»

Solzava novica... not!

Slo-Tech - Veste kaj, pisati solzavo novico na tak prelomni dogodek je pa pač nesmiselno. Ne bom govoril o tem, kako ponosen sem na vse, ki so kadarkoli kakorkoli sodelovali v projektu Slo-Tech. To kdaj drugič.

Dama in gospodje... EN MILJON OBISKOVALCEV V MANJ KOT ENEM LETU! Pomislite .

12 komentarjev

1.000.000. obiskovalec

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, smo kakšno uro nazaj dočakali milijonti obisk. Standardni Sergerjanski Esej™ sledi. Beware. Trenutno ima Sergej preveč dela s sestavljanjem svojega novega računalnika (ki prav značilno... noče delovati), tako da boste na esej morali počakati do jutra.

12 komentarjev

Sony izdal Linux za PlayStation 2

Slo-Tech - Darko Pevec nam je poslal naslednji prispevek:

Sony pripravlja končno različico svojega Linuxa, ki bo tekel na konzoli PlayStation 2. Na predstavitvi so prikazali urejevalnik besedila, urejevalnik tabel, predvajalnik datotek MP3 in še nekaj malenkosti. Osebno si ne predstavljam uporabe Linuxa na konzoli, ampak koga briga moje mnenje...
Ampak je Linux vseeno vedno bolj priljubljen, mar ne?

2 komentarja

Logitech MouseMan Dual Optical

Slo-Tech - Še enkrat se je z novico izkazal Dare:

Logitech je naredil novo miško, z DVEMA optičnima senzorjema z resolucijo 800 dpi. Miška izgleda kot Cordles MauseMan Optical, le da je na kablu ter črne barve. In kako deluje? Senzorja sta postavljena pod različnima kotoma (približno 45°). Tako miška veliko bolje razloči premike podlage. S tem naj bi odpravili neljubo obnašanje optičnih miši pri zelo hitrih premikih. Le kaj si bodo še izmislili?

0 komentarjev

Jesensko čiščenje računalnikov

Slo-Tech - Tole novico pa nam je poslal Darko:

Za vse tiste, ki imate radi svoje računalnike in hočete, da bodo se dolgo in veselo delali je namenjen naslednji članek. Vsake toliko časa je lepo, če računalnike skrbno počistite: počistite ventilatorje, prah z kartic in podobno, pa tudi vse žuželke, ki jih silni ventilatorji vsesajo v ohišje. O čem govorim? Kar poglejte tale članek.

0 komentarjev

Prvi ATA-133 diski

Slo-Tech - Prav tako se za to novico zahvaljujem Daretu:

Maxtor je predstavil enega prvih ATA-133 diskov in sicer DiamondMax Plus D740X ki ima kar 80GB prostora, vrti pa se seveda pri 7200 obratov na minuto. Za delovanje diska potrebujemo se novi disk kontroler ki podpira ATA-133 (vendar disk lepo deluje tudi na ATA 33/66/100 :) - by slycer). Zraven dobimo Promise Ultra133 TX2 krmilnik. Test diska najdete tukaj.

0 komentarjev

Megatestis matičnih plošč

Digit Life - Digit Life je objavil primerjavo 12. i845 matičnih plašč, ki kot že veste podpirajo procesorje Pentium4 in SDRAM. Te plošče so:
 • Acorp 4S845A
 • Epox 4B2AE
 • Asus P4B-LX
 • Zida A845SD
 • Gigabyte 8IDXH
 • MSI 845 Pro
 • MSI 845 Pro2
 • Intel D845WN
 • Abit BL7
 • Chaintech 9BJA
 • Chaintech 9BIA
 • PCPartner 845AS4-235
Torej, če nameravate kupiti novo ploščo na i845 čipovju za Socket478 ali Socket423, imate zelo široko izbiro. Če vas pa zanima kako se plošče obnesejo, klik!

0 komentarjev

Novi Radeoni

Tom's Hardware - Kot veste, je ATI do maja 2001 prodajal svoje kartice samo pod svojo znamko, vendar pa sedaj srečujemo vedno več ATI-jevih kartic, ki prihajajo iz podjetij, ki z ATI-jem niso ravno najbolj povezana. Tako ATI svojega pred kratkim predstavljenega RADEON 8500LE ne bo prodajal pod svojim imenom, ampak jih bo razdelil samo OEM, ODM in AIB partnerjem, ki bodo kartice prodajali pod svojo znamko. Kar 13 podjetij je že najavilo RADEON 8500LE kartice. Kartica bo delovala pri 250MHz hitrosti jedra in bo imela vse kar ima mogočnejši brat 8500 (razen hitrosti jedra, ki je pri Radeonu 8500 275MHz), vklučujoč Trueform in Smartshader. RADEON 8500LE podpira Windows XP in tudi DirectX 8.1.

0 komentarjev

Test Crystal Orba

Overclockers Cafe - Medtem, ko je na področju hlajenja procesorjev prišlo do precejšnjih sprememb, pa smo bili na področju hlajenja chipsetov deležni bolj majhnega napredka. Za hlajenje CPU-jev obstaja veliko odličnih hladilnikov, na chipsetih pa je do nedavnega kraljeval Blue Orb, ki je bil dolgo časa eden in edini najboljši hladilnik za tovrstno hlajenje. No na našo srečo, se je Thermaltake odločil narediti korak naprej pri hlajenju čipsetov. Tako je nastal Crystal Orb. Na Overclocker Cafe so objavili test tega hladilnika in če je testu verjeti, je hladilnik zares odličen. Bakrena sredica, odlično hlajenje, ravno dno, lep izgled in nizka glasnost. To so odlike tega hladilnika in kot kaže ima Thermaltake v rokah uspešnico.

0 komentarjev

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
 • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

Hercules znižal cene Kyro karticam

X-Bit Labs - Po tem, ko so pri Nvidii ob prihodu novih Titanium procesorjev kar občutno znižali cene svojim starim MX-om, se je za podoben korak odločil tudi Hercules, ki je pocenil svojo družino kartic, ki bazirajo tako na Kyro 1, kot tudi Kyro 2 čipu. Kljub pocenitvam pa je jasno, da se Kyro 2 kartice s predstavitvijo Titatnium procesorjev vse bolj selijo na low-end tržišče (čeprav lahko Kyro 2 pogojno še vedno konkurira slednjim). Vendar pa je jasno, da mora STM čimprej narediti naslednika Kyra 2, saj ga bosta v nasprotnem primeru povozila oba konkurenta - tako Nvidia, kot tudi ATI, ki se je izkazal s svojimi Radeoni 2. Nove cene si lahko ogledate tukaj.

1 komentar

Tudi DFI s ploščo na i850

X-Bit Labs - Dokler Intel ne bo izdal zmogljivejšega i845-D, se večina proizvajalcev še vedno raje odloča za dobri stari i850, ki sicer podpira drag Rambus, vendar je še vedno eden izmed najhitrejših naborov za Pentium4. Take filozofije se držijo tudi pri podjetju DFI, ki ga marsikateri izmed bralcev ne pozna najbolje, vendar pa ima podjetje že kar dolgo tradicijo pri izdelavi plošč. Njihov najnovejši izdelek se tako imenuje NT70 (izdelan okrog i850), ki je izdelan po standardu ATX, vsebuje 4 RIMM reže v katere lahko damo 2GB PC600/PC800 RDRAM pomnilnika, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režo. Plošči nista tuja niti podpora ATA/100, za katerega skrbi ICH2 in AC'97 zvok, ki sicer ne more tekmovati s sorodniki na PCI karticah, vendar je postal izjemno priljubljen za integracijo v procesorske nabore.

0 komentarjev

VIA KT266A in EpoX

X-Bit Labs - Epox je nedavno predstavil svojo novo matično ploščo, ki je narejena na osnovi VIA KT266A nabora. Plošča je v bistvu samo modifikacija dobre stare EP-8KHA, zato je ohranila večino lastnosti stare različice, ki je zgrajena okrog starega KT266 (razen hitrosti, ki je glavna odlika KT266 A :)). In kakšne so specifikacije novega izdelka? Oblika ATX, 3 DIMM sloti za 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM, 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža, podpora ATA/100 in 6 USB priključkov. Po dobri stari Epoxovi tradiciji, plošča vsebuje še P80P Debug napravico, s katero sporoča stanje sistema in značilne Epoxove nastavitve za navijanje procesorja.

0 komentarjev

Nabori za 533 MHz Pentium4 procesorje

X-Bit Labs - Poleg razvijanja najnovejšega i845-D, ki bo marsikateremu Intelovemu inženirju prinesel olajšanje, se Intel ukvarja tudi z nekaterimi drugimi nabori, katerih izid pa je še daleč. Najbolj aktivni so trenutno razvijalci, ki razvijajo nabore za nadgrajeno 133 MHz Quad Pumped vodilo (533 MHz), ki bo v Q3 leta 2002 vključeno v Northwood procesorje.
 • Tehama-E bo posodobljena različica trenutnega i850. Podpirala bo 533 MH vodilo in nov ICH4 South Bridge. Na matičnih ploščah jo bomo ugledali v poletju leta 2002.

 • Brookdale-E bo prav tako podpiralo 553 Mhz vodilo in bo samo posodobljena različica trenutno še razvijajočega Brookdale-D. Posebnost Brookdale-E bo podpora dvokanalnemu DDR SDRAM pomnilniku, s katerim bo lahko ta nabor omogočil pasovno širino do 4.2 GB/s. Poleg visoke prepustnosti pa bodo tu še 8x AGP vodilo in ICH4 South Bridge, ki bo poskrbel za podporo vmesnikoma USB 2.0 in SerialATA. Prvi primerki bodo na voljo v tretji četrtine prihodnjega leta.

 • Brookdale-G bo prav tako...

0 komentarjev

Tualatin v Slot 1? Nič lažjega

X-Bit Labs - Vsi tisti, ki ste lastniki Slot 1 matičnih plošč z BX naborom in imate v mislih nadgradnjo na procesorje Tualatin, nikar ne mečite stran svojih plošč, saj podjetje Power Leap pripravlja poseben pretvornik PL-iP3/T, ki bo Tualatinčka pripravil do delovanja tudi na naboru BX. Na papirju izgleda zamisel kar v redu, kako pa se bo stvar obnesla v praksi, pa bomo videli, ko bo stvar prišla v prodajo.

1 komentar

ECS spet s Socket423 P4 matično ploščo

X-Bit Labs - Očitno ni treba ponovno poudarjati, da je Socket423 mrtev in da v njem ni prihodnosti, vendar ga nekateri proizvajalci še kar naprej podpirajo. Po stari logiki, se zdi tak korak čisto mimo, vendar pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da se ravno stari 423 pinski procesorji zadnje čase kar dobro prodajajo. Če dobri prodaji dodamo še Intelovo priganjanje imamo več kot dober razlog za izdelovanje matičnih plošč za 423 pinske procesorje. Med podporniki Intelove teorije je tudi ECS, ki je nedavno predstavil ploščo P4TA2. Plošča je narejena okrog dobrega starega i850, ki podpira drag a vseeno dovolj dober pomnilnik RDRAM. Da bi ECS naredil ploščo malce bolj privlačno, so spremenili barvo tiskanega vezja na vijolično. Kar pa se samih lastnosti tiče, pa je plošča precej standarden izdelek: oblika ATX, 4 RIMM reže za 2GB PC600/PC800 RDRAM pomnilnika, 5x PCI, 1x AGP 4x, 1x CNR in podpora ATA/100 kontrolerju. To je vse. Da pa P4TA2 nebi služila samo kot ležišče za procesor, je ECS vanjo vgradil...

0 komentarjev

Acorpova Celeron plošča

X-Bit Labs - Po predstavitvi novih Celeron procesorjev, ki bodo odslej bazirali na najnovejšem Tualatin jedru (100 MHz vodilo, bakrene povezave, kovinska ploščica za varovanje jedra, 0.13 mikronska tehnologija, ...), so se marsikateri proizvajalci odločili, da izdelajo nove plošče, ki bodo povsem prilagojene novim Tualatinskim Celeronom in Tulatin procesorjem nasploh. Eden izmed teh ponudnikov svežih matičnih plošč za nove Celerone je tudi nam dokaj neznano podjetje Acorp, ki se poleg izdelovanja matičnih plošč ukvarja tudi z (low-cost) grafičnim karticam. Njihov najnovejši izdelek se bo imenoval 6PRO266TA, baziral pa bo na Viinem Apollo Pro266T naboru (črka T pomeni, da je nabor prilagojen za Tualatin procesorje). Plošča bo narejena po standardu ATX, podpirala pa bo (logično) Socket370 procesorje. Poleg tega bodo na ploščo pricinjene še 3 DIMM reže, v katere bomo lahko stlačili do 3 GB DDR SDRAM pomnilnika. 5 PCI rež bo skrbelo za razne kartice, 1 AGP 4x reža za grafično kartico, 6 USB vtičnic...

0 komentarjev

SiS315 postaja popularen?

X-Bit Labs - Še ena novička, ki se nanaša na SIS, vendar tokrat ne o procesorskih naborih, ampak o grafičnem čipu SiS315, ki je končno postal pošten izdelek, ki lahko z dobrimi gonilniki konkurira celo Nvidiinemu GeForce 2 MX. Da je SiS315 kar zanimiv čip priča zanimanje nekaterih podjetij, kot so Elitegroup in Gainward, ki je znan po svojih kraticah Golden Sample, ki se odlično navijajo. Gainward je napovedal, da bo proizvajal dve grafični kartici, ki bodo bazirali na SIS-ovemu čipu - Gainward SiS315/32MB in Gainward SiS315/64MB. Glavna odlika teh dveh kartic pa ne bo samo konkurenčnost Nvidiinemu GeForce 2 MX, ampak tudi privlačna cena. Ravno zaradi nizke cene SIS načrtuje, da bo na trgu grafičnih pospeševalnikov zavzel 10 % tržni delež.

0 komentarjev

Rezultati

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč so nam izdali svoje prodajne rezultate, ki so jih dosegli v septembru. Po pričakovanju je na prvem mestu še vedno ECS, sledijo pa mu ASUS, Gigabyte, ter ostali manjši proizvajalci. Seznam je sicer malce nepopoln, saj manjka MSI, ki je eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč na svetu, za nekatere druge proizvajalce pa manjkajo nekateri podatki. Še zanimivost: kljub temu, da je Elitegroup še vedno največji proizvajalec po številu prodanih kosov, je ASUS po prihodku na 1 prodano ploščo še vedno nepremagljiv.

0 komentarjev

SIS razvija SOC čipe

X-Bit Labs - SIS si je svojimi nedavnimi nabori za procesorje Athlon in Pentium4 ustvarilo kar dobro ime med uporabniki, ki zahtevajo zmogljive rešitve, vendar pa jih, vsaj po tej novici sodeč, še vedno daje nostalgija po starih časih, ko so se ukvarjali še z nekakšnimi ultraintegirranimi rešitvami. Zato so se odločili, da bodo začeli izdelovati t.i. System-on-a-Chip (SOC) čipe, ki so najverjetneje visokointegrirane rešitve, za ultra low-cost računalnike in za neračunalniške naprave. SIS je za potrebe System-on-a-Chip projekta kupil licenco podjetja Rise, ki izdeluje procesorje na arhitekturi x86. Glede na to, da so na trgu prisotne samo rešitve podjetja National, ki skrbi za družino Geode in nekaj RISC rešitev, ima SIS kar dobre možnosti za uspeh. SiSove SOC čipe bomo videli v novembru. Mogoče jih bomo kdaj videli v kakšnih računalnikih, ki bodo namenjeni poganjanju Worda ali kakšnega drugega urejevalnika besedil, vendar pa jih zagotovo ne bomo videli v računalnikih, ki so namenjeni zahtevnim...

0 komentarjev

Na zahodu nič novega, na vzhodu nič dobrega

X-Bit Labs - Na področju procesorskih naborov se zadnje čase ne dogaja veliko. Sicer je res, da sta SIS in VIA predstavila nove nabore in da AMD ne bo več izdeloval svojega slavnega AMD760, vendar je to tudi vse. Prav tako se ni nič spremenilo pri še vedno trajajočem sporu okrog nesrečnega Viinega nabora P4X266, ki ravno zaradi zapletov okrog Intelovga Petnium4 patenta ne zaživi med proizvajalci matičnih plošč. Slednji se namreč bojijo, da bo tožba doletela tudi njih in to kar upravičeno, saj je Intel že tožil največjega proizvajalca matičnih plošč ECS, ki je prav tako uporabljal Viin sporni izdelek. Vendar pa se nekateri proizvajalci ne dajo, saj jim nabor diši zaradi dobrih zmogljivosti in zelo privlačne cene, ki je za 10 $ nižja od Intelovih izdelkov. Številni so se zato odločili, da podprejo ta nabor na precej zvit način - izdelovali bodo "noname" plošče. Take strategije so se lotili pri Solteku, zelo verjetno pa je tudi, da se bodo podobne taktike lotili tudi drugi, ki hočejo na svojih...

0 komentarjev

Napsterja še nekaj časa ne bo nazaj

The Register - V času velikih bitk zaradi Napsterja so se "prizadeta" podjetja odločila, da bo lahko servis delal, samo bo postal plačljiv. Tako naj bi postal Napster funkcionalen do konca leta. Ampak, kot poroča The Register, se to naj ne bi zgodilo do druge četrtine leta 2002. Glede na vse povedano, tudi na start ne bo preveč uspešen, saj ima Napster že dosti naslednikov.
Sicer bomo pa tako ali tako videli, samo ne vem, koliko ljudi bo plačevalo, če lahko zastonj dobi glasbo

1 komentar