» »

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame?

Temo vidijo: vsi
««
22 / 29
»»

Zvezdica27 ::

lep pozdrav,

sam bi priporočal okolje xubuntu ali lubutnu, pravilneje: lxde in xfce. Od tu naprej izbiraj distribucijo (ali debian ali buntu). Eno so podpore, drugo forumi, tretje je, kar uporablja tvoj lokalni znalec, da ti pomaga. Dobro je, da ne štartaš z ubuntu ampak direkt z lubuntu

Še največ podpore bo na debian okolju, kamor spada tudi ubuntu (oziroma lubuntu in xubuntu), ki sta recimo 95% ista.

Seveda lahko karkoli drugega... sam kdo ti bo pomagal pri archu? jaz recimo, bolj težko, četudi je tehnična dokumentacija izjemna. Ampak kar rabiš je komanda za tvoj problem, ki se ponavadi najde na forumih - teh pa je še največ vezanih na derivate debiana (torej debian, buntu, mint itd).

ampak takole je - verjetnost, da se bo sesul minimalistični lxde ali xfce je mnogo nižja kot pa kak mali fancy distro (ne vem kak je zdaj buntu, samo pod unity je bila katastrofa). Za to kar si opisal, bi jaz definitivno priporočil LXDE, ki pa je, roko na srce, stil windows 95. Ampak - meni delata dva taka, eden že 5 let, drugi pa od 2011, enkrat sem ga moral podreti, ker je LTS nehal s podporo.

Zdaj ali bo to debian, (x,l)buntu ali drug distro se pa odloči. Vseeno bo treba minimalno znati, pa tudi če izbereš Mint ali centOS.

Upam, da pomaga.

aja, dela vse, lej, ni da ni, razen čaranja z office (imamo libre office ali pa pač spletni word) in seveda igre in linux so tjo tko oziroma saj večina dela preko wine.

zz

LightBit ::

OnlyOffice jim še inštaliraj za boljšo kompatibilnost z MS Office.

opeter ::

@Zvezdica: hvala za predlog.

Kolikor poznam XFCE iz preteklosti, se mi zdi uporabniku bolj prijazen, čeprav se seveda z GNOME, KDE, MATE, Cinammon, Pantheon itn. ne more primerjati, oz. je v drugi ligi. Vsekakor pa sta tako LXDE kof XFCE super za računalnike, ki nimajo preveč strojne moči in RAM pomnilnika.

Kolikor sem bral, od naštetih grafičnih okoljih so najbolj stabilni KDE, MATE, XFCE in LXDE.

@LightBit

Hvala. A ta OnlyOffice se lahko uporablja tudi v slovenčini? Ker to je naadvse pomembno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

opeter je izjavil:

A ta OnlyOffice se lahko uporablja tudi v slovenčini? Ker to je naadvse pomembno.

Žal očitno (še) ne.

stabilnost je stvar debate. Jaz sem na openbox, kjer se enostavno nima kaj sesuti, ker ničesar v bistvu ni, hehe. In otrokom to ni težava. Torej, je stabilen? Po drugi strani več navlake pomeni več šans za karkoli... pa ne rečem, da je karkoli slabo, samo več paketkov mora med sabo 100% delati. In to ej na kompleksnih stvareh težje.

Lej, to ni win.

Ampak ja, izberi okolje, magari Mate, samo to je prvi korak, potem iščeš distro. V bistvu glej na distrowatch in si izberi enega od top 20 distrotov. Ker to se uporablja.

Kaj pa tu uporabljamo pa ne vem. Po moje z buntu nimaš kaj faliti ali bo x ali l. Za Mint že ne vem, najbrž pa lih šrot ni.

zz

CentOS je verjetno najbolj ziher izbira (dolga podpora). Debian je blizu.
Z Ubuntu ali Mint tudi verjetno ne boš zgrešil. Jaz bi vsekakor odsvetoval manjše distribucije.

Desktop bo verjetno najbolj enostaven Cinnamon. Mate bi bila tudi kar dobra izbira. Xfce je morda že premalo za začetnike. KDE ima vsega preveč. GNOME je lahko preveč poseben.

errhec ::

Ko je Ubuntu prešel na UNITY vmesnik, sem migriral na MINT MATE. Od takrat nisem imel nobenih problemov z stabilnostjo (razen tistih ki sem jih sam povzročil), sam bi gledal da bazira na Debianu, ker se najde največ pomoči na netu, ter še morda LTS verzijo.

Za navadnega uporabnika pa mislim da ne moreš zgrešiti z katerokoli distribucijo med prvih 10 na distrowatch. Kakor razumem bo nameščeno par programov.
dd

PARTyZAN ::

Centos je distribucija za strežnike. Če že mora, potem Fedora. Česa točno ima KDE Plasma preveč? Si sploh poskusil Plasmo v zadnjih letih? Namesti KDE Neon in se čudi odsotnosti bloata in količini porabljenih virov.

PARTyZAN je izjavil:

Centos je distribucija za strežnike. Če že mora, potem Fedora.

Ne ni samo za strežnike. Fedoro uporabljam, samo se mi zdi malo preveč revolucionarna za ta namen.

PARTyZAN je izjavil:

Česa točno ima KDE Plasma preveč? Si sploh poskusil Plasmo v zadnjih letih? Namesti KDE Neon in se čudi odsotnosti bloata in količini porabljenih virov.

Preveč opcij in nastavitev. Lahko te zmede. Sem pa nazadnje videl KDE 4.12.

Ales ::

PARTyZAN je izjavil:

Centos je distribucija za strežnike. Če že mora, potem Fedora. Česa točno ima KDE Plasma preveč? Si sploh poskusil Plasmo v zadnjih letih? Namesti KDE Neon in se čudi odsotnosti bloata in količini porabljenih virov.

CentOS je odličen za delovne postaje, ki so dejansko namenjene delu oz. temu, da ne veš, da obstajajo. Celo življenjsko dobo nimaš absolutno nič težav, posodobitve komot nastaviš na avtomatiko in nikoli več ne pogledaš. Z ozirom na dolgo dobo podpore ga na starejši računalnik enkrat namestiš in furaš do odpisa.

KDE je super, sam ga uporabljam, a je količina porabljenih virov v primerjavi z nekim manj požrešnim DE astronomska.

Ne me narobe razumet, ni nič bolj požrešen kot Gnome npr., a to je v čisto drugem razredu kot tile manjši. Moja primerjava od letos pomladi:

brez DE:
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:       16277684      220028    10337172        2168     5720484    15715428

Enlightenment 23:
Mem:       16277684      408312    10102832       48740     5766540    15480572

KDE/Plasma 5:
Mem:       16277684      714696     9704648      138852     5858340    15084076

Arch linux brez swapa, oba DE-ja sta zrihtana da zgledata in delujeta, na frišno zagnana. Kakšen dock, redshift, plazmoidi, plugini, ipd. so aktivni sicer pa nič.

Se pravi 215 MB brez DE, 399 MB Enlightenment, 698 MB KDE/Plasma.

opeter ::

Hvala vsem!

errhec je izjavil:

Kakor razumem bo nameščeno par programov.

Tako je.
Zoom, LibreOffice, mogoče še kakšen PlayOnLinux ali kaj podobnega, da bo deloval tudi kakšen Windows program, če bo potreba.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

broken/link ::

če greš gledat s stališča navadnega uporabnika - redki so tisti, ki bodo šli brat dokumentacijo. ker preprosto tega niso navajeni.
maš pa en kup ljudi, ki so pripravljeni stvar pogooglat in prebrat razne prispevke na to temo. dokler ni dokumentacija :) vem da se smešno sliši, ampak če je kdo delal z uporabniki ve, o čem govorim.
zato je bil moj predlog, da se pogleda v smeri popularne distribucije. tudi če (odštevši uporabnika) ni najbolj optimalna.

Ales je izjavil:

CentOS je odličen za delovne postaje, ki so dejansko namenjene delu oz. temu, da ne veš, da obstajajo. Celo življenjsko dobo nimaš absolutno nič težav, posodobitve komot nastaviš na avtomatiko in nikoli več ne pogledaš. Z ozirom na dolgo dobo podpore ga na starejši računalnik enkrat namestiš in furaš do odpisa.

V zelo specifičnem primeru uporabe na katerega ti namiguješ, drži. Reč bo stabilna. Mislim pa, da je vseeno več uporabnikov, ki bi bolj cenili novejšo programsko opremo in dostopnejše vodiče za uporabo na desktopu.

Ales je izjavil:

KDE je super, sam ga uporabljam, a je količina porabljenih virov v primerjavi z nekim manj požrešnim DE astronomska.

Ne me narobe razumet, ni nič bolj požrešen kot Gnome npr., a to je v čisto drugem razredu kot tile manjši. Moja primerjava od letos pomladi:

Seveda. Poigraj se še s kakšnim dwmjem in se čudi kakšen bloat je enlightenment. Ne primerjat jabolk in hrušk. Povprečen uporabnik ne bo šraufal po konfiguracijskih daotekah, da spremeni kakšno nastavitev. Mimogrede, obstaja lightweight Qt based WM, LXQt. Če že moraš primerjat :).

Med fully blown desktopi sta bolj ali manj Gnome in KDE Plasma. Plasma recimo ima opazno manjšo porabo sredstev v primerjavi z Gnome. Moj point pa je bil tudi, da je KDE Neon osnovna namestitev brez prednameščenih milijon aplikacij, ki jih verjetno nikoli ne boš rabil (Kubuntu, tebe gledam). Seveda, pa te distribucije ne bi priporočal generično vsem novim uporabnikom. Bolj tistim, ki je Plasma všeč, in jih moti recimo starost KDE aplikacij v Ubuntu derivatih. Napredni uporabniki pa itak že sami vejo kaj jim najbolj odgovarja.

Enlightenment ima več nastavitev in skoraj toliko bling blinga kot KDE. In prav nobenih konfiguracijskih datotek ni potrebno nastavljati, GUI je za vse.

Ravno zato sem ga vzel za primerjavo.

Edit: če smo čisto natančni, ne samo da ni treba, pod Enlightenment bi težko kar ročno editiral konfiguracijske datoteke, ker so v binarnem formatu. Da se tudi v CLI, a tega nihče ne počne tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

MrStein ::

To nima veze. Poanta je, da 99% uporabnikov ne gre spreminjati privzetih nastavitev.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein je izjavil:

To nima veze. Poanta je, da 99% uporabnikov ne gre spreminjati privzetih nastavitev.

Poanta... v zvezi s čim? Nazadnje smo se pogovarjali o porabi resursov pri DE-jih. Pred tem pa o tem, kateri distro ali DE uporabiti.

najprej grej DE oz. WM (i3, openbox+tint2). Odsvetujem WM, ker običajno to pomeni veliko config filov itd.

TOrej za DE smo ti tu napisali: lxde, xfce, mate in tako naprej... Izberi. Lep ali simple je pač izbirA. Meni je debilnost lxde recimo tako všeč... jaz rabim PC da dela, ne da je lep (dobro, drugače sem na openbox) Danes resursi niso težava, recimo za KDE. Samo izberi - probaj vse na live usb. Za vsakega si vzami pol ure in enostavno enega moraš izbrati. To bo s tabo vsaj en mesec, če ti bo všeč, 5 let. Zato si vzami nekaj časa. Kako dela, logika itd...

In to je to. Ko imaš DE, izbereš distro - ali bo to debian, buntu ali mint ali karkoli tretjega je v bistvu čisto vseeno, ker pod DE so zadeve 99% iste povsod (kerneli so praktično isti) in jih ne tikaš. V to se sploh ne spuščaj zdaj, saj ni tvoj problem če gksudoja, recimo, ni več. Kaj pa tebe briga, če je systemd spodaj? To te ne zanima, niti userja. Samo izberi. Mičkeno bo treba nastavlajti (recimo v buntujih preimenovati sitemsko Downloads v downloads) in to je to za 5 let. Izberi nekaj, kar ima 5 let podpore in pozabi na vse skupaj.

Distro pride zadnji, jaz osebno svetujem debian ali buntu. Nimam razloga, zato, ker sem sam na temu že 13 let. KOmot furaš tud arch - super bo. Sam jaz ti ne bom mogel pomagati ;)

zz

A-242 ::

Fedora. Ubuntu je katastrofa, zadeva je spacana na kup, mi je zal, da sem si ga instaliral in ob prvi priliki (ko se mi ubuntu zrusi), grem nazaj na Fedoro
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

lp,

lej, na distrowatch je prvi MX linux. XFCE. Debian stable (ne imeti najvovejšega hardwara, za to rabiš unstable ali celo testing).

Izgleda top.

Daj to gor in rešeno. NImaš kaj falit. https://distrowatch.com/table.php?distr...

buntu je tako: ubuntu je vedno bil shit. Zato pa izbereš lubuntu ali xubuntu.

zz

A-242 ::

.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A-242 ()

MrStein ::

A-242 je izjavil:

Fedora. Ubuntu je katastrofa, zadeva je spacana na kup, mi je zal, da sem si ga instaliral in ob prvi priliki (ko se mi ubuntu zrusi), grem nazaj na Fedoro

Tako slab je, da ga še kar uporabljaš?
Boljše pohvale ne bi mogel rečt. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

lej, da smo iskreni, v službi so me prisilili na win 10... in je povsem spodoben sistem. Razen nerazumljivo dolgega posodabljanja in zaganjanja (to res ne razumem) moram priznati, da bi zlahka preživel na win 10. Sicer so meniji debilni in moti me, da ne morem namizja res prilagoditi sebi (ah, openbox), ampak sistem sam - dela in to zelo dobro. Sem pa zdaj 100% navajen linux.

zz

Rias Gremory ::

@Zvezdica
Deli sliko Openbox namizja Pokažite svoje namizje! :D
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

nimam namizja. prazen openbox + tint 2, niki slike za wall
zz

Pol pa tudi v redu. Jaz sem pred kratkim inštaliral BunsenLabs (fork Crunchbanga) in se spoznavam z Openboxom. :)

no, jaz sem openbox začel s crunchom... ko je crunch crknil sem rekel, dajmo ta čas lubuntu (ki ima poleg lxde po defaultu vgrajen openbox) in ... nikdar nič ni crknilo in sem ostal - tako da Bunsna sploh probal nisem ;) Pa še ko je res kaj treba (včasih pozabim komando) se samo logiram v lxde in tam rešujem kako zadevo

Ko osvojiš osnove, pismu, ti openbox res zapaše - jaz upravljam računalo in je tako, kot jaz hočem, ne tako kot mi ga nekdo v USA določi, da mora izgledati. Še otrokom je povsem logičen (seveda, ko jim jaz naredim menije - ampak vedo, da je zadaj terminal, kjer se vse da)

Free as in freedom.

zz

c0ck4m0u53 ::

Glede na to, da se veliko govori o openboxu, prilagam nekoliko starejši vodič, za katerega sem mnenja, da je še vedno uporaben, zlasti za nekoga, ki želi uporabljati zgolj (floating wm, ne nujno openbox) wm, ker pokrije pravzaprav vse kar se potrebuje, da je na koncu rezultat funcionalno namizje in delujoč sistem.
Tudi sam sem začel na openboxu, potem pa prešel na pekwm (vodič, vir 2). Gre za openboxu sila podoben/ soroden wm, tako po funkcionalnostih, kakor tudi po izgledu. Potem, pa ostanejo še tiling wm-ji, sam ti so za linux overlord raso:D

Če, pa slučajno kdo želi kakšen namig glede cli oziroma lighgweight programov ter kako iztisnit največ iz starejšega hardwara, pa je tukaj še en blog, ki pa je žal zamrl:(
If citizens cannot trust that laws will be enforced in an evenhanded
and honest fashion, they cannot be said to live under the rule of law.
Instead, they live under the rule of men corrupted by the law. - Dale Carpenter

Jaz sem bil tudi zelo ljubitelj lightweight zadev (Arch Linux, openbox, ...), ampak sem sedaj čist zadovoljen z Mate ali Gnome (vsaj na Fedori).
Všeč mi je če je vse kar rabiš ze zraven.

ja to je res. ko hočeš openbox ohraniti na minimumu, pozabiš komande od programov - in pol ... si mrzel. Zato je lubuntu fajn, ker se logiraš v lxde, tam not pa je vse v meniju.

Recimo: jaz sem čist pozabil, kako se reče programu za sistemsko iskanje ukazov, programov... taka CLI vrstica se ti pokaže na vrhu ekrana. Isti program sicer izpisuje tudi druge stvari, recimo cpu load itd. V crunchu je bil standardni sistem-wide app search to... jebemu... saj še veš kako se začne, že terminal najde, sam če ne veš niti prve črke zadeve...

zz

Včasih sem Wi-Fi iz cli konfiguriral (wpa_supplicant).
Sedaj se mi pa ne da več. :)

@c0ck4m0u53
Hvala za linke. Če me spomin ne vara lahko tudi Openbox narediš, da je tiling WM.
Drugače pa za še kaj podobnega šerat naredi svojo temo ali pa mi pošlji na ZS, če imaš še kakšen tak link. :)
Naj ti Stallman povrne.

c0ck4m0u53 ::

Bom pogledal, danes sem moral že malo "prah obrisat" z netbooka na katerem je nameščen linux i686 in kjer bi se morda našlo še kaj uporabnega. Je, pa potrebno te zadeve uporabljati po zdravi pameti in z zavedanjem, da so šle nekatere zadeve že naprej, kar pomeni, da morda obstajajo že bolj elegantne/ enostavne rešitve.

Po pravici povedano sem tale stari kos plastike, neupravičeno, zanemarjal že kakšna 3 leta, update sem pognal na vsake 3/5 mesecev in tako se je vmes nabralo, kar nekaj nerešenih zadev. Res, da je ta netbook za današnje čase že močno podhranjen (Intel Atom N270 ter 1 GB rama) in je delo na njem prej muka kot doživetje, a kljub vsemu je namestitev sistema stara že 11 let ter me tako na njega veže že malo nostalgije.

Po updatu (nekih 600Mb/ 180 paketkov) je bilo prvo kar me je pričakalo, da se nisem mogel prijaviti v sistem niti kot user, niti root. Update pam in pambase paketkov polomi prijavo v sistem kljub pravilnim prijavnim podatkom. Kriv sem sam, ker si nisem pred updatom prebral obvestil na domači strani arch linuxa (32-bit). Torej mi ni preostalo drugega kot prenesti zadnji image (2020.11.01) in ga spraviti na ključek, da sem lahko preko chroota in usb ključka prenesel predhodni verziji omenjenih paketov in ročno downgradal oba paketa. Če bi imel prejšnjo verzijo paketkov še v cachu, bi to zadevo močno poenostavilo, a kaj, ko sem ga spraznil, da mi ne zasede preveč prostora na / particiji.
Po uspešni prijavi v sistem, me je pričakala naslednja težava, saj nisem imel delujoče internetne povezave (dhcpcd/ ipv4). Za povezovanje sem do danes uporabljal wicd, ki je, pa mi je pustil mešane občutke in včasih deloval sila nezanesljivo. Tako je bila sedaj odlična priložnost, da sem se znebil wicd paketka in vse skupaj uredim preko iwd ter dhcpcd (spet downgrade na 9.2.0) in systemd-resolved. Ko sem bil že tako daleč sem se odločil, da še firewall speljem preko nftables in upokojim iptables.
Omembe vredno je morda tudi to, da je vmes tudi conky zamenjal sintakso in sem moral .conkyrc convertat v nov format, ampak za to je poskrbela priložena skripta, vse kar sem na koncu naredil je, da sem popravil par malenkosti.

Zdaj mi ostane še, da polovim .pacnew in .pacsawe datoteke ter jih pomergam, v upanju, da bo sistem deloval kar se da dolgo, lahko, pa da bo že jutri spet borked:D

Za konec, pa še ena skupinska
 ss

ss

If citizens cannot trust that laws will be enforced in an evenhanded
and honest fashion, they cannot be said to live under the rule of law.
Instead, they live under the rule of men corrupted by the law. - Dale Carpenter

nergac ::

Hvala da si delil z nami skupinsko sliko.

Kake barve in lepota s tako malo resursi. :)

LightBit je izjavil:

CentOS je verjetno najbolj ziher izbira (dolga podpora). Debian je blizu.

Pa je šla dolga CentOS podpora. ;((

Ista stvar pod drugim imenom je že v pripravi.

xandros ::

>Pa je šla dolga CentOS podpora
in to je huge! udarec

>https://rockylinux.org/
To se sploh ne obstaja! In tudi ce bo kompatibilno oz kako se bo razvijalo skupaj z RHEL.

mah, za potrošnika nima veze. DEbian in ostali bodo dobili boost

Za biznise pa je to kar hudo... ker je bil v bistvu RedHat to... No, ja, IBM že ve kaj dela, ane?

zz

Invictus ::

Zvezdica27 je izjavil:

Za biznise pa je to kar hudo... ker je bil v bistvu RedHat to... No, ja, IBM že ve kaj dela, ane?

Biznis ne uporablja CentOS, vsaj resen ne. Uporablja RedHat...

Resen biznis se ne gre česa takega brez supporta...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

RHEL je že na glavnihzadevah, sam zadaj pa je mnogo zadev na Centu, vsaj moje izkušnje so take, katr pomeni, da se je marsikdo doma ali kot manjši partner s tem znašel, četudi so imeli v firmah RHEL. KOlikor razumem tudi marsikak razvijalec dela na centu... in je potem zadeva 100% kompatibilna z RHEL. Tako so mi frendi razložili,

zz

Jap, saj poznam zadevo. Že dolgo...

Da ne bo ta poteza prisilila firme, da gredo na Windows server...

mah... saj winsi so spet postali prav OK, najbolj jih tepe, da morajo vso to legacy navlako podpirati. Trenutno je kot okolje najbolj "bad" apple, ki pa se čedalje bolj zaklepa, tudi pred lastnimi uporbniki, zdaj z ARM še hardwarsko.

No pa MS ma neko foro, da ne ve ali bi zadeve oblačno ali lokalno delal... ampak kot sistem pa... nimam kaj rečt.

linux/bsd je seveda boljši ;)

Zdaj na samo delovanje serverjev pa ne vem - moji lokalni poskusi niso niti približno relevantni... vidim pa v službi in partnerjih, da MS okolje prevladuje, dobro dela, sam ta dilema oblak ali ne se ni razrešila, kjer pa ne pomaga, da ITjevci ne znajo porihtat zadev, da delajo. So pa tud slabo plačani.

zz

boolsheat ::

xandros je izjavil:

>Pa je šla dolga CentOS podpora
in to je huge! udarec

To se sploh ne obstaja! In tudi ce bo kompatibilno oz kako se bo razvijalo skupaj z RHEL.

To je opcija, možno je tudi kupiti support:
https://blogs.oracle.com/linux/need-a-s...

Oracle Linux is 100 percent application binary compatible with Red Hat Enterprise Linux. It's a "rebuild distro" based on RHEL's sources and not much else, just like CentOS Linux was.

https://arstechnica.com/gadgets/2020/12...

Je pa spet koroporacija s svojim poslom zadaj... :D

GupeM ::

xandros je izjavil:

Saj piše, da je v pripravi. Naj pa bi bila zadeva isto, kot je bil pred tem CentOS. Ta nov projekt je po ukinitvi CentOSa začel founder CentOS-a, tako da znanje je, izkušnje so. Verjamem, da bo na nivoju CentOS-a ali boljše.

videc ::

SuSE ima tudi openSuse in plačljivo verzijo, kjer lahko kupiš podporo, kot pri RH.

xandros je izjavil:

Rocky Linux (in drugi) bo obstajal čisto enako, kot zdaj obstaja CentOS. Kompatibilnosti ali izvedljivost ni problem, Red Hatovi paketi so javno na voljo. Sam postopek izdaje klona je na začetku malo mukotrpen, ker je potrebno nadomestiti copyrightane materiale, sicer pa nič posebnega. Vprašanje je predvsem financiranje dela.

Časa je več kot dovolj, CentOS 8 bo v dosedanji obliki dobival posodobitve še celo naslednje leto. Že zdaj in pa po tem bo ostal na voljo CentOS Stream 8. Za CentOS 7 pa se nič ne spremeni, EOL ostaja 30. junij 2024.

Edini razlog, da že zdaj ne obstaja več konkurentov CentOS-u je to, da ni bilo več potrebe, odkar je bil v lasti Red Hata. Zdaj pa se je potreba spet pojavila in pač bodo spet nastali novi kloni.

IMHO je bila to nepotrebna poteza s strani Red Hata, slabo skomunicirana in ob napačnem času. 90% drame je samo zaradi tega, ker so kopico ljudi presenetili.

xandros ::

Lenix by CloudLinux

>IMHO je bila to nepotrebna poteza s strani Red Hata, slabo skomunicirana in ob napačnem času. 90% drame je samo zaradi tega, ker so kopico ljudi presenetili.

Ocitno so dober premislili. Z zmedo bodo dobili nekaj RHEL subscriptions na kratki rok. Na dolgi rok bo pa marsikateri RHEL/Centos uporabnik prešel na nekaj drugega

GupeM ::

Ne bodo dobili RHEL subscriptionov. CentOS 8 ima namreč podporo do konca naslednjega leta, do takrat pa se bojo že pojavili novi kloni (zgoraj omenjen Rocky, pa mislim da sem še za enega nekje slišal). Alternativa je pa tudi Oracle Linux. CentOS Stream bo pomoje propadel precej hitro.

Naša firma je CentOS-u celo hotela donirati ne tako malo finančnih sredstev, pa jih niso hoteli. Lahko bi sicer donirali strežnike oz hardware, ampak za to se pa firma ni odločila. Ne vem zakaj niso imeli možnosti finančne donacije.

Zna se zgoditi, da se bo kaj spremenilo, glede na odziv javnosti.

CentOS tako ali tako ne laufa na production serverjih, vsaj ne v velikih firmah...

ZA male firme ali home userje se niti RedHat niti IBM ne brigata preveč...

Najbrž tudi velike firme vsaj delno furajo oboje, in Red Hat in CentOS. Marsikdo pa samo CentOS, od CERN-a do velikih web hostov naprej.

V akademskih in znanstvenih krogih so recimo s Scientific Linuxa (še en klon) prešli kar na CentOS, ko je 8-ica prišla ven. No, razen kolikor so ostali na Springdale (bivši PUIAS), kar je tudi klon RHEL.

V svetovnem merilu je po ocenah okoli 30% vseh strežnikov na CentOS-u. Na Red Hatu jih je najbrž precej, precej manj.

IMHO rabiš za vzdrževanje obstoječe (!) izdaje CentOS-a dva ali največ tri zaposlena, pa ne za poln delovnik. En poln delovnik morda. Toliko je Red Hat prišparal s tem, ko je CentOS 8 ukinil sredi življenjske dobe in ne šele 2029. Komot bi rekli, da bo od zdaj naprej povsod CentOS Stream, CentOS-a 9 ne bo, CentOS 8 ostane tako kot je, kot je tudi CentOS 7 ostal. Pa ne bi bilo drame.

Ali se jim je za to "splačalo" znervirat en kup ljudi, ki dejansko v industriji kaj pomenijo in so njihova ciljna skupina, pa naj vsak sam presodi... Kaj pa vem, tako velika podjetja toliko denarja komot namenjajo samo za gradnjo dobrega imena v marketingu. Se mi zdi, da tukaj nekdo enostavno ni dobro razmislil.

Morda bi bilo manj drame že samo če bi rekli, da čez eno leto ne bodo več financirali klasičnega CentOS-a in naj prevzame skupnost oz. nekdo drug. Rezultat bi bil čisto isti, razen v imenu.
««
22 / 29
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1074333022 (3102) BCSman
»

Linux Mint ali open Suse

153164 (698) link_up
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

15738256 (27487) diler515
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

5917100 (15114) krneki0001
»

Netbook, Ubuntu?

449198 (8239) NSA Agent

Več podobnih tem