» »

Poplava novih distribucij Linuxa

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih posnetkov.
Omeniti velja še, da razvijalec distribucije Slackware razmišlja o tem, da bi povsem opustil okolje Gnome in ga ne bi vključeval v distribucijo. Seveda bi uporabnikom še vedno ostal priljubljeni Dropline GNOME.

Le katera distribucija bi lahko bila naslednja?

13 komentarjev

Alex- ::

Popolava*

3p ::

>Le katera distribucija bi lahko bila naslednja?
Fedora 3 final. Začetek novembra.
(ups, pa res... eni so jih prehiteli :) )

Jst ::

Namesto, da gre vsak, ki ima 5 minut časa, pisat svojo distribucijo, bi lahko delali na standardizaciji oziroma na poenotenju.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Tito ::

Pod to se podpišem ... Standardizacija je nujna. SAmo sam koncept distribucij niti ni tako slab, problem je le ta, da bi se morale precej bolje ločiti med seboj glede na funkcijo. Torej bol namenske distribucije. Recimo distribucija za HTPC, serverske distribucije, mobilne ... Tega je še ogromno, pa morda nebi potrebovali povsem nove sistribucije ampak le različni paketi distribucij, ki bi vsebovale vsepotrebno za namenski aparat. Torej ni nujno da računalnik ...

:\

Preveč vsega ustvarja zmedo na "trgu" a še vedno se vse izdaja v odprti kodi, da to niti ni tako velk problem in smo spet na začetku ;) ...:D

SXR ::

Namesto, da gre vsak, ki ima 5 minut časa, pisat svojo distribucijo, bi lahko delali na standardizaciji oziroma na poenotenju.

Mislim, da ze imamo eno poenotenje. Je Bill poskrbel za to, pa veliko ljudi tuki ni prevec navdusenih. Vazno, da je jedro pod nadzorom. Distribucije so v redu.
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

MasterMind ::

Men se zdi, da je tko kar uredu...
Gentoo, KDE uporabnik.

borchi ::

če vsak, ki nima 5 minut časa, da bi pogledal katera distribucija mu (vsaj "na papirju") najbolj odgovarja, naj uporablja wintendo.
l'jga

Jaka83 ::

Hočš rečt, da vsak, ki nima več dni časa, da bi pogledal, kaj ponuja določena distribucija in kako se jo SPLOH uporablja in ima poleg tega še na tone denarja, naj uporablja wintendo.
Jebat ga, ni vse preprosto, težko se je naučit več distribucij najprej uporabljat, pa da pol pogruntaš, kaj je zate. Jst sm zamenjal zdaj že ene štiri različne, pa še zdej ne vem, kera mi najbolj ustreza, aja pa da ne omenjam, da sm porabil preveč časa, da sm skapčil, kako določena distribucija dojema zadeve. Če bi bilo pri vseh enako, potem bi bilo to veliko lažje. Sej neke osnove so enake, ampak potem je pa dokaj različno, ko se spraviš štelat kakšne "eksotične" naprave.

CaqKa ::

"Kill-Bill, Professional in Popcorn, Hacker in Frodo"

posrečena imena.. samo meni se experience še vedno bolj dopade. tako po grafični kot po uporabni plati :D

Poldi112 ::

>Če bi bilo pri vseh enako, potem bi bilo to veliko lažje.

Izberi si eno in si misli da obstaja samo ta. In ko bos ugotovil da ni zate se zamisli ali bi res bilo dobro, da bi bile vse enake.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

borchi ::

BRAVO Poldi! V enem stavku si povedal več kot mi na celi strani!
l'jga

MrStein ::

Jst : "Namesto, da gre vsak, ki ima 5 minut časa, pisat svojo distribucijo, bi lahko delali na standardizaciji oziroma na poenotenju."

Saj delajo : http://www.linuxbase.org/
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

64202 ::

V zadnjem casu se na sreco veliko dogaja na podrocju common standardov (kjer je to smiselno):
http://www.freedesktop.org/

Zal pa se vedno manjka (robusten!) splosen sistem za buildanje/distribucijo/instalacijo softvera. Obstaja ze 8493 razlicnih sistemov, ki imajo pa prakticno vsi isti problem - so centralisticni in po mojem mnenju naravnost neprimerni za open source. Paradni primer sta recimo debian, gentoo in kopica drugih. Neverjetno podvajanje dela. Kot da bi vsakic vso kodo copy&pasteal, namesto da bi stvar spokal v funkcijo/metodo.

Resitev bi bil nek common jezik za opisovanje potreb softvera, ki se pozene na ciljnem sistemu in ugotovi samodejno, kaj manjka. Nekako portable in predvsem sane verzija autoconfa. Namesto, da vsak program sam sabo tovori 200kb skripto, ki je plod nocnih mor satana, bi bilo potrebno sportati samo konfigurator za dolocen sistem. Pred casom se jim je zdelo fensi, da je surs programa neka samostojna celota, danes je to po moje cisto zgubilo pomen - vsi trpimo zaradi petih zastarelih HP unix kist v omari.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Namestitev Suse Linuxa 10.0

Oddelek: Operacijski sistemi
101182 (885) roli
»

suse inštalacija

Oddelek: Operacijski sistemi
13950 (804) boss-tech
»

Hitra pomoč za linux mandracke

Oddelek: Operacijski sistemi
14942 (803) PARTyZAN
»

PCLinuxOS 8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
412913 (2913) Matev
»

Ubuntu 4.10 "The Warty Warthog"

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
172991 (2991) PrimozR

Več podobnih tem