»

Novell in Mandrakesoft odgovarjata Ballmerju

Google News - Steve Ballmer je s svojim 2600 besed dolgim pismom o ugodnem Windowsu in dragem Linuxu stopil na žulj razvijalcem Linuxa, ki so se seveda takoj odzvali. Predstavniki Novella, ki si lasti SuSE, in Mandrakesofta Ballmerja seznanjajo, da je v svoji primerjavi izbral le tiste podatke, kjer je Windows v prednosti.

To seveda pušča senco dvoma na Microsoftovo kampanijo "Get the Facts", kjer so dejstva (Facts) definirana na Microsoftov način. Tudi uporabljeni podatki, predvsem o hitrosti in varnosti, so pridobljeni iz raziskav, ki jih je naročal Microsoft in ki so daleč od nepristranskosti. Več o tem.

Računanje je igra.

91 komentarjev

Ballmer: Windows cenejši kot Linux

Microsoft - Steve Ballmer, prvi mož prve softverske hiše, je napisal e-pismo o tem, kako je za podjetja Windows cenejši kot Linux oz. UNIX. Kot prednosti omenja predvsem majhne stroške postavitve, manj potrebnega časa za načrtovanje, več razpoložljivih strokovnjakov, manjše število potrebnih strežnikov ter nenazadnje tudi varnost in hitrost. Za primerjavo navaja še nekaj ne-sponzoriranih podjetij, ki so z izbiro Microsoftovih izdelkov prihranila veliko časa in denarja.

Ali (spet) prihajajo časi, ko se bodo ljudje naučili računati?

65 komentarjev

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del

Slo-Tech - V drugem delu članka Zakoniti nadzor v Sloveniji, si je Matej Kovačič ogledal nadzor mobilne telefonije in kako le-tega ureja Zakon o elektronskih komunikacijah.

Osnova za članek je konkreten primer za časa volilnega molka, ko so nekateri uporabniki Mobitela prejeli nezaželjena in nenaročena predvolilna SMS-sporočila. Zaradi številnih pritožb jim je Mobitel naknadno poslal obvestilo, da so prejeli nezakonito sporočilo politične stranke, kar skorajda kriči po tem, da se vprašamo, kako so pri Mobitelu sploh vedeli kdo so prejemniki bili.

Članek se tako ukvarja predvsem z vprašanjem ali in kdaj sme operater beležiti prometne in lokacijske podatke, oziroma kako posege v zasebnost uporabnikov mobilne telefonije opredeljuej zakon.

Obvezno branje za vse, ki imate mobilni telefon.

28 komentarjev

Slo-Tech Linux 2.1

Slo-Tech Linux 2.1

Slo-Tech - Po torkovi predstavitvi v Kiberpipi je tudi na internet prišla zadnja različica Slo-Tech Linuxa z zaporedno številko 2.1. Tokrat v dveh različicah - ena z 2.4 in druga 2.6 jedrom ter obilico drugih izboljšav v samem srcu sistema. Žal tako dramatične izboljšave prinašajo tudi težave, tako da objavljamo obe. Poleg tega smo tudi prenovili grafično podobo ter posodobili aplikacije.

Zaradi velikega zanimanja ter razvoja P2P tehnologij smo se odločili, da bo ta različica na voljo samo preko bittorrenta.

Slo-Tech GNU/Linux V2.1 [kernel 2.4]
Slo-Tech GNU/Linux V2.1 [kernel 2.6]

41 komentarjev

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih...

13 komentarjev

Firefox 1.0 RC 1

Mozillazine - Izšla je ena izmed zadnjih različic priljubljenega brskalnika pred splavitvijo različice 1.0. Firefox 1.0 RC 1 je nadgradnja predstavitvene izdaje Firefoxa 1.0 PR in ne prinaša novih zmogljivosti, odpravlja pa 250 hroščev.

Uradne najave prvega kandidata za končno različico še ni, zato se za prenos odpravite na strežnik FTP, kjer je zbranih tudi nekaj lokaliziranih različic in med njimi so tudi slovenske (XPI, Linux, Windows, Mac OS X). Veseli bomo, če boste preskusili slednje.

Pred kratkim je bil posodobljen tudi načrt za izdajo naslednjih različic Firefoxa. Firefox 1.0 naj bi tako izšel 9. novembra (11/9).

9. novembra bo splet spet naš!

12 komentarjev

Odgovor VeriSigna MID-u

Ministrstvo za informacijsko družbo - Danes je Ministrstvo za informacijsko družbo objavilo sporočilo za javnost, v katerem so predstavili uradni odgovora podjetja VeriSign.

Naj spomnimo, da je podjetje VeriSign v svojem varnostnem poročilu, ki ga je objavilo julija, Slovenijo uvrstilio na četrto mesto na lestvici držav z velikim deležem goljufivih spletnih transakcij.

MID je zato od VeriSigna po diplomatski poti zaprosil za pojasnilo. VeriSign je odgovoril, da "še naprej verjame v verodostojnost svojih podatkov", vendar pa natančnejših podatkov o tehnikah analize in velikosti slovenskega vzorca niso navedli, saj so jih opredelili kot poslovno skrivnost.

So pa pri VeriSignu zagotovili, da se Slovenija v naslednjem varnostnem poročilu, ki izide novembra 2004, gotovo ne bo pojavila med prvimi desetimi državami po deležu goljufivih spletnih transakcij.

To pa verjetno pove marsikaj o kvaliteti VeriSignovega poročila ...

16 komentarjev

GeorgeWBush.com nedosegljiv

Google News - Kot poroča britansko podjetje za spremljanje prometa na internetu in kot lahko preskusite sami, je spletna stran ameriškega predsednika Georga W. Busha nedosegljiva. Ko jo želimo obiskati, nam neprijazno sporočilo pove, da nimamo pravic za dostop do vsebine strani.

Kot vse kaže gre le za zanimivo odločitev vzdrževalcev strani, saj je stran znotraj ZDA in Kanade dostopna. Omeniti pa velja, da je prejšnji teden stran doživela kar nekaj izpadov, ki bi lahko bili posledica napadov DoS.

7 komentarjev