»

Ameriški narodni arhiv pogrešil disk

ComputerWorld - Šele ta teden je ameriška NARA (National Archives and Recording Administration) priznala, da jim je zmanjkal trdi disk s skoraj terabajtom občutljivih podatkov. Šlo je za lahki zunanji disk Western Digital MY Book, ki je vseboval presnete podatke s 113 4-milimetrskih kasetnih enot. Zadnjikrat so ga opazili oktobra lani, njegovo pogrešitev pa so ugotovili okrog 24. marca letos, ko so želeli preveriti, če bi bilo moč integriteto podatkov na njem avtomatsko preveriti, pa ga ni bilo nikjer najti.

Ali je bil disk ukraden ali zgolj založen, še ni jasno, tako da zadevo že preiskuje FBI, NARA pa je že razpisala nagrado v višini 50.000 dolarjev za podatke, ki bi pripomogli k vnovični najdbi pogrešanega diska. Na njem imajo namreč shranjenih osebne podatke več kot sto tisoč ljudi, ki so delali v Beli hiši ali jo obiskali. Poleg tega se gori najdejo tudi podrobnosti o varnostnih procedurah ameriške Tajne službe, zapisniki, dnevniki in drugi podatki iz Clintonove dobe.

15 komentarjev

Kam z 52.000 računalniki?

E-week - Zanimiv problem, ki se pojavi pri masovnih odpuščanjih, kakršnim smo priče v trenutnih časih, je računalniška oprema. Ameriška investicijska banka Citigroup, ki odpušča 52.000 zaposlenih, se je znašla s kupom računalniške opreme, s katero nima kaj početi. Veliko zaposlenih je imelo svoje prenosne računalnike, večina pa vsaj namizne. Njihov IT-oddelek se sedaj ukvarja z vprašanjem, kam z vso to železnino. In še zdaleč niso edini s takimi problemi.

Najprej bodo seveda malce prevetrili situacijo v podjetju, tako da bodo starejše računalnike še zaposlenih nadomestili z novejšimi. Nekatere starejše modele lahko preprosto zavržejo ali darujejo v dobrodelne namene. Če imajo opremo najeto, obstaja možnost, da pogodba dovoljuje predčasni razdor in vrnitev najete opreme. Še ena možnost je tudi odprodaja odvečne opreme, kar je izvedljivo predvsem z novejšo, pri vseh metodah pa je treba paziti na podatke. Ker diski v podjetjih vsebujejo mnoge občutljive informacije, je to zlata jama za...

21 komentarjev

Znanost in tehnologija V.

Umetniška upodobitev SGR 1806-20

vir: BBC
Slo-Tech - Za spremembo bomo danes začeli povsem matematično. Wolfram Research poroča, da so iskalci Mersennovih praštevil v projektu distributiranega izračunavanja GIMPS (deluje na podobnem principu kot SETI in Folding), verjetno našli 42. znano Mersennovo praštevilo in največje praštevilo doslej. Verjetno zato, ker morajo eksponent -- ki ga za zdaj še nočejo izdati, ve pa se, da ima število manj kot deset milijonov števk v decimalnem zapisu, torej je med 24.036.584 in 33.219.253 -- še dodatno preveriti, da izključijo možnost napake pri izračunu Lucas-Lehmerjevega testa.

Zanimiv podvig je uspel Joséju Gómezu-Rodríguezu in njegovi ekipi z madridske univerze, ko so uspeli posneti fazne spremembe...

14 komentarjev

Znanost in tehnologija IV.

Hubblov posnetek "eksplozije" V838 Monocerotis

vir: UniSci
Slashdot - Zelo zanimiv problem teoretične fizike in tudi astronomije je problem manjkajoče mase. V grobem ta pravi, da se glede na trenutno hitrost širjenja vesolja in množino snovi v vesolju nekaj ne sklada, saj je mase bistveno premalo. Prvo hipotezo o rešitvi tega problema je leta 1933 postavil Švicar Fritz Zwicky, ko je ugotovil, da je t.i. vidne mase (torej vidnih galaksij) 400-krat premalo za trenutno jakost gravitacije. Zaključil je, da je očitno v vesoljo veliko nezaznavne mase, katere gravitacijske učinki so opazni, in jo poimenoval temna snov. Od tedaj je to ena izmed zanimivejših in verjetnejših hipotez. Trenutne ocene so namreč, da je kar 90 - 95 odstotkov vse mase...

27 komentarjev

Znanost in tehnologija III.

Severni sij

Slo-Tech - Na Newscientist poročajo, da smo bili v iztekajočem se tednu priče eni največjih neviht na Sončevem površju. Vse od prejšnjega petka Sonce seva nadpovprečno veliko EM-valovanja in visokoenergetskih protonov. Znanstveniki poročajo, da je v tem času prišlo do vsaj sedemnajstih srednjih in petih velikih izbruhov iz vsake sončne pege. Čeprav vrednosti izsevanih rentgenskih žarkov ne dosegajo tistih iz predlanskega oktobra in novembra, pa je število izsevanih visokoenergetskih protnov daleč največje po nevihti oktobra 1989.

Znanstveniki pojasnjujejo, da se sončeve pege - to so območja na Soncu, ki so od ostalega površja nekaj tisoč stopinj hladenjše, zato so videte temne - pojavljajo periodično vsakih 11 let. Zadnji...

26 komentarjev

Znanost in tehnologija II.

Prva barvna slika s Titana

vir: NASA
Slashdot -

Največja novica s področja znanosti te dni je gotovo uspešen pristanek sonde Huygens na Saturnovi luni Titanu, potem ko je sedem let potovala na sondi Cassini in se za božič od nje odcepila in začela zadnjo fazo svojega potovanja. Prvi odčitki so zelo vzpodbudni, saj NASA poroča, da vsi senzorji delujejo brez napak, prav tako tudi izgub pri prenosih ni. Slike, ki jih je sonda poslala, si lahko ogledate na Nasinih strežnikih. Debata v forumu poteka v temi Halo, Titan!

Na spletu in...

15 komentarjev

Znanost in tehnologija

Slashdot - Na silvestrovo vam ponujamo še šopek novic s področja znanosti in tehnologije.

Zanimiva vesoljska vest prihaja iz Rusije. Vse od lanske nesreče ameriškega plovila Columbia ameriški space shuttli niso leteli, zato so ameriške astronavte, opremo in hrano na ISS vozili Rusi. Ruska vesoljska agencija ima mnogo manjši proračun kot ameriški kolegi, zato so se odločili, da bodo od leta 2006 Američane vozili v vesolje na tržni osnovi. Po domače povedano, Rusi imajo dovolj zastonjskih voženj Američanov in jim bodo začeli zaračunavati. NASA še ni podala komentarja. Več o tem.

Prihajajoče leto 2005 je v spomin na stoletnico Einsteinovega čudežnega leta proglašeno za mednarodno leto fizike. Kljub temu mnogo ljudi, ki so sicer že slišali za Einsteina, ne ve, kaj je storil in kaj je odkril. Fantastičen članek na Economistu vam razkrije, kako je nepomemben patenti uradnik prišel do ideje o relativnosti in kaj vse poleg tako (pre)pogosto opevane relativnosti je Einstein še odkril.

Na TRN...

4 komentarji

Deset najpomembnejših znanstvenih odkritij v 2004

Hobbit

vir: BBC
Slashdot - Revija Science Magazine je kot vsako leto objavila seznam desetih najpomembnejših znanstvenih dosežkov oziroma odkritij leta. Na prvo mesto so postavili dosežek Nasinih sond Spirit (duh) in Opportunity (priložnost), ki sta na Marsu odkrili dokaze o obstoju slane in rahlo kisle vode, na drugo odkritje nove vrste človečnjaka, hobbit, v Indoneziji, ki je meril v višino zgolj slab meter, na tretje pa kloniranje človeškega zarodka, ki so ga uspešno izvedli južnokorejski znanstveniki. Seznam dopolnjujejo razumevanje kondenzatov (angl. condensate - zelo ohlajeni plini), navidez nerabnih delov...

7 komentarjev

Zakaj so pametnjakoviči nepriljubljeni

Slo-Tech - Ste se kdaj vprašali zakaj ste bili kljub svoji pameti in überinteligenci vedno zapostavljeni, zasmehovani in nepriljubljeni? No, tale znanstveni članek natančno razloži zakaj je tako. Gre se preprosto za to, da pametnjakoviči (v članku je uporabljen izraz "nerd") ne razumejo, da se je treba za socializacijo truditi, prav tako kot znanstvene dosežke. Ker pa imajo znanstveni dosežki pri njih prednost (ker imajo pač talent in inteligenco zanje), jih sociliziranje boli. Še več. Večina pametnjakovičev ne bi svoje inteligence nikoli zamenjala za socialno priljubljenost. Priporočam v branje Slo-techarjem, ker vem da se vas bo večina prepoznala v njem.

78 komentarjev

Turisti v vesolju leta 2005

Space -

Če se želite dopust preživeti nekoliko bolj ekstravagantno, so vam misli gotovo kdaj ušle tudi na možnost preživljanja oddiha v vesolju. Mir, tišina, dobesedno nič dela (nična težnost); kaj bi si še želeli?

Tisti, ki se prištevate med premožnejše na tem planetu in se s to mislijo resno spogledujete, počakajte do leta 2005 in vaše sanje se utegnejo uresničiti. V Explorers Clubu, New York so namreč danes objavili vest, da so ameriški Space Adventures, ruska RSC Energia in Ruska vesoljska agencija podpisali dogovor, da bodo z letom 2005 pričeli z vesoljskim turizmom.

Vsi, ki bi se želeli podati...

13 komentarjev