»

Radeon 6950 se odklene

Ista kartica, prej in potem

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pred leti je bilo odklepanje dodatnih zmogljivosti komponent računalnikov nekaj samoumevnega, pa naj je bil za odklep potreben strojni poseg (povezovanje mostičkov na procesorjih Athlon XP) ali zgolj programski (menjava BIOS-a grafičnih kartic oz. le spreminjanje nastavitve gonilnikov Radeon 9500 v 9700, odklep zmogljivosti kartic Quadro na GeForceih). Ker so ti posegi za manj denarja prinesli več, obenem pa niso bili vedno popolnoma uspešni (nestabilni odklepi so jim lahko očrnili ime), proizvajalci tega početja niso podpirali in so ga začeli ovirati. V primeru novejših AMD-jevih grafičnih kartic se v fizičnem primeru uporabi varovalke v samem jedru oz. na substratu (nosilcu silicijevega jedra), ki onemogočijo posamezne dele jedra.

Drug...

118 komentarjev

Microsoft ukinja družinski paket Windows 7

Slo-Tech - Spletni trgovec Amazon je napovedal, da bo Microsoftov družinski paket licenc za Windows 7 Home Premium na voljo le še do konca tega leta. Gre za eno najcenejših možnosti legalne namestitve Windows 7 na več računalnikov, saj tri licence za nadgradnjo z Windows XP ali Viste v paketu stanejo 125 dolarjev. Paket je na voljo tudi v Evropi in stane 150 evrov na kontinentu in okoli 110 funtov na Otoku.

Microsoft je že od začetka poudarjal, da gre za časovno omejeno ponudbo. Ko je Windows 7 izšel leta 2009, je bil Family Pack po znižani ceni na voljo le poldrugi mesec, kar je kupce sila ujezilo....

51 komentarjev

Nov, lepši in uporabnejši Slo-Tech

Slo-Tech - Z malo zamude je Božiček na Slo-Tech prinesel prenovljeno prvo stran. Kot pri vseh večjih spremembah, vas tudi tokrat prosimo za malo potrpljenja in veliko dobre volje, medtem ko bomo popravili še zadnje detajle.

Priporočamo se za vaša mnenja o novem videzu ter morebitna obvestila o napakah.

Dodatek 1: V nastavitvah je sedaj na voljo izklop nove oblike. Danes bo na voljo tudi RSS s celotno vsebino novic. Prikaz celotne novice, kjer bo jasno razvidna meja prikaza s prve strani, bo na voljo čim prej.

200 komentarjev

LHC ni zaznal nobene črne luknje

PhysOrg.com - Lahko si oddahnemo, saj v Švici ne bodo zakrivili konca sveta. V CERN-u so zaključili eksperiment CMS in pri tem niso zaznali nobenih miniaturnih črnih lukenj, ki so jih napovedovale nekatere teorije.

Nekaj izmed teorij, ki poizkušajo poenotiti splošno relativnost in kvantno mehaniko, predpostavlja obstoj zavitih višjih dimenzij. Če bi v CERN-u delci trkali z zadostnimi energijami, bi lahko med seboj interagirali z gravitacijsko silo, katere jakost bi bila primerljiva jakosti ostalih osnovnih sil. Gravitacija postane pomembna nad Planckovo skalo, ki jo kánonske teorije uvrščajo v velikostni razred 1016 TeV. Nekaj bolj eksotičnih teorij poenotenja predvideva, da je prava Planckova skala že v razredu 1-10 TeV. To bi...

51 komentarjev

Twitter kot indic za borzno trgovanje

HotHardware - Oktobra letos je bil objavljen članek Twitter mood predicts the stock market, v katerem so Johan Bollen, Huina Mao in Xiao-Jun Zeng ugotavljali, da lahko z analizo čivkov na Twitterju predvidijo gibanje na borzi. Z upoštevanjem nekaterih, vnaprej določenih dimenzij počutja javnosti, ki jih lahko izluščijo iz množice objav na Twitterju, naj bi napovedali gibanja indeksa Dow Jones Industrial Average z 87,6-odstotno uspešnostjo. To pa ni malo.

Članek bi bržkone šel mimo neopažen, če ga ne bi prebrali v britanskem hedge skladu Derwent Absolute Return. Podpisali so ekskluzivno pogodbo o sodelovanju z Xiao-Junom Zengom in napovedali sestanek o sodelovanju še z drugima avtorjema članka. Ustanovitelji sklada pravijo, da bo njihov sklad začel poslovati prihodnje leto februarja....

3 komentarji

Microsoft in Motorola razširila patentni tožbi

Vizualizacija stanja med Microsoftom in Motorolo

Slo-Tech - Oktobra je Microsoft vložil tožbo zoper Motorolo zaradi kršitve devetih patentov, ki pokrivajo zmožnosti pametnih telefonov, kot so sinhronizacija elektronske pošte, koledarja, adresarja, obveščanje aplikacij o spremembi jakosti signala in avtonomiji baterije ter podobno. Motorola ni mencala in je v enem mesecu odgovorila s protitožbo, v kateri Microsoftu očitajo kršitev 16 patentov, ki pokrivajo področja video kodekov, elektronske pošte, hipnega sporočanja (IM), objektno orientiranih programskih arhitektur, Wi-Fi in grafičnih gesel. Navadno v takšnih navzkrižnih tožbah podjetji po pravniškem obstreljevanju izposlujeta poravnavo.

...

3 komentarji

EFF proti traitorwaru

ComputerWorld - Po analogiji z angleško besedo za programsko opremo software nastajajo nove skovanke, ki označujejo podvrste programske opreme. Firmware je strojna programska oprema, freeware je brezplačna programska oprema, shareware je preizkusna, adware vsebuje oglase, v zadnjem času po pogosto beremo o spywaru ali vohljaški programski opremi. EFF je zaradi novih taktik proizvajalcev programske in strojne opreme, ki namenoma prodajajo izdelke, ki delujejo v nasprotju z željami uporabnika in vohunijo za njim, razglasil nekatere izdelke kar za traitorware ali izdajalsko programsko opremo.

Sem lahko uvrstimo marsikaj. Tiskalnike, ki že dolgo časa na papir odtisnejo tudi prostemu očesu nevidno zaporedje pik, ki omogoča enolično določitev tiskalnika, Sonyjev rootkit iz leta 2005, Applov patent za shranjevanje uporabnikovega glasu in...

1 komentar