» »

Zakaj v Linuxu (še) ni virusov

Zakaj v Linuxu (še) ni virusov

«
1
2

Dobius ::

Najprej moram napisat da sem glede Linuxa še zelo zelen. S kolegom sva se zadnjič kregala in ugotovljala zakaj ni v L virusov in podobnih brezpotrebnih stvari ki krasijo Okna. Prosim za mnenje in kakšno razlago... hvala in lp

b0j3 ::

Predvsem zato, ker ni toliko razširjen.
2. razlog bi lahko tudi bil, da je ugotavljanje lukenj malce drugačno, kot pri Win.
Mogoče je močan razlog tudi to, da ni neke fiksne distribucije. Sam izbiraš browser, program za mail .... Pri Winsih pa lahko pričakuješ, da vsaj v firmah uporabljajo IE in Outlook.

Sicer pa obstajajo exploiti za Linux, tako da je ravno tako treba biti previden.

pivmik ::

1. Ker ni tolko razširjen
2. Ker je težje napisat viruse za njega(ima boljši sistem)
3. Ker uporabniki Linux-a so skrbni in vejo kaj delajo, zato se virusi težko širijo
4. Ker zaradi opensource-osti Linux-a pridejo hitro ven popravki.
LP, Gregor GRE^

DMouse ::

PicNiK: strinjam se z vsem razen z drugo točko. Večina virusov še vedno potrebuje posredovanje uporabnika, ki le-tega shrani na disk in požene, od takrat naprej pa sta windows-virus in linux-virus na istem. Oba imata dostop do socketov in se lahko razmnožujeta naprej, oba lahko v sistemu ustvarita backdoor... res je da root uporabniki niso vedno prijavljeni kot root, ampak to je že stvar 3. točke.

MUC ::

Ker uporabnik, ki uporablja Linux skoraj 100% ni v root priviligiranem načinu, ki edini lahko dela škodo in tudi spreminja določene stvari. Tako virus pride (hipotetično) v linux samo pod določeno uporabniško ime, ki pa nima pravic spreminjat in delt škodo sistemskim nastavitvam in to je pol za virus žalosten konec. Visi na računalniku in je ujet v kletko.. :)

Takih virusov tudi še ni, če bi pa bili, bi se pa zgodilo zgornje.

Linux je pač bolj razviti glede pravic in dostopov kot windows, ki ima Administrator in Limitd accje, pa še to deluje vse tko tko. (XPji), da o ostalih windowsih ne govorim, kjer je vse od vseh in vsak dela kar hoče .. tukej je zgodba še veliko hujša.

DMouse ::

MUC: koliko virusov v zadnjih dveh mesecih je dejansko povzročalo škodo na računalnikih, in koliko se jih je samo razmnoževalo, tako da je bila škoda le posredna (obremenitev poštnih storitev)? Če se virus požene na navadnem user accountu, ne moreš ravno trditi da je v kletki... virus ima dostop do interneta in se veselo razmnožuje naprej!

MUC ::

Ne govorim o serverjih ampak o linuxu kot desktop računalniku.

Komu naj se pa pošlje naprej, če ima 98% folka windowse. VIrus umre, ker se lahko pošlje na vse naslove iz adresarja, pa majo vsi windowse.

Dejstvo pa je tudi, da te ideje o pošiljanju pa thitri okužbi, pa avtomatičnemu executanja priponk ipd možne samo v windowsih, pa tudi ČE bi bile možne tudi na linuxu, bi zaradi zgornjega razloga virus kmalu omagal.

DMouse ::

Ne govorim o serverjih ampak o linuxu kot desktop računalniku.

Hmm, jaz ne govorim ne o serverjih in ne o desktop računalnikih, ampak o računalnikih stalno povezanih z internetom, in teh je, vsaj kar se linuxa tiče, večina.
Se pa strinjam s tabo, da je nerazširjenost linuxa glavni razlog za pomanjkanje virusov (to sem ubistvu povedal že prej ko sem odgovoril PicNiKu)

undefined ::

Virus se da narest čisto za vsak obstoječ sistem. Sploh ni nobena finta al je root al ni root, sposoben virus lahko vse zaobide. Sej tud v NTjih ni nujno, da si admin, pa boš vseeno nasrkal, tak da to sploh ni bistveno. Zakaj pa ga za linux ni? Ker ni smiselno. Kam bi se pa stvar širla? Pride ven windows virus, okuži nekaj 100k računalnikov, bi prišel linux virus, bi jih okužil nekaj 100? Kdor dela viruse, želi povzročit čimvečjo škodo in če bi se spravil it delat to za linux, je že po defaultu slaboumen. ;)

Dobius ::

Pa čez 5 let ko bo bolj razširjen (... 10 let?)

dr.J ::

> Pa čez 5 let ko bo bolj razširjen (... 10 let?)

Bodo virusi tudi za linux. 100%. Lahko tudi že jutri.

Treba je imeti odprte oči, čeprav je zaenkrat glede tega uporaba linuxa pravo razkošje.

BigWhale ::

IceMan,
Virusi za linux so. Vsaj jaz vem za enega. Je pa res, da obstaja verjetnost, da je sedaj kernel ze tako spremenjen, da ne deluje vec.

Tudi ce bi bilo vec Linux racunalnikov, se stevilo virusov ne bi blazno povecalo, ker v bistvu ni nobenega pametnega nacina, da bi jim omogocal sirjenje in transport. Kar se pa crvov tice, pa tudi ti obstajajo, ... Ki pa se ne razsirijo zaradi manjsega stevila racunalnikov. Poleg tega pa v Linuxu ni browserja, ki bi bil sposoben narest 'eject' na CDju... ;>

undefined ::

BigWhale, exactly my point. Že tisto malo število kar jih je, se skor ne ve za njih, razloge sem navedel zgoraj. ;)

> Poleg tega pa v Linuxu ni browserja, ki bi bil sposoben narest 'eject' na CDju... ;>

Hja, saj pravim, Linux je premalo funkcionalen. :D

pivmik ::

Strinjam se da je linux premalo (za uporabnika) funkcionalen, ampak odpiranje CD-ROMA Web Browserjem je pa neumnost!
LP, Gregor GRE^

Gaby ::

Zakaj pa premalo funkcionalen? Meni se cist ok sluzi za vse kar pocnem. :) Windowse bootam za igranje iger. To je pa tud vse.

undefined ::

> Zakaj pa premalo funkcionalen?

Gaby, si že poskusila v Linuxu z browserjem odpret CD-ROM? :P

mile ::

IceMan-u brez tega živeti ni! :)

|CyGNUS-x ::

Tko kot pa 3-leten otrok brez igrače...
Ni in ne more biti nobenega drugega načina za preizkušanje
resnične moči kapitalistične države kot je vojna.

undefined ::

> IceMan-u brez tega živeti ni!

It's not a bug, it's a feature. ;)

root987 ::

Premalo funkcionalen? In mozilla je bila razglašena za najboljši brskalnik prihodnosti, vi pa tu nekaj o "premali funkcionalnosti"? Shizez...Kakor koli, predvsem glavi argument, da virusov verjetno ne bo nikdar toliko je to, da je odprto-koden. Vsak lahko popravi luknjo in Bwala! že imajo tisoči ta popravek. A tudi razširjenost po vsej verjetnosti igra precej pomembno vlogo...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

undefined ::

> Premalo funkcionalen? In mozilla je bila razglašena za najboljši brskalnik prihodnosti, vi pa tu nekaj o "premali funkcionalnosti"?

LOL! Šlo se je zgolj za sarcastic remark na pripombo o odpiranju CDja preko brskalnika, vi ste pa zapopadli tole kost ko lačni psi. ;)

Drugače pa ima Linux dosti funkcij, le premalo je uporabniku prijazen, saj za vsako drugo potezo skoraj rabiš Konzolo. O napakah in funkcionalnosti Mozille pa kdaj drugič v kaki drugi temi. :)

dr.J ::

> Poleg tega pa v Linuxu ni browserja, ki bi bil sposoben narest 'eject' na CDju... ;>

Are you sure?

Konqueror to zna (iz KDE 3.0.5).

Pa naj se še kdo pritožuje nad funkcionalnostjo linuxa! :D

undefined ::

> Konqueror to zna (iz KDE 3.0.5).

Shit. So pa res že vse funkcije skopiral iz starih dobrih Winsev. Celo takšne "pomembnejše" stvari, kot je CD-eject. >:D

dr.J ::

Za pritisk na gumb rabim 1s, predno pa "CD eject" priklikam, pa mine nekajkrat toliko. :\

Quo vadis, GUI?

Malinovc ::

Po moje ste pa vsi mal falil :) ...
Poglej... Obstajata dve " luknci kako lahko virus naredi skodo na PC-ju "
1. Luknja v sistemu... Luknje se pojavljajo.... ampak si pac vsake tolk casa nadgradis sistem.... fora je, da ko se luknja pojavi, ponavadi traja se kr neki casa pradn se virus pojavi.... tako se da to preprecit....
Pa da me nebote narobe razumel.... ce se pogovarjamo o luknjah, zgleda to nekako takole .. Recimo pred nekaj dnevi je bila odkrita resna luknja v OpenSShju.... popravki so prisli vn v dveh urah :)) ... razlaga luknje> ce uporabnik ve za luknjo in ce imas ssh omogocen in ce uporabljas star kernel in ce nimas stare OD zascite, LAHKO nek heker pride do roota. Heh... Jst osebno sm si napisal skripto za autopatch " autoupdate ".... pa se kr dela.

2. Najvecji problem pri WINSIH je to, da mors na nek nacin dobit programje.... Kazaa, xMule, BitToren... ker pac programje ni zastonj. Tako si nevednezi vlecejo dostikrat okuzeno programje, antiviruse in celo OSe. Pri Linuxu je pa tako, da je programje zastonj... in enostavno... gres na homepage ter zdownloadas paket ali samo kodo in skompajlas in instaliras. Tako ni moznosti za okuzbo z programjem..... Mislim da je jasno kam ciljam.

Ok.... se vedno je moznost, da dobis virus od .... ne vem od kod ... ampak recimo... potem morate vedet, da je potrebno program NAMENOMA zagnat... in biti v sistem prijavljen kot root, sicer nimas sans. Lahko mi posljete 1000 virusov po mailu, in ce ga nebom SAM zagnal kot root.... ste mi pac neki prostora na disku zasedl.
Aja... se neki je iz Winsov... v visnih imas registre in blabla... Linux pac registrov nima in ce nimas NAMENOMA v crontabu nastiman, da se virus ne zazene, potem se pac nebo sam zagnal. Z registri je pa zelo lepo manipulirat zadeve, saj vecina virusov prav to izkorisca. No recimo, da si prijavljen kot administrator - root, in imas pac nek zagonski fajl-"virus" nevem verjetno bi bil neka skripta... in verjemte... da ce bi program odprl preden ga bi zagnal, bi vsak opazil da je virus.

Sam sem poskusil nekaj casa narediti virus, ki bi na sistemu naredil skodo in da ne dela pod root. Poskusil sem zbrisati rame, overflove, posiljat napake direktno na naprave, ... mislim res sm se matral.... brez uspeha.

Seveda pa je odvisno tudi od distribucije.... veliko distribucij ima svoje kernelpatche za katere ne vem kako lepo so narejeni.....
Ampak poglejte Winsi so sistem, ka instaliras in.... ka te briga ka se dela odzadi... ali je koda lepo napisana, ali imas viruse... Pri Linuxu se pa ljudje iz hobija matrajo, da bi realizirali najboljso resitev za VSAK problem in to naredijo z zelo pregledno, dokumentirano kodo, ki jo lahk vsak...VSAK vidi in isce luknje. Garantiram vam... dejte mi kodo od winsow... pa avam najdem 100 lukenj, za katere se sploh ne vemo... ker se odkrijejo po nesreci.

VSAK katerega zanima zakaj... si naj to preberi in mislim da nima vec kaj za vprasat. :D

root987 ::

Iceman: Bah, nisem tako mislil, da bi se kregal... :) Je pa res da je Linux morda malo neprijazen do navadnega uporabnika, vendar če se bo trend z Red Hat, Suse ipd. stopnjeval, mislim, da niti to ne bo več takšen problem.

A za to bomo še morali malenkost počakati...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

undefined ::

Root987, ne pozabit tudi na (ne)kompatibilnost. :)

root987 ::

Hja...Saj tudi windows ne podpira vsega kot je treba... ;)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

undefined ::

> Hja...Saj tudi windows ne podpira vsega kot je treba... ;)

Vse, kar rabi velika večina ljudi, podpira odlično in simplistično. :)

Malinovc ::

Men se zdi shell se najbolj prijazn.... :D

BigWhale ::

Iceman, nekompatibilnost? Cesa tocno pa ne mores pod linuxom uporabljat?

Se marsikateri Windows Only hardware so usposobili da dela pod Linuxom... :)

Malinovc ::

Da ne govorimo, da Linux dela na Xboxu :D

CaqKa ::

scaner hp 5300 ne deluje pod linuxom...

Malinovc ::

Postej na forum ... pa bos mel gonilnik v nekaj dneh :)) .. ceprov mislim da se tudi ta skener da nastavit z malo truda.

Malinovc ::

-*- If Linux doesn't have the solution, you have the wrong problem -*-

noraguta ::

zazene, potem se pac nebo sam zagnal. Z registri je pa zelo lepo manipulirat zadeve, saj vecina virusov prav to izkorisca. No recimo, da si prijavljen kot administrator - root, in imas pac nek zagonski fajl-"virus" nevem verjetno bi bil neka skripta... in verjemte... da ce bi program odprl preden ga bi zagnal, bi vsak opazil da je virus.


virus zmanipulira izvrsilno datoteko.tako da precej bluzis glede tega registryja.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Dobius ::

Katero distribucijo pa sploh imate in zakaj. Osebno imam inštaliranga Mandraka 9 (9.2 še pride) pa ne vem kateri "naj bi bil" najboljši, imel največ podpore, najmanj komplikacij, stabilnost itd.

moj_nick ::

CaqKa:
evo ti

CaqKa ::

moj_nick
pred pol leta še je tam lepo pisalo unsupported :) medtem sem se pa jaz že ohladil za linux :) st linux še nekak gre :)

root987 ::

Debian unstable. Preizkusil Red Hat 8, Slackware, Slo-Tech Alpha, Slo-tech 1.0.0 in Gentoo. Gentoo mi je se najbolj ležal, a njegovi compile časi so resnično predolgi, poleg tega pa niti nisem opazil tako dramatičnega povečanja zmogljivosti(in da, izvedel sem stage1).

Ni pa to slaba distribucija. Aja, verjetno je bilo moje Linux znanje takrat še preveč omejeno za kakšne resne posege na področju, da bi se zmogljivosti povečale.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

MasterMind ::

Jaz mam pa Gentoo. Res je d je compile čas ogabno velik. Ampak, da se preživet. Ni nujno, da skos sediš pred kišto. Aja jst mam probleme z ATI radeonom 7200. (gonilniki mavreč). In kaj sm naredu? Postu na gentoo forumu, čakal kak dan. In PUF! Sm dubu tolk postov, da se iz njih "drek" dela. Zdej bom probu narest. In mislim, d mi bo uspel. Aja še neki bi reku glede nekompatebilnosti. Linux je open source. Sigurn se bo kak člouk najdu in napisal gonilnik za tisto stvar. Slekoprej. Pa tut glede neprijaznosti. Linux res ni nevem kaj prijazen igralcu iger. Ampak, če se tisti, ki igra malo potrudi, bo dobil MNOGO bolše razultate pri igranju 3D iger kot na winsih. Recimo vzamemo Return to Castle Wolfenstein. V winsih je pri ločljivosti 1024x768. K pr Linuxu pa čist nič štekal. Pa wolfenstein sm igral z Winom. Seveda pridejo težave do iger, ki nujno potrebujejo DirectX (Civilization III), vendar menim, da bojo te težave kmalu premagane ;).

Pa še glede virusov. Virusi bodo nastali takrat, ko bo virus zmožen si vzeti root pravice. Kot navaden uporabnik seveda! Kar pa mislim, da bo to zelo teško. Saj Linux ni Windows ;).

Jebiveter ::

off topic: D3D igre lahko igras z pomocjo WineX. Sicer ne vseh, a veliko glavnih naslovov pa deluje.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

root987 ::

Da, vendar WineX tudi škodi. Sacrifice so nameravali predelati za linux, a ko so avtorji ugotovili, da igra že deluje pod winex, so predelavo ukinili. Tako da ima to tudi temne plati.

A vseeno...Kot navaden uporabnik si vzeti root pravice bo verjetno možno, a če upoštevamo, da bodo takšne viruse kmalu ugotovili in pregledali kodo, bo tudi posodobitev relativno hitro na voljo - zahvaljujoč odprti kodi. IMHO. A ko bodo prišli takšni Zlobki™, bodo tudi za linux že na voljo antivirusne rešitve.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

jjjjjjj ::

jaz v ubunti se v imenu navadnega uporabnika prijavim v root z:
$sudo su
Password:vpisem moje navadno geslo

christooss ::

Poslano: 29.09.2003 20:56:04 | odgovori

Hehe kako nova tema.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

kriko1 ::

Ni nova, je oprana s Perwoll-om. :))

Drugače pa sem zasledil pred kakšnim mesecem da je za linux trenutno nekaj 500+ virusov, koliko jih pa dejansko efektivno lahko škodi pa ne vem.

roscha ::

@Kriko

Ne vzet kot zajbancijo, ampak a imaš mogoče link do kakega. V bistvu me zanima, kaj obstaja, pa na eni kišti bi mogoče tudi "preizkusil" kakega. Da še v živo sprobam.

kriko1 ::

roscha: ne, to sem zasledil na rss (se ne spomnem več točno). Trenutno iskanje po celem mailu+rss mi ne najde nobenih zadetkov na virus, verjetno sem že zbrisal. Vem da je bilo omenjeno tudi neko podjetje ki izdeluje programsko opremo za zaščito, samo tudi tega se ne spomnem.

Tr0n ::

Kdo je reko da na Linuxu ni virosov? Cccc. :\

M.B. ::

En virus za Linux, ki je pred kratkim "izšel"

Jaz bi rekel, da Linux pred virusi velikega obsega rešuje Variabilnost.
Ima 350 različnih distribucij in vsaka ima malo na drugem mestu pomembne datoteke. Vsaka ima malo drugačne nastavitve, kernela, in drugo različico kernela. V linuxu ni nekega programa za pošto|brskanje|upravljalnika datotek, ki bi ga vsi uporabljali, da bi lahko izkoristili pisci virusov, luknjo v njem. V Linuxu tudi ni nekega grafičnega, programa, ki bi bil zelo povezan s sistemom kot npr. IE.

To mislim, da so razlogi, da za Linux ni dosti virusov. Res pa je da trenutno, jih ni zato, ker ni toliko razširjen.
Čeprav, ali ni število linux strežnikov večje od števila Windows strežnikov?
[EDIT]
Pa Linux administratorji ponavadi poznajo delavanje OSa v detajle in vejo, kaj in kako je treba nastavit, da bo varno

Windows administratorji, pa nastavljajo tak kot pač je. Pa tak kot je v Čarovniku najboljše.

[/EDIT]

Ne trdim da so vsi taki ampak večina pa verjetno je taka.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M.B. ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows davek znaša 50$ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12111606 (8444) krneki0001
»

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
436033 (4288) MrStein
»

Črv Santy.A preko napake v phpBB briše spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
737251 (7251) *******
»

Novell in Mandrakesoft odgovarjata Ballmerju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
915391 (5391) SXR
»

Nova razpoka v jedru Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
565374 (5374) Vlady

Več podobnih tem