»

Botnet TDL-4 prinaša lepe denarje

Krebs On Security - Pisali smo že o trdovratnem in pretkanem botnetu TDL-4 (TDSS, Alureon), ki se pritaji na okuženem računalniku in prek omrežja Kad v šifrirani obliki komunicira s piscem, hkrati pa briše tudi ostalo nesnago z računalnika, s čimer si zagotovi monopol. Zanimivo je, da je mogoče TDL-4 enostavno najeti, pri čemer so šli njegovi pisci še dlje in izdelali celo enostaven vtičnik za Firefox za uporabo botneta. Najem je eden izmed načinov, kako TDL-4 prinaša denar svojim avtorjem.

TDL-4 lahko najamemo za anonimno brskanje po spletu, saj prek vtičnika za Firefox promet preusmeri prek okuženih računalnikov, tako da ni mogoče odkriti pravega vira in ponora. Vsak okužen računalnik ima nameščeno knjižico socks.dll, ki omrežje takoj obvesti, da je na voljo nov...

13 komentarjev

WebOS še ni mrtev, ostaja v HP-ju

Ars Technica - V Hewlett-Packardu se v zadnjem času dogajajo zanimive rošade po oddelkih. Potem ko je HP lanskega aprila kupil Palm in s tem dobil WebOS, s katerim je izdal nekaj pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, so pred dvema tednoma napovedali ukinitev telefonov in tabličnih računalnikov z webOS. Vse tablice TouchPad so prodali po 100 dolarjev in ljudje so jih razgrabili. Po tem zadnjem blisku supernove je sicer HP trdil, da webOS ni mrtev, a malokdo si je znal predstavljati, kaj bo webOS sploh...

5 komentarjev

AMD začel prodajo prvih procesorjev Bulldozer

Extremetech - Po zamudah in prestavljanjih smo končno dočakali prve AMD-jeve procesorje iz družine Bulldozer. Pravkar so namreč sporočili, da so jih začeli prodajati sestavljavcem računalnikov (OEM) in prodajalcem na drobno (retailer). Gre za model Opteron 6200, ki ga sestavlja osem bulldozerjev. Njegova proizvodnja se je začela avgusta.

Nekdanji Interlagos, sedanji Opteron 6200, je prvi 16-jedrni procesor za arhitekturo x86. Sede na podnožje Socket G34 in ga sestavlja osem modulov Bulldozer. Vsak izmed njih ima dve ločeni procesorski enoti za računanje s celimi števili in en sam FPU. Cevovodne enote fetch/decode/execute si delijo, tako da ima v bistvu poldrugo jedro. AMD obljublja, da bomo nove procesorje v maloprodaji kupili že prihodnji teden.

Oktobra bodo...

15 komentarjev

AMD-ju ušli ključi za DiRT 3

Slashdot - AMD pri prodaji svojih grafičnih kartic ATI že nekaj časa uporablja taktiko pospeševanja prodaje, pri kateri dobi vsak kupec kartice tudi kupon za brezplačno igro. V zadnjem času delijo reli dirkačino DiRT 3. Sistem funkcionira tako, da vsak kupec v škatli prejme kodo, s katero se prijavi na Steam, sname igro s spleta in začne igrati. Problem je, če AMD-ju pobegnejo ključi za igre.

To se jim je zgodilo včeraj, saj se je na internetu znašlo 1,7 milijona (nekateri viri pišejo o treh milijonih) ključev, ki omogočajo brezplačno igranje DiRT 3. Napad se je zgodil izključno pa AMD-jevi krivdi, saj so ključe enostavno objavili na svojem spletnem strežniku in upali, da jih tam ne bo nihče našel.

...

40 komentarjev

Korejski varuhi konkurence izvedli preiskavo Googlovih pisarn

CNet - Korejska komisija za varstvo konkurence je včeraj preiskala lokalne prostore Googla, piše Cnet. Po za zdaj znanih podatkih je bila preiskava povezana z mobilnim operacijskim sistemom Android, saj dve korejski podjetji Google obtožujeta oviranja konkurence z onemogočanjem uporabe drugih iskalnikov na androidnih telefonih.

Že aprila sta se namreč NHN, ki upravlja priljubljen korejski iskalnik Naver, in Daum Communication pritožila, da ju Google ovira pri mobilnem iskanju, saj ponudnikom telefonov preprečuje namestitev aplikacij za njuno uporabo. Google je zanikal kakršnokoli oviranje konkurence in poudaril, da bodo tudi v prihodnosti popolnoma sodelovali s korejskimi protimonopolnimi...

0 komentarjev

Carol Bartz razrešena s položaja izvršne direktorice Yahooja

Carol Bartz

vir: The New York Times
The New York Times - Včeraj je Yahoojeve zaposlene in njegove delničarje presenetila novica, da je bila izvršna direktorica Carol Bartz, ki je položaj zasedala od januarja 2009, razrešena. O novici je svoje zaposlene obvestila po kratki elektronski okrožnici, v kateri je zapisala, da ji je informacijo o prenehanju delovnega razmerja po telefonu sporočil predsednik upravnega odbora Yahooja.

Prva namigovanja, da Yahoo potihoma išče novega izvršnega direktorja, so se pojavila že junija, a jih je Yahoo odpisal kot smešna in neosnovana. Tri mesece pozneje so se uresničila.

Ko je Bartzova nastopila položaj, je njena naloga obsegala revitalizacijo podjetja, povečanje dobička in vrnitev na pota...

12 komentarjev

Znane podrobnosti v vdoru v DigiNotar

The H -

No anti-virus, a single Windows domain for many CA servers, an easily brute-forced password and a tempest proof server room accessible from the management LAN: DigiNotar's security was full of holes.


Nizozemska vlada je pripravila vmesno poročilo z naslovom Črni tulipan (pdf) o varnostni situciji pri njihovi 'črni ovčki'; SSL overitelju DigiNotar. Kot smo že poročali v zadnjih dneh, so vanj enkrat poleti vdrli nepridipravi in si izdali ponarejene, a povsem legitimno izgledajoče certifikate za več deset domen visoke vrednosti, npr. za Google Mail ali določene varnostne službe. S temi certifikati je mogoče izvajati man-in-the-middle napade na lokalnih omrežjih ali - v skrajnem primeru - celo na posamezni državi.

Napadalci bi v strežnik prišli skozi neposodobljen spletni vmesnik. Nad tem naj bi bdel IDS (intrusion detection system), ki je sicer tekel, a naj ne bi bil ustrezno konfiguriran. Zatem so uspeli uganiti administratorsko geslo za Windows domeno, ki naj bi bilo pretirano...

9 komentarjev

Švicarska IT podjetja neuspešna pri oviranju odprtokodne iniciative zveznega vrhovnega sodišča

Prosta dosegljivost sodnih odločb v imenu ljudstva, vključno z nižjestopenjskimi sodišči, bi v veliko pomagala državljanom in novinarjem pri soodločanju o njihovi prihodnosti. Njihovo skrivanje v sodnih spisih oz. prodaja v okviru zasebnih baz pa pač ne.

vir: Wikipedia
The H - Švicarsko zvezno vrhovno sodišče (Bundesgericht) je še junija letos kanilo izdati svoj lastni sistem za upravljanje dokumentov OpenJustitia pod odprtokodno licenco GNU GPL3. V njem je mogoče najti vse njihove odločitve od leta 1970 naprej, z odprtjem kode pa bi omogočili njihovo uporabo tudi na nižjih sodiščih oz. sodiščih v sosednjih državah. To se ni zdelo pretirano pošteno IT podjetjem, ki so že ponujala svoje (ustrezno drage) rešitve za upravljanje s sodnimi dokumenti, zato s pritožbo blokirala izdajo kode.

Prvo se je izjasnil ponudnik IT rešitev za pravosodje Weblaw. Navrgli so nekaj očitkov o neutemeljenem razmetavanju državnega denarja, češ da bi "bilo primerneje, če bi se Sodišče namesto z vodenjem...

8 komentarjev