» »

padec relativnostne teorije

padec relativnostne teorije

SodVina ::

Vecina nase fizike trenutno temelji na Einsteinovi relativnostni teoriji, ki nas v marsicem omejuje. Ali mislite, da je mozno, da bo slej ko prej padla, tercez koliko casa se bi to lahko zgodilo. Saj smo ze imeli teorije, ki so padle. Ali je mozno, da je relativnostna teorija le "muha stoletnica"?

NoUse4AName ::

V cem pa nas omejuje? Vecino fizike? Kaj pa kvantna fizika? To je cisto drug ball game.
To kar je einstein rekel drzi. O tem ni dvoma, ampak naslika pa ne celotne zgodbe.

tratto ::

Mislim, da so gospodje (in gospe) Ph. d-ji po celem svetu naredili že toliko dokaznih preizkusov, da bi morala Einsteinova teorija kar držati (vsaj v našem delu vesolja). :)

SodVina ::

Teoreticno recimo, ce bi se hotel teleportirat, bi ta teleport sel maksimalno s hitrostjo svetlobe. Ce bi se hotel teleportirat na prostor oddaljen vec svetlobnih let, bi bil tudi cas temu primeren

_marko ::

In kaj si hotel s tem povedat?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

NoUse4AName ::

lol, torej ti bi hotel da najdejo boljso zadevo od teorije relativnosti, zato ker ti ta ni vsec? Ce se pocutis omejenega, tough luck. Taksna je realnost.

_marko ::

Kdaj bodo dokončni rezultati Gravity Probe-a?
Mogoče že tukaj dobiš svoj odgovor... klik
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

SodVina ::

Hocem povedat, da s takimi zakoni, kot so zdaj, bo veliko znanstvene fantastike tako tudi ostalo. Potem recimo, "kaj dalec" ne bomo prisli nikoli (izven nase galaksije)

NoUse4AName ::

Niti ne v bistvu. Koliko se spomnim obstajajo teorije, za pogone ki obidejo relativnostno teorijo.

SodVina ::

Kaksne metode pa so to, a imas kaksen link? Ce se da del teorije zaobiti, kaksna korist je potem od nje?

_marko ::

za pogone ki obidejo relativnostno teorijo


Aja, kje si pa to pobral? :\
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

NoUse4AName ::

Pogonov je vec, najbolj znan je gravitational drive

snow ::

A bi prebral ti tisto bolj natančno?

Tam piše da so teorijo potrdili ko so gledali svetlobo, ki je šla čez veliko gravitacijsko polje. :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

snow ::

Pa razni warp drive-i in podobne reči iz star-treka.. naj ostanejo tam :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Thomas ::

Da povem jasno in glasno:

SR je padla že kmalu po 1905, se reče po nastanku. To je Einstein vedu, zato je do 1917 skomponiral GR. Drugi smo do tega prihajali bolj počasi, jest recimo okoli 1980.

Danes je to znana stvar, da če uporabljaš SR, si nekako na izposojenem času in prostoru. Vsak trenutek so tvoji izračuni lahko napačni.

Kar se tiče GR, je do 14. decimalke eksperimentalno potrjena, ampak to ne garantira še nič.

Po mojem je pa GR tukaj in bo ostala tukaj kot ena komponenta, kot en poseben primer Kvantne gravitacije. Drug tak poseben teorija-primer je Kvantna mehanika.

Praktično to pomeni, da rušitve GR nikoli ne bo. Revizija kakšna.

To je moje mnenje, briga me če komu ni všeč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Pa razni warp drive-i in podobne reči iz star-treka.. naj ostanejo tam :)

Po moje ne morejo ven bolj, kot more volk iz Rdeče kapice. Takega volka pač ni. Kot ni warpa 8.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Boeing ::

Einsteinove teorije bojo zelo težko padle. Zelo zelo težko.

Prvič zato, ker živimo v svetu hitrosti praktično enakih 0, zato se marsikakih pojavov sploh ne opazi in se zdijo nelogični.
Drugič zato, ker obstajajo dokazi, da je svet obsvetlobnih hitrosti verjetno res tak, kot ga je Einstein napovedal, in da je popolnoma drugačen od našega in da veljajo popolnoma drugačni zakoni.
Tretjič pa zato, ker je ta isti Einstein izdelal tudi enačbe, ki z izredno natančnostjo opisujejo prehajanje "normalnih" zakonov v "relativistične".

Teorija kot taka ni dokazljiva, je pa vsako teorijo možno spodbiti s protidokazom, neglede na to, kako trdna in verjetna je.

Ampak mislim, da glede na to, kako precizna ta enačba dejansko je, da se nam ni potrebno bati njenega padca. Bo pa vsekakor doživela še ogromno dopolnitev.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Fizikalko ::

Dejte ga no sekat...

Zaenkrat ni še nobena teorija 100% oz. dobra, ker čisto vse veljajo le pod določenimi pogoji (npr. kvantna mehanika pri izredno majhnih delcih, SR pri velikih hitrostih, GR pri velikih razsežnostih,...).

Zato so vse samo približek realnosti, pa še to le v določenem obsegu časa-prostora, ki ga zahtevajo.

Ker poskušajte računat s splošno relativnostjo prehod nekega ultra hitrega delca čez potencial nekega drugega pri zelo majhni razdalji...

Že dolgo poskušajo zlepit QM in GR, pa ne gre. Torej nobena ni pravilna. Vsaka je dobra le na določenem področju obravnave sveta.

Baja ::

mogoče bo ta odstavek z članka Antigravitacija z revije ŽIT maj-junij 2004 kaj pomagal.

Pravzaprav je že Einstein predlagal obstoj sile antigravitacije s tem, ko je vpeljal kozmološko konstanto, s katero je želel pojasniti takrat veljavni model statičnega vesolja. V tistih časih je namreč veljalo prepričanje, da vesolje obstaja od nekdaj in da se ne spreminja. zaradi sile gravitacije bi se vesolje moralo krčiti, zato si je Einstein pomagal s konstanto, ki v bistvu pomeni obstoj sile, ki deluje v nasprotni smeri od sile gravitacije. Ko je postalo jasno, da vesolje ni statično, je Einstein močno obžaloval vpeljavo kozmološke konstante...

Zgelda, da je tudi padec mogoč.

Thomas ::

Antigravitacijska, repulzivna sila deluje! Einstein je glede tega imael narobe samo to, da je mislil, da antigravitacija ravno uravnoteža gravitacijo.

V resnici jo (trenutno) prekaša na kozmični skali in razpenja Vesolje.

Narobe je imel pa potem, ko se je odrekel te svoje ideje kot traparije.

Enkrat skoraj prav in drugič narobe. Samo to ni bistveno, človek ki izumi ali iznajde je za samo bistvo stvari nepomemben.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Phaeton ::

"Pa razni warp drive-i in podobne reči iz star-treka.. naj ostanejo tam :)"

Pravzaprav je teorija o pogonu, ki ukrivlja vesolje, teoretično dobro razdelana. Star Trek je pojem sicer precej izmaličil, skupaj z raznimi ionskimi viharji in podprostori, prava zadeva pa se imenuje Alcubierrov warp drive in je delo fizika Miguela Alcubierra z univerze Wales.

Pokazal je, da je mogoče v okviru splošne relativnostne teorije in brez obstoja črvin spremeniti prostor-čas na način, ki omogoča potovanje z zelo veliko hitrostjo. Z lokalnim širjenjem prostor-časa za plovilom in nasprotnim krčenjem pred njim, je mogoče gibanje, hitrejše od hitrosti svetlobe, kot bi vse skupaj videl opazovalec izven prizadetega območja.
Vendar pa je povzročanje takšne motnje v prostor-času, kakor pri črvinah, potrebna eksotična snov.

Kogar zanima več:
http://www.npl.washington.edu/AV/altvw8...

Potem je prišla dopolnitev Alcubierrjeve teorije, Micro-warp pogon:
http://www.npl.washington.edu/AV/altvw9...

Nedavne raziskave pa nakazujejo možnost, kjer ne bi bila potrebna negativna energija: http://arxiv.org/html/gr-qc/9903068

Še eno delo, ki proučuje možnosti uporabe Kazimirjevega efekta oz. vakuumske energije za potovanje:
http://www.keelynet.com/gravity/putnasa...

Obstaja še kup drugih eksotičnih teoretičnih pogonov: črvine, kazimirjev učinek, krasnikova cev, tahioni...
Praktični, ki niso sposobni doseči svetlobne hitrosti pa so že blizu prvim poskusom - svetlobna in magnetna jadra, antimaterija, fuzija...

Na koncu pa ostane tolažba, da tudi če je nemogoče potovati hitreje od svetlobe, mogoče s trenutno obstoječimi pogoni naseliti celotno galaksijo v milijon letih na način starih polinezijcev.

Thomas ::

Tele "warp" teorije so račun brez krčmarja. Dobesedno milijon bi se jih lahko zmislili, pa ni nikjer rečeno, da imajo kakšno drugo vezo z Vesoljem, kot da so bile izmišljene v njem. Samo možganska telovadba so, pa beganje ljudi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Phaeton ::

Morda bodo ostale le teorija, ne vem pa zakaj naj ne bi imele nobene veze z našim vesoljem, saj ne kršijo nobenih znanih fizikalnih zakonov. Rad bi slišal vsaj kakšen argument.

Tudi kvantno mehaniko je večina najuglednejših znanstvenikov ob njenih začetkih gledala kot izmišltino in beganje ljudi. Celo Einstein se jo je branil do zadnjega z izjavo: "God does not play dice."

CCfly ::

Tele "warp" teorije so račun brez krčmarja. Dobesedno milijon bi se jih lahko zmislili, pa ni nikjer rečeno, da imajo kakšno drugo vezo z Vesoljem, kot da so bile izmišljene v njem. Samo možganska telovadba so, pa beganje ljudi.

Celotna fizika je možganska telovadba, zato pa obstajajo teorije o warp pogonih. O določeni teoriji lahko samo rečeš da je precej verjetno neresnična ali pa resnična. To pomeni dokler število protiprimerov ne doseče statistično nezanemarljive številke.
Einstein ni kategorično zavračal kvantne mehanike, temveč je rekel da je trenutno najboljša teorija (oz. mislim da je rekel metoda), samo da ne verjame da je to to.

cahahopie ::

Hehe...
"Nič ni resnično, vse je dovoljeno" (znamenito reklo iz Alamuta).

Jaz sem precej ZF-Fan in mislim, da se bo človek širil izven obsega zemljine orbite.
Človek se je v svoji zgodovini še vedno širil in širil. Tako je bila recimo evropska trgovina v 11-15.st. locirana na Sredozemlje in Baltik, se je nato v 15.st. razširila na Atlantik in ostala morja in oceane. Človek vsak dan širi svoja obzorja. In trdim, da bo človek razširil svoje obzorje na območje zunaj naše orbite, rimske ceste, galaksije. Pri tem pa mu bodo pomagala hitra prevozna sredstva. Tudi v zgodovini smo prešli iz hoje na konje, lojtrske voze, kočije, kolesa, ladje, vlake, avtomobile, letala, rakete...bomo pa tudi čez kakšnih 100 let prešli na vesoljske ladje. Ter, tako kot se tistemu, ki je hotel izumiti parni stroj nasmihali tako se danes nasmihajo tistemu, ki razlaga svoje teorije o warp pogonu.
Michelagelo je tudi že zdavaj naredil načrt za helikopter in podmornico, pa glej ga zlomka... oba sta dandanes prisotna.

Tako, da ni dobro biti tako pesimističen in kar zavračati določene teorije, če še sami ne vemo o tem dovolj. Če so vse skupaj le neke teorije na katerih ni bil izdelan še nobeden poiskus, morate vedeti, da tudi Michelangelo v takratnem času ni mogel uspešno izplejati vzleta prvega helikopterja, ke ni bilo sredstev. Pa ne finančnih, nobeden še ni odkril motorja.

Thomas ::

Leonardo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

Michelangelo je večino časa preživel pod stropom.. risal :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

miwche ::

oziroma s kijem in dletom v rokah...

nicjasno ::

Terraforming marsa je naslednji cilj. Bo pa trajalo to precej casa. Kakih 300 let od zacetka procesa terraforminga do trenutka ko bo clovek lahko stopil brez zascitne obleke na povrsje marsa. To bo precejsen podvig, ki bo zahteval ogromno resourcov in se bo splacal. Kar se pa tice pogonov pa.... bomo vidli. Verjetno bodo nastali kot stranski produkt kolonizacije marsa, ali pa mogoce sploh ne.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

CCfly ::

Na Marsu ni problem samo atmosfera.

nicjasno ::

CCfly: Tocno tako, vendar ko je problem z atmosfero resen so ostali problemi avtomatsko reseni (temperature ipd...). Je pa problem atmosfere ogromen problem, katerega resitev ne bo enostavna. Bo pa.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Marjan ::

Nazaj na temo prosim.

nicnevem ::

...bohve če bo Gravity probe kakšne zanimive podatke dal, takšne ki se ne bi čist ujemal z GR....

sem mal na uradno stran pogledal, ampak so šele začeli s poskusom, tko da ni še nobenih pamenih rezultatov...komaj čakam da bo kaj, čeprav sem mal skeptičen da bodo kaj posebej pretresljivega najdli...

btw, a se kdo kaj zastopi na tiste prečudne super-string teorije?
Zanima me če so kaj novega zadnje cajte pogruntal, ker pa se mi bolj slabo sanja o tistih matematičnih čarovnijah bi blo lepo, če bi kdo ki obvlada mal po kmečko pojasnil...

Fizikalko ::

Žal glede strun ni mogoče mimo matematike, ker so teoretičen kompleks. Gre za to, da se da materijo in tudi sile v našem vesolju opisati s pomočjo neskončno tankih in dolgih strun. Npr. delci so samo različna nihanja strune. Je pa res, da se ti računi izidejo le, če predpostaviš, da je prostor-čas vsaj 10 dimenzionalen...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje skozi čas (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17225631 (22096) Yosh
»

Svetlobna hitrost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17145885 (42144) kunigunda
»

Potovanje-svetlobna hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
988757 (6195) SavoKovac
»

Zvezdne steze! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1467840 (5691) OldSkul
»

delec - val (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
746978 (6171) Lucas

Več podobnih tem