»

Linux na najpočasnejšem 8-bitnem računalniku

Extremetech - Dmitry Grinberg je dokazal, da je z nekaj iznajdljivosti in znanja Linux mogoče namestiti na praktično vsak računalniški sistem. Navadno sicer beremo, da za poganjanje Linuxa potrebujemo 32-bitni procesor, MMU in vsaj megabajt pomnilnika za jedro, a gre tudi s precej manj.

Grinberg je uporabil čip ATmega1284p, ki je 8-bitni mikrokrmilnik z arhitekturo RISC. Teče s 24 MHz in ima 16 kB pomnilnika SRAM ter 128 kB prostora. Pomnilnika je torej za poganjanje Linuxa nekoliko premalo, zato je dodal 16 MB prek modula SIMM ter gigabajtno SD-kartico. Osembitni procesor Linuxa ne more poganjati, zato je napisal emulator, ki simulira procesor ARMv5TE na SoC PXA255. Tako je čip pridobil sposobnost poganjanja 32-bitni aplikacij in MMU.

Efektivna...

33 komentarjev

Cene diskov se umirjajo

DigiTimes - Cene diskov se po velikanskih podražitvah, ki so jih povzročile lanske poplave na Tajskem in v Kambodži, počasi umirjajo in padajo na predkrizne nivoje. Kmalu po poplavah je namreč zaradi velikega upada ponudbe cena poskočila tudi za faktor dve, kar seveda dolgoročno ni vzdržno.

Western Digital, ki je bil najbolj prizadet, je že konec leta začel ponovno zaganjati vsaj del proizvodnje. Vmes je novo tovarno odprl tudi Seagate, na noge pa so se postavili tudi dobavitelji sestavnih delov za diske (npr. Nidec, ki proizvaja motorčke za trde diske). Analitiki zato napovedujejo nadaljevanje zniževanja cen, ki pa vseeno še ne bodo dosegle lanskih ravni.

V mesecu aprilu pričakujemo vsaj 10-odstotno znižanje cen, so povedali tajvanski...

37 komentarjev

Pastebin najel dodatne čistilke

vir: The H
The H - Priljubljeno skladišče za vsakovrstne tekstovne datoteke Pastebin je lani k srcu priraslo hekerskih in aktivističnim skupinam, ki so svoje rezultate začele objavljati kar tam, ob promociji preko svojih Twitter accountov. Toda zdajšnji lastnik, 28-letni danski podjetnik Jeroen Vader, ki je dotcom odkupil v začetku l. 2010, nad tem ni najbolj navdušen. Zato je najavil zaposlitev dodatnih ljudi, ki bodo spremljali objave spornih vsebin in poskrbeli za bistveno hitrejše brisanje.

Skrbijo ga predvsem objave uporabniških imen in gesel za raznovrstne portale, objave kreditnih kartic, objave...

2 komentarja

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

The Wall Street Journal - Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bo Microsoft svoj evropski distribucijski center preselil iz Nemčije na Nizozemsko. Doslej je namreč Microsoft za logistiko po Evropi skrbel iz centra v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je te storitve zanje opravljal podizvajalec Arvato. A pomenljiva je Microsoftova utemeljitev, zakaj zapuščajo evropsko industrijsko velesilo - zaradi strahu pred razpletom patentnih tožb. Poudarjajo, da je to edini razlog za selitev.

Trenutno v Nemčiji poteka odmevna tožba, ki jo je proti Microsoftu vložila Motorola Mobility. V njej Microsoftu očita kršenje patentov, ki pokrivajo video standard H.264. Odločitev bo mannheimsko sodišče izreklo 17. aprila in v...

15 komentarjev

V Franciji po HADOPI-ju manj piratstva

Ars Technica - Te dni mineva 15 mesecev, odkar je v Franciji v veljavi strogi protipiratski zakon HADOPI. Ta vzpostavlja mehanizem za lovljenje nezakonitih datotek, ki se prenašajo na P2P-omrežjih, in kršitelje avtorskih pravic strogo kaznuje. Prve študije nekaj mesecev po uveljavitvi zakona so kazale, da njegov učinek na piratstvo ni želen, saj se uporabniki zgolj preusmerijo na druge načine distribucije, ki jih HADOPI ne pokriva. Rezultat leto dni pozneje je generalno gledano nekoliko bolj vzpodbuden, a za glasbene založnike enako klavrn.

Uradno poročilo kaže, da se je količina nelegalnih datotek, ki se prenesejo prek P2P, zmanjšala. Uporabili so dve metodologiji in po eni so izmerili 43-odstotni padec,...

105 komentarjev

Google Summer of Code 2012 in slovenski projekti

Slo-Tech - Študenti, ki za letošnje poletno delo še ne veste, kje bi počitniško delo opravljali, se lahko tudi letos odločite za sodelovanje pri Googleovem projektu Summer of Code 2012. Z uspešnim prispevanjem k projektu vas Google poplača s 5000 dolarji, delodajalci pa poleg življenjepisa kot referenco zelo radi pogledajo tudi vaš Github profil ali - prispevke k odprtokodnim projektom, kakršni so na voljo v okviru Google Summer of Code.

Med projekti je letos kar nekaj takih, pri katerih lahko z mentorji sodelujete v slovenščini:
  • Orange, orodje za podatkovno analitiko, kjer lahko delate na podatkovnem rudarjenju, strojnem učenju in vizualizaciji podatkov,
  • wlan slovenija, odprto brezžično omrežje Slovenije, kjer lahko med drugim izbirate na delu od omrežnega nivoja do programiranja spletnega vmesnika in vizualizacije omrežja z JavaScriptom v brskalniku,
  • libcloud, knjižnica v Pythonu, namenjena abstrakciji različnih ponudnikov storitev v oblaku, kjer so kot možni projekti ponujeni podpora novim...

7 komentarjev