»

Zamujanje DirectX 9 ter prodaja Radeona 9700

DigiTimes - Digitimeovci pišejo o tem, kako naj bi zamujanje DirectX 9 vplivalo na prodajo Radeona 9700. Kot najbrž že veste, je ATijev Radeon 9700 kronološko druga kartica (za Parhelio), ki podpira prihajajoči DirectX 9. Najbrž ste brali tudi njene teste, tako da veste, da je z nad 100 milijoni tranzistorjev, visoko frekvenco, širokim barvnim spektrom, širšim vodilom ter predvsem visoko ceno danes najbolj zmogljiva igričarska grafična kartica. Cena, 400 ameriških zelencev, mora biti upravičena, ako se spravimo v nakup take zverine. No, ker je ta kartica (na papirju) dobesedno odvisna od datuma prihoda DirectX 9, so se ljudje začeli spraševati, kako bo to vplivalo na prodajo čipa. Kanadsko podjetje nima bojazni, saj meni, da bo kartica delala nadpovprečno v vseh do danes izdanih igrah, katerih večina pa sploh še ne podpira DirectX 8.1 standarda. Klik!

2 komentarja

Izkušnje z Windows XP SP1

Tweak Town - Na TweakTownu so objavili članek, ki opisuje njihove izkušnje z namestitvijo prvega service packa za Windowse XP. Sam članek niti ni tako zanimiv, bolj sem bil presenečen nad politiko urednika, ki si nameščanje paketa na nelegalne kopije XP-jev razlaga tako: "Če že imate nelegalna Okna XP, je popolnoma vseeno, če že namestite SP1. Škode tako ali ne morete narediti več." Kaj me je v članku najbolj prenesetilo, si poglejte sami, upoštevajte pa tako, da je novica zgolj informativnega namena in da takšnega članka na Slo-techu ne bi našli.

2 komentarja

Kupovanje prenosnika

Mikhailtech - Kupovanje prenosnika ni ravno vsakdanje opravilo, in večina ljudi, ki se zanj odloči, porabi vsaj kakšen mesec za primerjavo, preden se odloči za nakup. Vem tudi iz lastnih izkušenj, samo da se je moj mesec zavlekel v skoraj leto.

Ker se tudi na našem forumu pojavi vsake toliko prošnja za pomoč pri nakupu prenosnika, in glede na to, da na spletu ni ravno obilice testov in primerjav, je tale članek na MikhailTechu zelo dobrodošel. Je ažuren, ne preveč obsežen, razloži vse aspekte nakupa, poleg tega pa ne pokaže s prstom na samo en model. Zelo pohvalno in vredno branja. Če ne drugače, vsaj za primerjavo, koliko je namizni računalnik cenejši.

1 komentar

Kraja pasovne širine

2CPU - Kaj narediti, ko nekdo nekam prilepi sliko s tvojega strežnika in ti tako posledično krade pasovno širino, za katero po možnosti še plačuješ? Tukaj si lahko ogledate eno idejo, kako obračunati z tatovi[:D]. Namig: poglejte si slike v opisu produkta[>:D].

Hehe, po moje bo ta Nemec naslednjič dvakrat premislil, preden bo spet objavil kako tako sliko[:D].

6 komentarjev

Najučinkovitejše vodno hlajenje ;)

Overclockers Australia - Kot gotovo že veste, je postalo vodno hlajenje pri navdušencih eden izmed najbolj priljubljenih načinov odvajanja toplote iz vedno prevročih procesorjih. Toda ali je vedno treba nabavljati razne vodne bloke in številne druge nepogrešljive pripomočke, da nam vodno hlajenje sploh postane dostopno? Navdušenec na tej strani dokazuje, da to ni vedno potrebno. To dokazuje s svojih vodnim hlajenjem, ki je na prvi pogled zares ubijalsko. Ne verjamete? Poglejte si spodnjo slikico in takoj vam bo jasno [:D]:

6 komentarjev

14.389 Vašingtončkov™ za naritno oglaševanje

Slo-Tech - Toliko o zlomu (sicer spletnega, no) oglaševalskega sistema: Kim Adler, dokaj uspešna kegljačica (tista, ki keglja -- če imate lepši izraz, bom zelo hvaležen), je v zadnjem letu s športom zaslužila $9.000. Očitno pa je njen sloves tolikšen, da je neko podjetje za v naslovu omenjen znesek preko spletne dražbe kupilo 52 kvadratnih centimetrov velik oglaševalski prostor na njeni zadnjici [torej, kratkih hlačah]. Klik!

Morda pa biti suh le ni najbolj dobičkonosna naložba v svoje telo?

6 komentarjev

Štiriprocesorska plošča za Hammerje?

Overclockers Australia - Gotovo ste že slišali, da je internet postal zelo obširna baza vseh sort podatkov, ki pa ima eno zelo veliko pomanjkljivost - nikoli ne vemo, če so podatki, ki jih dobimo na internetu, točni. V dvom smo včasih postavljeni tudi pisci novic - recimo sedaj, ko se je po internetu razpasla slika domnevne štririprocesorske matične plošče za bodoče Hammerje. Možno je namreč, da gre za potegavščino, lahko pa matična plošča na sliki tudi resnično obstaja. Sami presodite, če gre za potegavščino, ali ne. Tukaj imate sliko domnevne 4-procesorske plošče za Hammerje:

Tukaj pa si lahko ogledate ploščo, ki ne obstaja, saj je plod domišljije uporabnika, ki je imel preveč časa [:)]:

10 komentarjev

Ogg Vorbis kmalu v prenosnih predvajalnikih

CNet - Izgleda, da se konkurenčni format trenutno najbolj razširjenemu MP3-ju, Ogg Vorbis, kar lepo prijemlje med uporabniki, bodisi zato, ker nekateri hočete preizkusiti vsako novost, bodisi zaradi tega, ker nekateri prezirate ravnanje lastnika patentov za format MP3. Seveda pa bo Ogg Vorbis nekoč moral prodreti tudi v prenosne predvajalnike glasbe. Vprašanje je samo kdaj. Čim prej, upajmo. V želji na čim prejšnjo podporo so tudi razvijalci Oggja razvili posebno knjižnico, imenovano Tremor, ki je spisana posebej za procesorje, ki so uporabljeni v prenosnih predvajalnikih in ne premorejo računanja s plavajočo vejico. Na potezi pa so sedaj proizvajalci, ki bi enostavno morali podpreti novi format, saj so jim razvijalci Oggja servirali rešitev na krožniku, poleg tega pa Ogg Vorbis ne zahteva nobenih licenčnin.

2 komentarja

Uporaba pomnilnika na grafični kartici

Slashdot - Ste slučajno uporabnik Linuxa? Ga obvladate? Se vam je po pomoti v vašem računalniku znašla grafična kartica, ki ima precej pomnilnika, za katerega pa se vam sanja ne, v kakšne namene bi ga uporabili? Če ste na vsa tri vprašanja odgovorili pritrdilno in slučajno čakate na nov izziv, ki bo samo še potrdil, da Linux obvladate kot nobeden drug, bo tale članek idealen za vas. Govori namreč o tem, kako del pomnilnika na grafični kartici preoblikovati v nekakšen zelo hiter navidezni disk, ki ga lahko uporabljate za swap, ali še kaj bolj uporabnega. Precej zanimiv članek, ki se ga splača prebrati.

5 komentarjev

Linux počasi osvaja tržišče dlančnikov

Infosync - Medtem, ko spremljamo razne novice o novih distribucijah operacijskega sistema Linux za arhitekturo x86 in druge, se Linux nezadržno širi tudi na dlančnike (handhelds). Na tej strani so na kratko predstavili dlančnik SL-A300, ki ga proizvaja podjetje Sharp. Napravica se lahko pohvali s svojo majhnostjo, saj so njene mere 69.4 x 113 x 12.5 mm, obenem pa tehta samo 120 gramov. Napravico poganja Intelov procesor XScale ARM, ki deluje s frekvenco 200 MHz, programe pa lahko shranjujemo na 64 MB pomnilnika, na katerem je že naložen Linux. Ima tudi LCD zaslonček QVGA z ločljivostjo 240x320, na katerem lahko prikazuje 16-bitne barve. Zaenkrat je dlančnik na voljo samo na japonskem, dokler pa ne bo dostopen tudi drugod, pa si lahko ogledujete njegove slike.

0 komentarjev

The Two Towers se že razpečuje?

Slashdot - Kot ste lahko videli v novicah, se boj proti piratstvu nadaljuje, vendar pa je to sizifovo delo, saj se ljudje prav nič ne bojijo kazni, ki jih lahko doletijo zaradi nezakonitega presnemavanja in posedovanja piratskih kopij. Zakaj se ne bojijo kazni, bi lahko govorili v nedogled, ampak recimo, da ljudje radi delimo razne stvari z drugimi, med drugimi tudi najnovejše filme - recimo težko pričakovani LOTR: The Two Towers, ki ga marsikdo od vas že prav nestrpno pričakuje in naj bi se po podatkih te strani (novico sem dobil na Slashdotu) že veselo razpečeval med uporabniki s hitro internetno povezavo. Studio, ki film snema pravi, da o tem ne ve nič in da naj bi se film še snemal, če pa bi se trditev izkazala za pravilno, pa lastnikom "leakanega" filma grozijo številne kazni.
Torej, ali se film resnično veselo "deli" med uporabniki? Vse je mogoče, a od takega filma ne moremo pričakovati ravno globokih užitkov v gledanju, saj so zelo zgodnje "leakane" različice ponavadi še nedodelane,...

7 komentarjev

Nov udarec piratstvu v Sloveniji

Dnevnik - Današnji Dnevnik poroča o novih aktivnostih slovenske podružnice BSA. Na okrajnem sodišču v Mariboru je bil namreč na zaporno kazen osmih mesecev, pol milijona SIT in zaplembo naprav in pripomočkov za reproduciranje in presnemavanje programov obsojen diplomirani inženir računalništva in informatike, ki je po ugotovitvah sodišča med letoma 1996 in 1998 s piratstvom zaslužil dobrih 5 mio. SIT.

Najbolj zanimiv je zagovor "ubogega pirata" - osebek se je namreč na očitek o pridobitvi velike premoženjske koristi zagovarjal z dejstvom, da je imel s piratstvom stroške (hint: zamislite si podoben zagovor razpečevalca mamil). [:D]

Seveda je sodišče tak izgovor zavrnilo, saj je bilo piratovo početje že v osnovi protipravno. Piratstvo se ne splača, pravi BSA.

In še namig za bralce Slo-Techa: raje uporabljajte alternativno brezplačno programsko opremo.

25 komentarjev