori prek skype-a
Rabil bi nekaj, kar bi bilo (če je seveda možno) hitro in enostavno inštalirat...in da ne bi imel pol preglavic s protivirusnim programom (NOD32) in kakšnimi 'programerskimi triki'. Vem, da bodo težave z ms officeom. To bom preživel.
Hvala za odgovor(e) in LP!
P.S. Navkljub 1.aprilu mislim resno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zero_max ()
abyssus ::
Jaz ti predlagam Ubuntu. Ne uporabljam ga pogosto, vendar se mi zdi, da je za začetnike najboljši. Pa še ta nova BETA verzija (14.04) je meni hudo všeč, ker so popravili nekaj tistih malenkosti, ki sem jih jaz pogrešal. Antivirusa pa na Linux-u ne boš potreboval.
Jaz ti predlagam Ubuntu. Ne uporabljam ga pogosto, vendar se mi zdi, da je za začetnike najboljši. Pa še ta nova BETA verzija (14.04) je meni hudo všeč, ker so popravili nekaj tistih malenkosti, ki sem jih jaz pogrešal. Antivirusa pa na Linux-u ne boš potreboval.
Gledal sem malo na site-u od ubuntu. Inštalacija z windows installer. Nekaj korakov in to je to?
Ne bo nobenih težav glede:
- npr. internetne povezave (gonilniki za modem) in ostalimi gonilniki
- npr. da mi mi prezaporedi (mogoče malo neumen izraz..khm) disk na drugi način...'razmeta' ali zbriše datoteke.
Bo stvar (ubuntu) tekla hitro na tako starem kompu? Bo kakšen problem glede videa in zvoka?
Zgodovina sprememb…
fosil ::
Kot alternativo ubuntuju ti predlagam linux mint.
Osnovan je na ubuntuju, vendar ima klasičen vmesnik, podoben tistemu iz windwosev, medtem ko ima ubuntu svojevrsten vmesnik.
Cinnamon verzija je bolj sodobna, ima več grafičnih učinkov, mate pa je boljša za manj zmogljive računalnike.
Če zadeva v redu deluje pa lahko preskusiš zelo enostavno, zapeči na dvd in jo zaženi iz dvd-ja.
Tako lahko brez instalacije preizkusiš če vse dela.
Seveda iz dvd-ja deluje počasneje kot bo potem, ko jo boš naložil na disk.
Osnovan je na ubuntuju, vendar ima klasičen vmesnik, podoben tistemu iz windwosev, medtem ko ima ubuntu svojevrsten vmesnik.
Cinnamon verzija je bolj sodobna, ima več grafičnih učinkov, mate pa je boljša za manj zmogljive računalnike.
Če zadeva v redu deluje pa lahko preskusiš zelo enostavno, zapeči na dvd in jo zaženi iz dvd-ja.
Tako lahko brez instalacije preizkusiš če vse dela.
Seveda iz dvd-ja deluje počasneje kot bo potem, ko jo boš naložil na disk.
Tako je!
d4vid ::
Predlagam Linux Mint Cinnamon. Ga uporabljam na slabšem laptopu pa je kar vredu (Pentium 2.16, 3GB ram, emachines e520). Je dost enostaven ter dovolj podoben windowsu (fotr, ki komaj da zna tipkat, zna uporabljat minta)
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
francek1 ::
Predlagam Linux Mint Cinnamon. Ga uporabljam na slabšem laptopu pa je kar vredu (Pentium 2.16, 3GB ram, emachines e520). Je dost enostaven ter dovolj podoben windowsu (fotr, ki komaj da zna tipkat, zna uporabljat minta)
Jaz tudi iščem nekaj za taščico...predvidevam, da je v slovenščini tudi . Kakšne so pa minimalne zahteve po strojni opremi?
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
francek1
Simplicitylinux, antiX, porteus, mepis, slitaz, archbang, bridge linux, checkmatelxde.
Ubuntu in light ? Hahaha.
Simplicitylinux, antiX, porteus, mepis, slitaz, archbang, bridge linux, checkmatelxde.
Ubuntu in light ? Hahaha.
Zgodovina sprememb…
Bi mi lahko kdo enostavno odgovoril; ta in ta distribucija je stabilna, sama poišče gonilnike, je v slovenščini, uporabnikom prijazna in deluje na starejših računalnikih?
dzinks63 ::
Preizkusi Lubuntu, dela tudi na starejših računalnikih tipa P4 2GHz, 512MB rama, je v slovenščini, po instalaciji deluje vse, za domača opravila je ok. Za začetek zaženi live s cd-ja, če si ti bo zdelo ok, si ga instaliraj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()
Jaz tudi iščem nekaj za taščico...predvidevam, da je v slovenščini tudi . Kakšne so pa minimalne zahteve po strojni opremi?
Mint ima naslednje zahteve:
x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).
512 MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).
5 GB of disk space
Graphics card capable of 800×600 resolution
CD/DVD drive or USB port
Je tudi v slovenščini.
Tako je!
Preizkusi Lubuntu, dela tudi na starejših računalnikih tipa P4 2GHz, 512MB rama, je v slovenščini, po instalaciji deluje vse, za domača opravila je ok. Za začetek zaženi live s cd-ja, če si ti bo zdelo ok, si ga instaliraj.
Hvala za hiter in konkreten odgovor.
Nameravam preizkusiti os z usb-ja. Je možno vse os-e naložit na usb in potem enega za drugim preizkusit?
Zvezdica27 ::
lp,
veliko linux distribucij je sicer popolnoma delujočih (polnokrvnih) samo iz USB, torej da imaš ali live USB, ki shrnjuje nastavitve ali pa da namestiš na USB - in imaš svoj sistem vedno s sabo. Svoj čas sem uporabljal PuppyLinux. Googlaj kaj je danes aktualno.
Za novinca: ubuntu je hardwarski pogreb, samo za nova rčaunala. Idi na Lubuntu ali xubuntu in obvezno namesti non-free zadeve (googlaj, kodeki, fonti) in posodobi in nato izklopi avtomatske posodobitve. Pa bo delalo še dolga leta.
Office problem? Libre office, Open office, Abiword... marsikdo vključno z mano se preživlja s temi orodji.
jaz seicer za začetnike zagovarjam *buntu, takoj ko je kaj izkušenj pa hop na Debian.
zz
veliko linux distribucij je sicer popolnoma delujočih (polnokrvnih) samo iz USB, torej da imaš ali live USB, ki shrnjuje nastavitve ali pa da namestiš na USB - in imaš svoj sistem vedno s sabo. Svoj čas sem uporabljal PuppyLinux. Googlaj kaj je danes aktualno.
Za novinca: ubuntu je hardwarski pogreb, samo za nova rčaunala. Idi na Lubuntu ali xubuntu in obvezno namesti non-free zadeve (googlaj, kodeki, fonti) in posodobi in nato izklopi avtomatske posodobitve. Pa bo delalo še dolga leta.
Office problem? Libre office, Open office, Abiword... marsikdo vključno z mano se preživlja s temi orodji.
jaz seicer za začetnike zagovarjam *buntu, takoj ko je kaj izkušenj pa hop na Debian.
zz
Odločil sem se za preizkus (prek DVD-ja) Lubuntu in Linux Mint long term support (Cinnamon in MATE).
@zvezdica:
Žal nima tolko časa, da bi dodatno iskal in urejal zadeve. Pričakujem oz. iščem. kar je napisal francek1 (distribucija je stabilna, sama poišče gonilnike, ..., uporabnikom prijazna in deluje na starejših računalnikih... )
@zvezdica:
Žal nima tolko časa, da bi dodatno iskal in urejal zadeve. Pričakujem oz. iščem. kar je napisal francek1 (distribucija je stabilna, sama poišče gonilnike, ..., uporabnikom prijazna in deluje na starejših računalnikih... )
Zgodovina sprememb…
MrStein ::
Super, ste mu dali dela za dva meseca.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
krisspace ::
Živjo.
Imam starejši računalnik procesor je pentium Atom + 2Gb spomina. Naložil sem Ubuntu pa mi ne ravno dela Ok. Je počasen. Mi lahko svetujete kakšen Linux bi pasal na ta rač.
Rabil bi se le za internet, kakšen word za spisati in powerpoint za uredit. (10letni otrok)
Hvala
Imam starejši računalnik procesor je pentium Atom + 2Gb spomina. Naložil sem Ubuntu pa mi ne ravno dela Ok. Je počasen. Mi lahko svetujete kakšen Linux bi pasal na ta rač.
Rabil bi se le za internet, kakšen word za spisati in powerpoint za uredit. (10letni otrok)
Hvala
MrStein ::
Po novem obstaja "pentium Atom" ?
Motiti se je človeško.
carota ::
Živjo.
Hvala
Predlagam Lubuntu.
LightBit ::
Živjo.
Hvala
Priporočam distribucijo z Xfce namizjem, na primer: OpenSUSE (pri inštalaciji izbereš Xfce).
Živjo.
Priporočam distribucijo z Xfce namizjem, na primer: OpenSUSE (pri inštalaciji izbereš Xfce).
Ima Opens SUSE long term support?
Kaj pa mislite o LXLE ?
Lubuntu dobi long term support šele nekje v sredini aprila.
Zgodovina sprememb…
OpenSUSE ima 18 mesecev podpore.
Zakaj rabiš LTS?
Če si dobro predstavljam LTS. Da imam mir. ;)
Glede LXDE...torej je isto kot LXLE? LXLE about
Na hitro sem preletel site od LXDE in ...pobereš ubuntu in pol dol poberem LXDE al je dovolj LXDE?
Zgodovina sprememb…
OpenSUSE ima 18 mesecev podpore.
Zakaj rabiš LTS?
Če si dobro predstavljam LTS. Da imam mir. ;)
Glede LXDE...torej je isto kot LXLE? LXLE about
Na hitro sem preletel site od LXDE in ...pobereš ubuntu in pol dol poberem LXDE al je dovolj LXDE?
Če te ne moti zastarelost lahko tudi CentOS uporabljaš. Obljubljajo 10 let podpore.
LXLE je Ubuntu LTS distribucija z LXDE namizjem.
Tisto kar na spletni strani LXDE lahko pobereš Live CD neke distribucije z LXDE za test (ni mišljen za inštalacijo).
OK, nisem domač na tem področju. Naj torej poberem najnovejše verzije (Mint Mate) in LXLE. Rad bi le stabilen sistem in enostavno inštalacijo (brez 'packanja' po softverju in iskanja tisoč in en dodatek oz. fajlov...).
Oseba ki bo pol uporablja OS, bo ždela FB, surfala po netu (youtube, novice, mail) in uporabljala skype ter vrtela glasbo (mp3) in filme in branje kakih pdf-jev, epub etc.
Jaz pa imam ta vikend čas, da to uredim. That's all. Torej...kaj naj poberem dol (preskusim) in da ne bo težav (kodeki, gonilniki etc) ?
Nagibam se k Mint Mate oz Cinammon ter LXLE.
Naj vzamem najnovejše verzije ali long term? Pol naj preskusim tudi Lubuntu ?
Se opravičujem za ponavljanje...
Oseba ki bo pol uporablja OS, bo ždela FB, surfala po netu (youtube, novice, mail) in uporabljala skype ter vrtela glasbo (mp3) in filme in branje kakih pdf-jev, epub etc.
Jaz pa imam ta vikend čas, da to uredim. That's all. Torej...kaj naj poberem dol (preskusim) in da ne bo težav (kodeki, gonilniki etc) ?
Nagibam se k Mint Mate oz Cinammon ter LXLE.
Naj vzamem najnovejše verzije ali long term? Pol naj preskusim tudi Lubuntu ?
Se opravičujem za ponavljanje...
Zgodovina sprememb…
Pri večini distribucij boš moral dodatno inštalirat kodeke (gstreamer0.10-plugins-ugly, gstreamer0.10-plugins-bad, ...). Mint jih že izgleda ima.
Skype bi znal delat probleme povsod, ker je zaprto-koden.
Za vikend dvomim, da ti bo vse uspelo urediti.
Osebno imam zelo slabe izkušnje z Ubuntu (od 8.10 ga nisem niti povohal).
Bi ti pa raje svetoval Mint kot pa LXLE. Če ti pa Mint dela probleme pa probaj še OpenSUSE, ker je popolnoma druga družina.
Skype bi znal delat probleme povsod, ker je zaprto-koden.
Za vikend dvomim, da ti bo vse uspelo urediti.
Osebno imam zelo slabe izkušnje z Ubuntu (od 8.10 ga nisem niti povohal).
Bi ti pa raje svetoval Mint kot pa LXLE. Če ti pa Mint dela probleme pa probaj še OpenSUSE, ker je popolnoma druga družina.
Hvala.
Aja...kaj je boljše LTS ali najnovejša verzija?
Aja...kaj je boljše LTS ali najnovejša verzija?
Zgodovina sprememb…
Ubuntu LTS je verjetno proti koncu bolj stabilen, ampak OpenSUSE je bolj stabilen že takoj ob izdaji.
Jaz bi šel na najnovejšo.
Jaz bi šel na najnovejšo.
filip007 ::
Fedora in OpenSuse nimate kodekov, pri U/K/Lubuntu se samo označi v install za to.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.
Živjo.
Hvala
Probaj Mint Mate.
Tako je!
TallCezar ::
Iz izkušenj lahko povem, da je openSUSE stabilen distro. Imajo partnerstvo z Novellom oz. SUSE; njihov OS npr. teče na finančnih borzah. Za kodeke in ostalo dodaj Packman repository.
Spet vprašanje:
open suse: Za izdelavo liveCD poberem dol kaj? 'Live KDE' ali 'Rescue'? Rad bi, da mi laufa z DVD-ja, da preskusim.
Že pobiram '4,7 GB DVD'.
btw....mint ima možnost za dwn skype-a...klik.
open suse: Za izdelavo liveCD poberem dol kaj? 'Live KDE' ali 'Rescue'? Rad bi, da mi laufa z DVD-ja, da preskusim.
Že pobiram '4,7 GB DVD'.
btw....mint ima možnost za dwn skype-a...klik.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Operacijski sistemi | 340463 (89) | broken/link |
» | Linux Mint ali open SuseOddelek: Operacijski sistemi | 3195 (729) | link_up |
» | Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Operacijski sistemi | 38715 (27946) | diler515 |
» | Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 17281 (15295) | krneki0001 |
» | Netbook, Ubuntu?Oddelek: Operacijski sistemi | 9329 (8370) | NSA Agent |