» »

Znanost in tehnologija

Znanost in tehnologija

Slashdot - Na silvestrovo vam ponujamo še šopek novic s področja znanosti in tehnologije.

Zanimiva vesoljska vest prihaja iz Rusije. Vse od lanske nesreče ameriškega plovila Columbia ameriški space shuttli niso leteli, zato so ameriške astronavte, opremo in hrano na ISS vozili Rusi. Ruska vesoljska agencija ima mnogo manjši proračun kot ameriški kolegi, zato so se odločili, da bodo od leta 2006 Američane vozili v vesolje na tržni osnovi. Po domače povedano, Rusi imajo dovolj zastonjskih voženj Američanov in jim bodo začeli zaračunavati. NASA še ni podala komentarja. Več o tem.

Prihajajoče leto 2005 je v spomin na stoletnico Einsteinovega čudežnega leta proglašeno za mednarodno leto fizike. Kljub temu mnogo ljudi, ki so sicer že slišali za Einsteina, ne ve, kaj je storil in kaj je odkril. Fantastičen članek na Economistu vam razkrije, kako je nepomemben patenti uradnik prišel do ideje o relativnosti in kaj vse poleg tako (pre)pogosto opevane relativnosti je Einstein še odkril.

Na TRN si lahko preberete najpomembnejše znanstvene dosežke in odkritja iztekajočega se leta, ki so ali pa še bodo spremenili svet. Na bolje, upajmo.

Nekoliko bolj živalske novice prihajajo iz Hollywooda. Po tem ko je podjetje Genetic Savings and Clone iz San Francisca, ki se ukvarja z bioinženiringom, uspešno kloniralo prvo mačko za 50.000 dolarjev, so pričeli dobivati naročila iz Hollywooda, da ne klonirajo, temveč tipizirajo živali, ki igrajo v filmih. Tako se sedaj ukvarjajo z ustvarjanjem genske banke hollywoodskih ljubljenčkov, za vsak primer, če se jim med snemanjem kaj zgodi, da jih bodo lahko takoj klonirali. Kloniranje v vsako vas.

4 komentarji

RejZoR ::

No ja novica o kloniranju je že zelo stara...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

tx-z ::

pa lih sm hotu ta nasledn let napisat eno novico k bo 100let od einsteina...:)) Happy 2005!
tx-z

SavoKovac ::

O rusih: samo revež ti kaj zastonj nardi.

Drgač pa kolko kapljic, tolko let! :D

Thomas ::

Kar se tehnologije tiče, se mi je v preteklem letu izkristaliziral pojem Goedelova mašina in s tem v zvezi recursively self enhancing process. Kolikor vidim, zadnji majkajoč kamenček v tem mozaiku.

Čin!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriške letalske sile izbrale Airbus - Američani protestirajo. (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
667407 (4231) jype
»

Recilkliran črno beli svet nasilnih iger

Oddelek: Novice / Igre
245000 (3617) xabre
»

Shuttli komaj v zraku, že spet na tleh (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16714229 (10797) beerhunter
»

Gravitacija - Alias efekt

Oddelek: Znanost in tehnologija
211941 (1466) Thomas
»

Odtisi stopal na Luni

Oddelek: Znanost in tehnologija
455328 (4166) .:joco:.

Več podobnih tem