» »

Linux kmalu na IBMovih namiznih računalnikih?

Linux kmalu na IBMovih namiznih računalnikih?

Financial Express - IBMova ponudba Linuxa je bila zaenkrat omejena le na njihove strežnike in delovne postaje. Po najnovejših informacijah pa je zelo verjetno, da bo Veliki Modri™ (najprej v Indiji) začel prodajati tudi namizne računalnike za domačo rabo s prednaloženim najhitreje rastočim operacijskim sistemom. O nečem podobnem razmišljata tudi Hewlet Packard in Compaq (ki že vgrajujeta Linux), zato se Billyju verjetno že tresejo hlače... Klik!

22 komentarjev

BadB0y ::

Edino prav! Bo se linux se hitreje razvijal ce bo se bolj mnozicno tudi uporabljal

Sid Izprijeni ::

Tako je. Totalen zakon, da odprta koda dobiva podporo velikih.

andrej ::

vse lepo in prav, ampak taksne zadeve so obicajno prenapihnjene... se samo spomnite kaksen pomp je bil ko je dell prec casom dalal isto a si je po par mesecih premislo...

minmax ::

Linux je že na IBMjevih računalnikih... lahko ga dobiš na ThikPadu namesto windowsov...

drugače pa, da bi se to zlo hitro razširilo je pa vprašanje... mogoče če jim v indiji res uspe, bomo potem tudi drugje začel... ampak to bo trajal leta fantje... ampak... konec koncev je čas edina stvar ki jo linux zares ima :)

mescaline9 ::

Sm si glih instaliral Mandrake 9 pa zgleda d bom tuki tudi ostal, no ja mogoče bom šel na red-hat 8 ampak se mi ne da še enkrat instalirat. Še en pingvin več:)

mrTwelveTrees ::

jebi ga...

jaz bom pa ostal na windowsih...

ja vem da se microS*IT ... pa kaj čmo !

jaz rad rešujem probleme....

mathjazz ::

andrej: Dell je na sodiscu izjavil, da ga je Microsoft prisilil, da neha ponujati Linux. In naj dodam se to, da je to bilo pred kar nekaj casa, Linux pa napreduje tako hitro (se posebej na Desktop podrocju), da je sedaj neprimerno boljsi in lazji za uporabo. Sedaj je povprasevanje gotovo vecje. Vsi glavni distributerji se cedalje bolj nagibajo k Desktop userjem, ker je strezniski trg sokrajda ze "pod nadzorom". Samo poglejte suse, redhat, mandrake ... Potem pa so tu se xandros, lycoris, (zal) tudi lindows in verjeli ali ne debian (imajo posebno razvojno skupino, ki skrbi za to, da bi debian priblizali domacim uporabnikom).

minmax: IBM-ovih spostovanjavrednih ThinkPadov s prednalozenim Linuxom zal ni vec mozno dobiti. Sicer pa notesniki niso namizni racunalniki. A ce bo Linux na slednjih, se verjetno obeta ponoven pohod na ThinkPade. Predvidevam, da se je IBM za povratek odlocil predvsem iz dveh razlogov; prvic, ker o necem podobnem razmisljata Sun in HP in drugic, ker je v zadnjem casu prislo do poplave novih distribucij za domace uporabnike, ki so naravnost odlicne.

Ibm Saba: po lastnih izkusnjah odsvetujem redhat 8 in na veliko priporocam suse 8.1. Ce rabis dokumentacijo, priporocam kar cel paket, ki ga dobis npr. pri Eurotehu. Gre za enkratno nalozbo, ker se z odlicno SuSEjevo dokumentacijo naucis Linuxa od A do Z. Lahko pa probas tako rh kot suse in izvedel bos, zakaj je moje stalisce tako :-)

IceIceBaby ::

Hvala bogu da linux nalagajo na compe. Zandic sem mal gledal page od Rolana pa tudi oni ponujajo PC z naloženim linuxom.

Ampak to da je pa linux lažji za uporabo kot winsi je pa bullshit.
Še vedno mu manjka dosti malenkosti in dodelanosti da bi lahko res uspel kot desktop os. Predvsem to da sistem nalozis brez miljona opcij in da lahko poslusas mp3je in peces cdje brez da bi prej par ur kompajlal kernel itd.
Predvsem se mi zdi nesmiselno in begajoče to da je pri vsaki distribuciji zraven ponujenih miljon različnih programov. Tako lahko izbiraš med 6 mp3 playerji, 4 browserji, 4 window managerji ... Mislim da je za uporabnike to begajoče. Za resno konkurenco winsom bi morali nardit distribucijo ki bi se instalirala brez uporabnika, vržeš not CD pa je. Predvsem pa nebi smelo biti stika s konzolo če uporabnik tega res noče. Tipkanja se ljudje bojijo.

roscha ::

Kst: OS brez konzole in brez neposredne kontrole nad sistemom že imamo (Wintendo). In kako se obnese v praksi? Bolj za en qrc. Čar in fora Linuxa je ravno v tem, da imaš možnost POPOLNE kontrole nad sistemom. In ko tega ne bo več, bo tudi Linux postal crap primerljiv z M$ OSi. Je pa res, da je fino imeti konfiguracijska orodja, ki te rešijo "mučnega" ročnega konfiguriranja, še vedno pa imaš možnost na roke popravit vse natavitve.

Sploh pa: Bolj ko berem forum bolj ugotavljam da so povprečni uporabniki vsak dan bolj butasti in je že Wintendo zanje "big black magic". Tajnicam in veliki večini pa je itak vseeno kako se sistemu reče. Važno da dela. Z nastavitvami naj se pa bodejo za to plačani - admini.

by!

Fury ::

predstavljate si racunalniskega laika, ko gre v trgovino, kupi recimo battlefield 1942, vstavi CD not in mu nic ne dela?

problem je compatability fantje.

IceIceBaby ::

roscha nisem reku brez konzole. Ampak če user sploh neve kaj je konzola mu pač ni treba se ubadati z njo. OSX je tko narjen. Čisti unix če hočeš, ampak zelo preprost če si uporabnik ki hoče uporabljat računalnik ne pa se it admina.

mescaline9 ::

Mathjazz: Ja vem ja. Bi zlo rad mel SuSE 8.1. Sm ga probal na infosu in se mi je zlo dopadel, ampak...... Sem iskal po netu in ne najdem iso image-a za suse. Niti za 8.0 ga ne najdem. Tisti liveeval pa me sploh ne mika. Js bi rad đabe os. No če kdo ve kje se ga da dobit bi mu bil več kot hvaležen, če mi pove kje oz. mi paste-a link.

borchi ::

there are ways ;-) http://www.lugos.si/arhiv/oglasi.html

al pa edonkey ;-)
l'jga

marS ::

:D Sicer bom verjetno še naprej na windowsih, ma po mojem bi home user želel samo CD dat not
in PC bi moral bit nared.

Probal sem tole Knoppix in mi je blo kr všeč. Vse je delovalo, tut openoffice z cd-ja.

JLP ::

Laži kot tole pa že težko gre. Pržgeš komp in maš Linux :)
Live long and prosper!

BadB0y ::

Samo ce gledamo z druge strani pa je skoraj bolse da je linux kaj pac je. Brezveze bo ce bi bil kot nevem winxp ko bi ti naredlo vse samo instalacija vsijlena ... linux more met dva obraza konzola pa x-i.


Linux is bether than sex :)

ahac ::

Fury: bo pa zahteval denar nazaj pa raje nabavil UT2003, ki se ga na Linux lepo instalira z CDja.

CaqKa ::

sej pa ti piše na škatli 'designed for windows xp' ali pa nekaj podobnega.

roko22 ::

kst: Mislim, da se ti tut sanja ne kaj govoris. Pri vecini distribucij imas tudi to moznost, da samo klikas in se "vse" lepo instalira, brez nevem kaksnih opcij izbiranja itd.

Tudi pri vecini distribucij dobis ze skompajlane programe za peko cdjev, za poslusanje mp3jev itd. Tudi ce bi kompajlal nebi rabil par ur kot ti omenjas ..ampak par minut. Sem uporabnik tako win OSeov, in tudi unix OSov.. in glede na izbiro programov, zmogljivost le teh, monznost izbiranja, graficna privlacnost, easy to use, ... (opcije,...) bi prej predlagal ..nalozite ti Linux.

Ne mimosuvaj in ne govori neumnosti.

matter ::

Linux ma velik problem za home userje. Namreč ms se je z dx fajn zaščitu.
Nažalost ne morm igrat špilov tipa vstavi vd, instaliranj, poženi bližnjico. Home user rabi to. Takrat bo linux povsod. Jst sm mal uporablu suse8.0 in je easy instalcija in s kde ali gnome je kar fajn delat. Ima ša še pomankljivosti, ampak je to opensource in se bojo uštimale.

mathjazz ::

kst in ostali fantje:

Linux je lazji za instalirat kot windows in to drzi kot pribito! Ne velja sicer za slackware, debian in gentoo, ki pa so za mnoge najboljsi distroji a o tem kdaj drugic. Vceraj sem instaliral suse 8.1 in v dobre pol ure sem imel vzpostavljen cel sistem, s podporo za ves hardver in z vsem softverom, ki sem ga rabil. Windowsi tega ne bojo imeli nikoli, ker je treba namestiti vsak program posebej, vedno restartati racunalnik ... Podobno kot za suse velja to se za mandrake, xandros (ki je zal tako zelo komercialen, da ga ni vec dovoljeno ploditi[=peci cdjev]) in mnoge druge, ne pa za redhat 8.0, ki ima nekaj grdih muh.

Pa se nekaj sem opazil na tej listi: ocitno vsem ni jasno, da bo racunalnik imel Linux ze namescen, torej se uporabnik s konfiguracijo in instalacijo ne bo ukvarjal.

minmax ::

matter... probaj WineX


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Torino gre na Linux

Oddelek: Novice / Ostale najave
4419143 (14893) win64
»

Kako pohitriti star računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
324908 (3796) technolog
»

Steam za Linux na voljo vsem

Oddelek: Novice / Igre
4815039 (12078) deadbeef
»

Android gonilniki se vračajo v vanilla Linux jedro

Oddelek: Novice / Android
227774 (5943) Icematxyz
»

Zakaj v Linuxu (še) ni virusov (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
576770 (5055) M.B.

Več podobnih tem