» »

Linux pred Macintoshi

Linux pred Macintoshi

Slashdot - Po raziskavah znane analitične hiše IDC je Linux v letu 2003 na namiznih računalnikih predstavljal drugo najpogostejšo izbiro in s tem s položaja zrinil Applove računalnike. Tržni delež Linuxa je z 2,8 zrasel na 3,2 odstotka, medtem ko je Macintosh pristal na vsega 1,8 odstotkih. Windows je obdržal trdno vladavino s 94 odstotno pokritostjo računalnikov sveta in po besedah IDC mu Linux do leta 2007 ne bo odščipnil več kot dodatnih treh odstotkov pogače.

Delež pogače, ki jo ima Linux, je skoraj zanemarljiv, vendar bi lahko pustil finančne posledice za Microsoft, če bi zrasel na kakšnih 10 odstotkov. Glede na to, da se je v novembru začela javna promocija Linuxa na Kitajskem, da se je januarja zanj odločila izraelska vlada in Veliki Modri s 319.000 zaposlenimi, da se vse več evropskih in japonskih podjetij odloča za "prehod", se to morda utegne celo zgoditi. Upajmo na srečen konec za uporabnike, po kakršnem koli scenariju že.

11 komentarjev

Black Dragon ::

Upajmo na srečen konec za uporabnike, po kakršnem koli scenariju že.
To rabmo nč druzga!!! ;)

swar ::

Ni cudn da se virusi tok hitr razsirijo po svetu ce pa 94% winblows userjev

kilergas ::

Ti ki si pamete,..mislis da ce bi blo na svetu 94% userjev na linSux mislis da virusev sploh nebi blo?The same shit:O

kopernik ::

Ni važno, kaj bi bilo, če bi bilo. Važno je, kakšna je situacija za uporabnika sedaj.

Tomaz27 ::

Kilergas:

Ne nebi jih blo ker virusev za linux skorajda ni. Al pa ce si tak pameten mi ji nastej nekaj. Do zdaj mislim da sta bla samo 2 crva pa se ta so hitro zajezili,sirila sta se pa preko recimo wuftpd luknje al pa kaj takega tak da tudi ce imas linux moras imet se pol tisto verzijo wuftpd gor da si lahko okuzen. Tak da ce bi imeli vsi linuxe nebi blo virusov oz 100x manj. PA ne pametuj ce nias pojma.

Beat-O ::

Dejstvo je, da bi bili virusi in črvi v vsakem primeru, le, da bi jih bilo, če bi prevladal Linux ali OS X precej manj.

Tilen ::

Lover22 ne pametuj, WU-FTPD je samo program ki ni bil po defaultu na linuxu preko katerega se je pa dalo dobit r@@t acces in se še da ker je bug bil V tem programu ne pa v samih linuxih. (exploitation shit)

Tilen ::

Lover22, pa se nekaj... kako da ni virusov za linuxe zaboga ??? Kaj pa na stotine rootkitov ki jih krozi po spletu? A tole pa niso virusi al kaj?Mislim backdoori ? Mislim eni kr nekaj ...

Road Runner ::

no, kot prvo, mal slovnice ljudje, linux = ednina, množine se ne uporablja :)

kar se pa tiče virusov, exploitov itd.

na windowsih so zlo popularni virusi, ki se množično širijo in uničujejo en sistem za drugim. za to je na unixu manj možnosti. tudi na windowsih bi se možnosti za to drastično zmanšale, če ljudje nebi uporabljal internet explorerja in outlook express, ki razne viruse kar sama od sebe odpreta in razširita.

obstaja pa za linux veliko exploitov in podobnega, torej oseba A, ki za osebo B ve, katero verzijo katerega programa uporablja, izve za luknjo v tej verziji programa ter prek nje vdre v računalnik B-ja ter naredi kar pač naredi. Ni pa to tako množično, saj linux uporabniki uporabljajo različne programe za iste stvari (windows uporabniki pač po večini enega in istega, kar dobijo zraven windowsov). Poleg tega pa linux uporabniki bolj skrbijo za svoj sistem in bolj redno nalagajo popravke programov, ter se znebijo teh varnostnih lukenj.

moje mnenje je, da če bi linux imel teh 94% uporabnikov, raznih zlobnih programov bi sicer bilo kar nekaj, vendar vseeno ne v taki meri kot na windowsih, saj je že smao jedro bolj varno in pa popravki so bolj pogosti.

Tomaz27 ::

No najprej morete locit med virusi in exploiti ter backdoorji tisti ki vse to mece v en kos pa res nia pojma. Malo na net pa precitat, razlika je kr vlka tu. Aja pa se trojanci pol obstajajo ja pa crvi. PA to je pol tui vse isto kr al kaj.
Exploitov mas pa za windowse tui kr dosti tak btw za linux jih je mogoce res vec ampak tocno zato kar je racer napisal ker se uporablja tolko raznovrstnih programov. Virus sam pa se nisem slisal skoraj da bi obstajal na unix based sistemih. Al mi pa malo osvezite spomnim. PA tui virus scannerja ne poznam za linux nobenega. rootkit je pa spet drugo btw, rootkit uporabis komaj ko si ze v sistemu in ko imas root. To je isto kot ce vderes v winse pa pac kaki keylogger not skopiras, netstat prekopiras da ne kaze tvojih povezav pa se kaj. Ampak osnova je pa da not sploh prides. PRi tem windows sucks. Rpc dcom exploit si lahko nahackal 5000 masin v dnevu ce se ti je ljublo. Zaj pa probaj to na unix pa good luck

kilergas ::

Lover22,...tebi logika ne nese niti dosmetnjaka a ? ce je na svetu 95% uporabnikov windowsev,..pa samo 5% linux,.zakaj bi nekdo naredil al kakor koli en virus da posuje tistih 5%? a ni bols in vecji ucinek se poigrat z 95% ?
Kaj mislis da bos se dobil original reztervne dele za fickota ko pa je samo se 0.0001% na cesti ?:P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google izgublja delež na Kitajskem

Oddelek: Novice / Rezultati
123579 (3302) Bass0
»

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
73079 (3079) swar
»

Kratke novičke strica Tuxa

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
102164 (2164) denial
»

IDC: Windows še naprej dominira ...

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
222296 (2296) krator
»

Linux kot igričarski sistem?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
252735 (2735) CaqKa

Več podobnih tem