» »

Windows XP Vs Winows 98

Windows XP Vs Winows 98

1
2
3

matic ::

tejo: ta fora bi bla direkt za Microsoft.. bi se mau bolj potem delal hroscate windowse.. sploh se ne cudim da imajo tako idejo! :D

tejo ::

Ja, sam očitno to MS zgleda nima v načrtu, saj drugače ne bi organiziral seminarjev za programerje o programiranju manj hroščatih programov (ne vem kak se temu drugače reče). Govorice so govorice... :\

Da ne zaidemo preveč od teme, še 1x povem da je WinXP boljši od Win98. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tejo ()

Justy ::

Quake 2 mi ne dela vredu v XP:( , bom mogu se zmer met win98:D

Double_J ::

Po mojem mnenju so skupaj vzeto windows 2000 korak pred ostalimi.

Kostko ::

ko nekateri pravite da linux ni resna konkurenca winsom... jest ne bi tko hitr govoru, saj se v zadnjem času to (počasi!) spreminja. jazz, a si ti kdaj sploh uporablu linux, da lohka zdele zadewo tkole ocenjuješ ? resda linux ni zelo enostaven OS, vendar če pogledaš sodobna linux namizja ( recimo KDE ), lahko vidiš da je zadewa postala že kar enostavna za navadnega home uporabnika. seveda je spet res, da tisi, ki bo igral 99% igre ne bo hotu dat linuxa gor....... glede hardwera je pa tko, da nekater hardware je bolje podprt na linuxu kot na winsih. za programirat je linux zelo dobra platforma, za office programe pa maš openoffice, ki se komot primerja z m$ officeom. sicer pa je za linux kar dost software-a na voljo, samo najdt ga morš.

linux je v dosti stvareh boljši od winsov, vendar pri razširjenosti "zabavnega" softwera je to ravno obratno, žal.... največja prednost linuxa pa je vsekakor cena in dostopnost.
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

tha_man ::

Problem linuxa je da postaja vedno bolj glomazen in zato počasen (v želji biti čimbolj podoben winsom) in da ima slabo podporo kar se tiče programov in hardvera za razne 'multimedijske' zadeve (glasba, video & stuff). Kar se enostavnosti tiče je res precej napredoval, ampak za kakšno ceno? Buggy desktop in glomaznost. Take imam vsaj jaz izkušnje z njim.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

andrej ::

DoubleJ: glede na to da so XP-ji izboljsani w2k + malo nacickan user interface se nebi ravno strinjal s tabo:D

Double_J ::

Jah no sej to načičkan samo žre hardware:\

ABX ::

Stupid people likes shiny buttons :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

andrej ::

vse se da izklopit:D

para! ::

Kostko: Razumi, da nisem rekel, da je Linux slab operacijski sistem. Resno se res nisem nikoli ukvarjal z njim, ampak slišim od izkušenih uporabnikov, da Linux ni ravno enostaven za navadnega uporabnika. Popolnoma verjamem, da se zadeva izboljšuje z visoko hitrostjo in v bližnji prihodnosti vsekakor pričakujem več pohval kot graj glede enostavnosti Linuxa. A, kot si sam rekel, problemi tičijo še drugje, in sicer pri podpori strojne opreme in zabavnih aplikacijah. Praviš, da je nekater hardware bolje podprt na Linuxu kot na Windowsih? Ne rečem, da ni res, a ravno tu je tisto, kar mora Linux popraviti: VEČINA hardware mora biti bolje ali vsaj enako podprt kot pri konkurenčnih sistemih. Dokler pa temu ni tako, se bo večina ljudi odločala za Windowse kot edini ali primarni operacijski sistem.

Kar pa se tiče resne uporabe: večkrat sem slišal, da je Linux odličen sistem za programiranje. Tukaj pa se tudi konča. Profesionalci uporabljajo profesionalno opremo. Ta profesionalna oprema pa je odvisna od stroke seveda...recimo grafični oblikovalci uporabljajo računalnike Apple, SGi ali drugih podobnih proizvajalcev, pri čemer ima Apple svoj operacijski sistem s popolno podporo. Mislim, da razumeš kar hočem povedati.

Lp,
Jazz
Death before dishonor!

ABX ::

Linux mora zmagat na fakultetnem nivoju. Če mu znese prodret v fax in pozneje v OS, bo naredil en ogromen korak naprej. In tu mislim brez kompromisov, fora pe j ve tem da je še veliko nelicenčnih winsow/office okoli.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

matic ::

ABX: res je! In tocno to se dogaja! Pri nas na faksu 75% drmljamo samo se Linux.. tut samo fakulteto (FRI-LJ) pride to vse skupaj zato dosti ceneje! Saj ne rabi kupovat se licenc za windose, pa office in druge pickarije in gre ta denar zato raje v dobre programerske/razvojne programe.. Tako da na fakultetah itaq ze vlada Linux..
Naslednja stopnja je samo se da mora zavladati na Srednjih solah.. ko pa bo tam pa bo tudi hitro na osnovnih solah..

freejack ::

Jazz: glede varnosti? Mislim, da humor spada pod drugo rubriko... Že (mogoče, no ja mogla bi že bit) res, da imajo XPji boljšo varnost, kot 98, sam prosim lepo, kot da pa zdej ne boš mogel kaj proti temu... Za vsako varnost za najde luknja (če je ni, jo pa narediš),.. in pa tisti built-in firewall, verjetno bol za okras , kot uporabnost.

Glede vodne postelje in kamna; če bi blo tko, bi bili komentarji enoglasni. Sej se tut sam trinjam, da je sama arhitektura nedvomno superiorna, proti 98, a kaj ko je treba poleg teorije gledati še na prakso.

Kar se pa stabilnosti tiče; vzemte si NTje, vsaj 4.0, pa boste brez skrbi, da bi se karkoli kadarkoli sesulo. Men so delali 3 leta, brez ene napake.

Kar se pa SP na ne-originalih tiče, če bo že temu tako, se bo slej ko prej našel eden, ki mu bo uspelo cracknit zadevo, če se bo pa splačalo, mah, se pa sam lotim crackanja, bom vsaj mel kaj pametnega za delat, ne pa crackat navadne shareware programe. btw. za boljšo razumljivost, sem se poslužil izraza crackanje, čeprav to kar jaz počnem, ni crackanje, je le razpolaganje s skupkom kode. Sej nikjer ne piše, da ne smeš omogočit funkcije v programih, ki so zaradi demo verzije, ipd. onemogočeni. Daj če znaš.

Tiger ::

Jah, samo na srednjih in osnovnih šolah Linux ne bo preveč uporaben, ker se učijo največ na Office paketih, pa Pascal, programiranje kakšne MC6803, itd..., kjer je veliko programja ustvarjeno za windows.

royt ::

nič ni popolno! tudi linux bo enkrat znan kot luknja... samo počakat je treba, da se linuc še nekoliko razširi na strežnike... potem bodo pa začel napadat... tuda kakšna odprta koda ipd sranje (nakateri pravijo, da so varni zaradi odprte kode?????) ne bo pomagalo... napadali in napadali... potem bomo pa videli, koliko popravkov bo potrebnih...
[Microsoft... ker se cenim!™]

Kostko ::

royt, linux je zelo razširjen na strežnikih. ka mislš da so winsi gor a ka :D
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

andrej ::

saj je Linux zanimiv na faxu, samo potem pa malo vprasanj studente po vajah, kaj si mislijo - v vecini groza! Njim je bistveno ljubse programirat v Visual C++, kot pa uporabljat recimo Emacs in gcc!!!

freejack: ne gre se samo za tako varnost. Gre se za celotno arhitekturo sistema. Primer: XP proti win9x, so tak kot zascita Bele Hise, proti tvoji hisi v katero si vgradil alarm. Oboje se da nekak prelisicit, nikakor pa ti nebos mogel svoje hise zascitit kot je Bela hisa, pa ce bos se nevemkako patchal. Razlika je ze v osnovni arhitekturi!!! Glede crackanja - ce tak mislis potem si se nisi nikdar prebral EULA, ki pride z programi!!!

kostko: kaj mislis, da je samo linux na serverjih. Uh, kako se motis. Daj malo poglje na okoli. Ne pravim, da je windows povsod na serverjih, ampak tece na veliko enterprise sistemih. Malo poglejte naokoli...

andrej ::

Trenutno je za veliko podjetij proble v GPL, ki se siri kot "virus", kot so rekli pri MS. Gre pa za to, da ce uporabis kak del kode iz GMI programa, potem moras dal svoj program ven pod GPL, kar pomeni, da mora bit source koda dostopna vsem. Zdaj pa vzemimo eno podjetje, ki bi zelelo in na Linux.
1. recimo, da hocejo svoj custom OS, cisto za svoje potrebe. Ce "predelajo" Linux, potem morajo dat ven source "svoje" verzije, kar jih ziher ne razvezeli prevec.
2. recimo, da hocejo naredit en program za svoje potrebe. Ce vzamejo kakersenkoli modul iz drugeg GPL programa (recimo kaksen User Interface, da malo pohitrijo razvoj) potem morajo svoj program znova dat ven pod GPL...

To je lahko kar velik problem za podjetja... Ker se GPL razsirja od programa do programa, so ga imenovali kar "virus" ;)

V nasprotju z GPL licenso je FreeBSD licenca dosti bolj "podjetnisko" orientirana. Pri njej podjetje ne rabi objavit source kodo svojih popravkov za dolocen program. Zato je dosti bolj komercialna.

Ce dobro pogledate boste tudi vidli, da je MS-ju BSD ljubsi - nenazadnje lahko na njihovih straneh najdete delcek .NET source kode za FreeBSD ;)

Ce smo ze pri FreeBSD. Pri Linuxu se mi zdi, da se vse prevec govori o njem. Zakaj pa ljudje tolko ne poznajo FreeBSD, ki je s komercialnega vidika bolj zanimiv? Po moje zaradi marketinga in velikega baloncka Linux:D

tha_man ::

andrej, na faksu res lepo poskrbijo da bi študenti čimbolj zasovražili linux. Pri enem predmetu moramo praktično na pamet znati switche od kupa ukazov konzole, medtem ko smo se pri enem drugem učili 'vi'. Pol pa temu prišteješ še neskončne probleme z userji, raznimi dostopi in nedelovanjem disketnika pod določenimi accounti, in večina jih z veseljem inštalira windowse in se linuxa v nadalje boji kot hudič križa ;)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Kostko ::

kaj mislis, da je samo linux na serverjih

ne, seveda da so tudi winsi gor, vendar royt je reku da se linux ne uporablja velik na serverjih. uh kako se moti ! andrej in zakaj ti misliš da je GPL slab ? res da je mogoče slab za biznis, vendar za uporabnika nikakor ni....
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Tomi ::

Če imate raje en sistem kot drugega, potem lahko to argumentirate. Tema ne bo postala vojna med sistemoma, tako da ne s takšnimi, kot je XX 4 ever.
metrodusa.blogspot.com

Kostko ::

@tomi: a mogoče nism argumentirov ?
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

matic ::

kolikor jest vem je linux oz. unix na vec kot 70% streznikih.. Med tem ko mislim da so windowsi na cca 10%... ko bi se lahko sedaj spomnil kje s bili ti podatki, ceprav so v bistvu na vsakem vogalu..
Pa se to Linux kot streznik deluje dosti bolj zanesljivo sploh pa ponuja ogromn vec kot pa npr. win2k advance server ki je zraven se svinjskoooo drag! Ampak to je zdej ze tolk druga tema!

NO GLDE WIN98 in WINXP.. sem za WINXP sploh pa ce je "mocan" racunalnik.. win98 delajo na starejsih racunalnikih tja nekje recimo do 500Mhz (ce se smem tako izrazit) hitreje.. Na danasnjih racunalnikih npr. amd1800xp pa se mi zdi da win98 sploh ne znajo izkoriscat te hitrosti.. saj meni delajo tako hitro kot na Celeronu 466.. malenkost, ampak samo malenkost hitreje.. ok mal vec se pozna edin razlike v igrah, kjer znajo imet win98 kak frame/sec vec.. to pa tut je vse..
Jaz ti priporocam WinXP (ker so koncno eni uporabni winsi) poleg da je sistem se z njim res da se kaj koristnega naredit in nastavit.. kot je IIS, Gateway, Firewall (meni je vsec).. torej sploh iz stalisca mreze in interneta! Tut UI se da precej prilagodit za boljso uporabo.

Glede GPL.. nevem ce nardis en mini prgramcek ki ti printa ven poloznice (po slovensko in na slovenske poloznice) se mi zdi da verjetno ne rabis ravno tega objavljat.. cetudi pa ja.. Meni ni problem.. z veseljem to dam vsakemu.. bolj mi je tezko do objavljat na netu, pa delat potem neko stran, vzrzevat itd. Program da b.p. vsakemu! In s tem se tudi razvoj poveca preceeeeej! Meni je GPL vsec.. saj ne veljajo ta pravila samo zame.. ampak za vse ki uporabljamo to.. tako da ni problem.. dokler je enakopravno.. in ne bom iz tega prikrajsan.. Pa sej je tut logicno to! Ce jaz nekaj zastojn uporabim je fer da tam to tudi drugim zastojn! A ni!?

ToniT ::

matic:
O kakih strežnikih to govoriš? Na svetu ne obstajajo samo web strežniki, dela se še kaj drugega....

Kostko ::

ToniT: a namuguješ da na so na linuxu samo web strezniki ?
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

matic ::

Sori.. :8) verjetno je res to drzalo vecinoma samo za web streznike.. ampak me zanima kake so tudi ostale karakteristike.. samo pomje da M$ ne dobi kaj dsti vec kot 10%.. mogoce do 20%.. jih pa linux zgubi... na kakih 40%..
Ima kdo kake podatke za to!? Res me full zanimjo..

matic ::

Samo kaj pa je res se kaj drugega od streznikov.. vecinoma so Web, SQL in Domain strezniki.. v aterih pomoje Linux in Unix predvsem vladata.. mogoce v Domain malo manj ampak.. Pod web streznike bi pa stel se zadeve kot so DHCP, DNS,..

Ima res kdo kake podatke na splosno procentualno razdelitev streznikov po sistemh?

ToniT ::

Kostko: Ne tega nisem rekel niti namigoval na to - bil je samo odgovor na prejšnjo trditev.
Gre pa za naslednje - problem je pri komercialnih programih, ki nočejo delovati na linux strežnikih.
Sam uporabljam v firmi linux strežnik kot fileserver (samba) in kot web server (apache).

Ostalo pa pač dela na MS NT serverju in SQL 2000. To pa zato, ker ni druge možnosti.

Da bi pa dal uporabnikom linux delovne postaje pa niti ne upam pomisliti (čeprav me mika...).

Še nekaj o prijaznosti do uporabnika.

Ta teden sem nalagal na moj prenosnik linux (Mandrake 8.1). Ker imam nabor čipov SiS 630, sem imel velike probleme z X okoljem. Po velikih mukah in iskanju po internetu mi je zadevo uspelo urediti. Pri win XP teh problemov ni bilo.
To so dejstva.
Zdaj pa vzamimo navadnega uporabnika, ki namešča sistem:
v windows sistemu trikrat klikne na yes, vnese številko in nekajkrat se računalnik resetira in zadeva deluje.
Pri linuxu na žalost ni tako. Je pa res, da je velika razlika med nameščanjem linuxa danes in pa pred recimo dvema letoma.
Uporabljam pa tako windowse, kot linux.

Kostko ::

mah kaj češ veliko uporabnikov se sploh noče ukvarjati z namestitvijo ( recimo jaz poznam nekoga, ki pri instalacijah vedno klika next brez da bi sploh prebral za kaj gre ) pri linuxu pa morš pač mau več razmišlat pri instalaciji....
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

freejack ::

EULA? Mah, komu se še pa ljubi xy dolge stvari brat.

Kostko ::

ja, tega itak nihče ne bere... vendar da pa pri instalacijah samo next klikaš......
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

matic ::

Jah jest poznam nekoga ki tudi pri XP nic ne bere in samo Klika next in pritiska Enter in nevem kaj se vse in me potem klice da ne dela.. tut pri XP je treba kako malenkost prebrat.. definetivno manj kot pri Linuxu ampak fora je da pac vecina veckrat instalira WinXP kot pa Linux.. precej veckrat.. in tudi zato je verjetno razlog tak..

royt ::

kostko...daj človek, zberi se... kje sem napisal, da ga ni veliko??? kje? napisal sem samo, da se mora ŠE bolj razširiti in takrat bo konec... krekerji bodo v zaletu
[Microsoft... ker se cenim!™]

matic ::

royt... ampak tudi jaz te ne zastopim.. pa saj crakcerji vecinoma vdirajo na web serverje.. ker vse kar je crackerjem dosegljivo jim je dosegljivo preko weba.. to pa so web serverji .. tukej ne gledam na web kot web strani ampak splosno kot INTERNET..
Pri teh serverjih pa itaq vladajo vecinoma Linux in Unix serverji... kaj hoces rect, da ce bodo ti pobrali se tistih par pestalih % da b kaj drugace ali kaj!? Zakaj pa!? Sej so ze tako na vdaru ti serverji (linux, unix)..

royt ::

z enim delom se strinjam... še bolj bodo...
[Microsoft... ker se cenim!™]

ABX ::

andrej: Trenutno je za veliko podjetij proble v GPL, ki se siri kot "virus", kot so rekli pri MS. Gre pa za to, da ce uporabis kak del kode iz GMI programa, potem moras dal svoj program ven pod GPL, kar pomeni, da mora bit source koda dostopna vsem. Zdaj pa vzemimo eno podjetje, ki bi zelelo in na Linux ...


Ma nemoj, dokler je vse zastonj je vse lepo in prav a čim damo malo truda notri pa nam naj drugi plačajo. Če si ne želijo GPL načina naj si sami spišejo cel OS in bo mir. Samo nekateri so pa res neumni da tako jočejo.


Valda da ljudje raje uporabljajo plačilne programe, a kadar treba plačat tudi Linux postane cool.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

matic ::

royt: zaradi kaj 5% bodo se bolj al kaj.. daj prosim te.. zakaj pa!? :\ 8-O

Bodo ja.. maximalno za 5%... in to pomei da se bo vsak hacker spravil na vsak novonastali server ki bo na linuxu / unixu..

andrej ::

tha_man: vi je se najbolj ql ;)

kostko: mogoce me pri GPL moti ravno to, da moras dat potem tudi ti source kodo ven. Recimo, da jah uporabim en del programa, drug del pa sam napisem. Ker sem del uporabil, moj program nikakor ne mores ohranit v strogi tajnosti. Ma recimo, da sem iznasel magicno formulo za delat zlato iz blata in za to rabim program. Ce uporabil en del kode iz GPL programa moram celomu svetu objavil kodo za delat zlato ;) OK, malo dramatiziranja ampak poanta je tu.

matic: motis se. 70-10 Nikakor ne drzi. Pa tudi, da ponuja mnogo vec ne bo cisto drzalo.
studija web streznikov: netcraft.http://www.netcraft.com/survey/
junij 2002
Apache 56.32
MS 31.68

Pri tem je treba pazit na:
1. pri Linux zadevah imamo ponavadi: a. entuzijaste, ki poganjajo vec web strani na enem strezniku. Pri MS je to ravno obratno. Entuzijastov je manj, zato pa je vec firm, ki uporablja vec straznikov za eno spletno stran.
http://www.wininformant.com/Articles/In...

2. Apache tece tudi na drugih OS-ih, in ne samo na winsih, MS IIS pa samo na winsih...
3. cifre so jako grobe in jih je treba jemat z rezervo.

po nekaterih netcraft podatkih bi naj blo 49.6 % windows masin, 30 pa Linux...

"
But an even more amazing fact was that Microsoft's share of the server market had outgrown upstart Linux, leaping from 38 percent of the market last year to 41 percent by 2001. Linux also grew, but at a slower rate than in the past, and the growth of this open-source OS apparently came at the expense of Novell and various versions of UNIX, not of Windows. Linux grew from 25 percent of the market last year to 27 percent in 2001. On the desktop, Linux's share was barely measurable; IDC placed it at about 1 percent.

"


"
On the server side, IDC said Microsoft won 41 percent of new licenses in 2000, compared to Linux with 27 percent, other Unix variants with 13.9 percent and Novell Inc.'s Netware with 13.8 percent. Windows 2000 and Windows .Net server will help Microsoft extend its lead in the future, but the company will not gain more than 50 percent of the server operating system market by licenses or revenues, IDC said.
"

kdor misli, da je linux dalec odspredaj pri streznikih se jako jako moti. MS strezniki dosegajo zavidljivo stopnjo varnosti in zanesljivosti, ce je le za njimi kompetentni administrator. Podjetja celo ponujajo Serice Level agreemente, ki zagotavljajo "Select either option for 99.999% uptime or better -- on average less than five minutes of downtime annually. " Ce ne dosezejo tega, ti pokrijejo stroske izpada. (http://www.stratus.com). To pa za velika podjetja, kjer stane ena minuta downtima vec 100.000$ ni kar tak. Tam jim par 100.000 $ za sistem ni nic, in cena OS-a sploh ni odlocilen faktor.

ABX: Zato pa imajo FreeBSD, kjer taksnih omejitev ni. Ne gre se za OS, gre se za posamezne aplikacije. Recimo v wins svetu mas ti na netu polno zastonj kode. Ti lahko to kodo poberes in jo das v svoj program in ne rabis objavit celotnega source. Pri GPL, ce uporabis kaksno kodo moras celoten program (tudi svojo kodo) objavit.


matic ::

Ja Andrej in to kar poteka v wins svetu meni ni vsec! Zbrska folk po netu delcke kode ki so jo ljudje dali zastojn nekdo pa potem to se malo zacini in prodaja! Sovrazim take!!! Sluzi na racun drugih.. Ce je uporabil take kose sta edino dve poti.. naj potem on tudi mastno placa $$ tistim od katerih je vzel free kodo.. ali pa (kar je se bolj prav) da to tudi on zastojn!
In kaj se dogaja pri vsem tem.. ze vsak najmanjsi prgram.. spet npr. programcek ki bo bedn printal samo na slovenske poloznice bo za placat.. ker bo pac shareware.. in bo pac tisti borih 20$ za placat.. Saj ni tolk.. ampak za en tak bedno bedni program.. pa kaj se! :\
Namesto da bi sel ven open source pa bi se nardil da bi lahko to bilo uporabno se po drugih drzavah!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matic ()

andrej ::

mogoce ne razumes kaj sem jaz reko. Na netu mas cel kup zastonj kode. Recimo jaz napisem en program in das source ven zastonj. Bole mene kdo in kje ga bo uporabil - jaz sem ga dal ven zastonj. Ce ga on uporabi v eni jedrski aplikaciji ali home made brez vezni aplikaciji mi je cisto vseeno. Dal sem ven zastonj.

Problem pri GPL je, da mora tudi on svojo kodo dat ven, cetudi noce. Recimo jaz napisemo eno kodo in jo dam ven cisto zastonj - recimo en sample kako napisat hallo world aplikacijo. On naredi nekaj svojega ven iz tega. In cetudi je izumu nekaj novega, kar se nihce do sedaj ni pogruntal mora dat ven source, ker je pac uporabil mojo zacetno aplikacijo.

GPL ne prepoveduje "preprodajanje". JAz lahko zdaj vzamem Linux source ga skompajlam in prodajam svojo distribucijo. To tudi delajo!!! Potemtakem ti sovrazis vse ljudi, ki delajo distribucije. Oni v bistvu dobijo zastonj kodo in jo potem prodaja:D

matic ::

Ne Andrej oni ne prodajajo Kernel jedra in source kode! Pri distribucijah ti placas Online support skatlo v kateri je distribucija, cdje, embalazo, knjigo, pomoc po telefonu itd itd!
Linus Torvalds pa je prepovedal prodajo kode!! In to ni dovoljeno!

In ce jaz napisem nek program ig dam source ven me ne boli k. kaj se z njim dogaja ampak hocem da tudi ostali i ga bod uporabili naj dajo ven svojo sorce! Ce pa ze hocejo to prodajat pa naj napisejo cisto svoj source in mojega pustijo pri miru!
Saj ni pa nikjer prepovedano da prej ne smejo nastudirat mojega sourca in potem napisat podobnega svojega.. samo ce ze hocejo naj se potem vsaj malo potrudijo in nastudira kako dela.. folk bi samo jemal in prodajal.. naredil pa nebi nic!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matic ()

freejack ::

Matic, se strinjam, distribucij samih ne placas, placas pa kar je dodatnega, od zgoscenk, knjig, supporta, itd. Ce hoces si lahk pa sam dlljas iso. Kar je open source naj bi open source tudi ostalo, sej za to gre. Distribucij je lahko malo morje, a vse delajo na eni majhni zadevci, ki se ji rece kernel in skupni izvorni kodi, kolk pa pol sami zravn dodajo, je pa njihova stvar. Itaq je vse skup open source, tko da mal konkurence med distribucijami ne skodi, kljub temu, da posameznik ne bo obrnil iz tega denar, kot pri Winsih. Zal je Linux res ena svetla tocka open sourca, ki bi se mogla se razsirit na druge panoge, kar ji sicer tudi uspeva, a dokaj neznatno. Vendar pa dokler bo open source dejansko open source, in se bodo posamezniki drzali nacel tega, bo vse skupaj v najlepsem redu. (glih ko to pisem, se jezim nase in pa na distribucijo , ker mi ne dela backspace tipka (Mandrake 8.0, a kdo ve kk to postimat?)

zeky ::

Naj dodam še mojih "5 centov"... Dejstvo je da so Xp-ji paša za oči, vendar so v primerjavi z Win2000 mnogo slabši. Zato predlagam vsem da se napotite na stran http://www.linux-ninja.net in si pogledate prvi post na temo Lunix-a ;) Zagotovo so to najstabilnejši "Xp-ji" ki jih boste kadarkoli videli :D

andrej ::

matic: a res? zakaj pa potem veliko distribucij sploh vec ne da ISO-tov na web? Samo da moras placat 10k ali vec na skatlo ;) Zadeva je ratala ze zelo skomerializirana.

drugace se strinjam, da ni ravno lepo, da nekdo vzame kodo in jo skup vrze ter prodaja. Gre pa se za moznost. Pri GPL niti te moznosti ni. Recimo, da mam jaz del kode, ki jo dal komorkoli. Tudi NASI ce hoce. Problem je v tem, da majo oni tudi objavit svoj source, cetudi je meni vseeno ali ga ali ne. Tu ni moznosti, da nebi objavli - morajo ga. Saj to je lepo, ce dobis das. Koncept je zelo human. Ampak ponekod tega enostavno ne mores naredit.

zeky: hm, nevem zakaj to stalno ponavljate, da so XP-ji slabsi od w2k. A ne razumete al kaj. Brez novega UI-ja (ki se ga da mimogrede izklopit) so XP-ji nic drugega kot Windows 2000 + popravki + optimizacije + nekaj fantasticnih featurjev kot so Remote Desktop, Start meni, System Restore.:O Ce vas user interface muci si ga izklopte no.

zeky ::

andrej: aja? Sliši se kot da si tole tvojo trditev da so XP-jio BOLJŠI od 2000ke podal subjektivno. Verjamem da so XPji boljši v igranju igric in podobnih otročarij, za resnejše delo (v mreži...) pa niti pribljižno niso uporabni. Ko boš naš celotni sektor informatike prepričal v nasprotno, te takoj vzamemo v službo.

andrej ::

seveda, vsako mnenje je subjektivno. Kaj pa je sploh objektivno? Ok 1+1=2 je objektivno, ampak v racunalnistvu stvari niso nikoli tako preproste. daj mi kaksen dan casa, da naredim malo daljsi post po katerem boste spregledali:D

royt ::

andrej... ti samo piši... vzemi si tudi 2 dni časa ;)
[Microsoft... ker se cenim!™]

andrej ::

evo ga. Zdaj sem na hitro nekaj spisal, kar mi je padlo na pamet. Ziher sem kaj pozabo. Dokument lahko najdes na moji web strani. Dolg je 5 strani.

www.budja.com/xp/xp.doc

Priporocam pa tudi ogled:
http://www.budja.com/xp/win_xp-1.doc
http://www.budja.com/xp/win_net-1.doc

andrej ::

ce bi kdo kaj dodal naj kaj pove:D
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali Ubuntu postaja resen igralec? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20019101 (12633) techfreak :)
»

Vista ne bo pokazala svoje lepše plati (Aero) piratom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13313901 (9590) 64202
»

Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
30722065 (16713) CaqKa
»

Linux vs. Windows; v prihodnosti... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1199462 (7628) poweroff
»

Operacijski sistemi[splosne izkusnje] (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
606149 (5043) LordWorm

Več podobnih tem