» »

Jabra BT100

Ravnokar ste prišli domov, vsi veseli in nasmejani, saj ste kupili najnovejši, najbolj opremljen, najlepši, najbolj hip in sploh naj-vse mobitel. Z IrDa protokolom se lahko poveže na vaš računalnik in nanj prenese vse vitalne podatke, lahko se poveže na internet, podpira HSCSD ter GPRS, morda celo še pošiljanje MMS sporočil, ima barvni zaslon, baterija preživi tudi manjšo vojno, seveda pa ne manjka tudi podpora Bluetoothu. Jutri boste veselo pridrveli pred sošolce/sodelavce ter jim ponosno pokazali novopridobljeno napravo.

A vseeno nekaj manjka. Nekaj, kar bi mobilniku nudilo dodatno uporabnost ter iz vas naredilo pravega startrekerja. Rešitev, ki jo iščete, je brezžična slušalka, ki podpira standard Bluetooth. Rešitve za lastne aparate so že pred časom ponudili Ericsson, Nokia ter Motorola. V tem testu se bom osredotočil na rešitev kalifornijskega podjetja Jabra. Njihov izdelek BT100 je na slovenskem trgu nov, v testu pa boste izvedeli, če je vreden nakupa.


O podjetju

Pojdimo iz vrha. Great Nordic Group je velika danska korporacija, ki se deli na tri podskupine: GN Netcom group, GN Resound ter Nettest. GN Netcom group se ukvarja z prostoročno telefonijo, tako mobilno kot stacionarno, GN Resound svojo pozornost posveča izdelavi naprav za zdravljenje sluha, Nettest pa proizvaja naprave za preizkušanje omrežij. GN Netcom group se nato dodatno deli še na tri podjetja: GN Netcom, Hello Direct ter, končno, Jabra. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1993 v Kaliforniji z namenom specializiranja v prostoročne naprave za mobilne telefone. Prodajajo nebroj slušalk za vse okuse, z začetkom junija tega leta so pa svojo ponudbo razširili še na brezžične Bluetooth slušalke.


ZVCP

Preden začnem z dejanskim opisom izdelka, se moram ustaviti pri slovenskem Zakonu o Varnosti Cestnega Prometa, saj je napisan meni nekolikanj pomanjkljivo. Namreč, v četrtem poglavju narekuje 68. člen, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila. Kot primer so notri navedeni naslednji artikli: pustne maske, slušalke, mobitel itd. Hkrati v naslednjem členu navajajo, da je uporaba mobitela med vožnjo dovoljena ob pogoju uporabe vgrajene funkcije za prostoročno uporabo telefona. Kazen za nespoštovanje prvega odstavka 68. člena je 10.000 SIT.

Zaradi meni nerazumljivega zakona sem za dodatno potrditev poklical na postajo prometne policije v Ljubljano, kjer mi je dežurni policist razložil, da je uporaba take slušalke popolnoma dovoljena. Prepovedane slušalke, navedene v zgoraj citiranem zakonu naj bi obsegale dvoušesne slušalke, ki jih najdemo na walkmanih. Tako. Sedaj smo brez skrbi ;)


V paketu

Ko odpremo očesu všečno šatuljico, notri dobimo sledeče:

 • napravo BT100
 • 220 V polnilec
 • avtomobilski polnilec
 • originalna navodila
 • prevedena slovenska navodila

Jabra je pomislila na vse, kar se za slušalko takega cenovnega razreda tudi spodobi. Od odprtja škatle do dejanskega pričetka uprabe naprave nas ločita le 2 uri, saj naprava toliko časa opravlja obvezno prvo polnjenje. Priložen avtomobilski polnilec poskrbi za to, da lahko zadevo popolnoma nemoteno uporabljamo tudi na daljših poteh. Navodila so jasno členjena ter dobro spisana, pohvalil bi pa slovenski prevod, saj je (za razliko od slovenskih navodil "nekaterih drugih izdelkov") preveden naravnost odlično (Skrbijo za višanje ravni funkcionalne pismenosti :) --Ziggga). Edino, kar me je zmotilo, je nakako neumesten prevod besede "pairing", kar označuje vključitev Bluetooth naprave v WLAN Piconet. Prevajalec je namesto besede "spariti" uporabil besedo "upariti" :).


Splošno o napravi

Pa preidimo k bistvu testa. Napravica tehta borih 28 gramov. Akumulator v bateriji omogoča do tri ure pogovora ter do dva tedna stanja pripravljenosti. Zadeva operira v Bluetooth Mode II, kar pomeni, da njen teoretični maksimalni domet na odprtem znaša 10 metrov. V pripravljenosti naprava porabi 1 milivat, med delovanjem pa okoli 2.5 mW. Je okrogle oblike, v zaprtem stanju radija petih centimetrov. Ko jo odpremo, se naprava raztegne na dolžino 9 cm. Je všečne ter ergonomske oblike ter se lepo prilega ušesu. Na koncu mikrofona se nahaja modra LED dioda, ki označuje stanje delovanje naprave (o tem natančneje v naslednjem odstavku). Na slušalki se nahaja še mini priključek za polnjenje ter trije gumbi. Srednji je večji in multifunkcionalen, z obrobnima pa si nastavljamo glasnost slušalke. Zanimivo je to: s prilagoditvijo ušesnega zatiča lahko izbiramo, na katerem ušesu bomo nosili slušalko, a se bo v vsakem primeru naprava prilagodila tako, da bo vrhnji gumb pomenil zvišanje glasnosti. Pohvalno.


Delovanje

gumbi za upravljanje ter reža za polnjenje

Šele ko sem natančneje spoznal logiko za delovanjem naprave sem ugotovil, da so Jabrini inženirji naredili izjemno delo. Z uporabo samo enega gumba se da postoriti povsem vse, od vzpostavitve Piconeta, klicanja, sprejemanja ter do prekinjanja klicev.

Primer: če hočemo narediti piconet, ob zaprti napravi držimo veliki gumb za tri sekunde, počakamo da se prižge LED dioda ter nato odpremo slušalko. Naprava se nato prestavi v vidni način ter je odprta vsem Bluetooth mobilnikom. Nato želenemu mobitelu ukažemo, naj poišče nove naprave, se "sparimo" s slušalko et voila!, piconet je vzpostavljen. Vsakič, ko boste hoteli sprejeti prihajajoči klic, vas bo slušalka na to opozorila, vi pa morate pritisniti MFC gumb. To je vse.

Če ciljni mobilnik podpira glasovno izbiranje, lahko s pritiskom na MFC gumb tudi sprožimo glasovno klicanje. Pri nekaterih mobilnikih (lep primer je Ericsson R520m) si lahko nastavite tudi sámo upravljanje telefona z glasovnimi ukazi.

Za primere, če sta v hiši dva bluetooth-mobilnika ter se slušalka na redni bazi seli med prvim in drugim le-teh, ter vam je vedno vnovična vzpostavitev piconeta odvečna, lahko na napravici omogočite dva različna profila. Tako je ob menjavi mobitela potrebnih samo nekaj pritiskov na tipko, in profil je zamenjan. Če imate izbran prvi profil, bo ob delovanju LEDica utripnila enkrat v petih sekundah, ob izbiri drugega profila pa dvakrat. Domiselno ter uporabno.

Če ugotovite identiteto enega od testnih osebkov,...

...dobite zastonj 300 gramsko milkino čokolado

Naprava se obnese zelo lepo, zvok je čist in razločen, glasnost pa lepo nastavljiva. Namestitev slušalke na uho me ni motila, a je pritrjevalni mehanizem narejen tako, da je nenadni gibi ne vržejo iz glave. Preizkusil sem tudi dejanski domet ter ugotovil, da slušalka nemoteno lovi signale na razdalji šestih metrov z vmesno oviro ter lepo obratuje na odprti razdalji desetih metrov.


Zaključek

Mirno lahko priznam, da me je naprava popolnoma prevzela. Narejena je priročno, je lahka, ima močne baterije, v paketu je priložen polnilec za v avto, priložena so slovenska navodila, je trpežna, lepo sede na uho, omogoča izbiranje profilov ter bo iz vas naredila pravega Borga :) (To si že itak. --Ziggga). A kaj, ko moramo pri dobrih izdelkih vedno priti do maloprodajne cene. Zanjo boste morali pri prodajalcu odšteti ne ravno zanemarljivih 53 tolarskih tisočakov. Navkljub temu dejstvu vam pa lahko povem, da cena Ericssonovih slušalk variira od 52 do 60 tisočakov, Nokiinih Bluetooth slušalk pa v Sloveniji sploh še ni na voljo. Pri morebitnem nakupu upoštevajte to dejstvo.

Zahvaljujemo se podjetju Fonet d.o.o., Cesta ljubljanske brigade 52a, 1000 Ljubljana, ki je tudi uvoznik in distributer za podjetje Jabra.

Jabra BT100
Plusi Minusi
 • lepa oblika
 • majhnost
 • teža
 • baterije
 • baterije
 • priročnost
 • funkcionalnost
 • cena
Sodobna elektronika 2003

Sodobna elektronika 2003

Sodobna elektronika se je odvijala od 7. do 10. oktobra, torej od torka do petka. Ker mi šola nekako ni dopuščala obiska sejma prej, sem odpeketal na Gospodarsko razstavišče v petek dopoldan. Ker je parkiranje v Ljubljani drag problem sem se odločil za avtobus. A glej, na ...

Preberi cel članek »

Sodobna elektronika 2004

Sodobna elektronika 2004

Sedaj že kar nekaj let hodim po tovrstnih sejmih (samo na Sodobni elektroniki sem bil letos šestič zapovrstjo, članek pa pišem tretjič) in splošni trend upadanja obiska in števila razstavljalcev se še kako odraža v kvaliteti in smiselnosti obiska. Če ...

Preberi cel članek »

BlueTake USB Dongle

BlueTake USB Dongle

Ko ste si prebrali članek o Bluetoothu, ste ugotovili, da je to protokol, ki bi še najbolje ustrezal vašim potrebam. Dosti ste na poti, v avtomobilu imate prenosni računalnik ter si neizmerno želite, da bi lahko naenkrat dostopali na internet ter se lahko hkrati tudi pogovarjali. ...

Preberi cel članek »

Bluetooth

Bluetooth

Kupili ste si nov tiskalnik, na katerem je pisalo, da omogoča brezžično tiskanje. Malo čudno pogledate, zastrižete z ušesi, si rečete »okej« ter tiskalnik kupite. Seveda nato čarobno kartonsko škatlico odprete, gizma namestite na že vnaprej ...

Preberi cel članek »

TerraTec M3PO go

TerraTec M3PO go

Mpeg-3, ali po domače Mp3, je zagotovo stvar, ki je revolucionalizirala moderni glasbeni trg. Prenašanje glasbe preko interneta že dolgo ni več posebnost, ampak zgolj vsakdan. Vseeno pa je trajalo kar nekaj let, in šele sedaj, ko je Mp3 počasi (predvsem po zaslugi Frauenhofferjevega ...

Preberi cel članek »