»

Peticija za slovenske slovarje na OS X

jabuk.net - Podjetje Amebis, ki izdeluje elektronsko različico slovarjev na podlagi tiskane različice DZS-jevih slovarjev, je dolgo trdilo, da je za njihove programe na Mac-platformi premalo zanimanja ter premalo potencialnih kupcev. Zbirko njihovih slovarjev si lahko ogledate tukaj.

Zato vas vabimo, da podpišete peticijo, katere namen je pokazati zanimanje uporabnikov sistema Mac OS X za tovrstne izdelke ter proizvajalcu (Amebisu) dokazati ekonomsko upravičenost izdaje le-teh na želeni platformi. Dokažimo, da nas uporabnikov in podpornikov Applovih računalnikov ni tako malo ter da nam je mar za programske pripomočke, ki nam omogočajo boljšo in učinkovitejšo rabo slovenskega jezika.

Podpišite peticijo in pokažite, da vam ni vseeno!

15 komentarjev

Se spominjate Xbox Linux projekta?

Xbox Linux Project - Vse kaže, da so uspeli rešiti še drugo nalogo, vredno 100.000 dolarjev, sponzorirano s strani direktorja podjetja Lindows. To je uspelo skupini zanesenjakov imenovani O.P.X.. Njihov program naj bi bil sposoben vsakemu Xboxu odkodirati 2048 bitni ključ in tako omogočiti poganjanje programov, ki niso požegnani s strani Microsofta. Uspelo jim je odpraviti oviro, ki bi onemogočala namestitev operacijskega sistema Linux brez uporabe modchipa. Kako jim je to uspelo in če si kdo lasti Xbox in bi to poskusil, naj za več informacij poprosi na njihovem forumu. Originalna novice je C|Netu.

8 komentarjev

Open source osvaja ZDA?

CNet - Na C|Netu so objavili zanimivo novico, iz katere je razvidno, da se bo kmalu začel velik boj med zagovorniki licenčne in open source programske opreme. Zagovorniki odprtega kodovja bodo namreč v tednu, ki prihaja, v kalifornijski parlament poslali predlog zakona, ki bo prepovedoval kalifornijskim državnim organom kupovati programsko opremo od podjetij, ki omejujejo uporabo oziroma dostop do izvorne kode njihovih programov. Ni dvoma, da bo prišlo do velikih lobiranj programskih družb, ki svoje interese vidijo čimdlje od doktrine open sourca.

Če pa bo zakon sprejet, bo to po mojem mnenju presedens in le vprašanje časa bo, kdaj bodo tudi druge zvezne države začele stopati po "kalifornijski" poti.

Kdo ve, morda se nam obeta svet brezplačne programske opreme. Podrobnosti si preberite na tej spletni strani..

4 komentarji

Kritične razmere v sharewaru

Washingtonpost - Gotovo je vsaj večina od vas že slišala za programčke shareware ali preizkusne programe. Saj veste, to so tisti programi, ki jih snamete iz interneta in vam nato iz dneva v dan veselo težijo, da naj jih registriramo. Včasih uporabnika izživcirajo z nekaterimi izklopljenimi funkcijami, včasih pa zgolj s svojim teženjem. Nekateri uporabniki program plačajo in uživajo v polni verziji, nekateri pa so bolj premeteni in uporabljaje piratske "key generatorje". Ker je piratsko registriranje programa pri sharewaru mačji kašelj, so na podlagi poslovanja podjetja Ambrosia Software, ki izdeluje igre in pripomočke za Mace, ugotavljali poštenost uporabnikov njihovih programov. Po končni raziskavi so odkrili, da je več kot polovica uporabnikov hotela registrirati program na nelegalen način. To so ugotovili s posebnim sistemom, ki ga uporabljajo za zaustavljanje piratskega registriranja njihovih programov. Ko registrirate program podjetja Ambrosia Software, dobite kodo preko e-maila, ki pa ne sme...

6 komentarjev

CpuCool

Tweak Files - Za vse tiste, ki vas ne zanima MBM za nadzor temperature in sistema je tukaj en programček CpuCool, ki pa služi še marsičemu. Dela z vsemi procesorji in Intel, ALI, VIA, AMD in SIS5595 matičnimi ploščami. Program pa je shareware. Programček in kaj lahko dela dobite tukaj: LINK. Tukaj pa dobite tudi PowerStrip 3beta: PowerStrip 3Beta

6 komentarjev