» »

Kateri DVD-ROM

Kateri DVD-ROM

Utwig ::

Potrebujem DVD-ROM (samo reader, mogoce je lahko combo, ce cena ni previsoka). Za writter mislim se pocakati kak mesec in vzeti Plextorja PX-716A, medtem pa potrebujem DVD ROM, ker je Toshiba M17-12 sla k vragu.

Zahteve:
- črn
- zansesjiv
- dobra kompatibilnost z raznimi mediji
- tih

Na trgu so nekje naslednje zadeve:
- Sony (Mlacom) - Sonyi so rebadged Lite-ONi. Imam LiteOn combo v drugi masini in nisem prevec zadovoljen (glasen, nekih CD medijev ni zakuril pri nobeni hitrosti - verification fail, medtem, ko jih moj star SCSI Teac 56S (6x CD-R, 24x CD-ROM) zapise brez problema.
- Teac - sam imam naceloma zelo dobre izkusnje s Teac opticnimi pogoni (6x writter dela ze 6 let), vendar pa ima po nekih ocenah na CDRinfo probleme s DVD+R diski. Sicer je ta ocena stara in je verjetno sedaj na trgu nov firmware ce ne celo nova revizija pogona.
Toshibinih - toshibe so naceloma zelo dobre pri branju zascitenih diskov - DVDROMov ni na zalogi nikjer in zadnji model 1912 je narejen v sodelovanju s Samsungom (grd sprednji ploscek)

Quikee ::

AOpen 1648 ... ce ga bos kje dobil. =)

Utwig ::

Glede na thread na CDFreaks forumih je zelo dober. Imajo ga pri enaa.com, tako da bom vzel kar tega.

Na CDRinfo je Primerjava med Aopenom 1648AAP in Toshibo SD-M1912.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utwig ()

Du5aN ::

Utwig, ravno prehitel si me s tem vprašanjem, saj sem namreč tudi sam pred isto odločitvijo, kateri DVD-ROM črne barve kupit... tud sam sem gledal AOpen model, ki je kar dobro ocenjen, iskal sem pa tud NEC-a model DVD5800C, ki je tud dobr ocenen, pa ga žal nikjer nimajo na zalogi, tako da se bo treba verjetno kr za AOpen-a odločt, tako da če si ga slučajno že nabavu, te prosm, če mal napišeš, kako si zadovoln z njim...

Utwig ::

Kupiti ga mislim v ponedeljek ali torek. Zaenkrat sem nabavil samo črn floppy in bom zmontiral oboje hkrati.

Prednost je ker ima belo, črno in srebrno ploščico, tako, da ga lahko daš v kište različnih barv. Govoril sem z nekom, ki ima Aopen Combo in v tem postu ima nekdo Aopen DVD. Oba pravita, da je tih.

Še vedno malo razmišljam, da bi mogoče vseeno vzel kar combo ali celo DVD zapisovalnik.

Moj storage izgleda sedaj tako:
AMD 768 IDE1:
primary master: WD1200JB 120GB/7200/8

AMD 768 IDE2:
secondary master: Toshiba SD-M17-12 zacel je grozno vibrirati (glasen kot starejsi zamasen sesanik) - potrebujem nadomestni pogon takoj!
secondary slave: Teac CD-ROM540E

Adaptec 2904 PCI-FAST SCSI adapter:
ID1 Umax Astra 2200 SCSI+USB Scanner
ID6 Teac CD-R56S SCSI CD-R

Če hočem sodobnejši writter na svojem kanalu moram vzeti PCI kontroler za diske (po možnosti SATA), tako da bom kanale na plošči uporabil za optične pogone in mogoče kak mobile IDE rack

Še bolje kot en writter na svojem kanalu sta dva writterja vsak na svojem kanalu. Potem lahko odpreš dve instance Nerota, vsako na svojem monitorju, v vsaki instanci izberes drug rekorder in hkrati kuris dva CDja/DVDja (pride prav, ko je potrebno zakuriti nekaj 10GB stvari). Seveda ti mora diskovje (1 zelo hiter disk ali vec diskov na svojih kanalih, na vsak rekorder kuris podatke iz drugega diska ali RAID0 oziroma RAID5 array) zdrzati. 16xDVD je ~21,7MB/s, 52xCD = 7,6MB/s tako da potrebujes ali en disk, ki zdrzi 50MB/s v najslabsem primeru (na notranjem delu - Raptor) ali pa dva diska, ki zdrzita 25MB (naceloma vsi sodobni diski nad 80GB) oziroma diskovno polje s stripingom (RAID0 ali RAID5), lahko pa se tudi zadovoljis z nizjo hitrostjo zapisovanja, ker lead-in in lead-out vzameta cas in ker rekorder doseze najvecjo hitrost le na zunanjem delu to ne podvoji casa zapisovanja (čas zapisovanja ne pada linearno z veckratnikom hitrosti zapisovanja).

Tukaj je screenshot kako to izgleda:


Plan nadgradnje je naslednji:
AMD 768 IDE1: primary master DVD burner (Plextor 716A?) + opcija slave ide mobile rack, ceprav bi raje vzel USB ali FW ohisje
AMD 768 IDE2: secondary master DVD burner (Plextor 716A?) + secondary slave DVD reader (Aopen 1648)

Sata kontroler (verjetno Promise Sata II 150TX2 ali TX4) :
- 300GB SATA disk, po potrebi vec diskov

SCSI CD-R bo sel v pokoj, Scanner lahko prikljucim tudi na USB, ceprav je SCSI superiornejsi, dokler imam proste PCI slote (imam jih 6) lahko obdrzim SCSI kartico

Ker je DVD dozorel glede hitrosti (pricakujemo lahko samo hitrejse dvoslojno zapisovanje, vendar je 18-20minut za 8.5Gb medij pri 6x hitrosti znosno) menim da je sedaj pametno kupiti kvaliteten zapisovalnik za dalj casa (dokler blu-ray ali morda HD-DVD ne pride na sceno). Obenem pa je pametno kupiti cenejsi reader, se posebej, ker spraskani oziroma mediji, ki so zasciteni proti kopiranju, niso ravno dobri za pogone.

Tako sem naprimer leta 99 odkartal priblizno 75.000 SIT za 6x24 SCSI CD-R (Teac CDR56S - 45.00), 32x SCSI CD-ROM (Teac CD-ROM 532S - 20.000) in Adaptec 2904 Fast SCSI (10.000) kartico in razen CD-ROMa (moja krivda) vse deluje se danes. Zdaj je cas za kvaliteten DVD burner in reader im potem bo spet mir dokler blu-ray ne postane zanimiv.

Quikee ::

Hm.. ce ze nameravas 2 DVD pekaca kupit.. je boljse ce sta 2 razlicna.. sploh glede dejstva da trenutno ni nobenega DVD pekaca, ki bi bil najboljsi v vseh pogledih. Drugace je pa pametno zraven DVD pekaca dodat se DVD reader.. oz. combo enoto. Tak razbremenis pekac pri branju in ga uporablas le za pisanje.
BTW: Plextor 716A je predrag za to kaj ponuja.. za ta denar ko odstejes za njega dobis 2 DVD pekaca in vsak od njiju enako dober ali celo boljsi pri peki DVD-jev kot pa Plextor.

Utwig ::

Dobro, pekaci pridejo na vrsto cez kak mesec, za model se bom odlocil ko bo cas za to.

Recimo, da bi namesto DVDja vzel combo (stanejo od 10-11k), kaj bi bilo najboljse?
- LiteON ( Sony in Teac Combota sta rebadged LiteONa) - mi ni prevec vsec
Črnega Sonya imajo pri Mlacomu
- Samsung? Samsung in Toshiba sta zdruzila divizijo za opticne pogone in Toshiba je naceloma OK, samo ce sprednji del ne bi bil grd...


AOpen Combo pri PCPlusu ni na zalogi, sicer bi bil atraktiven

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utwig ()

Utwig ::

Nasel sem Oceno Samsungovega combota. Glede na oceno je dober in ima tudi DVD multiplayer logo. Sicer review omenja nekompatibilnosti z DVD-RW mediji, vendar so to mogoce s firmware-om popravili.

Cena je 8.778 SIT pri Mlacomu za crnega in crn zgleda se kar OK proti belemu.

Quikee ::

Hm... vprasanje je ce sta Samsung in Toshiba se zdruzila predenj je ta Combo enota nastala ali po tem. Pri DVD pekacih sta Samsung/Toshiba razocarala.. isto kot LiteOn.. samo to zdaj ni primerljivo. Ce mas ze dober CD pekac se Combo enote ne splaca kupovat.. ker ne bos dobil najboljse iz obeh svetov ampak le povprecje ali nadpovprecje med obema.

Utwig ::

Pomoje bom vzel kar AOpen DVD-ROM, ker ima boljso kompatibilnost z mediji, kar je glavna zahteva pri readerju.

Zaenkrat mi Teac CDR56S zadostuje, za RWje in hitrejse zadeve pa imam LiteON combo (z njim nisem prevec zadovoljen) v bratovi masini.

Du5aN ::

Jest se bom verjetno tud kar za AOpen DVD-ROM odloču, drugače pa imajo AOpen Combo enoto na zalogi v pchand-u:, ima pa isto vse tri barvne ploščice zraven.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Du5aN ()

Utwig ::

Sem malo bral oceno Combo enote na CDFreaks.com.

Glede na DVD-ROM je boljša pri branju spraskanih DVD diskov in bere zaščitene Audio CDje, medtem ko ima DVD-ROM probleme pri spraskanih diskih in ne ripa Cactus zaščitenih Audio CDjev, je pa hiter pri ripanju DVDjev.

Pa še ta PCHand je v vukojebini od Trzina.

Dileme...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utwig ()

Utwig ::

Naročil sem AOpen DVD, čez dan ali dva bo tu.

pia ::

Kupiti nameravam LG GSA 4163B-R s softwerjem, pa me zanima kaj pomeni ta oznaka:

LiteOn 16fach DVD-Laufwerk, SOHD-167T,
bulk

In še vaše mnenje prosim?

Quikee ::

Ja to je LiteOn DVD-ROM 167T... 16x DVD branje, 48 CD branje ce se ne motim... bulk pa da ne dobis nic polek. =)
In kaj ma to veze z LG 4163 ? =)

pia ::

Ja čemu pa ta
LiteOn DVD-ROM 167T... 16x DVD branje, 48 CD branje ce se ne motim... bulk pa da ne dobis nic polek. =)
služi, pravzaprav jaz sem mislila, da ima to kaj opraviti z LG, pa še sedaj ne vem, kam to sodi.

Quikee ::

Hm.. ja LG 4163 je tak DVD pekac, ta LiteOn pa je DVD-ROM torej z njim lahko samo beres DVD-je medtem ko z LG-jem 4163 se jih pa lahko tudi peces. =)

pia ::

Sedaj štekam. Ali se mi splača imet oba ali zadošča LG?

Quikee ::

Naceloma je LG cisto dovolj... razen ce hoces malo hitrejse branje (razlika je mala) ali pa bi rada kopirala direkt iz DVD-ja na DVD (kar pa tak ni priporocljivo). Odlocitev je tvoja.. dodaten DVD-ROM zraven DVD pekaca pa ni neka nuja pomoje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Quikee ()

pia ::

Kakšen problem predstavlja LG 4163 je tak DVD pekac, brez softwerja? Kje se da ta softwer nabavit?

Quikee ::

Kor software je misljen Nero.. lahko namesto njega uporabis kaksno zastonj varjanto.. recimo CDBurnerXP.

pia ::

DVD pa se s tem programom ne da zapect. Je kaksen free tudi za DVD-je pečt? Sicer si kupim nerota mislim da je okrog 2500SIT.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvd pekač (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
28527105 (12864) GrimReaper
»

Kakšen računalnik imate pa vi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18716076 (8115) Vlad Tepeš
»

NEC dvd-rw 3500/3520/3540 (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Strojna oprema
1496100596 (25105) nuclear
»

LiteOn ali LG DVD pekač ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
525213 (4551) YenLoWang
»

DVD pekač (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
897615 (5198) AtaStrumf

Več podobnih tem