» »

EFF proti traitorwaru

EFF proti traitorwaru

ComputerWorld - Po analogiji z angleško besedo za programsko opremo software nastajajo nove skovanke, ki označujejo podvrste programske opreme. Firmware je strojna programska oprema, freeware je brezplačna programska oprema, shareware je preizkusna, adware vsebuje oglase, v zadnjem času po pogosto beremo o spywaru ali vohljaški programski opremi. EFF je zaradi novih taktik proizvajalcev programske in strojne opreme, ki namenoma prodajajo izdelke, ki delujejo v nasprotju z željami uporabnika in vohunijo za njim, razglasil nekatere izdelke kar za traitorware ali izdajalsko programsko opremo.

Sem lahko uvrstimo marsikaj. Tiskalnike, ki že dolgo časa na papir odtisnejo tudi prostemu očesu nevidno zaporedje pik, ki omogoča enolično določitev tiskalnika, Sonyjev rootkit iz leta 2005, Applov patent za shranjevanje uporabnikovega glasu in biometrije za boj proti krajam aparatov itn. Applov patent še ni odobren, vložen pa je bil že pred časom in že tedaj dvignil precej prahu. Novo je, da se je EFF uradno izrekel proti patentu in napovedal boj tudi proti vsej ostali izdajalski programski opremi.

Problem, na katerega opozarja EFF, je tudi eksplicitno soglasje uporabnika za zbiranje in posredovanje podatkov. Ni namreč težko zakopati ustreznih klavzul nekam globoko v EULO, ki je nihče ne bere. A to nekako ni poštena igra, ki jo od proizvajalcev pričakujemo. Če bi z velikimi črkami v dveh stavkih in preprostem jeziku opozorili, kaj se zbira in kam to roma, bi bil zgodba povsem drugačna.

1 komentar

sword ::

EFF rocks :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EFF po dveh letih: Google še vedno vohuni za nepolnoletnimi študenti in učenci

Oddelek: Novice / Zasebnost
175451 (4340) _commandos_
»

Konec programskih patentov v ZDA? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6713143 (6186) CaqKa
»

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6119109 (16455) BlueRunner
»

Geohot šel na spring break, Sony mu očita pobeg in uničevanje dokazov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
10224776 (22133) ABX
»

Slovenska programska industrija proti programskim patentom

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
483849 (3849) ahac

Več podobnih tem