» »

o duši

o duši

1
2
»

PROTOTIP ::

0+ ? A se zavest ne razvija počasi, postopoma in je možno tja do x leta oblikovati zavest? Po drugi strani, zakaj je potem prepovedan splav otroka po določeni fazi nosečnosti? Že nerojeno človeško bitje je sposobno nekaterih osnovnih odzivov (dojenček brca v trebuhu iz določenih razlogov).
150 leto se mi tudi zdi pretirano, glede na to, da ima večina ljudi starejših od 100 let že precejšnje zaznavne in kognitivne motnje. Ponavadi se spominjajo svojih otroških let, pozabljajo pa, kaj so počeli pred pol ure.

mohha53 ::

Tako kot gre človek rad po delu domov, kjer se lahko odpočije, nekateri pravijo tudi za dušo. Telo naj bi bilo res zgolj okvir, nosilec duše. Šele ko ta doseže "nirvano"(razlaga tega pojma bo verjetno kar nova tema), gre duša na počitek. Kam?. Mogoče pa nekdo ima odgovor tudi na to.

OK, sam sem skeptik in agnostik, naravoslovec. ČLOVEŠKO telo je VISOKO specializiran organizem, kjer veljajo pravila fiziek, kemije, biologoje(vsaj na tem področju lahko dobimo nekatere odgovore in dokaze). Zato mislim, da človek nima duše. Npr.: Človek je dober ali hudoben zaradi načina organiziranosti in specifičnosti organizma. Tu so procesi, kot so izločanje določenih hormonov, napetosti in prevajanje po številnih nevronih, ... OGROMNO vzrokov, posledic, pogojev,....
Res je, da fiziologi ne vedo NATANČNO, od kod prihaja impetus za nek SPONTAN gib- začetek. Ampak, kako se ta gib izvede, od skoraj samega začetka do konca, je popolnoma jasno. In to tako, da ko en del tega procesa onesposobiš, ni več mogoč, vsaj v prvotni obliki ne.
Sicer bi dušo, oziroma, kaj misliš, moral veliko natančneje opredeliti, šele takrat bi vedel, kakšen odgovor si želiš.
Duša, če obstaja, se mora dati opisati, razložiti, omejiti, hehe. Kaj je njena naloga??? Če nima posebne naloge je zgolj potrata časa in energije??? Če ne je zgolj beseda, brez pomena. Lahko pa, da si človek njene razlage ne da predstavljati, zato biološko ni sposoben.
Ah, bluzimo...
Torej, če rečemo, da duša obstaja, jo poskusimo vsaj delno opisati in se seveda vprašajmo, ČEMU KORISTI? Če ima namen, vlogo, je dejavna, ZAKAJ??? Ali jo lahko MANIPULIRAMO???
Pa še veliko...

Myk

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mohha53 ()

DSmidgy ::

0+ je zato, ker če rečeš, da je imela oseba zavest nič sekund je brez veze. To pomeni da zavesti sploh ni imela.

To da je nekaj odziva pri živem bitju, še ne pomeni da ima zavest. 150 let sem navedel zato, ker pomojem nobeden ni (bil) starejši od 150 let. Sem mislil v smislu da duša lahko "živi" od več kot nič do 150 let - oz. duša "obstaja" samo za časa življenja človeka. Lahko se tukaj še diskutira, kdaj zavest nastopi ipd.

Je razlika med zavestjo in "programom", ki ga izvaja recimo bakterija (se nanaša na brcanje dojenčka). Saj se mi zavedamo sami sebe, batkerija se pa verjetno svojega obstoja ne zaveda, mogoče tudi dojenček, star nekaj mesecev ne. Verjetno je tudi meja nastopa zavesti bolj meglena in ni strogo določena.

mohha53 ::

OK, stari.
Organiziranost in kompleksnost imata kot davek kratko časovno dobo delovanja. Nekatera drevesa stojijo že 10000 let in za človeške rakaste celice(so izjeme), je značilno, da so NESMRTNE. Živele/delile se bodo tudi 100 miljonov let, če bodo le pogoji pravi! Zakaj se ustavljaš pri človeku. Nekateri primati, človeku podobne opice imajo večji IQ kot npr. otrok z atrofijo možgan ali lobotomiranec. Ja, te se zavedajo samega sebe in se tudi v ogledalu prepoznajo. Poznajo politiko, podkupovanje,vedo da je v slogi moč,.... Duša, če obstaja, ni povezana z intelektom, zato ne vem zakaj bi bila z človekom(samo z njim)???
Sem pa prepričan, da zavest in duša nista opredeljena kot ista pojma. Mi se tu pogovarjamo o duši, a ne?

Myk

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mohha53 ()

Vegi ::

duša ne gre počivat, temveč v drugo telo. vsa živa bitja imajo dušo, ko duša zapusti telo ostane od njega samo materialna gmota. v telo drugega bitja vstopi ob spočetju. torej vsa živa bitja imajo dušo, ne samo človek.

DSmidgy ::

Meni se zdita zavest in duša odkaj podobna pojma. Namreč misim, da duša v verskem pomenu besede ne obstaja (v takem smislu jo Vegi navaja). Lahko poveš razliko med njima, da bom vedel na kaj misliš, ko pišeš v forum? Ena celica pomojem še en predstavlja nosilca duše (recimo paramecij). S tistim z opicam se pa strinjam.

Enkrat se bo dalo tud robora sprogramirat tako, da bo druge robote sestavljal in bo delal še napake pri sestavljanju in programiranju novega robota. Tako da bi še do evolucije prihajal. A ma potem robot tud dušo? A je robot živ? Kaj je razlika med živim in neživim?


Vegi. Kaj je živo, kaj ni živo - definiraj. Kaj pa postopek, kako se inicializira ta prehod, kje dobi energijo za prehod, kako se dušo po poti usmerja, kako se shrani na novem mediju. To tvoje razmišljanje me malo spominja na eno elektrotehniško vezje (pomojem s tega foruma), ki se je pomoje nanašalo na perpetum mobile. En je en super izum naredu, samo kaj, ko je bil vmes en manjkajoči del, kjer je pisalo v stilu: "here something magical happens".

To da se duša neki prenaša je podobno flancanje kot tisto od poslancev v parlamentu - nekaj v prazno. Da dobi težo, je potreben dokaz (ali pa nam daj link do njega).

Vegi ::

zavest je simptom duše. vsaka celica ima dušo.
lahko sestaviš robota, ki se giblje, ampak nima duše. enkrat sem slišal en komad: "...tell me what's the chemical formula for love..."
dušo lahko razumeš, ne moreš je razložiti, ker je na duhovnem nivoju, ki z materialnimi instrumenti ni merljiv.

Vegi ::

link v slovenščini. je povezan z seljenjem duše

PROTOTIP ::

Še enkrat bi poudaril, da duša ni znanstveno priznan termin, prav zaradi pomanjklivega znanja o človekovih možganih za katere, do začetkov medicine sploh niso vedeli pravega pomena, torej izhaja. Včasih so skoraj vsi verjeli v dušo, ki naj bi se naselila v otrokovo telo ob rojstvu in kaj se je dogajalo? Odrasli so gledali na otroka, kot na majhnega oziroma pomanjšanega človeka. Zato se je dogajalo, da so z otroki grdo delali, če so "nagajali", v resnici so bile le njihove intelektualne, čustvene in druge psihične ter motorične sposobnosti na nizkem nivoju, zato se niso znali obnašati kot odrasli. Velikokrat se je dogajalo, da če se otrok ni obnašal po vseh pričakovanjih in so mislili, da ga je hudič obsedel, kasneje so zlorabili tudi psihologijo in so pošiljali takšne in drugačne male upornike v norišnico.

Sej vem, da zdej ko tako anti-dogmatično pišem, nekateri mislite, da me je hudič obsedel, sam če vi tak mislite, je to vaš problem. Velik problem.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

je duša težka 21 gramov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17131131 (28072) sprasujem
»

Duša (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25016825 (13096) DarwiN
»

Reinkarnacija, prejsnja zivljenja, all of the rest... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
826446 (1968) Poldi112
»

dokaz za dušo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
575039 (4324) billy

Več podobnih tem