»

ATI ali nVidia?

The Tech Report - Umaknite pištolo ter odmislite suicidalne misli ob pogledu na naslov novice, članek se dejansko splača prebrati [:D]. Pri The Tech Report so napisali editorial, v katerem so se dotaknili danes najbolj pereče teme, katero gre opisovati -- boju med ATIjem ter nVidio. Bi se vi ob morebitnem nakupu grafične kartice odločili za GF4 Ti4400, kartuljo osnovano na eno leto starem čipu, ali bi raje izbrali Radeon 9500 PRO? Zakaj na trgu ne najdemo preprodajalca grafikulj, ki bi imel pogodbo tako z ATIjem kot nVidio? Priporočljivo branje, sicer nič novega za osveščene, a lepo zbran komplet dejstev za nočno branje.

3 komentarji

DMCA tiskalniške kartuše?

The Register - Bralec, zopet te vabim k ogledu povezanih novic [0:)]. Lexmark je namreč dobil tožbo, v kateri je nastopil proti podjetju Static Control inc., ki je izdelovalo in prodajalo čipe, s katerimi so ostala podjetja opremila kartuše ter jih tako pripravila do delovanja z Lexmarkovimi laserskimi tiskalniki.

Sodišče v Kentuckyu se strinja, da je šlo pri tem za grobo kršenje patentov (Lexmark s se je skliceval na DMCA) in imitatorju odredilo prenehanje izdelave in preprodaje omenjenega čipovja. -- Sicer pa Lexmark trdi, da je že ponudil v reciklažo svoje kartuše drugim podjetjem, brez potrebe po mod čipih.

Vprašanje pa je, kakšen pomen bo tožba imela v Evropskem prostoru. Decembra si je Evropska komisija v sklopu določb o recikliranju zamislila, da proizvajalci ne smejo več vgrajevati zaščitnih čipov v kartuše za ink-jet tiskalnike: od teh do tonerjev pa hitro priskaklja celo Rdeča Kapica.

3 komentarji

MSI se seli z nVidie na ATi

Slo-Tech - Yahoo poroča, da se nVidii obetajo malce težji časi, saj je MSI, eden njihovih večjih partnerjev, presedlal k nVidiinemu največjemu konkurentu -- kanadskemu podjetju ATI. Glede na to, da je imel MSI ekskluzivo z nVidio, je ta poteza podjetju zadala veliki udarec, tako finančni kot moralni. To se je tudi odrazilo na predvidevanjih dobička in prometa za četrto fiskalno obdobje. Udarec na dobiček? Skromnih 20 milijonov dolarjev. Klik!

19 komentarjev

Darth Vader PC

Lucas. Soy su padre...

vir: Burnout PC
Slo-Tech - Ta modifikacija ni ravno nova, a jo je avtor še malo izboljšal. Za osvežitev spomina: na BurnOutPC so pred časom predstavili zelo odštekano modifikacijo, ki dobi desetko za izvirnost. Računalnik so namreč vgradili v odlitek glave Darth Vaderja. A bralci so imeli pripombo, saj vanj ni bilo vgrajene CD-ROM enote. Avtor je modifikacijo popravil ter ugodil zahtevnim bralcem. Kipu glave je enostavno naredil pedestal. Klik!

2 komentarja

Računalniška delavnica za dekleta

Kiberpipa - Vsem, ki vas zanimajo računalniki in niste mnenja, da mora ta panoga ostati v moški domeni.

Dekleta učijo druga dekleta sestaviti računalnik in uporabljati prosto programje (Linux, OpenOffice). Včasih je laže, da nekaj razloži pripadnica ženskega spola, ker dekleta vseeno drugače razmišljajo kot fantje. Zato je nežnejši del Kiberpipe pripravil projekt Računalniška delavnica za punce.

Delavnica bo potekala prvi vikend v aprilu (5., 6. april) in naslednje torke v aprilu in maju v Kiberpipi, Kersnikova 6, Ljubljana. Med vikendom bomo spoznali notranjost računalnika in operacijski sistem Linux ter njegovo instalacijo, medtem ko bodo ob torkih predavanja o uporabi Linuxa in razlikah med drugimi operacijskimi sistemi. Prijave zbiramo na naslovu dekliska.delavnica@kiberpipa.org.

Pogoja za udeležbo sta radovednost in lasten izvijač. Delavnica je zastonj in namenjena samo dekletom. Vabljene!

41 komentarjev

Shuttle XPC SN41G2

Hardware Zone - Shuttle je le eden izmed mnogih proizvajalcev matičnih plošč. A tudi trg ohišij mu ni tuj, saj proizvajajo lično oblikovana "mini" ohišja, ki sprejmejo flex-ATX ploščo. Shuttle XPC SN41G2 je eno izmed njihovih najbolj priljubljenih modelov. Kot smo že omenili je ohišje zelo mahno saj meri le 30 cm v dolžino, 18,5 cm v višino in 20 cm v širino. V njem s kakšnim ekstremnim navijanjem nimate kaj početi, saj za dobro hlajenje ni prostora. Tudi hladilnik, ki ga dobimo poleg je svojevrsten, saj je v bistvu aluminijev blok,...

2 komentarja

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev

Windows MicrosoftUpdate?

The Register - Slo-Techov forum neredko obiščejo pogovori o raznovrstnih špijoniranjih, ki jih nad nami, uporabniki, izvajajo NSA, SOVA, MID in multinacionalke -- pardon, Microsoft.

Tokrat nas strašijo tecChannelovci, ki naj bi prestregli paketek podatkov, ki jih Windows Update pošlje svojemu ateku po kodiranem SSL kanalu. Težava s temi podatki je, da jih po kodiranju načeloma ni moč razbiti brez pravega ključa -- tokrat pa so podatke prestregli še preden so bili zakodirani. Klik!

Kaj so ugotovili? Jah, v Microsoftovem opisu delovanja Windows Updatea piše, da jim bodo poslani podatki o na računalniku nameščenem programju, P'n'P id številke ter področne nastavitve -- Windows Update pa se v delovanju izpridi in posreduje tudi podatke o ostalem nameščenem programju.

Da imajo tovrstni podatki veliko vrednost za Microsoft, ki si lahko izgradi lepo statistiko, je jasno; sicer je reprezentativnost dobljenih podatkov vprašljiva, a je pomembnost tega pravzaprav ničelna, saj se izve veliko več kot le...

10 komentarjev

Maxtor s proizvodnjo na Kitajskem

X-Bit Labs - Diskovni gigant Maxtor je v tem tednu uradno objavil, da nameravajo zgraditi svojo novo tovarno v Suzhou Industrial Park na Kitajskem. Gradnja se bo začela predvidoma sredi prihodnjega meseca, medtem ko naj bi končali do sredine prihodnjega leta. Tovarna se bo raztezala na 7,5 ha, vanjo pa nameravajo investirati do 200 milijonov dolarjev. Izdelovali bodo predvsem trde diske nižjih cen in zmogljivosti, medtem ko bo proizvodnja visokokvalitetnih in dragih diskov ostala v Singapurju. Klik!

1 komentar