» »

Microsoft in Bill Gates

Microsoft in Bill Gates

OldSkul ::

Včeraj sem v Financah bral koliko dividend bo Microsoft dal svojim delničarjem.Ko pogledaš zneske kar ne moreš verjet.Tu je copy-paste iz Financ:

Novembra bodo izplačali najvišje dividende v zgodovini, to je 1,2-krat toliko, kolikor na leto ustvari vsa Slovenija


Prvi svetovni izdelovalec programske opreme Microsoft je našel odgovor na vprašanje, kam z goro denarja. Pozimi pride na vrsto rekordna dividenda, skupaj pa bo družba v prihodnjih štirih letih k delničarjem prelila kar 75 milijard dolarjev.

Microsoft se je odločil, da si ne bo več razbijal glave, kam z denarjem, ki se mu nabira. Konec marca je družba prikazala 56,4 milijarde dolarjev denarja in tržnih vrednostnih papirjev (zakladne menice, obveznice, delnice ...).

Delničarjem skupaj 75 milijard dolarjev

Odločili so se, da ga bodo del razdelili delničarjem prek dividend, del pa prek odkupa lastnih delnic. Skupna vrednost dividend in odkupa delnic v prihodnjih štirih letih bo 75 milijard dolarjev. Predlog morajo potrditi delničarji na letni skupščini v začetku novembra letos.

Gates daroval dividendo, vredno pet naših "blue chipov"

Kar 32,4 milijarde dolarjev oziroma tri dolarje na delnico ga bodo izplačali novembra letos v obliki rekordne izredne dividende. Če številko "poslovenimo", ugotovimo, da gre za 1,2-krat toliko, kolikor je lani znašal slovenski bruto domači proizvod (BDP) (27,6 milijarde dolarjev). Bill Gates, najbogatejši človek in soustanovitelj družbe, bo za 10,4-odstotni delež družbe prejel 3,4 milijarde dolarjev dividend ali približno 650 milijard tolarjev. Tolikšna je trenutno tržna vrednost Krke, Petrola, Mercatorja, Gorenja in Pivovarne Laško skupaj. Gates je že napovedal, da bo izredno dividendo daroval svoji dobrodelni fundaciji. Med večjimi delničarji je tudi izvršni direktor Microsofta Steve Balmer, ki bo za svoj 3,8-odstotni delež dobil 1,2 milijarde dolarjev dividend.

borchi ::

nekej ne razumem. m$ se je odloču za fiks znesek dividend, ki jih bo izplačal v 4 letih? poleg tega je "rezerviral" v tem znesku denar za odkup lastnih delnic? zdej bo to pomenlo dvojni pritisk na ceno delnic in če bo to tako, kot jaz razumem, bo cena delnice roketirala (in ker je namenjen fiks znesek za dividende, bo dividenda spet normalna). ker ne moreš kar naenkrat sprementi donosnosti na delnico brez da bi se to odražalo na ceni delnice, poleg tega pa še ustvarit pritisk na strani povpraševanja!! vprašanje je zakaj hočejo ustvarit tak velik balon?

al je to spet ena od rumenih novic v financah in so se spet zmotli v kaki nuli.
l'jga

Caligula ::

To je vse res. Moras pa vedet, da bi jih skoraj razgnalo, ker so delnicarji tok tezili naj nekaj nardijo z svojo rezervo gotovine k je ze kar 60 mlrd $. In verjem, da so bli ze kr nasilni doloceni delnicarji.

Msoft je pocas zrela firma in dober gospodar oz firma mora vrniti denar investitorjem, ce sama zanj nima boljsega plana. Tko da je odlocitev cist prava pa verjem da za poznavalce zlo prcakovana in ze kr zapoznela.

borchi ::

ja, verjetno bo tk ko ti praviš. če je blo samo še vprašanje časa, kdaj bo m$ raztalal visoke dividende, pol je to itak že vse odraženo v ceni delnice. tako da kakega napihovanja cene delnice ne bo (v primeru, da so bila pričakovanja v skladu s sprejeto odločitvijo - v nasprotnem primeru pa lahko gre cena dol/gor).
l'jga

Loki ::

Koliko pa stane ena delnica?

LoneWolf ::

Danasnja cena je trenutno $28.18 USD, primerjavi z vceraj nekaj nizje.

Boki_ ::

A se splaca kupit par M$jevih delnic. Ene 15-20 bi blo dovolj.
I'm back

jype ::

Verjetno se Microsoftove delnice splaca kupit. Microsoft je obicajno podjetje in se trudi vecat dobicke. Od tega rastejo delnice in vi dobite nekaj denarja, ce jih ob pravem casu prodate.

Vsekakor Microsoft izgublja, kar je nekoc imel, zato bi jaz raje investiral v podjetja z manj kapitalisticne folklore (kot je npr. odpuscanje delavcev izkljucno zato, da povecas profit). Google je videti kar perspektivna nalozba, ker takih reci ne pocne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

LoneWolf ::

Microsoft je tipicen blue chip, mogoce kot tehnolosko podjetje za spoznanje bolj tvegan. Kot vedno, kupovat delnice samo enega podjetja je nepotrebno tveganje. V mojem tujem portfelju ima Microsoft trenutno delez malo nad 7%, vecino teh delnic sem dodal konec prejsnjega leta in donos v zadnjih 6 mesecih je bil zadovoljiv - naredil je dobrih 10%, ce bodo letos se dividende, toliko bolje.

> A se splaca kupit par M$jevih delnic. Ene 15-20 bi blo dovolj

"Splaca" je zelo sirok pojem, odvisno kaksna pricakovanja imas glede donosa in tveganja. IMHO se s $500 USD kapitala ne splaca rinit v tuje delnice, razen ce bi se rad ucil. Neto bos dobil ven par deset dolarjev letno...

marS ::

...no more heroes...
https://ilbis.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marS ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple začenja deliti dividende in odkupovati lastne delnice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10715805 (10578) Invictus
»

Zakaj bi se bogati Apple zadolžil za 17 milijard dolarjev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7429323 (25142) Gladi
»

Apple začenja odkup lastnih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
4913540 (11071) Gregor P
»

Ford odpušča (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17911060 (8668) Thomas

Več podobnih tem