»

Google poziva k prenahanju uporabe Internet Explorerja

Slashdot - Google je nedavno pozval uporabnike Gmaila, da naj prenehajo z uporabo Internet Explorerja 6 v korist Firefoxa oz. njihovega Chroma, saj sta slednja dvakrat hitrejša od Internet Explorerja 6. Le-ta je bil označen kot nepodprt brskalnik in zato uporabniki z njim ne morejo dostopati do naprednih storitev.

Spomnimo še, da je spletni velikan nedavno odstranil Firefox iz njihovega svežnja programov Google Pack in ga nadomestil z Google Chromom, nato pa dodal neposredno povezavo za prenos omenjenega brskalnika pod iskalnik Google in filmsko storitev YouTube.

Googlova odločitev, da označi IE6 kot v Gmailu nepodprt brskalnik ne vpliva le na domače uporabnike, temveč tudi na tisoče malih in srednje velikih podjetij, ki uporabljajo storitev Google Apps, zanimivo pa je tudi, da na Firefox presedlata dva od treh nekdanjih uporabnikov Internet Explorerja.

54 komentarjev

Bo britanska policija lahko vdirala v računalnike uporabnikov interneta?

Times Online - Kot poročajo na Times Online, se je britansko notranje ministrstvo odločilo, da je britanskim policistom potrebno podeliti pooblastila za oddaljeno pregledovanje računalnikov britanskih uporabnikov interneta.

V ta namen pripravljajo načrt spremembe zakonodaje, ki bo britanski policiji in tajnim službam dovoljeval pregledovanje vsebine (ranljivih) računalnikov kar preko interneta. Preiskovalci pa za to ne bi potrebovali sodne odredbe, pač pa bi zadostovalo "prepričanje" višjega policijskega uradnika, da je ukrep "sorazmeren" in nujen za preiskovanje resnih kaznivih dejanj z zagroženo zaporno kaznijo več kot tri leta.

Mimogrede, podobno tehnologijo z imenom Bundestrojaner so pred časom razvili v Nemčiji (sodišče pa jo je dovolilo uporabljati samo pod zelo strogimi pogoji), uporabljajo pa jo še v nekaterih drugih državah, recimo v Avstriji, Švici, ZDA in seveda na Kitajskem.

Ko bo preiskovalni postopek uzakonjen pa morda sledi še zakonska prepoved uporabe protivirusnikov in...

12 komentarjev

Privatizacija nadzora v Britaniji?

Guardian - Britanska vlada je pred časom predlagala sprejetje posebnih preiskovalnih ukrepov, ki bi ponudnike dostopa do spleta ter operaterje mobilne in stacionarne telefonije zavezal, da v centralno vladno bazo podatkov posredujejo vse prometne podatke o tem, koga so britanski državljani klicali po telefonu, katere spletne strani so obiskali ter s kom so si dopisovali po elektronski pošti.

Stroški vzdrževanja takšne baze podatkov bodo visoki - po ocenah okrog 12 milijard funtov - sedaj pa se je britanska vlada še odločila, da bodo storitve prestrezanja in hrambe zbranih podatkov prepustili kar zasebnim podjetjem.

Ideja je že naletela na prve kritike, med katerimi je tudi Ken Macdonald, bivši vodja javnih tožilcev, ki je mnenja, da je takšna privatizacija nadzora na dolgi rok lahko zelo nevarna, saj bodo podatki slej ko prej pričeli uhajati oz. bo pričelo prihajati do zlorab.

Seveda pa govorimo o demokratični Britaniji in ne o komunistični Kitajski...

10 komentarjev

Prvi teden v novem letu v Kiberpipi

Tektronix

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 6.1. ob 19:00 bo na Pipinem odprtem terminu Jure Čuhalev, govoril o Barcampu, Co-workingu in prihodnosti izmenjave znanj. Obisk konferenc in druženje s sotrpini iz stroke še vedno predstavlja enega najboljših načinov izmenjave in pridobivanja novih znanj. Kot nadgradnja tega se pred leti tako v Silicijevi dolini rodil nov koncept izmenjave znanj - BarCamp, kjer gre za konferenco, ki jo sestavijo kar udeleženci sami. Zaradi svoje dinamične narave omogoča veliko bolj efektivno...

0 komentarjev

Spletno pretvarjanje v porastu

smh.com.au - The Sydney Morning Herald v svojem članku piše o novi nevarnosti, ki preži z interneta in je dobila zagon s popularizacijo strani za ustvarjanje spletnih profilov, katerih najbolj znan primer je Facebook. Praksa, ki jo označujejo kot space faking ali spletno pretvarjanje po naše, pomeni, da nekdo na splet naloži fotografije neke druge osebe, dopiše osnovnih nekaj podatkov in se nato pretvarja, da je to profil dotičnega. Ker so ljudje običajno zaupljivi in pogledajo le sliko ter mogoče še nekaj prijateljev, ki jih oseba ima, se je na ta način z lahkoto mogoče infiltrirati v skupine kot nekdo drug.

Cilja sta dva. Tako je mogoče zbrati mnogo osebnih podatkov, kar omogoča krajo identitete, ki je kaznivo dejanje, ali pa nekomu samo res zagreniti življenje. Spet drugi pa se pretvarjajo, da so zvezdniki in ustvarijo lažne osebne strani, odgovarjajo na pošto oboževalcev ipd. Do pred kratkim je celo obstaja stran FakeYourSpace.com, ki je za 99 centov na mesec uporabnikom na lastnih straneh...

6 komentarjev

Apple patentiral rokavico

iGlove?

vir: TG Daily
TG Daily - Za arktične temperature, ki so v zadnjih dneh zajele našo državo, je tale novica, ki je čez vikend zaokrožila po spletu, kakor naročena. Apple se je namreč že pred uradno splavitvijo iPhona zavedel, da je njegova uporaba pri nizkih temperatura otežena. Ne zaradi zmrzljivosti aparata, temveč zaradi rokavic, ki jih uporabniki nosijo. Zaslon na dotik nanje namreč ne reagira.

Zaslon se namreč odziva na pritisk zato, ker relativno prevodna koža spremeni naboj v kapacitivnem materialu, ki ga uporablja zaslon. Rokavice kožo izolirajo, zato zadeva ne deluje. V ta namen je Apple dan pred uradnim pričetkom prodaje iPhona vložil patent za posebne rokavice, ki imajo notranjo prevodno plast pod zunanjo plastjo. Slednja je vsaj na konici...

28 komentarjev

Windows 7 beta hitrejša od Viste, XP

ZDNet - Če je že beta Windows 7 na tak ali drugačen način našla pot v svet, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj jo bo nekdo pretestiral do obisti in rezultate priobčil na splet. To je storil Adrian Kingsley-Hughes z ZDNet.com, ko jo je primerjal z Visto in XP-ji na dveh računalnikih. Prvi je bil za današnje razrede še komaj zadovoljiv Intel Pentium E2200 2,2 GHz z nVidia GeForce 8400 GS in 1 GB pomnilnika, drugi pa nekoliko močnejši AMD Phenom 9700 2,4 GHz z ATI Radeonom 3850 in 4 GB pomnilnika. Preskusa se ni lotil s poganjanjem sintetičnih benchmarkov, temveč je operacijske sisteme podvrgel realnim preizkusov, kot so zagon, zaustavitev sistema, premikanje datotek, stiskanje, ekstrakcija, odpiranje velikih PDF-jev itn. Kvantitativnih rezultatov žal ni, saj je operacijske sisteme zgolj razvrstil po hitrosti in jim pripisal eno, dve ali tri točke glede na osvojeno mesto, a je jasna ena stvar: Windows 7 bo očitno zelo hiter.

269 komentarjev