» »

Družinski zakonik in referendum [ex: Homoseksualne poroke]

Družinski zakonik in referendum [ex: Homoseksualne poroke]

Temo vidijo: vsi
««
56 / 99
»»

T-h-o-r ::

posvojen otrok ima pravico izvedet podatke, če jih želi

imata pa starša tudi pravico zadržat podatek o posvojenosti zase
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Alencica ::

Ne morem verjet, na kako nepomembni temi se lahko mobilizira tak politični angažma. Tako pro kot contra.

Player,

Ojdipu so prepovedali, naj ne rovari po osebnih podatkih pa se je življenje grdo poigralo z njim.

TESKAn ::

Vsakršna zloraba otrok za zadovoljevanje lastnih sebičnih potreb me seveda moti in to sem danes tukaj že večkrat ponovil.

Imeti otroka je lastna sebična potreba? Potem najbolje, da nihče nima otrok.

Ne mi spet prinašat nekih posebnih primerov - tudi homoseksualci so lahko hitre jeze in alkoholiki. In tako družino, kjer člani izvajajo nasilje nad drugimi člani, lahko mirno prišteješ k razpadlim družinam.

Ti praviš, da se moramo truditi, da "tradicionalne" družine ne razpadejo. Sicer si pa ti pravi, da govoriš o mejnih primerih, ko celo svojo argumentacijo osnuješ na njih.

Po starem dobrem načinu delanja otrok ustvariš lastnega otroka in pri tem prav nikogar ne izkoristiš. V primeru posvojitve temu ni tako.

Prvo, ti govoriš o izkoriščanju otrok, potem pa naenkrat taisti otrok ni več pomemben.
Drugo, koga izkoristiš, če posvojiš otroka staršev, ki sta umrla v nesreči? Ali pa damo dve ženski, od katerih gre ena na kliniko in jo oplodijo s spermo anonimnega darovalca. Kdo je tu izkoriščen? Ali pa vzamimo dva očka, od katerih ima en otroka s svojo bivšo partnerko, ki je zaradi kateregakoli razloga preminila. Koga tu izkoriščaš, če njegov partner dobi pravico, da obišče to hčerko v bolnici in ta hčerka dobi pravico, da deduje po tem partnerju?

Sicer pa, ko že ves čas govorimo o enakih pravicah - kaj si mislite o določilu, da posvojen otrok nima pravice dostopa do seznanitve z osebnimi podatki svojih bioloških staršev?

Da povej, katero je to določilo. Se pa v vseh teh mescih ni nihče obregnil ob to, tako da sklepam, da pobudnikov referenduma ne moti, če res obstaja.

Alencica je izjavil:

Ne morem verjet, na kako nepomembni temi se lahko mobilizira tak politični angažma. Tako pro kot contra.

Player,

Ojdipu so prepovedali, naj ne rovari po osebnih podatkih pa se je življenje grdo poigralo z njim.

Moraš z nečim rajo okupirat, da lahko za njenim hrbtom delaš neumnosti.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TESKAn ()

seveda je

kakšna pa bi bila drugačna?

vsekakor pa bi bilo dobro, da ti nikdar ne bi imel otrok

ThePlayer ::

Da povej, katero je to določilo.

To je drugi odstavek 226. člena predlaganega zakonika.

Govoril sem o t.i. kupovanju otrok in zlorabah njihovih bioloških staršev za zadovoljevanje lastnih sebičnih potreb. Seveda zakon vsem omogoča svobodno odločanje o rojstvu _svojih_ otrok. Bilo bi absurdno, če temu ne bi bilo tako. Tuj otrok pa ti pač po nobeni logiki ne pripada, pa če si ga še tako želiš.

nevone ::

T-h-o-r je izjavil:

seveda je

kakšna pa bi bila drugačna?

vsekakor pa bi bilo dobro, da ti nikdar ne bi imel otrok

Seveda je odločitev za otroka tudi sebična. Želiš si potomca, pa če se tega zavedaš ali ne, medtem ko želje otrok do staršev ni, dokler niso pred to dejstvo postavljeni.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

ne vem, zakaj na ravnost ne povedo nasprotniki (večina njih)

da so homofobni prestrašenci, ki mislijo, da bosta 2 fotra posiljevala vse posvojene otroke in jih prevzgajala v homoseksualce

ne, pa da se zatekajo v nekakšne spletke "naravnosti" "pravih" družin itd.

@T-h-o-r:

Če se tebi take stvari pletejo po glavi, lahko zase mirne vesti zatrdim, da se mi ne.

a res

če pa že 2 strani tega berem s tvoje strani

Alencica ::

Otrok se glede lastnega izvora lahko 100% zanese samo na en vir - mama.

a res

če pa že 2 strani tega berem s tvoje strani

Kaj naj ti rečem, očitno imaš resne težave z razumevanjem. Ker tako nerazumljivo pa mislim da danes vseeno nisem pisal.

morda pa imaš razcepljeno osebnost

jype ::

Alencica> Ne morem verjet, na kako nepomembni temi se lahko mobilizira tak politični angažma. Tako pro kot contra.

To ni nobena nepomembna tema. Ne gre za nič manj kot za temeljno vprašanje o tem ali je naša država sposobna vsem zagotavljati človekove pravice, ki se jih je obvezala spoštovati, ali pa morda ne.

MadMicka ::

Sociološki starši so tisti, na katere je otrok navezan in ki skrbijo, da otrok odraste v zrelo osebo. Pogosto so biološki starši isti kot sociološki, še zdaleč pa to ni nujno. Ena prokleta zaplankanost je trditev, da morata ravno moški in ženska skrbeti za otroka. Lahko tudi ena ženska, ali pa dve, ali pa tri zaradi mene. Zdrav razum in razgledanost, to je tisto, kar potrebujemo.

Že danes lahko ženska rodi otroka, ki nima njenih DNK. Kaj bo šele čez 50 let, ko bodo otroci povečini "spočeti in rojeni" v laboratorijih, bomo videli. Rad bi takrat videl nasprotnike zakona, kaj bi na to porekli :P

Ah, T-h-o-r, brezvezen si. V pomanjanju idej se zatekaš k žalitvam na osebnem nivoju - klasika za "strpneže" tvojega kova. Na tvojo žalost me to ne vznemirja preveč.

S svojo oceno "pravih" vzgibov za nasprotovanje zakoniku pa si vseeno brcnil daleč v temo. Kot rečeno, klasičen nastop "strpneža".

nikjer nisem zapisal, da sem strpen do zaplankancev

sem pa vsekakor za to, da smo pred zakonom vsi enaki in da nam zakoni vsem dajejo enake pravice, ne glede na spol, raso

za to sem pa pripravljen iti tudi s puško na ulico :)

ThePlayer je izjavil:

Da povej, katero je to določilo.

To je drugi odstavek 226. člena predlaganega zakonika.

Lepo od tebe, da spustiš nadaljevanje, ki se glasi:
Seznanitev s temi podatki je mogoča le ob pisnem soglasju osebe, na katero se nanašajo. Otrok, ki je dopolnil 15 let, lahko sam poda soglasje, če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice, v nasprotnem primeru pa njegov zakoniti zastopnik. Soglasje pridobi center za socialno delo na pobudo posvojenca ali bioloških staršev.

Se pravi spet nakladaš. Navržeš nek stavek, ki iztrgan iz konteksta ustreza tvojemu namenu spuščanja megle, izpustiš pa nadaljevanje, ki to meglo razkrije.

Govoril sem o t.i. kupovanju otrok in zlorabah njihovih bioloških staršev za zadovoljevanje lastnih sebičnih potreb.

Danes torej _ni_ mogoče, da bi par (kakršenkoli že) plačal nadomestno mater? In s sprejetjem novega zakonika bo pa to postalo kar neka splošna praksa?

Tuj otrok pa ti pač po nobeni logiki ne pripada, pa če si ga še tako želiš.

In po kakšni logiki družinski zakon omogoča komurkoli, da komurkoli na silo odvzame otroka?

T-h-o-r je izjavil:

da so homofobni prestrašenci, ki mislijo, da bosta 2 fotra posiljevala vse posvojene otroke in jih prevzgajala v homoseksualce

Ker se hočejo delat lepe, ker se sami prav dobro zavedajo, na kakih gnilih temeljih je njihovo nasprotovanje. In je treba kompenzirat z izmišljevanjem "razlogov". Kot je oni zgoraj o tem, da
posvojen otrok nima pravice do seznanitve z osebnimi podatki svojih bioloških staršev?

kar je debela laž.

Se pa recimo prepoveduje razkritje identitete darovalca sperme, kadar gre za tovrstno oploditev.

In ker so nas polna usta pravic otrok, je to pravzaprav kratenje pravice otroku, da bi poznal svojega biološkega očeta. Gre pa za to, da neki starši, ki po naravni poti ne morejo priti do otroka, do njega vseeno pridejo. Kdo ima po vaše tu prednost in za čigave pravice gre bolj, za pravice staršev ali pravice otrok?

o+ nevone

Aston_11 ::

nevone je izjavil:

Se pa recimo prepoveduje razkritje identitete darovalca sperme, kadar gre za tovrstno oploditev.

In ker so nas polna usta pravic otrok, je to pravzaprav kratenje pravice otroku, da bi poznal svojega biološkega očeta. Gre pa za to, da neki starši, ki po naravni poti ne morejo priti do otroka, do njega vseeno pridejo. Kdo ima po vaše tu prednost in za čigave pravice gre bolj, za pravice staršev ali pravice otrok?

o+ nevone

Zakaj bi bila pa to pravica, ki bi jih potem morala ustrezati dolžnost biološkega starša, da ga otrok spozna? Njegova zasebnost?

VelikiTun ::

Malce spremljal tole predreferendumsko "soočenje" in toliko laži, zavajanja ter napačnih interpretacij zakona še med kampanjo za parlamentarne volitve ne slišimo.

lambda ::

sem pa vsekakor za to, da smo pred zakonom vsi enaki in da nam zakoni vsem dajejo enake pravice, ne glede na spol, raso

Mimogrede spola in rase sicer ne moreš čisto pavšalno enačit. Če imamo WC za ženske in moške, je to popolnoma razumljivo. Da bi imeli WC za bele, črne in rumene, si pa nihče sploh ne predstavlja.

In v primeru istospolnih partnerjev res ne vidim nobene pametne ovire za to, da bi imeli popolnoma enake družbene možnosti, kot partnerji različnega spola. Vkjučno s porokami, dedovanjem itd. Dve osebi, ki se konsenzualno in prostovoljno odločita za tako obliko življenja. V redu, their call.

Otroci so pa tu tretja oseba, ki ne more sama izraziti svoje volje in se namesto nje odločijo drugi. Če gre za biološkega otroka, je razumljivo, da starš tega otroka sprejme to odločitev, da bo otrok odraščal v istospolni skupnosti. Ok, to je tudi v redu.

Do te točke pride trenutni predlog zakonika o katerem se v nedeljo glasuje. Ali je sicer zakonik iz pravnega vidika dobro spisan ali je gnil - ne vem. A kako naj vem kaj pomeni to, da je imela zakonodajno-pravna služba pripombe na 45 % členov zakonika (to se sliši precej obupen procent)? Koliko teh slabosti se je doslej v resnici odpravilo? Če bi predpostavil, da je sicer dobro napisan, sem za.

Prvotni predlog zakonika pa je uvajal posvojitev 'nebioloških otrok', zdi se mi, da je to tisto, kar je javnost najbolj zmotilo, ker se zavestno odločiš, da boš morda otroku onemogočil odraščanje v heterogenem okolju, v kolikor je to možno. Ja, to je bilo kasneje umaknjeno, a če Katarina vpije, da se njim že ta kompromis zdi nesprejemljiv in da se bo prej ko slej doseglo svoje, objavljaš plakate o zagamanosti, zmerjaš z nazadnjaki ... ni ravno najlažji način za izkoreninjanje nezaupljivega odnosa do sprememb.

Pithlit ::

ThePlayer je izjavil:

Danes lahko registrira istospolno partnersko zvezo, ki je po memnju ustavnega sodišča v marsičem zakonski zvezi enakovredna.

Ampak jaz nočem registrirati istospolne partnerske zveze (dejmo še davidove zvezde nosit na prsih...)... jaz se hočem poročiti z ljubljeno osebo. Tako kot se lahko čisto vsak drug, če je le pravilno usmerjen.

ThePlayer je izjavil:

Otrok s staršema istega spola (vsaj zaenkrat) še ni hodil po tem svetu.

Takih otrok je ogromno. Sam ti ne zapopadeš koncepta.

ThePlayer je izjavil:

Ne verjamem. Trdiš, da so tebe oziroma tvojo partnerko oplodili brez donirane sperme?

Ne zanima me kaj ti verjameš in kaj ne. Pravzaprav mi je čisto vseeno. Zdaj... na forumu ne bom razkrivala osebnih podatkov ker zaenkrat še nisem tolk neumna... lahko pa to, da imam jaz prav in da se ti motiš, dokažem praktično kadarkoli (le utemeljen sodni nalog bomo rabili).

V glavnem, tvoj argument drži vodo kot švicarski sir.

ThePlayer je izjavil:

Seveda se pa lahko, po mnenju nekaterih malce omejenih... poroči z oseba za katero ji ni niti malo mar, samo da je nasprotnega spola.

Najprej bi vas vse, ki se imate za višek strpnosti, pozval, da prenehate s prostaškim pljuvanjem, ker s tem le dokazujete svojo lastno omejenost in nesposobnost resnih argumentov.

*cough* kako naj, po tvojem, imenujem nekoga ki konsistentno ignorira preprosto logiko in še kar naprej goni debilizme? Pravzaprav... mogoče imaš prav. Mogoče so nekateri osebki dejansko tako inteligentni da preprosto ne razumejo preprostosti svojih zmot.

lambda je izjavil:

Če imamo WC za ženske in moške, je to popolnoma razumljivo.

No ja... kakor za koga. Meni to deljenje ni prav dosti smiselno. Razumem pa paniko ki jo moški zganjajo ko v njihovo 'privatno' sfero 'vdre' ženska.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Looooooka ::

T-h-o-r je izjavil:

Hmm...jst verjamem, da bosta/bodo naredile vse za tega otroka. Tudi verjamem, da jih bo imel otrok rad. Ne verjamem pa, da vecina teh otrok zaradi tega, ker se mu ga je dodelilo tem ljubecim starsem ne bo sel cez vsaj 7-10 let posmehovanja in izlocanja svojih vrstnikov.In to so leta, ki so bolj pomemnba od vsega slatanja zensk v puberteti.
Seveda tega vecina gayev in lezbijk ne ve...ker jih vecina pride ven kasneje ko teh problemov ni vec. In zato nimajo nobene realne predstave o vplivih predsodkov na otroka, ki se ni izpopolnjena osebnost.
Ampak vazno, da bo zaradi tega kasneje mocnejsa osebnost a ne?...fuck childhood.
Se tiste, ki so se brez nase zakonske prisile rodili v druzine, ki so stigmatizirane(otroci ciganov,narkomanov,crncev, da hendikipiranih in prizadetih otrok sploh ne omenjam) nismo resili pa bi ze nove delali.
Ampak konec dneva gayi itak nocejo otrok marginalnih skupin a ne...tko da to sploh ni pomembno :)
Prvi referendum, ki ga bom z najvecjim veseljem spustil. Pa naj se klerikalci in roza baretke stepejo do konca. Sam da bo pol mir. Ne glede na rezultat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Looooooka ()

nevone> kratenje pravice otroku, da bi poznal svojega biološkega očeta.

Od kdaj pa ima otrok to pravico?

nubes> Če imamo WC za ženske in moške,

Nimamo ga.

Looooooka> ne bo sel cez vsaj 7-10 let posmehovanja in izlocanja svojih vrstnikov.

Sem šel tudi jaz, pa ma ata penis, mama ga pa nima.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Pithlit ::

Looooooka je izjavil:

Ne verjamem pa, da vecina teh otrok zaradi tega, ker se mu ga je dodelilo tem ljubecim starsem ne bo sel cez vsaj 7-10 let posmehovanja in izlocanja svojih vrstnikov.

Lahko se pa sprijazniš s tem da ti otroci tako ali tako že obstajajo. Zasmehovani ne bodi nič več (ali manj).

Še vedno pa trdim da ne bodo deležni nič več zasmehovanja kot drugi otroci.
Life is as complicated as we make it...

Od kdaj pa ima otrok to pravico?

No sej. Zanimalo me je vaše stališče. Torej ti praviš, da otroku te pravice ne bi priznal. In se ti zdi pravica očeta, da ostane anonimen bolj pomembna od otrokove želje, da pozna svoje biološke starše.

o+ nevone

Ne verjamem pa, da vecina teh otrok zaradi tega, ker se mu ga je dodelilo tem ljubecim starsem ne bo sel cez vsaj 7-10 let posmehovanja in izlocanja svojih vrstnikov.In to so leta, ki so bolj pomemnba od vsega slatanja zensk v puberteti.

Vse lepo in prav, ampak ali ne bi začeli raje pri vzrokih za posmehovanje? In ali ne bi raje začeli delovati v smeri, da tega posmehovanja ne bi bilo? To je tisto, kar zagovornike moti in proti čemur se borijo, včasih tudi na način da to zasmehovanje vračajo z oznakami o zagamanosti.

Sicer ne mislim, da imajo čisto vsi zagovorniki povsem čiste namene, a tisti, ki jih nimajo so lahko preglašeni, če se najde pravi pristop k problematiki. Ampak nesoočanje z dejstvi in kazanje s prstom na neprave krivce to ni.

o+ nevone

nevone, zakaj se ti bojiš, da bodo samo homoseksualci zlorabljali zakon

in zakaj ga npr. heteroseksualci ne že zdaj zlorabljajo na enak način? ker so homoseksualci izprijeni in zato bolj zlobni in pretkani??!

nevone, zakaj se ti bojiš, da bodo samo homoseksualci zlorabljali zakon

in zakaj ga npr. heteroseksualci ne že zdaj zlorabljajo na enak način? ker so homoseksualci izprijeni in zato bolj zlobni in pretkani??!

Ne razumem čisto dobro, na katere moje izjave se tole nanaša.

Meni osebno gre precej na jetra to, da so zaradi nekaj (potencialnih) izprijencev (ki so prisotni v vseh skupinah) prikrajšani vsi drugi normalni ljudje. Da so v bistvu izprijenci tisti, ki diktirajo tempo.

Homoseksualnost sama po sebi se mi pa ne zdi prav nič izprijena. Lahko pa je izprijeno kakšno dejanje posameznikov. Ampak teh je v vsaki skupini nekaj.

o+ nevone

Lepo od tebe, da spustiš nadaljevanje, ki se glasi:

Seznanitev s temi podatki je mogoča le ob pisnem soglasju osebe, na katero se nanašajo. Otrok, ki je dopolnil 15 let, lahko sam poda soglasje, če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice, v nasprotnem primeru pa njegov zakoniti zastopnik. Soglasje pridobi center za socialno delo na pobudo posvojenca ali bioloških staršev.

Zakaj bi bil posvojen otrok izjema in bi za razkritje identitete svojih staršev potreboval soglasje? Absurd. Torej, nikakor niso izenačene pravice teh otrok z ostalimi, ne glede na to, kaj piše tam v nadaljevanju.
Poleg tega je pa tu še primer, ki ga podaja nevone in ki gre še korak naprej v kratenju otrokovih pravic.

Danes torej _ni_ mogoče, da bi par (kakršenkoli že) plačal nadomestno mater? In s sprejetjem novega zakonika bo pa to postalo kar neka splošna praksa?

Tudi danes se to dogaja, ampak ni prav. In nikakor ne more biti argument za to, da se dogaja še naprej. In da, če pristanemo v popolno izenačenje istospolnih in normalnih družin, potem posvojitve postanejo redni način pridobivanja otrok za take družine.

Ampak jaz nočem registrirati istospolne partnerske zveze (dejmo še davidove zvezde nosit na prsih...)... jaz se hočem poročiti z ljubljeno osebo. Tako kot se lahko čisto vsak drug, če je le pravilno usmerjen.

Tudi ti imaš vse pravice, kot jih imajo vsi ostali. Ne vidim pa nobene logike v tem, da med seboj enačimo v bistvu različne stvari. Zakaj se je tako težko sprijazniti s tem, da je zakonska zveza namenjena osebama različnega spola?

Takih otrok je ogromno. Sam ti ne zapopadeš koncepta.

Bla bla.

Ne zanima me kaj ti verjameš in kaj ne. Pravzaprav mi je čisto vseeno. Zdaj... na forumu ne bom razkrivala osebnih podatkov ker zaenkrat še nisem tolk neumna... lahko pa to, da imam jaz prav in da se ti motiš, dokažem praktično kadarkoli (le utemeljen sodni nalog bomo rabili).

V glavnem, tvoj argument drži vodo kot švicarski sir.

Nič manj nisem prepričan, da nakladaš.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Po starem dobrem načinu delanja otrok ustvariš lastnega otroka in pri tem prav nikogar ne izkoristiš. V primeru posvojitve temu ni tako.

Od kdaj je posvojitev izkoriščanje kogarkoli? In v kakem primeru je posvojitev izkoriščanje kogarkoli? Ajde, argumenti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Če imamo WC za ženske in moške, je to popolnoma razumljivo.

Zakaj?

Ne verjamem pa, da vecina teh otrok zaradi tega, ker se mu ga je dodelilo tem ljubecim starsem ne bo sel cez vsaj 7-10 let posmehovanja in izlocanja svojih vrstnikov.In to so leta, ki so bolj pomemnba od vsega slatanja zensk v puberteti.

Tu pa pridemo do še nečesa zanimivega. Nasprotniki pravijo, da se bodo otrokom, ki imajo dve mami ali dva očeta, drugi (=njihovi) otroci posmehovali. Hkrati pa se aktivno trudijo, da bi take družine prikazovali kot nekaj nenormalnega, zasmehovanja vrednega in ob vsakem poskusu, da bi otrokom pokazali, da s tako družino ni nič narobe (ciciban) skočijo v zrak, da kaj se pa grejo.
Da ne omenjam tega, da je bilo že večkrat povedano, da otroci vedno najdejo kaj, zaradi česar se bodo spravili na vrstnika. Istospolni starši, dolgi lasje, prevelika teža, ...skratka, že večkrat pokazano, da je to nesmiselen "argument".

Se tiste, ki so se brez nase zakonske prisile rodili v druzine, ki so stigmatizirane(otroci ciganov,narkomanov,crncev, da hendikipiranih in prizadetih otrok sploh ne omenjam) nismo resili pa bi ze nove delali.

Kot že rečeno, tega ne bomo rešili tako, da se bomo delali, da taki otroci ne obstajajo, ampak tako, da se _druge_ otroke vzgoji. Začet pa je treba pri starših.

Zakaj bi bil posvojen otrok izjema in bi za razkritje identitete svojih staršev potreboval soglasje? Absurd. Torej, nikakor niso izenačene pravice teh otrok z ostalimi, ne glede na to, kaj piše tam v nadaljevanju.
Poleg tega je pa tu še primer, ki ga podaja nevone in ki gre še korak naprej v kratenju otrokovih pravic.

_otrok_ mora dati soglasje. Se pravi biološki starš reče, da bi rad spoznal otroka in CSD vpraša otroka, ali ga želi spoznat. Če reče da ja, potem ok. In obratno, če otrok želi spoznat biološke starše, CSD vpraša starše, ali želijo otroka spoznat in če rečejo, da ja, potem ok. Plus da to velja za _vse_ posvojence in IMO to velja že danes. Tvoj "argument" je še vedno invalid oziroma je samo mešanje megle.

Tudi danes se to dogaja, ampak ni prav. In nikakor ne more biti argument za to, da se dogaja še naprej. In da, če pristanemo v popolno izenačenje istospolnih in normalnih družin, potem posvojitve postanejo redni način pridobivanja otrok za take družine.

Še eden, ki misli, da bodo s tem zakonom istospolni dobili prioriteto pri posvojitvah...WRONG. Kvečjemu še več omejitev. In še zmeraj nisi povedal, v čem je slabo to, da nekdo posvoji biološkega otroka svojega partnerja in s tem dobita otrok in posvojitelj pravice in dolžnosti eden do drugega.

Tudi ti imaš vse pravice, kot jih imajo vsi ostali. Ne vidim pa nobene logike v tem, da med seboj enačimo v bistvu različne stvari. Zakaj se je tako težko sprijazniti s tem, da je zakonska zveza namenjena osebama različnega spola?

Zakaj? Ker tako piše v "svetih bukvah"? Nobenega razloga, razen neosnovanega strahu, ni, da ne bi zakonske zveze razširili.
Bi pa rekel, da je današnja definicija zakonske zveze zrela za ustavno presojo, ker diskriminira na podlagi spola. Jo damo na ustavno sodišče? To bi bil hec, da se zakonsko zvezo razglasi za neustavno>:D.

Od kdaj je posvojitev izkoriščanje kogarkoli? In v kakem primeru je posvojitev izkoriščanje kogarkoli? Ajde, argumenti.

Npr. plačevanje socialno šibkim nadomestnim materam oz. kupovanje otrok. Tudi izraba partnerjev nasprotnega spola zgolj za zaploditev otroka se je že omenjala.

Če je posvojitev posledica "povpraševanja" s strani otrok, je to v korist otroka, kadar pa posvajanje inicirajo starši, je pa to že bolj kaprica staršev kot korist otrok.

To se lahko dogaja ko gre za posvajanje otrok, pridobljenih s pomočjo nadomestnih mater ali očetov.

o+ nevone

Keyser Soze ::

ThePlayer je izjavil:

Npr. plačevanje socialno šibkim nadomestnim materam oz. kupovanje otrok. Tudi izraba partnerjev nasprotnega spola zgolj za zaploditev otroka se je že omenjala.

Se pravi kul in sprejemljivo je če delavcu daš kramp in lopato, ter močno zlorabiš in izrabiš celo njegovo telo za minimalca ali še to ne?

Ulitmativno zlo je če izkoristiš žensko in njeno maternico za določeno kompenzacijo?

S tem, da ti je dejansko v največjem interesu da bo ta ženska vsaj v času nosečnosti živela zdravo in kvalitetno, ker boš tako tudi plodu zagotovil najboljše možne razmere za razvoj. Pri delavcu te pa boli K za njega, ker itak veš, da bodo sklepi in vse ostalo odpovedali daleč po tistem, ko bo tvoj projekt že končan.

Mater, res ste hudi borci za pravice. S popolnoma razčiščenimi pojmi.
OM, F, G!

_otrok_ mora dati soglasje. Se pravi biološki starš reče, da bi rad spoznal otroka in CSD vpraša otroka, ali ga želi spoznat. Če reče da ja, potem ok. In obratno, če otrok želi spoznat biološke starše, CSD vpraša starše, ali želijo otroka spoznat in če rečejo, da ja, potem ok. Plus da to velja za _vse_ posvojence in IMO to velja že danes. Tvoj "argument" je še vedno invalid oziroma je samo mešanje megle.

Saj nikjer nisem rekel, da je to omejeno na posvojence v istospolnih družinah. V bistvu me je samo zanimalo, kaj si mislite o tem, ker se mi zdi, da tega v veljavni zakonodaji ni.

Zakaj? Ker tako piše v "svetih bukvah"? Nobenega razloga, razen neosnovanega strahu, ni, da ne bi zakonske zveze razširili.

Common sense, ne pa strah. Je kakšen razlog, da ne bi zveze istospolnih poimenovali npr. istospolna partnerska skupnost?

Bi pa rekel, da je današnja definicija zakonske zveze zrela za ustavno presojo, ker diskriminira na podlagi spola. Jo damo na ustavno sodišče? To bi bil hec, da se zakonsko zvezo razglasi za neustavno>:D.

Ne razmumeš bistva 14. člena ustave oziroma enakosti pred zakonom. Sama definicija zakonske zveze ne more biti problem - pomembno je, da je omogočena vsakomur, ne glede na osebne okoliščine. Če pa definicija ni po tvoji meri, zveze pač ne boš sklepal.

Daedalus ::

Če je posvojitev posledica "povpraševanja" s strani otrok, je to v korist otroka, kadar pa posvajanje inicirajo starši, je pa to že bolj kaprica staršev kot korist otrok.

In kaj točno je narobe s tem, če se starši odločijo zaradi kakršnihkoli že okoliščin, oddati otroka v posvojitev? Otroci pri teh postopkih navadno nimajo omembe vredne teže, mimogrede. Tako da posvojitev na željo otroka... je bolj težko izvedljiva.

Dokler so vsi vpleteni v take "transakcije", odrasli oz. polnoletni in opravilno sposobni, ne moreš govoriti o zlorabah in izkoriščanju.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

da bi otrokom pokazali, da s tako družino ni nič narobe (ciciban) skočijo v zrak, da kaj se pa grejo.

Vseeno je problem,če se potem tem otrokom pove polresnice in se jih zavaja. Ajde če so že toliko, da se zavzemajo za to problematiko, potem naj vsaj svoj kader do te mere izobrazijo, da bodo znali kvalitetno odgovarjat na otrokova vprašanja, ne pa da na vprašanje, kje je mamica (v primeru dveh gejev) izjavijo, da je umrla. Pa če bi to recimo tudi lahko bilo res, to ni odgovor, ki bi lahko kvalitetno zadovoljil otrokovo radovednost.

Otroku je bolje povedat resnico, ki je ne razume, kot poenostavit odgovor tako, da razume narobe.

o+ nevone

In kaj točno je narobe s tem, če se starši odločijo zaradi kakršnihkoli že okoliščin, oddati otroka v posvojitev? Otroci pri teh postopkih navadno nimajo omembe vredne teže, mimogrede. Tako da posvojitev na željo otroka... je bolj težko izvedljiva.

Seveda nisem mislila na posvojitev na željo otroka, ampak na potrebo otroka. To je kadar nima nikogar, ki bi zanj skrbel. Takšno "povpraševanje" sem imela v mislih.

Kadar pa nekdo ima otroka zato, da ga bo dal nekomu drugemu, je pa to zame moralno sporno. Ker to pa ni več v korist otroka, ampak bolj v korist odraslih samih.

Dokler so vsi vpleteni v take "transakcije", odrasli oz. polnoletni in opravilno sposobni, ne moreš govoriti o zlorabah in izkoriščanju.

Vsako osebo načeloma zanima od kje izvira. S tako "trgovino" pa se generira otroke/ljudi, ki se jim to vedenje in ta občutek preprečuje. To je podoben občutek kot, ko recimo izgubimo svojega bljižnjega, pa se ne moremo od njega poslovit na normalen civiliziran način, ampak ima svoj grob bogvekje. Nekako nam take stvari puščajo nelagodne občutke.

o+ nevone

Vseeno je problem,če se potem tem otrokom pove polresnice in se jih zavaja. Ajde če so že toliko, da se zavzemajo za to problematiko, potem naj vsaj svoj kader do te mere izobrazijo, da bodo znali kvalitetno odgovarjat na otrokova vprašanja, ne pa da na vprašanje, kje je mamica (v primeru dveh gejev) izjavijo, da je umrla. Pa če bi to recimo tudi lahko bilo res, to ni odgovor, ki bi lahko kvalitetno zadovoljil otrokovo radovednost.

Otroku je bolje povedat resnico, ki je ne razume, kot poenostavit odgovor tako, da razume narobe.

S tem se popolnoma strinjam.

Ulitmativno zlo je če izkoristiš žensko in njeno maternico za določeno kompenzacijo?

Obravnavanje otrok kot materialno dobrino odločno zavračam. Gre za ljudi z vsemi pravicami, ki so poleg tega še šibkejši in brez moči odločanja. Zato še vedno trdim, da je posvojitev ukrep v sili in pomoč otroku, ne sredstvo za zagotavljanje ugodja odraslih. Spočetje otroka z namenom, da se odda v posvojitev, je čisto nasprotje tega principa.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

In, zopet, kaj ima to veze z Družinskim zakonikom?

---

Tema je že davno presegla zgolj "homoseksualne poroke". Sem jo preimenoval v "Družinski zakonik in referendum".
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

nevone> Torej ti praviš, da otroku te pravice ne bi priznal.

Ne. Jaz pravim, da je že po naravi reči tako in tako ne more imeti, ne glede na spol staršev.

nevone> In se ti zdi pravica očeta, da ostane anonimen bolj pomembna od otrokove želje, da pozna svoje biološke starše.

Ja, ker je tole _tvoja_ želja, ne pa otrokova.

nevone> In ali ne bi raje začeli delovati v smeri, da tega posmehovanja ne bi bilo?

Ja, bom, na referendumu bom podprl spremembe in če bo to storilo dovolj ljudi, bo družbeni napredek očiten.

ThePlayer> Zakaj bi bil posvojen otrok izjema in bi za razkritje identitete svojih staršev potreboval soglasje?

Noben otrok nima nikakršne pravice biti seznanjen z identiteto svojih staršev, sicer bi morala država tudi običajnim otrokom zagotavljati testiranje, ki bi potrjevalo njihovo poreklo, pa ga ne.

ThePlayer> ni prav.

Zakaj ni prav?

ThePlayer> Common sense

Common sense meni pravi, da če želi par ustvariti družino in imeti otroke, mu država tega ne sme preprečit.

nevone> Vseeno je problem,če se potem tem otrokom pove polresnice in se jih zavaja.

Misliš tako kot pri heteroseksualnih družinah, ko oče dejansko ni znan?

nevone> Kadar pa nekdo ima otroka zato, da ga bo dal nekomu drugemu, je pa to zame moralno sporno. Ker to pa ni več v korist otroka, ampak bolj v korist odraslih samih.

Aha, če ima otroka zase, pa ni moralno sporno, ker je imel otrok pri tem možnost ugovora. Me veseli, da smo to razčistili.

ThePlayer> Obravnavanje otrok kot materialno dobrino odločno zavračam.

Zato pa otroka ne moreš prodat, niti se ne moreš drugače kot da ga daš posvojit odreči odgovornostim, ki ti jih do otroka nalaga država.

Veze ima to, da naj bi te stvari urejal. In da se zelo poudarja pravice otrok, pa zato izpostavljam nekatera vprašanja, za katera me zanimajo mnenja drugih ljudi.

o+ nevone

Tudi Družinski zakonik omogoča, da se nadomestne starše plača ali kako drugače prepriča (prisili), da zagotovijo otroka enemu partnerjev, ki ga potem drugi posvoji.

Common sense meni pravi, da če želi par ustvariti družino in imeti otroke, mu država tega ne sme preprečit.

Seveda ne, amapk tudi nikakor ni dolžnost države zagotavljati otroka nekomu, ki ga ne more sam spočeti.

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

ThePlayer je izjavil:

Obravnavanje otrok kot materialno dobrino odločno zavračam.

Hm, tebi v bistvu zadeva niti ni najbolj jasna vidim, ker drugače ne bi hodil s takšnimi na plano.

Vsi smo dobrina. Na nek način. Tako kot tebe kupi delodajalec za tistega jurja na mesec, tako nekdo plača nadomestni materi za otroka, ker ga sam morda ne more imeti. In s tem dejansko ni nič narobe.

Če pa posledično temu takšnega, kupljenega otroka smatraš kot objekt oz. dobrino, enakovredno kosu kruha, je pa nekaj konkretno narobe s tvojim podstrešjem. Milo rečeno.
OM, F, G!

Ja, ker je tole _tvoja_ želja, ne pa otrokova.

To ni nič _moja_ želja. Izhajam iz želje otrok (oziroma odraslih), ki iščejo svoje prave starše, ker so v otroštvu pri svojih socialnih starših nekaj pogrešali. In del te praznine jim lahko zapolni zgolj to, da enkrat v življenju vidijo svoje biološke starše. Sej to nima z racionalnim delom človeka prave zveze, ampak s čustvenim pa ima.

En tak primer je bil zadnjič predstavljen v Tedniku. Dvomim, da je edini.

o+ nevone

Vsi smo dobrina. Na nek način. Tako kot tebe kupi delodajalec za tistega jurja na mesec, tako nekdo plača nadomestni materi za otroka, ker ga sam morda ne more imeti. In s tem dejansko ni nič narobe.

Mene delodajalec nič ne kupi, ampak plača moje opravljeno delo, v katerega me ni prisilil. Otrok pa je pri tovrstnem trgovanju povsem brez moči. Eh brezveze se trudim, če nimaš kapacitete in ne vidiš razlike med trgom dela in trgom otrok, ti ne morem pomagat.

Zgodovina sprememb…

ThePlayer> Tudi Družinski zakonik omogoča, da se nadomestne starše plača ali kako drugače prepriča (prisili), da zagotovijo otroka enemu partnerjev, ki ga potem drugi posvoji.

A lahko vidimo člen?

nevone> Sej to nima z racionalnim delom človeka prave zveze, ampak s čustvenim pa ima.

Marsikaj ima zveze s čustvenim delom človeka, pa to ni pravica.

ThePlayer> Otrok pa je pri tovrstnem trgovanju povsem brez moči.

Otrok je brez moči tudi ko ni nobenega trgovanja. Če ga zaplodijo alkoholiki, pač odrašča med alkoholiki.

Otrok je brez moči tudi ko ni nobenega trgovanja. Če ga zaplodijo alkoholiki, pač odrašča med alkoholiki.

Ja in? A to naj bi bil argument, da se jih lahko kupuje a kako?

A lahko vidimo člen?

217. člen
(posvojitelj)

(1) Zakonca ali zunajzakonska partnerja lahko samo skupaj posvojita otroka, razen če eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

(2) Partnerja partnerske skupnosti ali partnerja zunajpartnerske skupnosti ne moreta skupaj posvojiti otroka, lahko pa partner partnerske skupnosti ali partner zunajpartnerske skupnosti posvoji otroka svojega partnerja.

(3) Izjemoma lahko otroka posvoji tudi ena oseba, če ta ni v zakonski zvezi ali v zunajzakonski skupnosti ali v partnerski skupnosti ali v zunajpartnerski skupnosti, če je to v otrokovo korist.

Zgodovina sprememb…

ThePlayer> Ja in? A to naj bi bil argument, da se jih lahko kupuje a kako?

Ne. To očitno kaže, da otroci nimajo pravic, ki si jih nekateri umišljate.

ThePlayer> (2) Partnerja partnerske skupnosti ali partnerja zunajpartnerske skupnosti ne moreta skupaj posvojiti otroka, lahko pa partner partnerske skupnosti ali partner zunajpartnerske skupnosti posvoji otroka svojega partnerja.

Ne vidim nobene prisile, sorry. Nadomestna mama se komot odloči, da otroka ne pusti posvojit, če hoče, darovalec semena pa že itak nima te možnosti, sploh.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()
««
56 / 99
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Sovražni govor" oziroma cenzura (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27316477 (7300) riba43

Več podobnih tem