» »

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Temo vidijo: vsi
««
4 / 27
»»

urosz ::

sem probal zagnat malo s cdja, brez da bi inštalital in mi je kar všeč.. zanima me kateri odjemalec za e-pošto priporočate, potem alternativo dreamweaverju, alternativo Eclipse-ju, lahko tudi kaj podobnega kot je v windowsih TextPad. To mi je še bolj všeč.

zanima me pa, če obstaja Slovenski Ubuntu, s tem mislim celotni sistem UI če je preveden. Ker ko sem sprobal malo, je bilo angleško. Ampak ok, ni problema

Zero0ne ::

Sicer sam uporabljam webmail (gmail preko uzbl-ja), ampak kolikor vem, sta najbolj uporabljana email clienta v Ubuntuju Evolution in Mozilla Thunderbird.

P.S.:Slovenska lokalizacija je pomankljiva in nedokončana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zero0ne ()

c0ck4m0u53 ::

@Zero0ne

Katero verzijo uzbl uporabljaš, namreč zadnja (2009.09.12@master) mi dela male probleme s parimi bindi, ki ne primejo ter zaznamki. Dmenu se zažene, ko pa izberem želenega pa obstane na trenutni strani. Ko bom mel več časa, se moram mal poglobit v to, trenutno sem pa šel nazaj na 2009.08.26.

Zero0ne ::

Uporabljam zadnjo verzijo. Zgleda so nekoliko spremenili sintakso config fila, ker je tudi meni par bindov nehalo delati. V mojem primeru je bila rešitev, da sem pri "bind key = action" pred znak = postavil tab, medtem ko zadnja verzija parsa samo enojne presledke. Dmenu, bookmarks...worksforme.

Pegaz ::

sem probal zagnat malo s cdja, brez da bi inštalital in mi je kar všeč.. zanima me kateri odjemalec za e-pošto priporočate, potem alternativo dreamweaverju, alternativo Eclipse-ju, lahko tudi kaj podobnega kot je v windowsih TextPad. To mi je še bolj všeč.


Eclipse laufa native na linux-u (seveda moraš potegnit linux verzijo). Sicer ne poznam TextPad-a, ampak za delo s fajli se lahko porablja gedit (tudi obarva kodo).

PGF ::

Ima kdo prenosnik Presario CQ50 (
), z inštaliranim Ubuntu, namreč zanima me, kako je tistemu ki to ima, uspelo popraviti wireless in grafiko.
Lahko tudi predlagate katera distribucija bi še poleg (baje) Mandrive delovala na tem prenosniku. Razočaran sem ker sem dobil ravno tisti prenosnik, ki ima tak hardware, ki ga očitno večina linuxov ne zazna, oz. ni driverjev zanj.



LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PGF ()

Zero0ne ::

Tega laptopa sicer nimam, ampak sodeč po debatah na forumih naj bi najnovejša verzija Mandriva GNU/Linuxa podpirala ves hardware. Tudi Ubuntu 9.10 bi po mojem moral delati z nekaj tweakanja. Z katero verzijo ubuntuja si preizkušal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zero0ne ()

tt2 ::

Mene zanima, ker bi si rad downloadal ubuntu ampak ne vem točno katera je zadnja končna verzija (ne kaka beta). Na slovenski strani linki ne delujejo . Na žalost se na linux ne spoznam ravno, bi pa ga rad poiskusil.

PS: a obstaja slovenska različica, ali pa so vse ang?

Hexx ::

Ubuntu 9.10

tt2 ::

a tam izberem ubuntu-9.10-desktop-i386.iso.torrent, ker bom downloadal z torrent-om?

http://www.ubuntu.com/getubuntu/downloa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tt2 ()

5er--> ::

Lahko downloadaš tudi tako. :)

wooted ::

lp.
še nikoli mi ni uspelo dokončno zalaufati/naložiti linuxa zaradi čudno neznanih razlogov (vsaj zame:)))
zadnjič sem zasledil KDE 4.4.1 in mi je res ful všeč. zdej me pa zanima kaj moram naredit da pridem do delujoče zadeve.

računalnik:
P4 3600mhz
2G rama
7600GS 256Mb grafa
disk ni problem

zadeva naj bi brala NTFS in pisala na njega, rabim za internet, torrent, glasba (upam da bo delal traktor PRO in da dobim drajverje za numark omni control)

aja, v tem sem totalen nub in znam samo vstavit cd, izbrati inštalacijo in naštimat disk..

fosil ::

aja, v tem sem totalen nub in znam samo vstavit cd, izbrati inštalacijo in naštimat disk..

Torej vstavi cd in izberi inštalacijo :)

Edino pred tem si boš moral prenesti in zapeči CD.
Če bi rad KDE bo verjetno najboljša izbira kubuntu
Tako je!

c0ck4m0u53 ::

Nekaj predlogov (KDE 4 namizno okolje, enostavna namestitev);
OpenSUSE, Mandriva, PCLinuxOS, Pardus, Linux Mint KDE Community Edidion, Kubuntu.
Na vseh omenjenih ter večini ostalih deluje glasba, internet, filmi, torrenti... brez težav. Kakšno je stanje s Traktor pro (morda deluje preko wine) in podobnimi DJ orodji pa ne vem, ker nimam izkušenj, enako velja za gonilnike numark omni control.

Zgodovina sprememb…

wooted ::

hvala za hitre odgovore.
bom jutri zjutraj sprobal, upam da bo šlo brez problemov ;((

wooted ::

OpenSuse ne gre skoz :8) že po dveh minutah nek error stisne pa tipkovnica utripa (caps lock & scroll lock)

kriko1 ::

Bios update najprej, potem še enkrat probaj.

tey007 ::

opensuse vs kubuntu vs gentoo vs mandriva? kater od teh je najbolj kul? gentoo mislim da je edini, ki ima zadnjo verzijo lansko. sedaj imam kubuntu, vendar mi vedno, kadar imam odprt brskalnik laptop močno začne gret... hujše kot na windowsu! zato sedaj ne vem, ali ga naj samo zbrišem in še enkrat naložim, ali naj naložim katero drugo distribucijo?

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tey007 ()

c0ck4m0u53 ::

Gentoo ni binarna distribucija za razliko od ostalih katere si naštel. Pakete se prevaja iz izvorne kode, kar pomeni, da datum izdaje ni verodostojno merilo glede na to, da lahko prevedeš vse zadnje verzije paketov programov katere uporabljaš in si vseskozi up to date (rolling release). To posledično pomeni odsotnost ponovnega nameščanja celotnega sistema ali nadgradnje celotne verzije distribucije, kar pa je značilno za preostale naštete distribucije (primer ubuntu, ki ima 6 mesečni razvojni cikel; 9.10->10.4). Če si želiš, da zadevo postaviš iz nič in točno po svoji zamisli potem je gentoo super, morda poglej tudi v smer archa (je binary distro ampak dokaj podoben gentoo), morda tudi crux. Če pa želiš da večino stvari že dobiš prednaloženih pa le posezi po kubuntu, madnriva, opensuse, pardus, mint...

Glede prenosnika malo pobrskaj na (k)ubuntu wiki za nasvete glede prenosnikov. Tole je sicer link na arch wiki vendar je kar nekaj zadev, ki so identične ostalim linux distribucijam. Nekaj pametnih nasvetov se najde tudi na Less Watts.
Poglej med aktivne procese (kateri je največji odjemalec) ter izklopi nepotrebne.

Težava, ki jo opisuješ bi lahko bila povezana s kakovostjo gonilnikov, ki skrbijo za power saving/ management področje na linuxu. Omenjeno področje trpi zaradi pomanjkljive dokumentacije, ki je na voljo, kar rezultira v nekoliko slabših gonilnikih napram windows platformi (vseskozi glasni ventilatorji, manjša avtonomija baterije, višje temperature komponent...).

urosz ::

Rabim lightweight linux distribucijo za prenosnik s specifikacijami: Celeron 1,70GHz, 512MB RAM-a, integrirana grafična kartica

Rabim ga zgolj za internet in pošto. Do brezžičnega interneta bi dostopal preko Edimax-ovega usb wireless adapterja, nočem pa se zafrkavat z gonilniki itd...

Poskusil sem Puppy Linux 5.0, vendar mi ne sede + nikakor nisem mogel usposobiti wlan-a. :P

Predlogi?

Hvala

Poldi112 ::

Pa dejansko rabiš lightweight glede na konfiguracijo? Kde je verjetno res na meji, Gnome bi pa, takole na pamet, skoraj moral delati brez problema.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

urosz ::

hm pa ja no.. v preteklosti sem uporabljal tudi ubuntu (mislim da 9.04) na tem računalniku in nekako ni glih najboljše teklo vse skupaj

garman ::

Lahko poskusiš Lubuntu http://lubuntu.net/ , obstajajo tudi kakšne "community release" verzije linux mint-a, npr. fluxbox verzija http://linuxcritic.wordpress.com/2010/0...

urosz ::

aha ty

vlečem fluxbox-a

urosz ::

fluxbox-a nisem mogel inštalirati (črn ekran ob nalaganju), pa sem naložil Lubuntu in deluje vse super in zelo hitro

mam pa 2 majhni vprašanji, pa bom kar tu napisal

muči me le tipkovnica.. imam namreč zamenjan y in z.

pa še en majhen problem mam.. naložil vlc media player in ob predvajanju filma s slovenskimi podnapisi ne prikaže šumnikov

nek problem z encodingom očitno :P

rešitev kaka?

edit: encoding rešen

rabim še zamenjavo z pa y na tipkovnici :S

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosz ()

c0ck4m0u53 ::

Poizkusi z ukazom setxkbmap si v terminalu, to spremeni razpored za trenutno sejo. Mislim, da moraš ta ukaz dodati tudi v /home/tvoje_uporabniško_ime/.xinitrc (ob predpostavki da se openbox zaganja preko .xinitrc).

Če to ne deluje potem pa imaš na voljo urejanje policy datotek, več o tem tu. Morda pot, kjer se nahaja datoteka 10-keymap.fdi ni povsem enaka kot pri archu, princip zamenjave razporeda preko urejanja hal pravil pa mislim, da je enak.

urosz ::

ukaz je deloval

ty

urosz ::

ja samo je problem ja da ko znova zaženem računalnik je spet nazaj isto

tega .xinitrc pa nimam

garman ::

Uroš, ko prideš do login screen-a in klikneš na uporabnika, se ti v spodnjem delu zaslona prikaže možnost menjave Keyboard layout-a? Če se ti, potem samo prestavi na slovensko.

Lp.

voofoo ::

Zdravo, imam laptop lenovo n200, Core duo 1.66, 2 GB ram, GeForce 7300. Računalnik bi moral poganjati celoten CS4...je sploh kakšna možnost inštalacije Adobe CS4 v linux sistemu, oz. če se da, kako deluje. Če so pri poganjanju težave raje ostanem na W7.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: voofoo ()

brodul ::

http://appdb.winehq.org/objectManager.p...

Stvar le z težavo deluje na linux.
Tako da če maš kupljenega ostaneš na Win7, ker 1700$ ni malo denarja.

Na linux distribucijah drugače prevlada InkScape (vektorsko risanje), GIMP (manipolacija slik), Blender (3D oblikovanje).
Priporočam da jih stestiraš na Win7. Stanejo te nič.

Če delaš v flashu, pa neke resne alternative ni. Čeprav flash bo šel čez 5 let v pozabo ( upamo).
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

voofoo ::

Sem že sprobal gimp ter inkscape...gimp je dokaj neuporabna alternativa cs3/4 za resno delo, medtem ko inkscape ni slab, ampak ne blesti v 3D zadevah in stvari se velikokrat zapletejo pri izmenjavi fajlov med naročnikom in mano recimo. Na žalost bom moral ostati pri adobe najmanj cs3. Baje je cs2 odprt za linux, ampak je pa res že dokaj zastarel. Res škoda da adobe ne podpre linux, ker ja zakon OS. Aja, pa nimam 1700$ za cs4, sem študent:>

Wisor ::

Na svoj prenosni računalnik bi rad namestiv neko distribucijo linxua, da ga malo okusim. Kot stalni uporabnik windowsov od 3.1 dalje, me močno zanima kako kaj zgledajo reči pri konkurenci :D

Torej gre za prenosni racunalnik Asus aspire one, s 120gb diskom. Ob instalaciji operacijskega sistema Linux bi tudi uporablal Windowse 7. Distribucija linuxa naj bi bila primerna za moj računalnik in primerna za moje potrebe (spoznavanje).

Hexx ::

Predlagam ti kakšen Ubuntu ali pa Mint, ki jih boš brez problem uporabljav ob tvoji sedmici.:)

Wisor ::

Aha ubuntu sem enkat ze videl za mint izdajo pa se nisem slisal. Zanima me se kaka je razlika med temi dvema izdajama, ali je vseeno kaj nalozim ?

Wisor ::

Um odlocil sem se za Mint, a je mogoce 20GB diska dovol za linux ?

Hexx ::

Inštalacija obsega okoli 4GB, tako da bo 20GB več kot preveč.

Lawler ::

'Be careful' warning accompanies latest Linux kernel
http://www.theregister.co.uk/2010/08/02...

brodul ::

Mam eno vprašanje: na EEE 701 sem imel Arch pa LXDE, bil sem kr zadovoljen, mogoče je bil system premalo stabilen. Pa sem rekel, da ga bom zamenjal z Netbook Ubuntu => system je bil zelo počasen, pa sem ga dol vrgu.
Zdej se pa odločam med Fedoro z LXDE/XFCE ali pa L/Xubuntom. Pa me zanima če lahko kdo kaj priporoča. System naj bo stabilen, zaklučen v celoto in hiter.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

System ::

Najbolj stabilen od podzvrsti je Ubuntu sam.
Drugače (lite) različica je tudi kar dobra (L)Ubuntu.

brodul ::

Kolikor jaz vem je Lubuntu: ubuntu, ki uporablja LXDE, kot namizno okolje.
Zanima me predvsem, če ima kdo praktične izkušnje z Fedoro, ker ko sem enkrat imel Xubuntu (je že nekaj časa nazaj ) je bilo vse skupaj zelo nestabilno. In zdelo se mi je kot, da bi ravnokar iz trunka dol potegnil in scompilal.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

System ::

Ubuntu si naloži, je že zelo stabilen,..

brodul ::

Ubuntu ne pride v poštev na ~ 800MHz procesor.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

krikoman ::

Zdravo, bom moje vprašanje postavil kar v tej temi.

Mint-kde ali kubuntu?

Hexx ::

Mint je po mojem mnenju bolj izpopoljen distro, kubuntu pa je čistokrvni ubuntu, torej nekoliko večja podpora.
Testiraj oba v virtualboxu, ali pa z LiveCD-jem in takoj boš videl kateri ti je bolj všeč.

alexmarsic ::

Jaz bi rabu eno distirbucijo ki bi bla primerna za moj netbook gre se za Asus 1101ha ki ima to gnilo intel GMA 500... Ubuntu se z to nima neki zelo rad. Jolicloud pa mi ne diši preveč po linuxu

Icematxyz ::

GMA500 in Linux = Potencialna Težava. Ubuntu ima kljub temu, kar dobro podporo za to strojno opremo, seveda glede na "konkurenco":

V grobem:

1.) Namesti Ubuntu 11.04 (32bit) in ga posodobi. Znova zaženi računalnik!
2.) Namesti paket ubuntu-restricted-extras. Znova zaženi računalnik!

V terminal vpiši sledeče:

sudo add-apt-repository ppa:gma500/emgd
sudo apt-get update
sudo apt-get install xorg-emgd emgd-dkms emgd-xorg-conf
sudo emgd-xorg-conf


Znova zaženi računalnik in preveri stanje. Unity 3D mora delovati!

Za strojno pospeševanje videa namesti gnome-mplayer, ki se nahaja na PPA programskem viru, ki si ga dodal. Morda še ti koristi kakšna informacija na tej povezavi: Workarounds. Izpelji to in poročaj!

Zgodovina sprememb…

alexmarsic ::

Hvala to sem že probal ampak od kadar je Unity prišel mi je postal ubuntu zelo grd glede na to da naslednji ubuntu bo mel samo unity bom raje poiskal kakšno drugo distribucijo ker me pri unityu moti že sama stranska vrstica in stvari, ki se mi zdi da kopirajo od Mac OS X.

Icematxyz ::

So nekateri elementi sposojeni iz različnih OS da. To ni nič nenavadnega. V trgovini na polici boš pa še vedno vedel ali gre za Ubuntu, Windows ali Mac OS X. Zadeve so dovolj različne in unikatne, kot celota.

Z Ubuntu pa že sedaj in tako bo tudi v prihodnosti dobiš privzeto Unity in Unity Launcher na levem robu zaslona. Če ti to ne odgovarja, potem išči drugje da.

Icematxyz ::

Lahko pa seveda storiš to, kaj sem napisal in namestiš zraven drugo namizno okolje, ki ga izbereš pri vpisu v sejo. Če boš pa iskal popolnoma drugo distribucijo pa tako najprej moraš preveriti podporo za GMA500 in če jo ima, kako jo usposobiš.
««
4 / 27
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1059313152 (76) Ijus
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15735906 (25137) diler515
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5916065 (14079) krneki0001
»

Netbook, Ubuntu?

Oddelek: Operacijski sistemi
448614 (7655) NSA Agent
»

Kateri Linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5112433 (11258) panteist

Več podobnih tem