» »

Kritične razmere v sharewaru

Kritične razmere v sharewaru

Washingtonpost - Gotovo je vsaj večina od vas že slišala za programčke shareware ali preizkusne programe. Saj veste, to so tisti programi, ki jih snamete iz interneta in vam nato iz dneva v dan veselo težijo, da naj jih registriramo. Včasih uporabnika izživcirajo z nekaterimi izklopljenimi funkcijami, včasih pa zgolj s svojim teženjem. Nekateri uporabniki program plačajo in uživajo v polni verziji, nekateri pa so bolj premeteni in uporabljaje piratske "key generatorje". Ker je piratsko registriranje programa pri sharewaru mačji kašelj, so na podlagi poslovanja podjetja Ambrosia Software, ki izdeluje igre in pripomočke za Mace, ugotavljali poštenost uporabnikov njihovih programov. Po končni raziskavi so odkrili, da je več kot polovica uporabnikov hotela registrirati program na nelegalen način. To so ugotovili s posebnim sistemom, ki ga uporabljajo za zaustavljanje piratskega registriranja njihovih programov. Ko registrirate program podjetja Ambrosia Software, dobite kodo preko e-maila, ki pa ne sme zastarati za več kot 30 dni. To kodo seveda vpišete v registracijsko okence. Če koda zastara, jo morate obnoviti, kar pa seveda stražnik podjetja beleži. Stražnik prav tako beleži tudi obnovitve kode, ki so bile storjene pod sumljivimi pogoji (preberite originalno novico in jasno vam bo, kaj sem mislil s tem povedati :)). Seveda si podjetje ne zatiska oči pred piratstvom in ugotavlja, da njihov sistem piratov ne bo povsem zaustavil, jim bo pa vsaj otežil delo. Zanimivo.

6 komentarjev

Jeebs ::

Torej, glede na originalno besedilo lahko povzamem naslednjo trditev: '104-je od 197-ih uporabnikov, ki jih članek navaja so že kdaj slišali za računalnik, ostali pa so ali preveč neumni, da plačujejo za originalne licence al pa totalni začetniki'.

P.S.: S tem nočem na Slo-Tech spodbujati uporabe ilegalno pridobljenih programov, ampak kar je res je res. Cene software-a so itaq nore! Ne vem kako to, da še nobenmu ni pršlo v glavo, da če bi prodajal dober software po ugodni ceni, da bi bistveno več prodal... Vsaj jst tko mislm.:D

dr.J ::

Rešitev je preprosta: GNUware! :D

Programerje kar razumem, da za svoje izdelke računajo, kdo pa ne bi. Cene HWja gredo dol, cene SW pa ne in računalniki bodo kmalu vredni le toliko, kot je vredna nanje naložena krama. Potem bo šla cena SWju dol, prej pa ne. Pa takrat, ko se bo Linux začel širiti na desktop področje.

Žalostno je, da moraš na Windowse naložiti kar nekaj programov, da sploh lahko normalno delaš, in še to ne kakih posebnih stvari. IE je - seveda - izvzet. Antivirus, Winzip, Acrobat Reader, nekaj za obdelavo slik in izdeavo www strani, kak DVD player, in kaj vem kaj vse še, za razvoj aplikacij pa ni itak nič zraven. Pa seveda Office, ki pa naj bi bil kupljen.

Naj BSA kar začne preganjati ilegalne shareware uporabnike. Se bo mogoče folk še malo bolj zavedel, da je imeti second-hand-edition software lahko tudi zelo drago...

Binji ::

In potem bos za minimalno delo z racunalnikom placal vsaj 1.000.000SIT!! Nej kr ostane tko kukr je.

dr.J ::

GNU programi so 100% free in legalni. Navali narod!

Thomas ::

Prodajalec ima izključno pravico določati ceno.

Kupec ima izključno pravico odločati se o (ne)nakupu.

Če je proizvajalec tako trapast, da postavi tako ceno, da profit ni maximalen, saj premnogi skopirajo - njegov problem.

Če pirata dobijo - njegov problem.

Če ga ne dobijo - policajev problem.

Kot vidite je vse pravično porazdeljeno!

:D

pivmik ::

Eko to mi gre na qurac!
Najprej se uporabniki pizdijo, da je Majkrosoft monopolist in da vriva uporabo IEja pri Windowsih, ker ga že ima vgrajenega v sistem. Pol pa se uporabniki pritožujejo, da ne da nobenih dobrih programov zraven Widnowsov.

Microsoft je imel čisto prav, da je dodal Ie zraven Windowsov, samo lahko pa bi omogočil odstranitev ali onemogočitev inštalacije zraven Windowsov. Če bi bil Netscape dovolj dober bi premagal tudi IEja, pol pa se je šel sklicevat na monopolizem od Microsofta!

In če bi bile cene softvera nizke, recimo okoli 1000SIT na progam(in tudi igro) bi avtoji verjetno zaslužili veliko več ali najmanj enako denarja kakor sedaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sta nakup in uporaba OEM programov legalna ?

Oddelek: Programska oprema
71280 (971) opeter
»

Nenehna okuženost računalnikov

Oddelek: Pomoč in nasveti
131263 (1019) jype
»

Problem pri snemanju

Oddelek: Pomoč in nasveti
5710 (632) smarty
»

Windows XP Vs Winows 98 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1436663 (5209) tha_man
»

Zaščita programov

Oddelek: Programiranje
81092 (934) Uporabnik

Več podobnih tem