»

'Jabolčni' in 'pingo' Chrome beta

Google - Čeprav ima Chrome že kar nekaj uporabnikov na operacijskih sistemih, osnovanih na Linuxu ter na OS X, so ti brskalnik morali prevesti sami iz izvorne kode, ki je delo projekta Chromium, s tem pa so dobili razvijalsko različico. Uporabniki operacijskih sistemov Windows že kar nekaj časa lahko uživamo v uradnih stabilnih, beta ter razvijalskih različicah, ki jih je mogoče namestiti z le nekaj kliki. Uradno beta različico, ki je ni treba prevajati, so zdaj dobili tudi uporabniki sistemov Linux in OS X, a slednji še nimajo podpore razširitvam brskalnika.Prav razvijalska različica za Windows že kar nekaj časa deloma uradno podpira razširitve, a je bilo le-te relativno težko najti. Zanje so obstajali posebni forumi, z najnovejšo beta...

25 komentarjev

World of Warcraft patch 3.3: Fall of the Lich King

Slo-Tech - Danes so igralci igre World of Warcraft dočakali popravek 3.3: Fall of the Lich King. Gre za zadnji veliki patch pred naslednjo razširitvijo in verjetno tudi za zaključek zgodbe o Arthasu, ki se vije že iz časov Warcrafta 3.

Glavna novost so seveda nove instance: The Frozen Halls je skupina treh instanc za 5 igralcev, The Frozen Throne pa raid (za 10 ali 25 igralcev), ki se konča z spopadom z Arthasom. Raid se bo odpiral postopoma: prva stopnja je odprta že danes, naslednja pa bo dostopna čez 28 dni. Z novimi instancami seveda pride tudi nova oprema (med drugim tudi tier 10 seti ter legendarni meč Shadowmourne).

Igralci pa se bodo razveselili tudi izboljšanemu sledenju nalog (lokacije nalog se sedaj prikazujejo na karti) in boljših...

22 komentarjev

Nove revolucionarne baterije

Slo-Tech - Raziskovalci iz univerze v Stanfordu so uporabili navaden papir, prevlečen s premazom in ogljikovih in srebrovih nanomaterialov, kot pripravo za shranjevanje energije. Metoda je uporabna predvsem zato, ker je pripravljen premaz topen v vodi in z dodatki zelo podoben črnilu ter se dobro sprime s papirjem (za razliko od plastičnih mas). Ta lastnost bi v prihodnosti izjemno poenostavila in pocenila postopek priprave takšnih baterij. Trenutno dosežene lastnosti se sicer ne morejo primerjati z baterijami danes, saj je takšen material zmožen shraniti do 7,5 Wh/kg. Za primerjavo, ekvivalentna vrednost za današnje svinčeve baterije znaša okoli 30 WH/kg. Vsekakor pa izumitelji trdijo, da bo s padcem cen nanomaterialov in porastom cen kovin to v prihodnosti zanimiva alternativa.

O tem ali si bomo baterijo nekoč lahko sami natisnili na tiskalniku in drugih revolucionarnih novostih vas bomo seveda redno obveščali.

Viri:
ScienceNow
povzetek raziskave

17 komentarjev

6 milijard USD vredna tožba proti glasbenim založnikom v Kanadi zaradi - kršenja avtorskih pravic

Ars Technica - Kanada je v 1980-tih sprejela spremembo zakona o avtorskih pravicah, s katero je uvedla tim. čakalne liste za licence za avtorska dela. Če nekdo (npr. neka založba) želi uporabiti določeno avtorsko delo (npr. pri tim. remiksih ali kompilacijah), mora od lastnika tega avtorskega dela seveda pridobiti ustrezno dovoljenje - licenco. Po spremembi zakonodaje pa v Kanadi to ne velja več tako striktno - avtorsko zaščiteno skladbo je mogoče uporabiti brez predhodnega dovoljenja, vendar pa je treba za dovoljenje zaprositi oziroma skladbo dodati na tim. čakalno listo. Ko izdajatelj dovoljenje pridobi, in avtorja oz. lastnika avtorskih pravic izplača, je postopek zaključen. S tem se založnik znebi odvečnega čakanja, avtor pa na koncu vseeno dobi svoje poplačilo.

Tako teorija. Praksa pa je pokazala drugače. V praksi so namreč nekatere velike založbe izdajale nove CD-je in na čakalno listo dodajale nove in nove skladbe, avtorjev oz. lastnikov avtorskih pravic pa niso kontaktirali in jim seveda...

49 komentarjev

Prenehanje podpore za Windows 2000 Server ter odjemalcema Windows 2000 in Windows XP v juliju 2010

Microsoft - Naslednje leto bo s 13-im julijem 2010 potekla uradna podpora Windows 2000 strežniku in namiznemu sistemu, ter operacijskemu sistemu Windows XP SP2.

Microsoft je v ta namen pripravil “End-of-Support Solution Center” spletno mesto, ki bo v pomoč k pripravi migracije iz Windows 2000 ali Windows XP na sisteme Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 ali Windows Server 2008 R2.

Neposredna migracija iz Windows 2000 ali Windows XP (brez SP2 oz SP3) na Windows 7 z uporabo “User State Migration Tool (USMT)” ne bo mogoča. Najprej bo potrebno sistem nadgraditi na Windows XP Service Pack 2/3 in šele nato uporabiti USMT migracijo na Windows 7 z uporabo orodja USMT 4.0, ki je vključeno v Windows Automated Installation Kit (AIK).

Več informacij in navodil boste našlu na strani The Windows Blog. Vodnik po User State Migration Tool 4.0 najdete na Microsoft TechNet straneh.

14 komentarjev

Seagate pripravlja SSDje, najtanjše diske za prenosnike

vir: engadget
engadget - Za prednovoletni čas je običajno, da proizvajalci pripravijo čim več novosti in tako zaradi obdarovanja dvignejo svojo prodajo, kar pomeni dodaten zaslužek. Ta logika se je nekoliko izognila Seagateu, ki je predstavil dve novosti, a bosta zaenkrat obe nedosegljivi za končne kupce. Končno so začeli izdelovati pogone SSD, še tanjše prenosnike pa bodo omogočili s tanjšimi 2,5 palčnimi, mehanskimi trdimi diski, ki v višino merijo zgolj 7 mm. Diski, del serije Momentus Thin, bodo uradno predstavljeni na januarskem lasvegaškem CES, ter takoj po njem tudi naprodaj. Višina zgolj 7 mm je skoraj 30% nižja od običajnih, 9,5 mm diskov, ki jih je mogoče vgraditi v prenosnike oz. skoraj 50% nižja od 12,5 mm visokih diskov, ki so tudi del 2,5 palčnega...

0 komentarjev

Google predstavlja Goggles za Android, blokira Navigation izven ZDA

engadget - Google je znan po revolucionarnih izdelkih oz. revolucionarnih spremembah pri ponujanju že obstoječih stvari (Wave, GMail s takrat nepredstavljivim gigabajtom prostora). Google Goggles torej zgolj sledi ustaljenim tirnicam pri Googlu. Aplikacija za telefone z Androidom, ki je zaenkrat na voljo le za ameriški trg, omogoča iskanje informacij s pomočjo slik. Kot primer pri Googlu navajajo sliko knjige, med rezultati pa se npr. znajdejo povezave na spletne trgovine, kjer knjigo prodajajo, in recenzije knjige. Skenirati je mogoče tudi vizitke, kjer Goggles omogoča neposredno kontaktiranje (npr. s klicem) oz. shranjevanje kontakta v imenik. Goggles pomaga tudi pri zbiranju informacij za slavne slike (ime in avtor slike, tehnika, itd.) in...

22 komentarjev

LG kupuje Kodakov OLED-oddelek

X-Bit Labs - O raznih izdelkih z OLED-zasloni, vstopanju velikih igralcev na ta trg in premetavanju delež podjetij pogosto pišemo, a na konkreten preboj te tehnologije še vedno čakamo. Medtem pa LG Electronics prevzema Kodakov oddelek za razvoj OLED. Kodak je bil eden izmed pionirjev razvoja te tehnologije, razlog za sedanjo prodajo pa so finančne tegobe, saj nimajo dovolj denarja za konkretne investicije v razvoj in raziskave na tem področju, ki so nujno potrebne. LG bo najprej začel s komercialno proizvodnjo 15-palčnih AM OLED TV in velikih 5G OLED-zaslonov. Kljub temu bodo obdržali dostop do OLED-tehnologije, ki bo še vedno trdno zasidrana v njihovih izdelkih.

Transakcija naj bi bila končana do konca, finančnih podrobnosti pa strani nista želeli razkriti. Sta se pa podjetji tudi sporazumeli, da prekineta tožarjenje iz leta 2008. Tedaj je namreč Kodak očital LG-ju, da s svojimi fotoaparati krši patente v zvezi z zajemom slik, kompresijo in shranjevanjem.

0 komentarjev

Boxee predstavil beta različico, Boxee Box

Boxee Box od spredaj...

vir: engadget
engadget - Pred približno mesecem smo govorili, da bo beta različica multimedijskega vmesnika, namenjena HTPC-jem, predstavljena 7. decembra, skupaj z njo pa tudi prvi, trdi Boxee Box. Predstavitev je normalno potekala v ponedeljek in servirala z vsemi napovedanimi novostmi.

Boxee Box, ki je nadvse zanimive oblike in popolnoma drugačen od prve digitalne ilustracije, bo za Boxee izdeloval D-Link. Z detajli so vsi vpleteni še skopi, a prvi sliki pokažeta, da bo naprava imela HDMI, Ethernet ter analogno in optično zvočno povezljivost. Na zadnji strani sta poleg prej naštetih priključkov tudi dva USB 2.0 priključka, v sprednjo stran pa je mogoče vtakniti pomnilniške kartice SD. Po uradnih podatkih naj bi...

10 komentarjev

Najdražja in najbolj geekovska voščilnica

CNet - Počasi boste morali, če seveda uporabljate papirno klasiko v povezavi s polžjo pošto, izbrati novoletne voščilnice in izklesati izbrane verze. Pri slednjem se boste morali opreti nase in svojo geekovstvo izraziti z lastnimi domislicami (pisanje dvatisočdesetega v heksu ne šteje za izvirno zamisel), medtem ko lahko geekovske voščilnice najdete tudi kod drugod.

CNET piše o voščilnici, ki jo gre poslati geekom, ki imajo že vse. Potrebščine obsegajo šeleshamer, navadni papir, odsluženi (a ne pokvarjeni!) iPhone in aplikacijo Bauble. Rezultat, ki so ga poimenovali najdražja božična voščilnica, je prikazan na posnetku.

15 komentarjev

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

NASA - NASA sporoča, da je njihov teleskop Hubble to pot zrl najdlje v vesolje doslej. V bližnjem infrardečem delu spektra je uspel posneti celo objekte, ki so nastali borih 600 milijonov let po velikem poku. Hubble je snemal v isti smeri kot že leta 2004 (Hubble Ultra Deep Field - HUDP), torej v ozvezdja zajca, goloba in kita, le da je imel sedaj na voljo na novo nameščeno Wide Field Camera 3, ki gleda v bližnjem IR. Spričo širjenja vesolja se namreč svetloba zelo oddaljenih predmetov postopoma premika proti daljšim valovnim dolžinam - gre za vesoljsko verzijo Dopplerjevega pojava, ki se imenuje rdeči premik.

Omenjeno sliko je Hubble posnel...

38 komentarjev